Osakekaupankäynti – Kuinka päästä alkuun 2024

Osakekaupankäynti ei ole koskaan ollut niin kuuma peruna kuin vuoden 2021 alussa! Gamestop -osakkeen ympärillä pyörinyt sekasotku sai koko maailman osakemarkkinat sekoamaan samalla kun piensijoittajat laittoivat ammattisijoittajat ja keinottelijat kirjaimellisesti polvilleen heidän omassa pelissään. Vain yhdessä viikossa kaikille tuli selväksi, että sijoittaminen on myös meille peruspulliaisille täysin avoin pelikenttä.

Trendi-ilmiöistä huolimatta osakekaupankäynti on ihan oikeasti erinomainen tapa laittaa raha kirjaimellisesti kasvamaan. Monet tallettavat rahaa sukanvarteen, mutta siellä se vain menettää arvoaan. Älä siis ole hölmö, vaan lähden kerryttämään eläkekassaa heti tänään. Se valtion eläke ei välttämättä enää parinkymmenen vuoden päästä nimittäin riitä elämiseen. 

Ennen vanhaa osakekaupankäynti onnistui vain pankin kautta, mutta nyt eletään 2020-lukua, ja elämä on yksinkertaisempaa ja halvempaa! Tämän artikkelin avulla pääset nopeasti ja helposti osakkeimarkkinoille mukaan, ennen kuin ehdit kissaa sanoa. Osta osakkeita ja aloita varallisuutesi kasvattaminen heti tänään!

Osta osakkeita täältä Pääomasi on vaarassa.

Hyviä syitä aloittaa osakekauppa

 • Osakekaupankäynti on erittäin monipuolinen tapa sijoittaa
 • Osakekaupankäynnillä voit sijoittaa sekä pitkällä, että lyhyellä aikavälillä
 • Aktiiviset kaupankävijät valitsevat volatiileja osakkeita, kun taas pitkän aikavälin sijoittaja sijoittaa suuren kasvupotentiaalin osakkeisiin
 • Osakekaupankäyntiä paljon harjoittavat voivat nopeastikin siirtyä elämään sillä
 • nordnet toplist stb
  Arvosana
  Mitä mieltä me olemme
  • Pohjoismaiden suurin sijoittamiseen erikoistunut palvelu
  • Suurin valikoima suomalaisia ja pohjoismaalaisia osakkeita
  • Saat pääsyn heidän sosiaalisen median kanavilleen
  Kauppakohtainen hinta 0 EURO Tilimaksu 0 EURO Mobiilisovelluksen pisteet
  7/10

Aloita osakkeiden ostaminen tänään

Jos olet vasta aloittelija osakesijoittamisen saralla, suosittelemme, että ennen sijoittamista seuraat jonkin aikaa markkinoita. Esimerkiksi Googlesta näet tietyn osakkeen kurssin reaaliajassa sekä pitkällä aikavälillä. Lisäksi kannattaa perehtyä hieman kyseisen pörssiyhtiön taustoihin, esimerkiksi siihen, mitä kyseinen yhtiö tekee ja millaiset sen kasvunäkymät ovat. Tällöin pystyt paremmin päättelemään, onko kyseiselle osakkeelle jatkossakin kysyntää, ja onko siinä potentiaalia kasvaa.

Kun olet tehnyt taustatutkimusta, ja päättänyt, mikä osake on se juuri sinulle sopiva sijoituskohde, on aika lähteä sijoittamaan! Seuraavaksi käymme askel askeleelta läpi miten osakkeisiin sijoittaminen aloitetaan, ja näiden vaiheiden jälkeen oletkin tämän uuden ajan valuutan onnellinen omistaja.

Valitse kaupankäyntialusta

Kaupankäyntialustan valitseminen on se ensimmäinen tärkeä askel kohti menestyksekästä osakekaupankäyntiä ja sijoittamista. Kiinnitä valitessa huomiota varsinkin turvallisuuteen sekä alustan helppokäyttöisyyteen. Me suosittelemme eToron kaupankäyntialustaa, joka on yksi maailman suosituimmista kaupankäyntialustoista sekä osakesijoittamisen, kryptosijoittamisen, että rahastosijoittamisen saralla. 

