Päiväkauppa – Aloittelijan opas 2024

Päiväkauppa on nostanut suosiotaan samaa tahtia kuin sijoittaminen yleisesti. Kiitos koronapandemian, sekä viimeisen vuoden aikana sijoitusmarkkinoilla tapahtuneiden kummallisuuksien, monet ovat lähteneet kokeilemaan onneaan rahan kasvattamisen saralla sen sijaan, että tallettaisivat omaisuuttaan säästötileille. Varsinkin aktiivinen kaupankäynti, kuten päiväkaupankäynti, on saanut aivan uuden yleisön huomion. 

Päiväkauppa soveltuu sijoittajille, joilla on jo jonkin verran kokemusta sijoittamisesta, ja siitä, miten markkinat toimivat. Mutta myös aloittelijoilla on mahdollisuus lähteä kokeilemaan tätä aktiivisen treidaamisen muotoa, kunhan pidät aluksi sijoittamasi summat pieninä. Ja tämän oppaan luettuasi, pääset aloittamaan päiväkaupankäynnin astetta varmemmin vaikka heti tänään!

Käymme läpi mitä päiväkauppa tarkoittaa, miten se toimii, sekä millaisia strategioita siihen liittyy. Lisäksi tarjoamme erittäin yksinkertaisen osto-oppaan, jonka askelia seuraamalla pääset nopeasti mukaan päiväkaupankäynnin saloihin. 

Osta osakkeita täältä 76% yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa, kun he käyvät CFD -kauppaa tämän välittäjän kanssa.
Sinun on itse harkittava, onko sinulla varaa ottaa suuri riski pääoman menettämisestä.

Päiväkauppa pähkinänkuoressa

Päiväkauppa on kaikessa yksinkertaisuudessaan juuri sitä, mitä etiketissä lukee: kaupankäyntiä, joka aloitetaan ja suljetaan yhden päivän sisällä. Se on siis nopeatempoinen sijoittamisen muoto, joka voi parhaimmillaan tuottaa hyviä tuottoja hyvin lyhyessä ajassa. Päiväkaupankäyntiä voi käydä joko muutaman tunnin, tai koko päivän pituisella ajalla, ja kaupankäynti keskittyy usein kohde-etuuksiin, joiden arvo voi muuttua päivän aikana runsaasti. 

Suosituimpia päiväkaupankäynnin kohteita ovat valuutat sekä osakkeet, sillä niiden arvot muuttuvat päivän aikana jatkuvasti. Näiden rinnalle on nyt kuitenkin tullut myös uusi mielenkiintoinen vaihtoehto: kryptovaluutat. Kuten tiedämme, kryptovaluutat ovat sääntelemättömiä sijoituskohteita, mikä tekee niistä volatiileja, eli niiden hinnat voivat heittelehtiä päivän aikana kymmenien, jopa satojen eurojen verran. 

päiväkaupankäynti

Päiväkaupankäynnin hienous on siinä, että sen avulla pystyt käymään kauppaa monella eri sijoituskohteella samanaikaisesti. Tämä on kannattava strategia päiväkaupankäynnissä, sillä näiden sijoituskohteiden hintojen muutokset ovat usein pieniä yhden päivän sisällä, jolloin päiväkaupankäynnin määrä voi usein korvata laadun. Myös vipuvaikutus on suosittu työkalu päiväkaupankäynnin saralla, sillä sen avulla pystyt lisäämään kaupankäynnin kierroksia ilman, että sinun tulee sijoittaa yhtään ylimääräistä pääomaa itse. Tästä lisää alempana.

Huomaa, että päiväkauppa on korkean riskin sijoittamista. Tämä johtuu siitä, että kyse on täysin spekulatiivisesta kaupankäynnistä, eli sinun tulee ennustaa kohde-etuuden arvon muutos päivän aikana prikulleen oikein, jos haluat tienata. Aktiivisia päiväkauppaa käyviä treidaajia kutsutaan markkinoilla usein vedonlyöjiksi, jopa keinottelijoiksi. 

