Sijoita kultaan 2024- Helppo ja Nopea Opas

Kulta on varmasti jokaiselle tuttu raaka-aine erityisesti koruteollisuudesta. Mutta itse asiassa kultaa voidaan käyttää paljoon muuhunkin, kuin vain kalliimman puoleisiin asusteisiin. Ja kulta hyödykkeenä taas on aivan oma kategoriansa, ja ehkä niistä kaikista mielenkiintoisin! Hyödykkeenä nimittäin sinulla on mahdollisuus hyötyä kullan arvosta, sillä sehän on yksi maailman arvokkaimpia raaka-aineita. Se on myös yksi turvallisimmista sijoituskohteista, koska sen arvo pysyy korkeana ja suhteellisen vakaana vuodesta toiseen.

Sijoita kultaan erityisesti silloin kun taloudessa menee huonosti! Kullan arvolla on tapana nousta tällaisina aikoina. Tämä nähtiin esimerkiksi koronapandemian aikana, kun osakemarkkinat sakkasivat isosti. Tällöin monet sijoittajat kääntyivät kullan puoleen, ja sen kysynnän kasvaessa, sen arvo lähti nousuun. Kulta tarjoaa myös erinomaisen valikoiman erilaisia tapoja käydä sillä kauppaa.  

Mitä nämä tavat käydä kauppaa ovat, miten kullan hinta kehittyy ja mihin kaikkeen kultaa käytetään? Näihin kaikkiin kysymyksiin ja paljoon muuhun vastaamme tässä artikkelissa. Lisäksi tarjoamme helpon ja nopean ‘Sijoita kultaan’ -osto-oppaan. Sukelletaan suoraan asiaan!

Sijoita kultaan eTorossa 76% yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa, kun he käyvät CFD -kauppaa tämän välittäjän kanssa.
Sinun on itse harkittava, onko sinulla varaa ottaa suuri riski pääoman menettämisestä.

4 hyvää syytä sijoittaa kultaan:

 • Kulta on arvometalli, joka säilyttää korkean arvonsa melko hyvin
 • Kulta tarjoaa monipuolisen valikoiman erilaisia tapoja käydä sillä kauppaa, kuten CFD-kaupankäynti ja sijoittaminen kultaan hyödykkeenä
 • Jo valmiiksi arvokkaan kullan arvo tuppaa kasvamaan kun taloudella menee huonosti
 • Kullan kysyntä on maailmanlaajuista ja sen kysyntä on ollut jatkuvaa yli 7 000 vuotta
 • pepperstone toplist stb 1
  Arvosana
  Mitä mieltä me olemme
  • Tarjoaa yli 70 valuuttaparia
  • Jopa 30:1 vipuvaikutus
  • Tukee MetaTraderia ja cTraderia
  Kauppakohtainen hinta Alk. 0,03 euroa Tilimaksu 0 euroa / vuosi Mobiilisovelluksen pisteet
  9/10
  Vieraile Pepperstone Lue arvostelu CFD:t ovat monimutkaisia ​​rahoitusinstrumentteja, ja niihin liittyy suuri tappioriski mahdollisen vipuvaikutuksen vuoksi.
  77.5% yksityissijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän välittäjän kanssa.
  Sinun tulee harkita, ymmärrätkö CFD:n toimintatavan, ja onko sinulla varaa menettää rahasi.

Kulta pähkinänkuoressa

Kuten tiedämme, kulta on yksi korkeimmista kemiallisista elementeistä, ja sen symboli on Au. Kulta on kiinteä raaka-aine, jota löydetään luonnosta useimmiten pieninä jyvinä tai “suonina” kivistä ja kallioista. Moniin muihin raaka-aineisiin verrattuna kulta on hyvin harvinainen raaka-aine ja jalometalli, ja se on ollut ihmisten käytössä jo vuodesta 5 000 ennen ajanlaskun alkua. Historiassa ja nykyäänkin kultaa käytetään eniten koruissa (50%), toiseksi eniten sijoituskohteena, eli hyödykkeenä (40%), ja kolmanneksi eniten teollisuudessa (10%). 