Osakekaupankäynti on eTorossa täysin välityspalkkiovapaata. Lisäksi eToro tarjoaa myös Forex-kaupankäyntiä, hyödykkeitä, kuten kultaa ja öljyä, sekä erinomaisen valikoiman erilaisia tapoja sijoittaa. Tällaisia tapoja ovar esimerkiksi CopyTrading, CFD-kaupankäynti, sekä lyhyeksi myynti. eToro on käytössä yli 140 maassa ja kaikki sen alustalla tapahtuva maksuliikenne on turvattu SSL-teknologialla. Sivusto itsessään on erittäin helppokäyttöinen, ja mikä parasta, se on saatavana suomenkielisenä!

Rekisteröidy ja talleta rahaa

Untitled design

eToroon rekisteröityminen on lasten leikkiä. Sivustolla ollessasi näet oikeassa yläkulmassa ’Rekisteröidy’ -painikkeen. Siitä pääset luomaan itsellesi tilin. Tilin avaaminen on täysin ilmaista, ja se käy erityisen nopeasti esimerkiksi Google- tai Facebook-tilisi kautta. Huomaa, että eToro vahvistaa henkilöllisyytesi rekisteröitymisen yhteydessä, mikä tekee sijoittamisesta sen alustalla turvallisempaa kuin monilla sen kilpailijoilla.

Kun tilisi on auki ja olet tunnistautunut palveluun, sinun on vielä siirrettävä uudelle tilillesi rahaa, ennen kuin osakekaupankäynti voi alkaa. Kun olet kirjautuneena tilillesi, vasemmassa alakulmassa on ’Talleta varoja’ -valikko, josta pääset valitsemaan maksuvälineen (luotto- tai pankkikortti, tilisiirto tai PayPal), sekä kirjaamaan summan, jolla olet aikeissa sijoittaa. Kun rahat ovat siirtyneet eToro-tilillesi, on aika lähteä sijoittamaan. Osakkeet odottavat!

Osta osakkeita

Aloita osakkeiden ostaminen hakemalla yläreunan hakukentästä haluamasi osake. Jos haluat sijoittaa Nokian osakkeeseen, kirjoitat hakukenttään Nokia. Klikkaa itsesi osakkeen sijoitussivulle, josta löydät erinomaisen valikoiman erilaisia raportteja, kurssitaulukoita sekä sosiaalisessa mediassa kyseisestä osakkeesta käytävää keskustelua. Nämä some-keskustelut voivat tarjota sinulle ensikäden sijoitusvinkkejä, joten kannattaa välillä lueskella niitä.

Oikeassa yläkulmassa on ’Käy kauppaa’ -painike, josta pääset ostamaan osaketta. Klikkaa sitä, kirjaa lomakkeelle haluamasi sijoitussumma ja Avaa kauppa. Osakesaldosi näkyy tämän jälkeen sivuston alareunassa. Lisäksi näet sieltä miten paljon sijoituksesi on kasvanut tai laskenut, sekä miten paljon sinulla on tilillä vielä rahaa sijoitettavaksi.

nok

Mielenkiintoisimmat osakkeet juuri nyt

Pelkästään viimeisen puolen vuoden aikana osakemarkkinoilla on tuntunut tapahtuneen enemmän kuin viimeisen viiden vuoden aikana yhteensä. Markkinat liikkuvat nyt nopeasti, ja Elon Musk voi yhdellä twiitillä tuhota kokonaisia osakkeita tai laittaa kryptovaluutat huojumaan lohkoketjuissaan, joten nyt jos koska osakekaupankäynti on juttu, johon kannattaa lähteä mukaan. Tarkastellaan seuraavaksi tämän vuoden muutamaa erittäin mielenkiintoista osaketta:

AMC Entertainment Holdings

 • Elokuvateattereiden pyörittämiseen erikoistunut viihdealan yritys, jonka osake on analyytikoiden dissauksesta huolimatta noussut hurjasti
 • Yhtiöllä on suurta toimintaa Euroopassa ja Yhdysvalloissa
 • Jättiyhtiö Amazonin huhuttiin olevan ostamassa AMC:ta, minkä jälkeen Reddit-sijoittajat alkoivat puskea AMC:n osaketta ylöspäin

Zoom Video Communication

 • Kaikille kotitoimistolle vuonna 2020 siirtyneille tuttu Zoom -videopalvelun osake on viimeisen kahden vuoden ajan voinut erinomaisesti
 • Esimerkiksi sijoitussivusto Investopedia uskoo Zoomin osakkeen jatkavan edelleen nousuaan toukokuun dipistä huolimatta

Tesla Inc.