Lisäksi toisin kuin netin sijoitusmainoksissa usein huudellaan, päiväkauppa ei ole itsensä sijoittamalla elättäville suositeltava sijoittamisen muoto. Suurin osa aktiivisesti päiväkauppaa käyvistä treidaajista jää enemmän miinukselle kuin plussalle, vaikka onnen sattuessa kohdalle äkkirikastuminenkin on täysin mahdollista. Isossa kuvassa voidaan kuitenkin todeta, että pitkän aikavälin sijoittaminen on turvallisin ja tuottoisin sijoittamisen muoto. 

Miten päiväkauppa toimii?

Päiväkaupankäynnin idea on nyt selvitetty, joten seuraava askel on käydä läpi miten kyseinen sijoitustaktiikka toimii käytännössä. Ensimmäinen sääntö kaikessa sijoittamisessa, mukaan lukien päiväkauppa, on pitää huoli, että sijoitat ainoastaan kohteisiin jotka tunnet, ja jotka ymmärrät. Varsinkin päiväkaupankäynnissä tietyn markkinan ymmärtäminen on kaiken lähtökohta.

Ennen kuin aloitat päiväkaupankäyntiä, suosittelemme, että tutkit sitä markkinaa vähän lähemmin, jolla olet aikeissa käydä kauppaa. Tarkastele miten sijoituskohteen kurssi on kehittynyt vähintään viimeisen kolmen kuukauden aikana, mitä kyseisestä kohteesta on viimeksi uutisoitu, sekä mitä sosiaalisessa mediassa puhutaan siitä. 

Varsinkin osakkeiden kohdalla edellä mainittujen tietojen kerääminen antaa sinulle hyödyllisen kokonaiskuvan. Tämän kokonaiskuvan turvin pystyt arvioimaan, miten esimerkiksi tietyn yrityksen osake kehittyy tietyn päivän aikana. Sosiaalinen media taas voi olla yllättävänkin hyödyllinen työkalu nousevien trendien selvittämisessä.

Tämä kaikki auttaa sinua muodostamaan kokonaiskuvan sijoituskohteesta, minkä avulla pystyt rakentamaan itsellesi teknisen analyysin.

Tekniset analyysit

Tekniset analyysit saattaa sanana kuulostaa monimutkaiselta sijoitusstrategialta kaikkine hienouksineen, mutta itse asiassa kyse onkin siitä, että seuraat itse haluamasi sijoituskohteen hintaa, ja vertaat sitä hinnan historialliseen kehitykseen. Tämä on yksi helpoimmista ja perustavanlaatuisimmista sijoittamisen strategioista, jota kaikkien sijoittajien pitäisi harjoittaa aina sijoittaessaan.

Teknisten analyysien tekeminen on helpointa internetissä, josta löydät monia erilaisia sivustoja ja työkaluja niiden tehokkaaseen tekemiseen. Tekniset analyysit toimivat hintojen seuraamisen lisäksi myös hyvänä apuna trendien tunnistamiseen ja analysointiin, mikä varsinkin päiväkaupankäynnissä on erittäin tärkeää.

Näiden teknisten analyysien avulla voit luoda erilaisia kaavioita, joiden kautta pystyt päättelemään, milloin seuraamasi kohde-etuuden hinta tulee todennäköisesti laskemaan tai nousemaan, eli tiedät milloin sinun kannattaa käydä kauppaa. Jos esimerkiksi uskot kohde-etuuden hinnan laskevan, voit shortata, eli myydä sitä lyhyeksi.

päiväkaupankäynti

Sen sijaan, että rakentaisit erilaisia kaavioita itse, suosittelemme tutustumaan edellä mainittuihin monenlaisiin palveluihin internetissä. Esimerkiksi monet kaupankäyntialustat tarjoavat teknisten analyysien tekemiseen tarkoitettuja työkaluja ja indikaattoreita, joista voit suodattaa helposti ne tiedot, jotka sinua kiinnostavat eniten. Miksi tehdä elämästä hankalaa, kun internet tarjoaa meille kaikki mahdollisuudet tehdä siitä yksinkertaisempaa?

