Sijoita öljyyn – Kaikki mitä sinun tulee tietää öljyyn sijoittamisesta

Öljyyn sijoittaminen on ollut monella mielessä keväällä 2023. Öljyn hinta oli jo vuodenvaihteessa noussut ennätyslukemiin, ja sen hinnan nousua kiihdytti entisestään Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Siinä missä peruskuluttaja vietti viikon toisensa jälkeen kiroten bensan ennätyksellisen korkeaa hintaa, sijoitusmarkkinoilla taas kävi kova kuhina. Nämä öljyyn tammi-helmikuussa sijoittaneet ovat saaneet ruhtinaallisesti korvattua bensakulunsa, ja monille jäi vielä senkin jälkeen käteen ylimääräistä. Joten jos sähköauton hankinta ei vielä ole sinulle ajankohtainen investointi, miten olisi öljyyn sijoittaminen?

Öljy on monella tavalla välttämätön raaka-aine, sillä se on osa arkielämäämme monin eri tavoin, joista monia emme välttämättä edes huomaa. Raakaöljy on kuitenkin myös uusiutumaton raaka-aine, ja sen ympäristövaikutukset ovat olleet tuhoisat vain sadan vuoden aikana. Mutta sijoituskohteena öljy tarjoaa monipuolisen areenan kaupankävijöille. Siihen voi sijoittaa monin eri tavoin, minkä lisäksi tässä maailman tilanteessa sen hinnan voidaan odottaa olevan suhteellisen volatiili vielä pitkään. Miten öljyyn sijoittaminen toimii, mitkä asiat vaikuttavat öljyn hintaan, ja minkä tyyppiseen sijoittamiseen se sopii? Tarjoamme vastaukset näihin kysymyksiin ja paljoon muuhun tässä artikkelissa.

SIJOITA ÖLJYYN TÄNÄÄN 76% yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa, kun he käyvät CFD -kauppaa tämän välittäjän kanssa.
Sinun on itse harkittava, onko sinulla varaa ottaa suuri riski pääoman menettämisestä.

4 hyvää syytä sijoittaa öljyyn

 • Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tehnyt öljystä kansainvälisen kiistakapulan, mikä tulee näkymään öljyn hinnassa vielä pitkään
 • Öljy on monella tavalla olennainen raaka-aine kuluttajien arkielämän pyörittämisessä, eikä siitä tulla pääsemään eroon vielä pitkään aikaan
 • Sijoita öljyyn erityisesti lyhyellä aikavälillä, jolloin voit spekuloida sen hinnalla
 • Sijoita öljyyn monin eri tavoin: osakkeet, indeksirahastot, öljy hyödykkeenä, jne. 
SIJOITA ÖLJYYN TÄNÄÄN 76% yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa, kun he käyvät CFD -kauppaa tämän välittäjän kanssa.
Sinun on itse harkittava, onko sinulla varaa ottaa suuri riski pääoman menettämisestä.

Öljy sijoituskohteena 

Vaikka moni ympäristötietoinen haluaakin ajatella toisin, niin öljy on osa jokapäiväistä elämäämme niin laajamittaisesti, että siitä on todella vaikeaa koskaan päästä kokonaan eroon. Vaikka bensalla kulkevat autot vaihdettaisiin kaikkialla maailmassa sähköautoihin, öljyä tarvitaan edelleen kaikilla teollisuuden aloilla vaateteollisuudesta aina pakkausmateriaaleihin ja energiantuotantoon asti. 

Koska kyseessä on niin kokonaisvaltaisesti elämäämme vaikuttavasta raaka-aineesta, se tarjoaa meille myös erittäin mielenkiintoisen sijoituskohteen. Tiesitkö esimerkiksi, että öljy in sijoitusmarkkinoilla se kaikkein eniten maailmassa vaihdettu hyödyke? Syy tähän löytyy nimenomaan sen perustavanlaatuisesta luonteesta osana yhteiskunnassamme. 