 • Kaikille tuttu sähköautojen valmistaja Tesla, ja sen maailmanmarkkinoita sekoittava perustaja, Elon Musk ovat edelleen vahvoilla
 • Teslan osake on halventunut Toukokuu jättiharppauksen jälkeen
 • Markkinoilla luotetaan, että Tesla nousee jälleen, viimeistään kun Elon Musk järjestää seuraavan some-performanssinsa
Osta osakkeita täältä Pääomasi on vaarassa.

Sijoita osakkeisiin netissä

Osaa kuluttajien kasvavasta kiinnostuksesta sijoittamista kohtaan on kiittäminen sekä vuoden alun hässäkän, mutta myös netin kaupankäyntialustojen. Ne nimittäin tuovat sijoittamisen huomattavasti lähemmäs meitä peruskuluttajia, kuin pankit. Netin kautta nimittäin sijoitat monipuolisemmin, helpommin, nopeammin ja halvemmalla. Tässä lista muutamista erinomaisista netin kaupankäyntipalveluista, joissa osakkeet ovat välttämätön osa sijoituskohdevalikoimaa ja osakekaupankäynti helppoa:

eToro – yksi maailman suosituimmista kaupankäyntialustoista, jonka kautta osakkeisiin sijoittaminen on halpaa ja helppoa

Plus500 – tarjoaa osakkeita kaikkialta maailmasta, ja erikoistuu CFD-kaupankäyntiin

Capital.com – maailman vanhimpiin kuuluva sijoituspalveluita tarjoava yritys, joka erikoistuu CFD-kaupankäyntiin

Libertex – hyvä valikoima osakkeita, joilla voi käydä alustalla CFD-kauppaa

Revolut – pankkisovelluksena aloittanut rahoituspalvelu, jonka valikoimiin on hiljattain lisätty myös kryptovaluutat

Edellä mainitut kaupankäyntialustat tarjoavat huomattavasti enemmän tietotaitoa, sekä sijoitustapoja osakkeiden kohdalla kuin pankit ikinä. Lisäksi monet niistä panostavat asiakkaidensa, sekä heidän varojensa turvallisuuteen enemmän huomiota kuin perinteiset rahalaitokset. Tämä näkyy esimerkiksi eTorossa, joka vahvistaa kaikki rahansiirrot alustallaan SSL-teknologialla.

Kannattaa kuitenkin huomata, että CFD-kaupankäynti on kaupankäynnin muoto, joka vaatii sijoittajalta jo hieman tietotaitoa, joten siihen erikoistuvat kaupankäyntialustat eivät välttämättä ole parhaita vaihtoehtoja aloittelijoille. Muista myös yksi sijoittamiseen aina sopiva yleisneuvo: älä koskaan sijoita kohteeseen, jota et tunne. Aloita osakekaupankäynti tutustumalla haluamasi osakkeen yhtiöön ja liikkeisiin hieman, ennen kuin lähdet sijoittamaan.

 • nordnet toplist stb
  Arvosana
  Mitä mieltä me olemme
  • Pohjoismaiden suurin sijoittamiseen erikoistunut palvelu
  • Suurin valikoima suomalaisia ja pohjoismaalaisia osakkeita
  • Saat pääsyn heidän sosiaalisen median kanavilleen
  Kauppakohtainen hinta 0 EURO Tilimaksu 0 EURO Mobiilisovelluksen pisteet
  7/10

Miten osakkeen hinta muotoutuu?