Muista kuitenkin, että tekniset analyysit ovat aina vain yhtä hyviä, kuin niiden kehittäjä, ja muiden tekniset analyysit ja kaaviot näyttävät yleensä hyvin erilaisilta kuin omasi. Se ei kuitenkaan tarkoita, että jonkun muun kaavio olisi yhtään enempää oikeassa kuin omasi. Loppujen lopuksi päiväkauppa on hyvin paljon intuitiosta kiinni, mutta tekniset analyysit toimivat lisäluottoa tuovana indikaattorina.  

Käytä vipuvaikutusta

Kun olet harrastanut päiväkaupankäyntiä jo jonkin verran, ja sijoitusbudjettisi kestää sijoitusriskin lisäämisen, voit ottaa käyttöön myös vipuvaikutuksen. Kun lisäät vipuvaikutusta, se tarkoittaa käytännössä sitä, että ostamasi kohde-etuuden arvo moninkertaistetaan valitsemasi vipuvaikutuksen mukaisesti. Tällöin käyt kauppaa mahdollisimman pienellä omalla pääomalla, mutta maksimoit samalla mahdolliset tuotot. Huomaa kuitenkin, että tällä kolikolla on aina kaksi puolta, ja samalla maksimoit myös mahdolliset tappiosi.

Esimerkiksi eToro on tehnyt vipuvaikutuksen käytön päiväkaupankäynnissä todella helpoksi, sillä se tarjoaa vipuvaikutus vaihtoehtoa suoraan kaupan avaamiseen tarkoitetulla lomakkeellaan. Voit siis kauppaa avatessasi valita 2x tai 5x vipuvaikutuksen, jolloin sijoituksesi arvo moninkertaistetaan sen mukaan. Vipuvaikutusta on mahdollista käyttää sekä myynti-, että osto-positioissa, mutta pidä aina mielessä, että se moninkertaistaa tuottojen lisäksi myös tappiosi. Varmista siis ennen vipuvaikutuksen käyttöä, että sinulla on varaa ottaa sen mukanaan tuoma riski.

Osto-opas – Aloita päiväkaupankäynti tänään

Päiväkauppa tuo aivan uuden vaihteen perinteiseen sijoittamiseen, jossa sijoitat tietyn summan rahaa johonkin kohteeseen ja jäät jopa vuosiksi odottamaan, että sen arvo nousisi. Päiväkaupankäynnissä kauppaa käydään huomattavasti nopeammalla tahdilla, vain yhden päivän sisällä, ja siinä pääset käyttämään ennustajan taitojasi, kun sinun tulee arvioida mihin suuntaan markkinat seuraavaksi kehittyvät. 

Päiväkauppaa voi käydä monilla eri sijoituskohteilla, kuten osakkeille, kryptovaluutoilla, hyödykkeillä, sekä perinteisillä valuuttapareilla, joten mielenkiintoisia vaihtoehtoja riittää! Ota kuitenkin huomioon, että päiväkauppa vaatii hieman korkeamman tason sijoitusosaamista, kuin mitä ensimmäistä kertaa sijoittavilta vielä löytyy, joten perehdy asiaan ennen kuin sukellat pää edellä syvään päähän. 

Jos kuitenkin olet luottavaisin mielin liikenteessä, tarjoamme sinulle seuraavaksi nopean ja helpon aloittelijan oppaan, jonka avulla pääset kokeilemaan päiväkaupankäyntiä vaikka heti tänään!

Askel 1 – Valitse kaupankäyntialusta

Untitled design

Kaupankäyntialustan valitseminen on se ensimmäinen tärkeä askel kohti menestyksekästä päiväkaupankäyntiä ja sijoittamista. Kiinnitä kaupankäyntialustaa valitessa huomiota varsinkin turvallisuuteen sekä alustan helppokäyttöisyyteen. Me suosittelemme eToron kaupankäyntialustaa, joka on yksi maailman suosituimmista kaupankäyntialustoista sekä osakesijoittamisen, kryptosijoittamisen, että päiväkaupankäynnin saralla. 

