Opas Sijoittamisen Aloittamiseen – Laita Rahasi Kasvamaan

Sijoittamisen aloittaminen kiinnostaa nyt monia, eikä kukaan varmasti ihmettele tätä. Sekä koronapandemia, että koko ajan epävarmemmiksi käyvät työmarkkinat ovat viimeistään nyt tehneet sen meille kaikille selväksi, että rikkaaksi ei tulla työtä tekemällä. 

Samalla kun olemme hyväksyneet tämän tosiasian, olemme seuranneet sivusta, kuinka osakemarkkinoille ihan vastikään mukaan liittyneet sijoittajat ovat äkkirikastuneet täysin yllättäen. Paras esimerkki piensijoittajien äkkirikastumisesta oli vuoden 2021 alun Gamestop -draama. Vähemmästäkin sitä alkaa tehdä mieli mukaan näihin karkeloihin. 

Sijoittamisen aloittamisessa on ennen kaikkea se positiivinen puoli, että siinä raha tekee kaiken työn puolestasi. Lisäksi sijoittamista voi harjoittaa monin eri tavoin, eli jokaiselle löytyy varmasti sopiva tapa laittaa rahansa kasvamaan. Ja jos olet seurannut talousuutisia sillä silmällä, että nyt on liian myöhäistä aloittaa, meillä on sinulle iloisia uutisia: sijoittamisen aloittaminen ei ole koskaan liian myöhäistä!

Tästä artikkelista saat kaiken tarvitsemasi tiedon, jotta voit aloittaa tuottoisan sijoitussalkun rakentamisen vaikka heti tänään. Markkinat odottavat jo sinua, joten mennään suoraan asiaan!

Osta osakkeita täältä 51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa CFD-kaupankäynnissä tällä tavoin. palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulisi harkita, onko sinulla varaa ottaa korkea rahojen menettämisen riski.

5 parasta tapaa sijoittaa vuonna 2024

  • Osakkeisiin sijoittaminen – Suosituin tapa sijoittaa
  • Indekseihin sijoittaminen – Niille, jotka haluavat kohtuullista tuottoa mahdollisimman pienellä riskillä
  • Kiinteistöihin sijoittaminen – Erityisesti niille, joilla on hallussaan suurempi sijoitusbudjetti, ja jotka hakevat vakaata tuloa
  • Kryptovaluuttoihin sijoittaminen – Niille, jotka sietävät korkeamman riskin, saadakseen korkeampaa tuottoa
  • Joukkovelkakirjoihin sijoittaminen – Tyypillisesti pitkän aikavälin sijoittamista, jossa suhteellisen matalat tuotto-odotukset, mutta sopii niille, jotka hakevat minimaalista riskitasoa.
callout icon
Osta osakkeita täältä 51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa CFD-kaupankäynnissä tällä tavoin. palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulisi harkita, onko sinulla varaa ottaa korkea rahojen menettämisen riski.

Sijoittamisen aloittaminen on monille helpointa nimenomaan osakkeiden tai indeksirahastojen, ehkä jopa kryptovaluuttojen kautta. Niihin sijoittaminen onnistuu missä vain, milloin vain, eikä sinun tarvitse tehdä muuta, kuin sijoittaa rahat ja jäädä seuraamaan miten kyseinen sijoituskohde sen jälkeen käyttäytyy markkinoilla. Kaikkein helpointa sijoittamisen aloittaminen on eToron luotettavalla ja kansainvälisesti tunnetulla kaupankäyntialustalla. 

sijoittamisen aloittaminen

Opas sijoittamisen aloittamiseen

Monilla sijoittamisen aloittaminen lähtee siitä, että mietitään, miksi sijoittaminen ylipäänsä kannattaa. Me voimme vastata tähän suoraan, sillä se monille yleinen tapa seisottaa rahojaan vain säästötilillä on itse asiassa näiden varojen arvolle tuhoisaa. Tilillä seisova raha menettää koko ajan arvoaan, kun taas sijoittamalla voit saada rahasi kulkemaan aivan päinvastaiseen suuntaan. 