Osakkeiden hinnat eroavat toisistaan todella paljon riippuen kyseisen osakkeen takana olevasta pörssiyhtiöstä, sen koosta, liikevaihdosta, markkinoista, ja paljosta muusta. Mutta ihan alunperin jokaisen osakkeen hinta muotoutuu siinä vaiheessa, kun kyseinen yritys listautuu pörssiin, sekä siinä kun kyseisellä osakkeella aletaan käydä kauppaa. Aloitetaan siis aivan alusta, eli listautumisannista:

Listautumisanti, eli IPO

Listautumisannit tunnetaan nykyään myös Suomessa paremmin niiden englanninkielisellä lyhenteellä, IPO (eng. Initial Public Offering). Listautumisannilla tarkoitetaan sitä hetkeä juuri ennen kuin yhtiö listautuu johonkin pörssiin, esimerkiksi New Yorkin tai Helsingin pörssiin. Tämän jälkeen yrityksen osakkeet tulevat julkisen kaupankäynnin alle, eli myös sinulla on mahdollisuus ostaa niitä. Mutta listautumisannin aikana, eli juuri ennen listautumista, tietyille kohderyhmillä, esimerkiksi yrityksen työntekijöillä on mahdollisuus ostaa yrityksen osakkeita etukäteen, yleensä halvemmalla.

Tämä vaikuttaa siihen, miltä osakkeen hinta listautuessa tulee näyttämään. Sen lisäksi listautumisantiin liittyy rahoituskierrosten tekeminen, eli yritys kerää rahoitusta, joka myös vaikuttaa suuresti siihen, minkä hintainen osake loppujen lopuksi markkinoille tullessaan on. Loppupeleissä osakkeet ovat yritysten tapa hankkia rahoitusta ja antaa välillä rahoittajille, eli sinulle hieman takaisin. Listautumisanti on kaikkea tätä ennen itse listautumista, mutta steroideissa. 

Osakkeen hinta pörssissä

Sen jälkeen kun osakkeet on listattu pörssiin myös sinulla on mahdollisuus saada kyseisiä osakkeita käsiisi. Osakekaupankäynti voi siis alkaa! Kun osake on listattuna pörssissä, sen hintaan vaikuttaa huomattavasti laajempi kavalkadi asioita kuin listautumisannin aikana. Nyt osake on alttiina koko markkinoiden muutoksille sekä Elon Muskin twiiteille. Pörssiyhtiöillä itsellään on tottakai vain yksi tavoite: pitää osakkeensa hinta mahdollisimman korkealla ja nostaa sitä. 

Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että monet osakeyhtiöt tarjoavat osakkeitaan työntekijöilleen, joille on tällöin myös maksettava osinkoa. Sama koskee tottakai myös muita kuluttajia, jotka ovat ostaneet ja pitävät kyseisen yhtiön osakkeita hallussaan. Pitkän aikavälin osakesijoittajat tottakai hyötyvät pörssiyhtiöiden osingoista eniten, olettaen, että kyseisen yhtiön osake on hyvän hintainen. Jos osakkeen hinta on jonakin vuonna huono, yhtiö voi myös päättää olla maksamatta osinkoa. 

osakekaupankäynti

Osakkeen korkea hinta varmistetaan tottakai yhtiön kannattavalla ja tuottoisalla toiminnalla. Kaikki raha, joka tulee sisään, on hyvästä, ja mitä suuremman voiton yhtiö tekee jonain vuonna, sitä enemmän siihen sijoittaneet myös hyötyvät. Sen sijaan jos yhtiön osake laskee hurjasti, se voi johtaa suuriinkin irtisanomisiin. Siksi pörssiyhtiöissä työskenteleminen on aina omalla tavallaan myös työntekijälle riski. Tällä hetkellä suurin osa osakkeita omistavista työntekijöistä löytyy johtotehtävistä, mutta viime aikoina on ollut nähtävissä heikkoa liikehdintää myös rivityöntekijöiden joukossa, jotka vaativat oman osansa työnantajansa menestyksestä. 

Se, että yhtiö kykenee pitämään osakkeensa arvon mahdollisimman korkealla hyödyttää sitä myös laajemmin: korkean valuaation yritysten on helpompi saada ulkoista rahoitusta, kuten esimerkiksi lainaa. Tällöin pankki katsoo osakkeen arvon riittävän yhtiön lainan vakuudeksi, minkä lisäksi lainan korko saattaa osakkeen hinnasta johtuen olla alhaisempi. Osakkeella on siis huima vaikutus kokonaisen yhtiön toimintaan ja niin sanottuun “terveyteen” markkinoilla. 