sijoita kultaan

Satojen vuosien ajan kultaa käytettiin valtioiden taloudessa rahapolitiikan pohjana, ja kultastandardi oli se, jonka mukaan kauppaa käytiin. Kultakolikoiden lyömisestä luovuttiin vasta 1930 -luvulla ja kultastandardi poistui fiat-valuuttajärjestelmästä niinkin myöhään kuin 1970 -luvulla. Sen sijaan siitä on muotoutunut erinomainen sijoituskohde, jolla erityyppiset treidaajat aloittelijoista ammattilaisiin voivat tienata hieman ylimääräistä.

Ensimmäiset maininnat kullan käytöstä ihmisten keskuudessa löytyvät Egyptistä jopa 5 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Sitä käytettiin erityisesti asusteiden, kuten kruunujen ja hattujen valmistamiseen, sekä tottakai koruissa. Tänä päivänä kullan käyttö on kuitenkin huomattavasti laajempaa, ja sitä käytetään jopa teollisuudessa. Kulta on suhteellisen helposti työstettävä metalli, sillä se on melko pehmeää, minkä lisäksi se ei ole erityisen reaktiivinen metalli. Tämän vuoksi se on todettu toimivaksi materiaaliksi erilaisten komponenttien valmistukseen teknologiateollisuudessa.

Esimerkiksi puhelimesi tai läppärisi luultavasti sisältää pieniä määriä kultakomponentteja. Ei kuitenkaan niin paljoa, että sinun kannattaisi purkaa laitteitasi myydäksesi kyseiset komponentit, niiden arvo ei riitä lähellekään korvaamaan laitteiden menetystä. Lisäksi monet meistä ovat varmasti nähneet esimerkiksi isovanhemmilla kultahampaita. Kokonaisten hampaiden sijasta kulta on toiminut myös erinomaisena hammaspaikkauksen materiaalina, ja tämän tavan juuret johtavat jo satojen vuosien taakse.

Mutta koska tässä artikkelissa on kyse sijoittamisesta, keskittykäämme kullan rooliin sijoituskohteen. Sijoita kultaan hyödykkeenä varsinkin siinä tapauksessa, jos haet suhteellisen vakaata sijoituskohdetta, sillä kulta säilyttää arvonsa monia muita hyödykkeitä paremmin. Lisäksi kultaan sijoittaessa kannattaa huomioida yleistalouden tilanne, sillä kullan arvolla on tapana nousta silloin, kun muu talous sakkaa. Katsotaan seuraavaksi kultaa sijoituskohteena vähän tarkemmin.

Sijoita kultaan – kannattaako se?

Sijoita kultaan silloin kun epäilet, että taloudella on edessään kuivat ajat. Kulta on arvokas raaka-aine, joka säilyttää arvonsa erinomaisesti myös silloin kun yleistaloudella menee huonommin, minkä vuoksi ammattitreidaajat kääntyvät aina talouden näkymien huonontuessa kullan puoleen sijoitusmarkkinoilla. Kaikille kulta ei kuitenkaan kelpaa sijoituskohteena.

Kulta hyödykkeenä on saanut kritiikkiä esimerkiksi siitä, että kulta itsessään ei tuota mitään. Se on vain raaka-aine, jolla on korkea arvo, joka pysyy suhteellisen vakaalla tasolla. Tylsä sijoituskohde sellaisille treidaajille, jotka etsivät jännittävää ja nopeatempoista sijoituskohdetta. Sijoita kultaan siis siinä tapauksessa, jos haet nimenomaan vakautta. Toinen kritiikin aihe, jonka kulta on kohdannut, on sen rajallinen määrä. Tämä tosin on sinällään omituinen kritiikki, koska kukaan ei tiedä kuinka rajallinen kullan määrä on, ja onko se itse asiassa edes rajallinen. Joka tapauksessa kultaa kaivetaan koko ajan lisää. 