Sijoita öljyyn

Kuluttajien käytös öljyn kulutuksen saralla muuttuu huomattavasti hitaammin, kuin monien muiden hyödykkeiden kohdalla. Tämä heijastuu helposti öljyn hintaan aikoina, jolloin öljyn saantiin saattaa liittyä häiriöitä. Tällaisia häiriöitä voivat olla globaalit pandemiat tai suuren toimittajan, kuten Venäjän kiristystoimet vastauksena Länsimaiden pakotteita vastaan. 

Vaikka maailman mullistukset heijastuvatkin vahvasti öljyn hinnan kehitykseen, kaikkein suurimman vastuun tämän raaka-aineen hinnan heilahteluista kantavat markkinavoimat. Näihin markkinavoimiin kuuluvat futuurimarkkinoilla toimivat markkinatoimijat, kuten öljyn tuottajat ja toimittajat, pitkän sekä lyhyen aikavälin sijoittajat, sekä myös loppupeleissä kuluttajat. Sijoita öljyyn monipuolisesti valitsemalla siihen paras kaupankäyntialusta, joka tarjoaa laajat mahdollisuudet sijoittaa tähän raaka-aineeseen. Katsotaan seuraavaksi, miten voit aloittaa öljyyn sijoittamisen vaikka heti tänään. 

 • pepperstone toplist stb 1
  Arvosana
  Mitä mieltä me olemme
  • Tarjoaa yli 70 valuuttaparia
  • Jopa 30:1 vipuvaikutus
  • Tukee MetaTraderia ja cTraderia
  Kauppakohtainen hinta Alk. 0,03 euroa Tilimaksu 0 euroa / vuosi Mobiilisovelluksen pisteet
  9/10
  Vieraile Pepperstone Lue arvostelu CFD:t ovat monimutkaisia ​​rahoitusinstrumentteja, ja niihin liittyy suuri tappioriski mahdollisen vipuvaikutuksen vuoksi.
  77.5% yksityissijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän välittäjän kanssa.
  Sinun tulee harkita, ymmärrätkö CFD:n toimintatavan, ja onko sinulla varaa menettää rahasi.

Sijoita öljyyn – Helppo ja nopea osto-opas

Mennään seuraavaksi suoraan asiaan, eli öljyn osto-oppaaseen. Useiden hyödykkeiden hinnat ovat lähteneet nousuun vuoden 2023 alussa, ja moni hyödyke, jota vielä viime vuonna pidettiin itsestäänselvyytenä, ei välttämättä enää olekaan sitä. Tämä tarkoittaa sitä, että hyödykkeet, varsinkin öljy, ovat nyt sitä kuuminta hottia sijoitusmarkkinoilla! 

Sijoita öljyyn nyt, jotta pääset hyötymään sen hinnan muutoksista erityisesti lyhyellä aikavälillä. Pidä kuitenkin aina mielessä, että hyödykkeet ovat yleisesti ottaen volatiileja sijoituskohteita, joten niihin sijoittaessa otat itse vastuun sijoittamisen riskeistä. Öljy on kullan rinnalla hyödykkeistä se suosituin ja tunnetuin sijoituskohde, ja varsinkin tällä hetkellä sen hinnalla spekulointi kiinnostaa monia. Öljyyn sijoittaminen on helppo aloittaa vaikka heti tänään, kas näin:

Askel 1 – Valitse kaupankäyntialusta

Jos olet sijoittanut aiemmin, olet varmaan tehnyt sen pankkisi kautta. Pankkien kautta sijoittaminen on kuitenkin monimutkaisempaa ja huomattavasti kalliimpaa kuin netin kaupankäyntipalveluiden kautta. Lisäksi pankit eivät usein tarjoa asiakkailleen lainkaan hyödykkeitä, mutta ironisesti sijoittavat niihin kuitenkin itse. Ei anna kovin luotettavaa kuvaa, eikö? Pankkien sijasta vuonna 2023 kaikki sijoittaminen hoidetaan netissä!