Miten osakekaupalla voi tehdä rahaa?

Osakekaupankäynti on huomattavasti tehokkaampi tapa lisätä varallisuuttasi kun tunkea rahaa sinne Eurolottoon joka ikinen viikonloppu. Varsinkin jos sinulla on sen verran aikaa käytössäsi, että voit edes pari kertaa viikossa käyttää aikaa hieman aktiivisempaan osakekaupankäyntiin, tuottosi voivat jopa yhdessä viikossa olla todella korkeita. Tuotto ei kuitenkaan tule ilmaiseksi, vaan sinun tulee ymmärtää jonkin verran yhtiöistä, joiden osakkeilla käyt kauppaa, markkinaolosuhteista, sekä tietenkin seurata osakkeiden reaaliaikaisia hintoja. Näin saat osakekaupankäynnistä kaiken irti:

Pitkäaikainen sijoittaminen

Pitkäaikainen sijoittaminen on erinomainen osakekaupankäynti -muoto niille, jotka haluavat kasvattaa varallisuuttaan pidemmällä aikavälillä, esimerkiksi säästää lomamatkaa varten tai jopa eläkettä ajatellen. Tällöin ostat osakkeita, joissa uskot olevan suuri kasvupotentiaali ja pidät sijoituksesi salkussasi vuosien, jopa vuosikymmenten ajan. Tämä strategia vaatii kärsivällisyyttä, sillä monilla on tapana myydä osakkeet heti, kun niiden hinta laskee. Mutta pointtina onkin oppia luottamaan siihen, että osakkeen arvo taas jossain kohtaa kasvaa.

Pitkän aikavälin sijoittamisessa pääset tottakai myös nauttimaan osingoista huomattavasti isommin kuin esimerkiksi päiväkaupankäyntiä harrastavat sijoittajat, jotka ostavat ja myyvät osakkeita vain yhden päivän aikana. Siinä ei pahemmin osinkoja ansaita. Lisäksi pitkäaikaisessa sijoittamisessa sijoituksesi kasvaa korkoa niiden perustuottojen päälle.

 

Shorttaaminen

Aktiivisemmille sijoittajille voimme suositella shorttaamista, eli lyhyeksi myyntiä. Se on huomattavasti nopeatempoisempi tapa sijoittaa ja tarjoaa hyviä tuottoja lyhyessä ajassa. Shorttaaminen kuitenkin vaatii, että seuraat markkinoita aktiivisesti, jotta tiedät tarkalleen, mihin soppaan tyrkätä se lusikkasi milloinkin, ja mihin ei. Shorttaaminen on käytännössä täysin päinvastaista toimintaa kuin osakkeiden ostaminen.

Shortatessa myyt osaketta, jota et välttämättä omista, kun uskot kyseisen osakkeen arvon laskevan. Kun myyt osaketta, jota et omista “lainaat” sen kyseiseltä kaupankäyntialustalta. Eli myyt osaketta, jonka hinnan uskot laskevan, ja jos hinta sitten tosiaan laskee, ostat osakkeet takaisin alemmalla hinnalla ja jaat kaupankäynnin voitosta kertyneet tuotot kaupankäyntialustan, eli välittäjän kanssa. 

Tämä kaupankäynnin muoto on korkean riskin kaupankäyntiä, sillä markkinoiden liikkeitä ei voi koskaan ennustaa. Siksi shorttaaminen sopii parhaiten kokeneemmille sijoittajille, jotka tuntevat markkinat. 

osakekaupankäynti

Käytä vipuvoimaa

Kun esimerkiksi shorttaat, eli myyt osaketta lyhyeksi, voit myyntilomakkeella valita myös vipuvaikutuksen, joka lisää voittojesi, mutta myös tappioiden määrää. Tämä kannattaa tehdä esimerkiksi silloin, jos haluat ostaa enemmän osakkeita, kuin sinulla on varaa. Jos kaupankäyntiä avatessasi vipuvoima on x1, se tarkoittaa, että vipuvoimaa ei ole. Sen sijaan jos vaihdat vipuvaikutukseksi x10, kaupankäyntialusta kymmenkertaistaa osto- tai myyntivolyymin. Huomaa, että vipuvaikutuksen käytöstä voi aiheutua ylimääräisiä kuluja.