sijoita kultaan

Kultaa voi itse asiassa kaivaa esimerkiksi Suomen Lapissa. Suuria kultasuonia sieltä tuskin löytyy, mutta ajattelimme mainita tästäkin vaihtoehdosta. Jos Lapin erämailla kykkiminen ei kuitenkaan houkuta, voit sijoita kultaan helposti netin kautta esimerkiksi hyödykkeenä tai osakkeiden kautta. Kultaosakkeet ovat erinomainen vaihtoehto niille, jotka etsivät kasvavaa tuottoa varsinkin pitkällä aikavälillä. Osakkeet ovat sijoitusmielessä huomattavasti tuottoisampi vaihtoehto kuin kulta hyödykkeenä, sillä osakkeista maksetaan lisäksi usein osinkoja. Kulta hyödykkeenä taas tuottaa sinulle tuloa vain silloin, jos osaat myydä sen oikeaan aikaan.

Monet sijoittamisen asiantuntijat suosittelevatkin tästä syystä kultaan sijoittamista esimerkiksi sijoitusportfoliosi hajauttamisen nimissä. Jos sinulla on salkussasi esimerkiksi muutama osake, ehkä hieman kryptovaluuttaakin, lisäämällä vähän kultaa siihen päälle saat salkkusi hajautuksen laajemmaksi vakaalla tavalla, jolloin sijoitusriskisi laskee kohisten. Sijoitusasiantuntijat perustavat tämän ohjeen sille faktalle, että kullan arvo käyttäytyy esimerkiksi osakkeisiin verrattuna päinvastoin: kun osakkeiden arvo laskee, kullan arvo tuppaa nousemaan, jolloin sijoitussalkkusi pysyy balanssissa.

Yleisenä ohjeena voidaan siis todeta seuraavaa: sijoita kultaan osana monipuolista sijoitussalkkua lisätäksesi sen hajautusta, ja näin ollen laskien sijoitusriskiäsi. Kulta tasapainottaa salkkuasi nimenomaan osakkeiden hinnan vaihteluita vastaan. Pelkästään kultaan sijoittaminen ei välttämättä hyödytä sinua, paitsi jos käyt aktiivisesti kauppaa sillä. 

Sijoita kultaan hyödykkeenä – Nopea opas

Mennään seuraavaksi suoraan asiaan, eli ‘Sijoita kultaan’ osto-oppaaseen. Kullan markkina-arvo on jo vuosien ajan pysynyt korkeana, eikä sen arvon uskota jatkossakaan kokevan järisyttäviä muutoksia. Tämä tarkoittaa sitä, että kulta toimii erinomaisena tasapainottavana sijoituskohteena sijoitussalkussasi! 

Nyt onkin erinomainen hetki käydä kiinni tähän arvometalliin muutenkin kuin itseensä ripustettavana asusteena. Pidä kuitenkin aina mielessä, että hyödykkeet ovat yleisesti ottaen volatiileja sijoituskohteita, joten niihin sijoittaessa otat itse vastuun sijoittamisen riskeistä. Kulta on hyödykkeistä ehkä helpoiten ennustettava sijoituskohde, mutta markkinat voivat aina käyttäytyä yllättävästi, joten varmista, että sijoitusbudjettisi kestää sijoittamisen riskit. 

Valitse kaupankäyntialusta

Jos olet sijoittanut aiemmin, olet varmaan tehnyt sen pankkisi kautta. Pankkien kautta sijoittaminen on kuitenkin monimutkaisempaa ja huomattavasti kalliimpaa kuin netin kaupankäyntipalveluiden kautta. Lisäksi pankit eivät usein tarjoa asiakkailleen lainkaan hyödykkeitä, mutta ironisesti sijoittavat niihin kuitenkin itse. Ei anna kovin luotettavaa kuvaa, eikö? Pankkien sijasta vuonna 2024 kaikki sijoittaminen hoidetaan netissä!