Sijoita öljyyn markkinoiden johtavalla kaupankäyntialustalla, eTorossa, joka on käytössä ympäri maailman yli 140 maassa. Palvelu on viimeisen vuoden aikana kasvanut hurjaa vauhtia, kun epävarmat työmarkkinat ja globaali pandemia ovat puskeneet ihmisiä laittamaan rahansa johonkin muualle kuin sukan varteen. eToro tarjoaa laajan kavalkaadin sijoituskohteita mukaan lukien: 

Lisäksi sen alustalla voi käydä kauppaa monella eri tavalla, kuten myydä lyhyeksi tai harjoittaa CopyTradingia alustan sosiaalisen kaupankäynnin kautta. eToro on yksi markkinoiden turvallisimmista ja halvimmista kaupankäyntialustoista, joka on saatavana suomenkielisenä. Esimerkiksi osakekaupankäynti on täysin välityspalkkiovapaata ja kaikki rahansiirrot on turvattu SSL-teknologialla. Supersijoittaja Warren Buffetkin sijoittaa eTorossa, joten miksi sinä et sijoittaisi? Sijoita öljyyn eTorossa näin:

Askel 2 – Luo tili ja siirrä rahaa

eToro

Tilin luominen eToroon tapahtuu muutamassa minuutissa. eToron etusivulla näet Rekisteröidy -painikkeen, klikkaa sitä. Täytä avautuvalle lomakkeelle sähköpostiosoitteesi ja keksi itsellesi vahva salasana. Sinun on myös mahdollista kirjautua nopeasti sisään Facebook- tai Google-tilisi tunnuksilla. Lomakkeen täytön jälkeen sinun tulee vastata lyhyeen sijoittajakyselyyn, jonka perusteella eToro määrittää minkä tasoinen sijoittaja olet.

Tämän jälkeen tilisi on auki, ja sinun täytyy enää siirtää sinne se summa rahaa, jolla haluat aloittaa öljyyn sijoittamisen. Vasemmassa alakulmassa näet ‘Talleta varoja’ -painikkeen. Klikkaa siitä lomake auki, täytä haluamasi summa ja valitse maksuväline, minkä jälkeen raha siirtyy välittömästi eToro -tilillesi ja olet valmis: on aika sijoittaa öljyyn!

Askel 3 – Aloita öljyyn sijoittaminen

Aloita öljyyn sijoittaminen

Kun tilisi on auki ja sinne on siirretty rahaa, olet valmis sijoittamaan. Ensimmäiseksi sinun on valittava eToron hyödykkeiden valikoimasta se hyödyke, johon haluat sijoittaa, eli öljy. Voit helposti ja nopeasti kirjoittaa ‘Oil’ yläreunan hakuvalikkoon, tai tarkastella eri vaihtoehtoja Hyödykkeet-sivulla. Öljyn sijoitussivulla voit seurata siitä käytävää keskustelua, ja kerätä sieltä ne parhaat sijoitusvinkit. Lisäksi voit tottakai seurata öljyn hinnan kehittymistä reaaliajassa sekä pitkälle historiaan.

Sivun yläreunassa näet ‘Käy kauppaa’ -painikkeen. Klikkaa sitä ja sinulle avautuu ostolomake. Tähän sinun tarvitsee vain kirjata haluamasi summa, jolla haluat ostaa öljyä hyödykkeenä. Voit halutessasi valita myös vipuvaikutuksen, mutta jos olet sijoittamassa pitkällä aikavälillä, älä koske vipuvaikutukseen. Lopuksi klikkaa ‘Avaa kauppa’, ja näet välittömästi ostamasi hyödykkeen ja sen arvon eToro-salkussasi.

Askel 4 – Käy kauppaa öljyllä

eToro on meidän mielestämme paras paikka ostaa öljy hyödykkeenä erityisesti siksi, että sen alustalla aktiivinen kaupankäynti on tehty erittäin monipuoliseksi. Hyödykkeet eivät usein ole osakkeiden tavalla pitkän aikavälin sijoittamiseen sopivia sijoituskohteita, vaan niillä parhaat tuotot tehdään aktiivisella treidaamisella. Tässä muutama hyvä tapa käydä kauppaa öljyllä:

CFD -kaupankäynti on yksi suosituimmista hyödykkeisiin sijoittamisen muodoista. CFD -kaupankäynti soveltuu parhaiten päiväkaupankäyntiin, eli kauppaan, joka avataan ja suljetaan saman päivän aikana. Pointtina on arvioida hyödykkeen hinnan kehitys kyseisen päivän aikana oikein. Kun kaupankäynti erääntyy sovitusti, tai sinä suljet kaupan, mahdolliset tuotot ja tappiot maksetaan sinun ja välittäjän välillä. 