Sijoitettujen varojen kasvu kiteytyy tietenkin siihen, että kun sijoituskohde kasvattaa arvoaan, myös sinun sijoituksesi arvo kasvaa. Ja kun myyt nämä arvoa kasvattaneet sijoitukset, voit nostaa niistä kertyneet tuotot suoraan tilillesi. Tämä on sitä paljon puhuttua “ilmaista rahaa”. Joko olet valmis aloittamaan sijoittamisen? Jos kyllä, niin toimi näin:

Vaihe 1 – Valitse hyvä kaupankäyntialusta

Jos olet sijoittanut aiemmin, olet varmaan tehnyt sen pankkisi kautta. Pankkien kautta sijoittaminen on kuitenkin monimutkaisempaa ja huomattavasti kalliimpaa kuin netin kaupankäyntipalveluiden kautta. Pankkien sijasta vuonna 2021 sijoittaminen hoidetaan netissä!

Sijoittamisen aloittaminen kannattaa tehdä markkinoiden johtavalla kaupankäyntialustalla, eTorossa, joka on käytössä ympäri maailmaa yli 140 maassa. Se on viimeisen vuoden aikana kasvanut hurjaa vauhtia, kun epävarmat työmarkkinat ja pandemia ovat puskeneet ihmisiä laittamaan rahansa johonkin muualle kuin sukan varteen. eToro tarjoaa laajan kavalkaadin sijoituskohteita: 

  • osakkeita (myös suomalaisia!), 
  • kryptovaluuttoja, 
  • indeksirahastoja, 
  • valuuttoja sekä 
  • hyödykkeitä. 

Lisäksi sen alustalla voi käydä kauppaa monella eri tavalla, kuten myydä lyhyeksi tai harjoittaa CopyTradingia alustan sosiaalisen kaupankäynnin kautta. eToro on yksi markkinoiden turvallisimmista ja halvimmista kaupankäyntialustoista, joka on saatavana suomenkielisenä. Esimerkiksi osakekaupankäynti on täysin välityspalkkiovapaata ja kaikki rahansiirrot on turvattu SSL-teknologialla. Supersijoittaja Warren Buffetkin sijoittaa eTorossa, joten miksi sinä et sijoittaisi? Osta osakkeita eTorossa näin:

  • nordnet toplist stb
    Arvosana
    Mitä mieltä me olemme
    • Pohjoismaiden suurin sijoittamiseen erikoistunut palvelu
    • Suurin valikoima suomalaisia ja pohjoismaalaisia osakkeita
    • Saat pääsyn heidän sosiaalisen median kanavilleen
    Kauppakohtainen hinta 0 EURO Tilimaksu 0 EURO Mobiilisovelluksen pisteet
    7/10

Vaihe 2 – Luo tili ja siirrä rahaa

etoro

eToroon rekisteröityminen on lasten leikkiä. Sivustolla ollessasi näet oikeassa yläkulmassa ’Rekisteröidy’ -painikkeen. Siitä pääset luomaan itsellesi tilin. Tilin avaaminen on täysin ilmaista, ja se käy erityisen nopeasti esimerkiksi Google- tai Facebook-tilisi kautta. Huomaa, että eToro vahvistaa henkilöllisyytesi rekisteröitymisen yhteydessä, mikä tekee sijoittamisesta sen alustalla turvallisempaa kuin monilla sen kilpailijoilla.

Kun tilisi on auki ja olet tunnistautunut palveluun, sinun on vielä siirrettävä uudelle tilillesi rahaa, ennen kuin voit ostaa osakkeita. Kun olet kirjautuneena tilillesi, vasemmassa alakulmassa on ’Talleta varoja’ -valikko, josta pääset valitsemaan maksuvälineen (luotto- tai pankkikortti, tilisiirto tai PayPal), sekä kirjaamaan summan, jolla olet aikeissa sijoittaa. Kun rahat ovat siirtyneet eToro-tilillesi, on aika lähteä sijoittamaan. Nyt olet valmis, aloittamaan sijoittamisen!