Vipuvaikutusta käyttämällä osakekaupankäynti käy mielenkiintoisemmaksi, sillä mahdollisuutesi moninkertaistaa tuottosi tulee mahdolliseksi. Tämä toimii kuitenkin myös toiseen suuntaan, eli jos häviät sijoituksellasi rahaa, vipuvaikutus moninkertaistaa tällöin myös häviösi. Tutustu siis ensin osakekaupankäyntiin ihan perustasolla, ja ota vipuvaikutus käyttöön kun ymmärrät osakekaupankäynnin perusperiaatteet toiminnan ja tuoton saralla.

Osakekaupankäynnin verotus Suomessa

Kaikki sijoitustuotot ovat Suomessa verotettavaa tuloa, ja ne menevät pääomatulon alle. Tämä tarkoittaa, että sijoitustuottojasi verotetaan 30 prosenttia 30 000 euroon asti, ja 34 prosenttia tuon määrän yli menevästä osasta. Sen sijaan osinkotuottoja verotetaan vain 25 prosenttia. Otetaan tähän yksinkertainen esimerkki osaketuottojen verotuksesta Suomessa:

Jos ostit kuukausi sitten eToron kaupankäyntialustalla osakkeita 1000 eurolla ja myyt ne tänään 2000 eurolla, teet 1000 euroa voittoa. eToro ei veloita lainkaan välityspalkkiota osakekaupankäynnistä, joten niitä ei tarvitse harkita, eli sinua verotetaan 30 prosenttia tuosta ansaitsemastasi tuhannen euron tuotosta. Tällöin sinulle jää käteen 700 euroa.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on osake?

Osake on pörssiyhtiöiden omistusosuus, johon meillä kuluttajillakin on osto-oikeus. Voimme siis osakkeen kautta ostaa palan pörssiyhtiötä.

Miten ostan osakkeita?

Helpoiten ja nopeiten ostat osakkeita netin kaupankäyntialustoilta, jotka eivät veloita välityspalkkioita. Kokeile esimerkiksi eToroa.

Miten osakkeen hinta muotoutuu?

Osakkeen hinta perustuu markkinoiden tilaan sekä yhtiön liikevaihtoon ja markkina-arvoon.

Mikä on paras paikka ostaa osakkeita?

Helpoin, nopein ja halvin tapa aloittaa osakekaupankäynti on rekisteröityä eToron kaupankäyntialustalle. Katso tästä artikkelista lista muista hyvistä palveluista.

Miten osakekaupankäynti toimii?

Osta osakkeita ja pidä niitä hallussasi pitkään, jotta ne kasvavat arvoa ja korkoa, tai käy osakkeilla kauppaa esimerkiksi shorttaamalla.

Miten osakkeita verotetaan?

Osakkeiden tuottoja verotetaan Suomessa pääomatuloveron mukaan, eli 30% – 34%, osingoista verotetaan 25%.

Teresa Maria

Teresa Maria on copywriter ja digitaalinen nomadi.

Lähes vuosikymmenen ajan hän on työskennellyt digimarkkinoinnin parissa. Silloin, kun hän ei kirjoita tälle sivustolle, hän viettää aikaa oman bloginsa parissa, joka keskittyy matkailuun ja kestävään lifestyleen.

Teresa Maria sijoittaa pääasiassa kryptovaluuttaan ja näkee itsensä ennemmin pitkäaikaisena sijoittajana kuin päiväkauppiaana. Hänen omasta salkustaan löytyy korkean riskin omaisuuseriä, mikä on mahdollista, koska hän luottaa 100% naisen vaistoonsa.

Osakkeet, kryptovaluutat ja erilaiset sijoitusstrategiat ovat Teresa Marian suuri intohimo, ja tällä sivulla hän jakaa ajatuksiaan ja kokemuksiaan juuri näistä aiheista.

Katso kaikki artikkelit tekijältä Teresa Maria