Lue lisää CFD kaupankäynnistä täältä.

CFD -kaupan lisäksi ETF:t, eli pörssinoteeratut rahastot ovat erinomainen tapa sijoittaa öljyyn. ETF:t ovat varsinkin siitä erinomainen sijoitustapa, että niiden kautta sijoittamisen riskit alenevat automaattisesti. ETF:t ovat indeksejä, jotka seuraavat jonkin tietyn markkinan tai alan arvon kehitystä. Indeksi sijoittaa automaattisesti parhaisiin kohteisiin sinun puolestasi. Öljy ETF:iä löytyy eTorosta runsaasti, joten sieltä löytyy varmasti sinullekin mieluinen vaihtoehto. ETF:t ovat hyvin kustannustehokas tapa sijoittaa.

Miten öljyyn kannattaa sijoittaa?

Öljy sopii monenlaiseen sijoittamiseen jo pelkästään siksi, että se tarjoaa erittäin laajan ja monipuolisen listan erilaisia tapoja sijoittaa siihen. Se, mikä näistä tavoista sopii sinulle, riippuu siitä, miten suuren altistuksen haluat öljyn hinnan vaihteluille. Siinä missä  tietyt hyödykkeet sopivat erinomaisesti pitkän aikavälin sijoittamiseen, öljy tuottaa tulosta parhaiten aktiivisen kaupankäynnin kautta. Seuraavaksi katsomme mitä kaikkia käytännön vaihtoehtoja sinulla on öljyyn sijoittamisen saralla.

Öljyosakkeet

Jos suora sijoittaminen öljyyn raaka-aineena tuntuu liian riskialttiilta tavalta, osakkeet voisivat olla sinulle hyvä vaihtoehto. Osakkeiden kautta et välttämättä joudu kärsimään öljyn hinnan vaihtelusta ihan niin rajusti. Lisäksi osakkeiden ostaminen ja seuraaminen on helpompaa, kuin hyödykkeiden hintojen seuraaminen. 

Kun etsit hyviä öljyosakkeita, vaihtoehtosi ovat laajat. Voit halutessasi sijoittaa osakeyhtiöihin, jotka tuottavat ja/tai toimittavat öljyä, tai rahoittavat tämän kyseisen hyödykkeen tuotantoa. Lisäksi öljyosakkeisiin voidaan laskea energiayhtiöt, jotka käyttävät tuotannossaan öljyä, sekä vielä tänä päivänä polttoaineita liikennevälineille tuottavat yhtiöt. Esimerkiksi eToron kaupankäyntialustalla öljyosakkeiden ostaminen on välityspalkkiovapaata, minkä lisäksi heidän osakevalikoimastaan löytyy runsaasti valinnanvaraa myös muiden hyödykkeiden saralla.

Öljy hyödykkeenä

Öljy on erityisesti hyödykkeenä hyvin suosittu aktiivisen kaupankäynnin kohde. Hyödykkeenä se mahdollistaa esimerkiksi sen hinnalla spekuloinnin lyhyellä aikavälillä, minkä lisäksi esimerkiksi raakaöljyn tuottajat käyvät aktiivisesti kauppaa öljyllä futuureiden kautta. Näistä lisää alempana. Öljyyn sijoittaminen hyödykkeenä on myös siltä kantilta monipuolista, että sitä löytyy monessa muodossa: voit sijoittaa suoraan raakaöljyyn tai ostaa kokonaisia öljytynnyreitä ja käydä niillä kauppaa. Kyseessä on siis erittäin monipuolinen kaupankäynnin väline. 

ETF:t

ETF:t eli pörssinoteeratut rahastot ovat indeksejä, jotka seuraavat usein jonkin tietyn hyödykkeen, tai hyödykeryhmän hintojen kehitystä. Öljy ETF:iä löytyy markkinoilta pilvin pimein: on indeksejä, jotka käyvät futuurikauppaa suoraan raaka-aineiden tuottajien kanssa, sekä niitä, jotka sijoittavat hyödykkeitä tuottaviin osakeyhtiöihin. Sijoittamalla öljyyn ETF:n kautta lasket sijoittamisen riskiä huomattavasti verrattuna suoraan raakaöljyyn sijoittamiseen. Lisäksi ETF:n kautta sinun ei itse tarvitse käydä kauppaa, vaan indeksi käy kauppaa öljyllä täysin sinun puolestasi. 