Vaihe 3 – Osta osakkeita

Osta osake

Aloita sijoittaminen esimerkiksi ostamalla osakkeita. Hae ensin yläreunan hakukentästä haluamasi osake. Jos haluat sijoittaa Nokian osakkeeseen, kirjoitat hakukenttään Nokia. Klikkaa itsesi osakkeen sijoitussivulle, josta löydät erinomaisen valikoiman erilaisia raportteja, kurssitaulukoita sekä sosiaalisessa mediassa kyseisestä osakkeesta käytävää keskustelua. Nämä some-keskustelut voivat tarjota sinulle ensikäden sijoitusvinkkejä, joten kannattaa välillä lueskella niitä.

Oikeassa yläkulmassa on ’Käy kauppaa’ -painike, josta pääset ostamaan osaketta. Klikkaa sitä, kirjaa lomakkeelle haluamasi sijoitussumma ja Avaa kauppa. Osakesijoituksesi saldo näkyy tämän jälkeen sivuston alareunassa. Lisäksi näet sieltä miten paljon sijoituksesi on kasvanut tai laskenut, sekä miten paljon sinulla on tilillä vielä rahaa sijoitettavaksi.

Vaihe 4 – Käy kauppaa

Kun ensimmäinen sijoituksesi on tehty, olet varmasti ymmärtänyt miten helppoa homma on. Tässä vaiheessa on hyvä muistaa, että mitä hajautetumpi sijoitussalkkusi on, sitä alhaisempi salkkusi riskitaso on. Joten suosittelemme sijoittamista aloittaessasi jaottelemaan sijoitusbudjettisi muutaman eri sijoituskohteen välillä. Osakkeiden lisäksi voit ostaa esimerkiksi indeksirahastoja, jotka yhden sijoituksen myötä lisäävät salkkusi hajautusta huomattavasti.

Ja kun sijoittamisen perusteet ovat hallussa, voit myös alkaa käydä kauppaa. eToro tarjoaa aktiiviseen kaupankäyntiin erinomaiset puitteet, sillä voit lyhyeksi myymisen ja CFD -kaupan lisäksi kopioida suoraan ammattisijoittajien salkkujen sisältöjä ja strategioita. Ammattitason sijoittaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa! 

Mihin voit sijoittaa?

Kuten olemme jo useaan kertaan maininneet, sijoittamista voi harjoittaa monin eri tavoin, minkä lisäksi erilaisten sijoituskohteiden valikoima on markkinoilla valtava. Siksi onkin tärkeää, että valitset kaupankäyntialustan, joka tarjoaa sinulle mahdollisuuden päästä kiinni jopa maailmanlaajuisiin markkinoihin. 

Seuraavaksi listaamme kaikki yleisimmät sijoituskohteet, joita sinunkin kannattaa harkita kun sijoittamisen aloittaminen on agendalla.

Osakkeisiin sijoittaminen 

Sijoittamisen aloittaminen on kaikkein helpointa osakkeilla. Kun valitset sen oikean kaupankäyntialustan, pääset suoraan käsiksi esimerkiksi maailman suurimpiin, globaaleihin yhtiöihin, kuten Apple ja Amazon. Mutta jos tämä tuntuu liian villiltä aloitukselta, suomalaiset osakkeet ovat se paras paikka lähteä liikkeelle.

Ehkä sinulla on jo tiedossa jokin suomalainen yhtiö, jonka kasvuun uskot. Tai sitten voit hakea tietoa eri yhtiöiden taloudellisista tilanteista ja tulevaisuuden suunnitelmista helposti googlettamalla. Huomaa, että osakkeita ostaessasi, ostat pienen osan kyseistä yritystä, jolloin sinustakin tulee omistaja. Haluat varmasti varmistaa, että omistat hyvää yhtiötä. 

Voit lukea lisää osakkeisiin sijoittamisesta täältä. 