Osakekaupankäynti on eTorossa täysin välityspalkkiovapaata. Lisäksi eToro tarjoaa myös Forex-kaupankäyntiä, hyödykkeitä, kuten kultaa ja öljyä, sekä erinomaisen valikoiman erilaisia tapoja sijoittaa. Tällaisia tapoja ovar esimerkiksi CopyTrading, päiväkaupankäynti, sekä lyhyeksi myynti. eToro on käytössä yli 140 maassa ja kaikki sen alustalla tapahtuva maksuliikenne on turvattu SSL-teknologialla. Sivusto itsessään on erittäin helppokäyttöinen, ja mikä parasta, se on saatavana suomenkielisenä!

Askel 2 – Rekisteröidy ja talleta rahaa

eToroon rekisteröityminen on lasten leikkiä. Sivustolla ollessasi näet oikeassa yläkulmassa ’Rekisteröidy’ -painikkeen. Siitä pääset luomaan itsellesi tilin. Tilin avaaminen on täysin ilmaista, ja se käy erityisen nopeasti esimerkiksi Google- tai Facebook-tilisi kautta. Huomaa, että eToro vahvistaa henkilöllisyytesi rekisteröitymisen yhteydessä, mikä tekee sijoittamisesta sen alustalla turvallisempaa kuin monilla sen kilpailijoilla.

Kun tilisi on auki ja olet tunnistautunut palveluun, sinun on vielä siirrettävä uudelle tilillesi rahaa, ennen kuin osakekaupankäynti voi alkaa. Kun olet kirjautuneena tilillesi, vasemmassa alakulmassa on ’Talleta varoja’ -valikko, josta pääset valitsemaan maksuvälineen (luotto- tai pankkikortti, tilisiirto tai PayPal), sekä kirjaamaan summan, jolla olet aikeissa sijoittaa. Kun rahat ovat siirtyneet eToro-tilillesi, on aika lähteä sijoittamaan. Päiväkaupankäynti odottaa!

Askel 3 – Aloita päiväkauppa

Aloita päiväkaupankäynti hakemalla yläreunan hakukentästä haluamasi osake, hyödyke, tai muu sijoituskohde, jolla haluat käydä kauppaa. Klikkaa itsesi kyseisen sijoituskohteen sijoitussivulle, josta löydät erinomaisen valikoiman erilaisia raportteja, kurssitaulukoita sekä sosiaalisessa mediassa kyseisestä kohde-etuudesta käytävää keskustelua. Nämä some-keskustelut voivat tarjota sinulle ensikäden sijoitusvinkkejä, joten kannattaa välillä lueskella niitä.

Oikeassa yläkulmassa on ’Käy kauppaa’ -painike, josta pääset aloittamaan kaupankäynnin. Klikkaa sitä ja kirjaa lomakkeelle kaikki tarvittavat tiedot: valitse haluatko käydä kauppaa pitkällä positiolla, jolloin ostat kohde-etuutta, vai lyhyellä positiolla, jolloin myyt kohde-etuutta. Tämän jälkeen kirjaat haluamasi sijoitussumman, määrittelet kyseisen kaupan keston, ja lopuksi Avaat kaupan. 

Halutessasi voit ennen kaupan auki klikkaamista valita myös edellä mainitun vipuvaikutuksen, jolloin kaupalle asettamasi arvo moninkertaistetaan välittäjän toimesta. Vipuvaikutuksen käyttö on erityisen suosittua valuuttakaupakäynnissä, joissa muutosmarginaalit ovat pieniä, mutta voitot voivat silti olla suuria. Valuutat ovat päiväkauankäynnin suosituin kohde-etuus. Kun position sovittu aika kuluu umpeen, se sulkeutuu automaattisesti, minkä jälkeen joko välittäjä maksaa tuoton sinulle, tai sinä välittäjälle.