Sijoita kultaan markkinoiden johtavalla kaupankäyntialustalla, eTorossa, joka on käytössä ympäri maailman yli 140 maassa. Palvelu on perustettu jo vuonna 2007 ja se on viimeisen vuoden aikana kasvanut hurjaa vauhtia, kun epävarmat työmarkkinat ja pandemia ovat puskeneet ihmisiä laittamaan rahansa johonkin muualle kuin sukan varteen. eToro tarjoaa laajan kavalkaadin sijoituskohteita: 

 • osakkeita (myös suomalaisia!), 
 • kryptovaluuttoja, 
 • indeksirahastoja, 
 • valuuttoja sekä 
 • hyödykkeitä. 

Lisäksi sen alustalla voi käydä kauppaa monella eri tavalla, kuten myydä lyhyeksi tai harjoittaa CopyTradingia alustan sosiaalisen kaupankäynnin kautta. eToro on yksi markkinoiden turvallisimmista ja halvimmista kaupankäyntialustoista, joka on saatavana suomenkielisenä. Esimerkiksi osakekaupankäynti on täysin välityspalkkiovapaata ja kaikki rahansiirrot on turvattu SSL-teknologialla. Supersijoittaja Warren Buffetkin sijoittaa eTorossa, joten miksi sinä et sijoittaisi? Sijoita kultaan eTorossa näin:

Luo tili ja siirrä rahaa

Tilin luominen eToroon tapahtuu muutamassa minuutissa. eToron etusivulla näet Rekisteröidy -painikkeen, klikkaa sitä. Täytä avautuvalle lomakkeelle sähköpostiosoitteesi ja keksi itsellesi vahva salasana. Sinun on myös mahdollista kirjautua nopeasti sisään Facebook- tai Google-tilisi tunnuksilla.

Untitled design

Lomakkeen täytön jälkeen sinun tulee vastata lyhyeen sijoittajakyselyyn, jonka perusteella eToro määrittää minkä tasoinen sijoittaja olet. Näin se pystyy tarjoamaan sinulle parhaiten sopivat palvelut. Lopuksi sinun on vielä tunnistauduttava. Tämän voi skipata, mutta suosittelemme, että teet sen samantien. Muuten palvelusi tulevat olemaan rajalliset. Lisäksi tunnistautuminen tuo lisäturvaa sijoituksillesi. Tämän jälkeen tilisi on auki, ja sinun täytyy enää siirtää sinne se summa rahaa, jolla haluat sijoittaa kultaan.

Vasemmassa alakulmassa näet ‘Talleta varoja’ -painikkeen. Klikkaa siitä lomake auki, täytä haluamasi summa ja valitse maksuväline, minkä jälkeen raha siirtyy välittömästi eToro -tilillesi ja olet valmis: sijoita kultaan!

Osta kultaa hyödykkeenä

Kun tilisi on auki ja sinne on siirretty rahaa, olet valmis. Sijoita kultaan helposti ja nopeasti kirjoittamalla ‘Gold’ yläreunan hakuvalikkoon, ja klikkaa itsesi sen sijoitussivulle. Sijoitussivulla voit seurata kullasta käytävää keskustelua, ja kerätä sieltä parhaat sijoitusvinkit, sekä seurata sen arvon kehittymistä reaaliajassa.

Sivun yläreunassa näet ‘Käy kauppaa’ -painikkeen. Klikkaa sitä ja sinulle avautuu ostolomake. Tähän sinun tarvitsee vain kirjata haluamasi summa, jolla haluat sijoittaa kultaan. Voit halutessasi valita myös vipuvaikutuksen, mutta jos olet sijoittamassa arvonnousun tarkoituksessa, älä koske vipuvaikutukseen. Lopuksi klikkaa ‘Avaa kauppa’, ja näet välittömästi ostamasi kullan arvon eToro-salkussasi.