Indeksirahastoihin sijoittaminen 

Indeksirahastot ovat toinen helppo ja erinomainen tapa aloittaa sijoittaminen. Indeksit seuraavat aina suurempaa kokoelmaa osakkeita esimerkiksi jollakin alalla tai markkina-alueella, ja sijoittavat kyseisiin osakkeisiin sinun puolestasi. Sinun tarvitsee vain valita itseäsi kiinnostava indeksi. Koska indeksin myötä tulet kerralla sijoittaneeksi useampaan osakkeeseen, saat samalla salkkusi sisällön hajautettua kertaheitolla. 

Tutustu tarkemmin indekseihin sijoittamiseen täällä. 

sijoittamisen aloittaminen

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen 

Ensimmäiset bitcoin-miljonäärit leivottiin jo vuonna 2017, minkä jälkeen markkinoille on tulvinut monia muitakin mielenkiintoisia kryptovaluuttoja. Osassa niistä on jo todistetusti potentiaalia nousta yleiseen käyttöön esimerkiksi yritysten digitalisoituessa. Ja samaan aikaan niistä on tullut yksi sijoittajien suosikkikohteista. Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on korkean riskin sijoittamista, mutta kuten aina, korkeampi riski voi tuoda mukanaan myös huomattavasti ruhtinaallisemmat tuotot. 

Volatiilisuus ei aina ole huono asia sijoitusmarkkinoilla, minkä kryptot ovat moneen kertaan todistaneet. Kryptovaluuttoihin sijoittaessa tärkeintä on, että ymmärrät mihin mitäkin kryptovaluuttaa voidaan käyttää. Tällöin pystyt päättelemään, onko niillä kasvupotentiaalia tulevaisuudessa. Tutustu tarkemmin kryptovaluuttoihin täällä. 

Hyödykkeisiin sijoittaminen

Hyödykkeet ovat perusarjessamme tunnettuja, jopa paljon käytettäviä raaka-aineita. Yleisimmin kuluttajien käytössä olevia hyödykkeitä ovat esimerkiksi puuvilla, kahvi ja sokeri, joihin kaikkiin voit sijoittaa. Arvokkaampien sijoituskohteiden joukosta taas löytyvät esimerkiksi kulta, hopea, öljy, ja tänä päivänä jopa vesi. Hyödykkeisiin on kuitenkin turha sijoittaa pitkällä aikavälillä arvonnousun tarkoituksessa. Sen sijaan ne soveltuvat paremmin aktiiviseen kaupankäyntiin, kuten CFD -kauppaan, jolloin spekuloit kyseisen hyödykkeen hinnan kehityksellä. Tällöin et itse omista kyseistä omaisuuserää missään vaiheessa.

Kiinteistösijoittaminen

Kiinteistösijoittaminen on yksi suomalaisten suosituimmista tavoista laittaa raha kasvamaan. Tämä sijoittamisen muoto vaatii kuitenkin suuremman sijoitusbudjetin, mutta palkkiona tästä voivat olla huomattavasti perussijoittamista suuremmat, ja erityisesti vakaammat tuotot. Ja kun kiinteistöjen arvot nousevat vuosien saatossa, niiden myynnistä saadut tuotot voi taas sijoittaa eteenpäin, kuten moni tekeekin. Kiinteistösijoittamisen aloittaminen vaatii suuremman budjetin lisäksi kiinteistöalan ymmärrystä, joten se ei sinällään eroa muusta sijoittamisesta.

Sijoittamisen ykkössääntö on se, että koskaan ei kannata sijoittaa kohteeseen, jota ei tunne tai ymmärrä. 

Kuinka sijoittaminen toimii?