Futuurit

Futuurit ovat nimenomaan spekulatiivisille sijoittajille sopiva vaihtoehto hyödykemarkkinoilla. Jos olet vasta aloittelija, futuurit eivät välttämättä ole vielä aikasi arvoinen sijoitusmuoto. Kokeneet sijoittajat käyvät kauppaa öljyn futuurisopimuksilla esimerkiksi lyhyeksi myymällä (shorting) tai ostamalla itse öljyfutuureita suoraan lyhyellä aikavälillä käyttäen omia sijoitusstrategioitaan parhaan tuoton saavuttamiseksi. 

Kaupankäynti futuureilla on erittäin nopeaa ja riskialtista kauppaa, ja kokeneet treidaajat usein sulkevat kaupan ennen tehdyn futuurisopimuksen päättymistä. He eivät siis itse omista öljyä missään vaiheessa, mutta eivät myöskään pysty mitenkään vaikuttamaan siihen, jäävätkö he kaupan sulkiessaan plussalle vai miinukselle. 

Öljyn hinta – Mitkä asiat vaikuttavat siihen?

Kuten olemme viime aikoina huomanneet, hyödykkeet voivat reagoida erittäin voimakkaasti äkkinäisiin muutoksiin sekä talouden, että politiikan saralla. Koska öljy on niin suurella skaalalla mukana arkipäiväisessä elämässämme, sen merkitys meille kuluttajille korostuu epävarmoina aikoina. Yksi päivä pidämme öljyä täysin päivänselvänä asiana, ja jo seuraavana päivänä tukehdumme bensapumpulla omaan räkäämme, kun bensiinin hinta on raakaöljyn hinnan nousun myötä pompannut pilviin. 

Öljy on hintansa puolesta riippuvainen monesta tekijästä, minkä vuoksi se ei välttämättä ole se kaikkein vakain vaihtoehto sijoittamiseen. Sen sijaan aktiivisesti treidaaville volatiilit öljymarkkinat ovat mannaa. Käydään seuraavaksi läpi ne suurimmat tekijät, jotka vaikuttavat siihen, miten öljyn hinta kehittyy, jotta tiedät, koska öljyyn sijoittaminen kannattaa.

Kysyntä ja tarjonta

Hyödykkeet ovat hintojensa kehityksen puolesta aina kaikkein riippuvaisimpia niiden kysynnän ja tarjonnan tasapainosta. Käytännössä homma toimii niin, että jos hyödykkeen tarjonta syystä tai toisesta vähenee, mutta kysyntä pysyy korkeana, sen hinta nousee. Jos taas tarjontaa on runsain mitoin kysyntään verrattuna, hinnan voidaan olettaa pysyvän matalana. 

Öljy toimii tällä saralla erinomaisena esimerkkinä. Öljy on yksi Euroopan maiden eniten käyttämistä lämmitys- ja polttoainemuodoista, ja iso osa Eurooppaan tulevasta öljystä tuodaan Venäjältä. Mutta Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan vuoksi Venäjän öljystä on tullut jättimäinen ongelma Euroopassa, ja siitä halutaan eroon mahdollisimman pian. Lisäksi Venäjä voi tuottajana nostaa öljyn hintaa, tai jopa katkaista öljyn toimittamisen kokonaan. Kaikki tämä on jo heijastunut todella suurella volyymilla öljyn hintaan markkinoilla. Myös pitkällä aikavälillä öljyn hinnan kehitys tulee tästä syystä olemaan mielenkiintoista seurattavaa.