gold

Käy kauppaa kullalla

Suosittelemme eToroa hyödykkeisiin sijoittamisen saralla erityisesti siksi, että sen alustalla kaupankäynti hyödykkeillä on tehty erittäin monipuoliseksi. Hyödykkeet eivät usein ole osakkeiden tavalla pitkän aikavälin sijoittamiseen sopivia sijoituskohteita, vaan niillä parhaat tuotot tehdään nimenomaan aktiivisella treidaamisella. Tässä muutama erinomainen tapa käydä kauppaa kullalla:

CFD -kaupankäynti on yksi suosituimmista hyödykkeisiin sijoittamisen tavoista. CFD -kaupankäynti soveltuu parhaiten päiväkaupankäyntiin, eli kauppaan, joka avataan ja suljetaan saman päivän aikana. Pointtina on arvioida hyödykkeen hinnan kehitys kyseisen päivän aikana oikein. CFD -kaupankäynnissä kannattaa huomata se, että siinä et itse omista kyseistä sijoituskohdetta, vaan teet siitä kaupankäyntisopimuksen välittäjän, eli kaupankäyntialustan kanssa. Kun tämä sopimus päättyy, tai sinä suljet kaupan, mahdolliset tuotot ja tappiot maksetaan sinun ja välittäjän välillä.  

Lue lisää CFD -kaupankäynnistä täältä.

Tämän lisäksi ETFt, eli pörssinoteeratut rahastot ovat erinomainen tapa sijoittaa hyödykkeisiin niin, että sijoitusriskisi samalla alenee. ETFt ovat aina indeksejä, jotka seuraavat jonkin tietyn markkinan tai alan arvon kehitystä. Indeksi sijoittaa automaattisesti parhaisiin kohteisiin, eli kun sinä sijoitat ETF:ään, annat tämän indeksin hoitaa kaiken työn, ja keräät vain sijoituksesi hedelmät, eli tuotot sijoitussalkkuusi. Tunnetuin kulta-ETF on nimeltään GLD, joka löytyy myös eTorosta. ETFt ovat hyvin kustannustehokas tapa sijoittaa, 

Nämä kaksi edellä mainittua tapaa ovat nimenomaan aktiivisia ja nopeatempoisia tapoja sijoittaa kultaan. Jos kuitenkin haet pitkäaikaista sijoituskohdetta esimerkiksi lomakassan tai vaikka eläkkeen kerryttämiseen, suosittelemme osakesijoittamista. Sijoita kultaan osakkeiden kautta valitsemalla yhtiöitä, jotka kaivavat kultaa, prosessoivat sitä, valmistavat siitä tuotteita, tai myyvät sitä. Yhtiön arvon kasvun lisäksi hyödyt tällöin myös kullan hinnan noususta, sillä tottakai kullan arvolla on vaikutusta myös näiden yhtiöiden arvoon. Muista kuitenkin hajauttaa sijoitusalkkuasi, eli voit osakkeiden lisäksi laittaa esimerkiksi prosentin sijoitusbudjetistasi suoraan kultaan hyödykkeenä.

Miten kullan hinta kehittyy tulevaisuudessa?

Jos katsomme kullan hinnan kehitystä viimeisen 50 vuoden ajalta, huomaamme, että sen hinta lähti tiukkaan nousuun jo vähän ennen vuotta 2008, kun taloudessa alkoi näkyä vahvoja merkkejä lähestyvästä taantumasta. Ja kun taantuma sitten iski, kullan hinta lähti entistä huimempaan nousuun. Toinen korkea hintapiikki nähtiin vuoden 2020 keväällä, kun koronapandemia iski koko voimallaan Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan, minkä jälkeen koko maailman talous romahti hetkellisesti. 

sijoita kultaan

Nämä kaksi kohokohtaa (kirjaimellisesti) kullan kurssitaulukolla toimivat erinomaisina esimerkkeinä siitä, miten kullan hinta reagoi talouden huonoihin näkymiin täysin päinvastaisesti. Mielenkiintoista näiden kahden viimeisimmän talouskriisin vaikutuksissa on ollut se, että talouden taas palautuessa uomiinsa, kullan arvo on pysynyt erittäin korkeana. Historiallisen korkeana, itse asiassa. Mutta miten tästä eteenpäin kun talouden uskotaan vain nousevan koronakriisin hälvetessä?