Sijoittamisen hienouksia huonosti tunteville sijoittamisen aloittaminen voi aluksi tuntua monimutkaiselta ja aikaa vievältä prosessilta. Mutta itse asiassa nykyään sijoittamisen aloittaminen onnistuu hyvin nopeasti ja missä vain. Voit siis sanoa heipat kalliille ja aikaa vieville pankkien sijoitustapaamisille, sillä pankeista et löydä edes samantasoisia sijoituskohteita, kuin mitä netin sijoituspalveluilla on tarjota. Puhumattakaan palvelun tasosta tai sijoittamisen halpuudesta.

sijoittamisen aloittaminen

Sijoittamisen aloittaminen alkaa siitä, että selvität ensin, kuinka paljon sinulla on rahaa sijoitettavana. Sen jälkeen sinun tulee miettiä mitkä alat ja/tai yritykset sinua kiinnostavat, ja etsiä niiden joukosta potentiaalisia sijoituskohteita. Tässä sinua voi auttaa esimerkiksi kiinnostavien yritysten tulevaisuuden suunnitelmiin tutustuminen. Nämä tiedot pitäisi aina olla selkeästi esillä osakeyhtiöiden nettisivuilla. 

Kun sopiva sijoituskohde on löytynyt, sinun tarvitsee vain rekisteröityä luotettavalle ja monipuoliselle kaupankäyntalustalle, hakea haluamasi sijoituskohde ja ostaa sijoituskohdetta. Tämän jälkeen sinulta ei vaadita muuta, kuin että seuraat, miten sijoituskohteen kurssi kehittyy, ja toivottavasti kasvaa, kunnes olet sitä mieltä, että on oikea aika myydä ja kerätä tuotot. 

Miksi sijoittaminen kannattaa?

Sijoittamisen tärkeydestä on puhuttu aina, mutta vasta viime aikoina sen konkreettisia vaikutuksia elämäämme on alettu korostaa entistä enemmän. Väestönkasvun hidastuessa emme välttämättä voi enää luottaa siihen, että Suomen eläkejärjestelmä on pystyssä vielä 50 vuoden päästä. Mutta jotenkin se eläke on turvattava. Lisäksi työmarkkinoiden koko ajan epävakaammaksi menevä meininki saa monet epäröimään sitä, onko vakituinen työsuhde pian ennemminkin poikkeus, kuin sääntö.

sijoittamisen aloittaminen

Tämä kaikki on täysin oikeutettua pohdintaa, ja niiden lisäksi löytyy monia muitakin hyviä käytännön syitä, miksi jokaisen kannattaa siirtää rahansa pankkitililtä seisomasta muualle. Yksi suurimmista syistä ovat tietenkin talletuskorot, eli negatiiviset korot, jotka tarkoittavat sitä, että maksat pankille koko ajan siitä, että rahasi seisovat tilillä. Tilillä rahaa pitäessä siis menetät rahaa koko ajan. 

Viime aikoina on myös puhuttu paljon inflaation kasvusta, mikä vaikuttaa rahan arvoon pitkällä aikavälillä laskevasti. Suomessa inflaatio on vielä matalaa muuhun maailmaan verrattuna. Mutta inflaatio tekee rahoillesi saman, kuin talletuskorot: laskee niiden arvoa. Kun tämä laitetaan numeroiksi, ymmärrät miksi rahojesi sijoittaminen on pankissa seisottamista ehdottomasti kannattavampi idea: 

Maksat pankkitilillä seisovista varoistasi vuodessa korkoa, minkä lisäksi inflaatio syö varojen arvoa. Esimerkkinä voidaan siis sanoa, että menetät noin 1% säästöistäsi joka vuosi. Sen sijaan osakesijoittamisen tuottojen keskiarvo on vuodessa 7%:n luokkaa. Eli jos tilillä pitämisen sijasta sijoitat säästösi osakkeisiin, rahojesi arvo kasvaa keskimäärin 8% edellä mainitun laskun sijasta.  

Verotus sijoittamisessa

Suomessa veroa pitää maksaa melkein hengitysilmasta lähtien, joten on täysin luonnollista, että myös sijoittamista verotetaan. Siksi on tärkeää ottaa huomioon myös tämä, jotta pystyt maksimoimaan sijoittamisesta mahdollisesta saatavat tuotot. Lisäksi sinun tulee huomata, että netissä sijoittaessasi käyttämäsi palvelut eivät pysty ilmoittamaan verojasi Suomen verottajalle, vaan verojen ilmoittaminen on sinun vastuullasi.