Voit myös käyttää Stop Loss -vaihtoehtoa, jolloin määrität kohdan, jossa kauppa sulkeutuu automaattisesti. Tällä voit varmistaa, etteivät tappiosi kasva liiallisiksi. Muista, että päiväkaupassa et välttämättä itse omista kyseistä sijoituskohdetta, vaan se on “lainassa” välittäjältä, eli tässä tapauksessa kaupankäyntialustalta.

Osta osakkeita täältä 76% yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa, kun he käyvät CFD -kauppaa tämän välittäjän kanssa.
Sinun on itse harkittava, onko sinulla varaa ottaa suuri riski pääoman menettämisestä.

Valitse strategia ja pidä siitä kiinni

Päiväkauppa on spekulatiivista kaupankäyntiä, eli hyvin pitkälti arpapeliä. Siksi paras sijoitusstrategia siihen, on päättää tietty tapa sijoittaa, ja pitää siitä kiinni. Kun huomaat strategiassasi puutteita, voit muuttaa sitä sopivaan suuntaan, ja jälleen pitää siitä kiinni kunnes mahdollisille muutoksille tulee taas tarvetta. Jos hypit koko ajan strategiasta toiseen, todennäköisyys sille, että menetät huomattavasti enemmän rahaa kuin voitat, kasvavat.

Yleisimpiä päiväkaupankäynnin strategioita ovat:

  • Momentum -kaupankäynti, jossa sijoitat osakkeeseen, jonka hinta on nousussa
  • Scalping, joka tarkoittaa useiden kaupankäyntikohteiden avaamista yhden päivän aikana sillä tarkoituksella, että suurin osa niistä tuottaisi tuottoa
  • Uutisten perusteella käytävä kauppa, eli seuraat sijoitustrendejä uutisista ja teet kaupankäyntipäätöksiä niiden perusteella
  • Pivotointi, eli esimerkiksi osakkeiden volatiilisuuden hyödyntämistä niin, että ostat osaketta päivän alimmalla hinnalla, ja myyt kun hinta on päivän aikana korkeimmalla.

Loppujen lopuksi turvallisin strategia päiväkaupankäynnissä on pitää aina pää kylmänä, ja varmistaa, ettet käy kauppaa liian isoilla volyymeilla. Maalaisjärjellä pärjää pitkälle! Muista, että päiväkaupankäynti on hyvin riskaabelia sijoittamista, ja että sitä paljonkin harrastavat useammin menettävät rahaa, kuin tienaavat sitä. Sijoitusbudjettisi tulee siis kestää päiväkaupankäynnin tuomat riskit. 

Harjoittele strategiaasi

Tämän päivän kaupankäyntialustoilla on se erinomainen puoli, että ne antavat sinulle mahdollisuuden testata päiväkaupankäyntistrategiaasi, ennen kuin lähdet käymään kauppaa oikealla rahalla. Harjoittelemalla strategiasi käyttöä, pystyt hiomaan sen tarpeeksi hyvään kuntoon, että voit sitten aloittaa kaupankäynnin hieman pienentynein riskein. Varsinkin aloittelijoille tällaisten demo-palveluiden testaaminen ennen itse sijoittamisen aloittamista suositellaan. 

päiväkaupankäynti

Olit sitten aloittelija tai jo kokenut treidaaja, demotilien kokeileminen kannattaa aina. Varsinkin päiväkaupankäynti tulee helposti selkeämmäksi, kun pääset kokeilemaan sitä käytännössä. Demotilien kautta käytät kaupankäynnin kokeilemiseen virtuaalista rahaa, joka tuottaa samalla tavalla kuin oikeakin raha, eli saat oikeasti käytännön esimerkkiä siitä, miten koko homma toimii, ja voit turvallisin mielin lähteä käymään kauppaa omalla pääomalla.