No, kulta on siitä mukava sijoituskohde, että se pystyy säilyttämään arvonsa paremmin kuin monet muut sijoituskohteet. Tämä johtuu erityisesti sen tasaisesta kysynnästä. Kullalle on ollut suurta kysyntää jo 7 000 vuoden ajan, joten ei ole todennäköistä, että sen kysyntä tulisi nyt yhtäkkiä laantumaan. Lisäksi kun kysyntää verrataan kullan rajoitettuun tarjontaan, on ymmärrettävää, että kulta pysyy arvossaan. Kultaa kaivetaan koko ajan lisää, mutta sen löytäminen käy koko ajan vaikeammaksi. Siksi kysynnän kasvaessa tarjonta ei pysty vastaamaan tarpeeseen, jolloin kullan hinta nousee. 

Koska kulta pystyy säilyttämään arvonsa niin hyvin, ja jopa hyötymään talouden ongelmista niin suuresti, sitä pidetään yhtenä vakaimpana sijoituskohteena markkinoilla. Sen sijaan, että hamstraisit isovanhempiesi kaikki kultakorut yöpöydän laatikkoon talteen ja myisit niitä pikkuhiljaa pois, suosittelemme, että sen sijaan käytät näitä arvokkaita koruja, ja laitat rahasi kasvamaan ennemminkin sijoitusmarkkinoilla: sijoita kultaan joko osakkeiden kautta, hyödykkeenä, ETF:ien kautta tai käy sillä kauppaa vaikka joka päivä. 

Usein kysytyt kysymykset

Kannattaako kultaan sijoittaa?

Kultaa pidetään yhtenä turvallisimmista sijoituskohteista, sillä se säilyttää arvonsa hyvin, minkä lisäksi sen arvo kasvaa, kun talous sakkaa.

Mihin kultaa käytetään?

Kulta käytetään eniten maailmassa arvoesineiden, kuten korujen valmistukseen, mutta sen lisäksi se sopii sijoituskohteeksi sekä teollisuuden käyttöön.

Mistä ostaa kultaa hyödykkeenä?

Sijoita kultaan helpoiten ja nopeiten esimerkiksi eToron kaupankäyntialustan kautta: luo tili, siirrä rahaa ja aloite sijoittaminen.

Miten kultaan voi sijoittaa?

Sijoita kultaan monin eri tavoin: hyödykkeenä, osakkeiden kautta tai ETF:nä. Voit myös käydä kullalla CFD-kauppaa, päiväkauppaa tai myydä sitä lyhyeksi.

Mihin kullan hinta perustuu?

Kullan hinta perustuu kysyntään ja tarjontaan: kulta on rahallinen raaka-aine, joten sen kysynnän kasvaessa sen hinta nousee. Kullan arvon ei uskota koskaan romahtavan.

Lähteet ja hyödyllisiä linkkejä, joista voit lukea lisää. bulp
Teresa Maria

Teresa Maria on copywriter ja digitaalinen nomadi.

Lähes vuosikymmenen ajan hän on työskennellyt digimarkkinoinnin parissa. Silloin, kun hän ei kirjoita tälle sivustolle, hän viettää aikaa oman bloginsa parissa, joka keskittyy matkailuun ja kestävään lifestyleen.

Teresa Maria sijoittaa pääasiassa kryptovaluuttaan ja näkee itsensä ennemmin pitkäaikaisena sijoittajana kuin päiväkauppiaana. Hänen omasta salkustaan löytyy korkean riskin omaisuuseriä, mikä on mahdollista, koska hän luottaa 100% naisen vaistoonsa.

Osakkeet, kryptovaluutat ja erilaiset sijoitusstrategiat ovat Teresa Marian suuri intohimo, ja tällä sivulla hän jakaa ajatuksiaan ja kokemuksiaan juuri näistä aiheista.

Katso kaikki artikkelit tekijältä Teresa Maria