Suomessa sijoituksista maksetaan veroa ainoastaan tuotoista siinä vaiheessa, kun myyt sijoituksesi voitollisina. Sen sijaan mahdolliset menetykset myyntivaiheessa voidaan vähentää verotuksessa. Yleisin sijoitustuottoihin sovellettava vero on pääomatulovero, josta annamme seuraavaksi esimerkin.

Pääomatuloverotus

Pääomatuloveron piiriin kuuluvat osakesijoittamisen lisäksi sijoitusrahastot, osingot, osakesäästötilit ja kryptovaluutat. Tämä tarkoittaa sitä, että kun olet sijoittanut johonkin näistä omaisuuseristä, ja kun saat tuottoa myydessäsi ne eteenpäin, niin tästä tuotosta sinun tulee maksaa vero. 

Jos tuoton määrä on alle 30 000 euroa, veroprosentti on 30%. Kaikesta tämän summan ylittävästä tuotosta maksat 34% pääomatuloveroa. Huomaa, että myös osakeyhtiöiden sinulle maksamista osingoista tulee maksaa vero. Osinkojen verotukseen pätevät samat pääomatuloveroprosentit, mutta osingoista saaduista tuotoista vain 85% on verotettavaa tuloa. 15% on siis täysin verovapaata.

Tutustu sijoitustuottojen verotukseen tarkemmin Verottajan sivustolla täällä

Usein kysytyt kysymykset

Mitä sijoittaminen tarkoittaa?

Sijoittaminen tarkoittaa sitä, että ostat esimerkiksi osakeyhtiön osakkeita, ja kun osakkeen arvo kasvaa, myös sinun sijoituksesi arvo kasvaa, jolloin sinulle kertyy tuottoa. 

Miten sijoittamisen voi aloittaa?

Sijoittaminen alkaa siitä, että selvität, kuinka paljon sinulla on rahaa sijoitettavana. Sen jälkeen mieti mitkä alat ja/tai yritykset sinua kiinnostavat, ja etsi potentiaalisia sijoituskohteita, joiden kautta voit laittaa rahasi kasvamaan.

Mikä on paras tapa sijoittaa?

Aloittelijalle paras tapa sijoittaa on esimerkiksi ostaa osakkeita tai indeksirahastoja. Molemmat tuottavat kohtuullista tuottoa suhteellisen matalalla riskillä. 

Onko nyt liian myöhäistä aloittaa sijoittaminen?

Sijoittamisen voi aloittaa koska vain, sillä markkinat eivät vanhene koskaan. 

Kuinka paljon rahaa sijoittamisen aloittaminen vaatii?

Sijoittamiselle ei ole olemassa tiettyä varallisuuden rajaa, vaan sijoittamisen voi aloittaa niinkin pienellä summalla kuin 50€. 

Miksi sijoittaminen kannattaa?

Maksat pankkitilillä seisovista varoistasi vuodessa korkoa, minkä lisäksi inflaatio syö varojesi arvoa. Sen sijaan osakesijoittamisen tuottojen keskiarvo on vuodessa 7%:n luokkaa.

Teresa Maria

Teresa Maria on copywriter ja digitaalinen nomadi.

Lähes vuosikymmenen ajan hän on työskennellyt digimarkkinoinnin parissa. Silloin, kun hän ei kirjoita tälle sivustolle, hän viettää aikaa oman bloginsa parissa, joka keskittyy matkailuun ja kestävään lifestyleen.

Teresa Maria sijoittaa pääasiassa kryptovaluuttaan ja näkee itsensä ennemmin pitkäaikaisena sijoittajana kuin päiväkauppiaana. Hänen omasta salkustaan löytyy korkean riskin omaisuuseriä, mikä on mahdollista, koska hän luottaa 100% naisen vaistoonsa.

Osakkeet, kryptovaluutat ja erilaiset sijoitusstrategiat ovat Teresa Marian suuri intohimo, ja tällä sivulla hän jakaa ajatuksiaan ja kokemuksiaan juuri näistä aiheista.

Katso kaikki artikkelit tekijältä Teresa Maria