Sijoitusrobotit – Automatisoi kaupankäyntisi 

Päiväkauppa on sijoittamisen muoto, joka on suhteellisen helppo automatisoida. Tätä varten monet kaupankäyntialustat tarjoavat kaupankäynnin työkaluksi myös kaupankäyntirobotteja. Päiväkauppa on nopeatempoista kaupankäyntiä, jossa päätöksiä täytyy tehdä välillä niin nopealla temmolla, ettei meillä ole aina mahdollisuutta olla hereillä juuri sillä hetkellä kun pitäisi. Tämän vuoksi kaupankäyntirobotin ottaminen päiväkaupankäynnin tueksi voi olla erinomainen idea.

Itse asiassa esimerkiksi Yhdysvalloissa jopa 80 prosenttia ammattimaisesta treidaamisesta hoidetaan tänä päivänä kaupankäyntirobottien avulla. Niiden etuihin kuuluu erityisesti niiden kyky analysoida huomattavasti suurempia määriä dataa huomattavasti nopeammin, kuin ihmisaivot koskaan pystyisivät. Lisäksi roboteilta puuttuu kokonaan se ominaisuus, joka ihmisten käymässä kaupankäynnissä usein sotkee asioita: tunteet ja mielipiteet. Varsinkin päiväkaupankäynti on sen verran vauhdikasta toimintaa, että tunteille ei siinä rytäkässä ole kertakaikkiaan sijaa. 

Kaupankäyntirobotit käyttävät kaupankäyntiin kylmää logiikkaa, tarkemmin sanottuna ennalta määriteltyjä kaupankäyntisignaaleja sekä algoritmeja. Nämä signaalit ja algoritmit ovat kuitenkin aina jonkun sijoittajan määrittelemiä, ja niiden määritteleminen vaatii esimerkiksi erilaisten koodikielien hallitsemista. Tämän vuoksi kaupankäyntirobotit eivät ole aloittelijoille sopivia päiväkaupankäynnin työkaluja. 

Usein kysytyt kysymykset

Mitä päiväkaupankäynti on?

Päiväkauppa on sijoittamista, joka aloitetaan ja suljetaan yhden päivän sisällä.

Miten voin aloittaa päiväkaupankäynnin?

Voit aloittaa päiväkaupankäynnin luomalla tilin johonkin internetin kaupankäyntialustalla. Me suosittelemme eToron kaupankäyntialustaa.

Mitä päiväkaupankäynnissä kannattaa ottaa huomioon?

Päiväkaupankäynti on nopeatempoista, spekulatiivista sijoittamista, joka ei sovellu aloittelijoille. Ammattitreidaajat häviävät päiväkaupankäynnissä useammin rahaa kuin tienaavat.

Mitkä ovat päiväkaupankäynnin parhaat strategiat?

Hyviä päiväkaupankäynnin strategioita ovat scalping, uutistrendien perusteella käytävä kauppa sekä momentum -kaupankäynti.

Teresa Maria

Teresa Maria on copywriter ja digitaalinen nomadi.

Lähes vuosikymmenen ajan hän on työskennellyt digimarkkinoinnin parissa. Silloin, kun hän ei kirjoita tälle sivustolle, hän viettää aikaa oman bloginsa parissa, joka keskittyy matkailuun ja kestävään lifestyleen.

Teresa Maria sijoittaa pääasiassa kryptovaluuttaan ja näkee itsensä ennemmin pitkäaikaisena sijoittajana kuin päiväkauppiaana. Hänen omasta salkustaan löytyy korkean riskin omaisuuseriä, mikä on mahdollista, koska hän luottaa 100% naisen vaistoonsa.

Osakkeet, kryptovaluutat ja erilaiset sijoitusstrategiat ovat Teresa Marian suuri intohimo, ja tällä sivulla hän jakaa ajatuksiaan ja kokemuksiaan juuri näistä aiheista.

Katso kaikki artikkelit tekijältä Teresa Maria