Ilmastonmuutos

Monet hyödykkeet ovat riippuvaisia siitä, miten ilmastomme kehittyy, sekä miten sääolosuhteet kohtelevat niitä. Öljyn hinta ei niinkään reagoi säiden vaihteluihin, mutta se on yksi ilmastonmuutoksen suurimmista aiheuttajista, minkä voidaan olettaa näkyvän sen kysynnässä pitkällä aikavälillä laskevana trendinä. Venäjän ongelmakäyttäytyminen on entisestään kiihdyttänyt ympäristöystävällisempien energiaratkaisujen etsimistä ja käyttöönottoa valtioiden tasolla, jotta riippuvuus Venäjältä tulevasta energiasta saataisiin minimoitua nopeasti. Mutta ilmastonmuutos on se pidemmän aikavälin tekijä, joka tulee määrittämään erityisesti öljyn kysyntää ja hintaa tulevaisuudessa.

Geopoliittiset suhteet 

Ja edellä mainitusta päästäänkin luontevasti geopoliittisiin suhteisiin, ja niiden vaikutuksiin hyödykkeiden hintoihin. Maailmantalouden kehitys on jo omiaan vaikuttamaan öljyn hintaan. Esimerkiksi ihmisten väkimäärän kasvaessa ympäri maailman energiantarve kasvaa myös. Mutta samaan aikaan energia-alan vallankumous on jo käynnissä, ja Venäjän toimet Ukrainassa ovat kiihdyttäneet tätä vallankumousta tavalla, jota kukaan ei osannut odottaa. Varsinkin nyt koko maailma seuraa silmä tarkkana miten Venäjän toimet Ukrainassa vaikuttavat öljyn kysyntään suuressa mittakaavassa erityisesti Euroopassa, jossa Venäjän öljystä ja kaasusta pyritään eroon kaikin mahdollisin keinoin.

SIJOITA ÖLJYYN TÄNÄÄN 76% yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa, kun he käyvät CFD -kauppaa tämän välittäjän kanssa.
Sinun on itse harkittava, onko sinulla varaa ottaa suuri riski pääoman menettämisestä.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä öljy on?

Öljy on monipuolinen raaka-aine, sekä sijoituskohde. Se taipuu polttoaineesta ja hyödykkeeksi, minkä lisäksi sen käytöstä riippuvat osakeyhtiöt tarjoavat monipuolisia tapoja sijoittaa öljyyn.

Onko öljy hyvä sijoitus?

Öljy tarjoaa erittäin monipuolisen ja joustavan tavan sijoittaa tähän monin tavoin arkeemme vaikuttavaan raaka-aineeseen. Se on kuitenkin volatiili sijoituskohde, ja siihen sijoittamiseen liittyy korkeita riskejä.

Miten öljyyn voi sijoittaa?

Osta öljy hyödykkeenä helposti ja nopeasti eToron kansainvälisellä kaupankäyntialustalla: rekisteröidy palveluun, talleta rahaa ja osta hyödykkeet. Voit myös sijoittaa öljyyn indeksirahastojen, osakkeiden ja futuurien kautta.

Mitkä asiat vaikuttavat öljyn hinnan kehitykseen?

Esimerkiksi ilmastonmuutos, äkilliset käänteet geopolitiikan saralla, sekä nopeasti nousevat ja laskevat trendit liikuttelevat öljyn hintoja joka suuntaan.

Lähteet ja hyödyllisiä linkkejä, joista voit lukea lisää. bulp
Teresa Maria

Teresa Maria on copywriter ja digitaalinen nomadi.

Lähes vuosikymmenen ajan hän on työskennellyt digimarkkinoinnin parissa. Silloin, kun hän ei kirjoita tälle sivustolle, hän viettää aikaa oman bloginsa parissa, joka keskittyy matkailuun ja kestävään lifestyleen.

Teresa Maria sijoittaa pääasiassa kryptovaluuttaan ja näkee itsensä ennemmin pitkäaikaisena sijoittajana kuin päiväkauppiaana. Hänen omasta salkustaan löytyy korkean riskin omaisuuseriä, mikä on mahdollista, koska hän luottaa 100% naisen vaistoonsa.

Osakkeet, kryptovaluutat ja erilaiset sijoitusstrategiat ovat Teresa Marian suuri intohimo, ja tällä sivulla hän jakaa ajatuksiaan ja kokemuksiaan juuri näistä aiheista.

Katso kaikki artikkelit tekijältä Teresa Maria