Indeksirahastot ja niihin sijoittaminen 2024

Indeksirahastot ovat erinomainen vaihtoehto sellaisille sijoittajille, jotka ovat vasta aloittelemassa sijoittamista ja etsivät hyviä pitkän aikavälin sijoituskohteita; jotka haluavat hyötyä kokonaisten markkinoiden kasvusta kertaheitolla, mutta eivät ehdi tutustua yksittäisiin yrityksiin tarkemmin; tai hakevat kustannustehokasta tapaa hajauttaa sijoitussalkkunsa hyvän tuoton ja alemman riskin toivossa. Ja ennen kuin ehdit kysyä, että ovatko pankkien tarjoamat pääomasijoitusrahastot, eli osakerahastot indeksirahastoja, niin vastaamme, että eivät ole. Indeksirahastot ovat huomattavasti joustavampi ja tuottoisampi sijoituskohde. 

Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken, mitä sinun tulee tietää indeksirahastoista sekä niihin sijoittamisesta, mitä niihin sijoittaessa kannattaa ottaa huomioon, sekä mitkä ovat tämän hetken parhaat indeksirahastot. Lisäksi tarjoamme sijoittamisen avuksi sinulle nopean osto-oppaan sekä sijoittajan muistilistan, jonka avulla pystyt varmistamaan, että valitset juuri sinulle parhaat indeksirahastot.

Osta Indeksirahastot täältä Pääomasi on vaarassa.

4 x parhaat indeksirahastot 2024

 • S&P 500 Index seuraa 500:aa Yhdysvaltojen suurinta osakeyhtiötä. Sijoittamisen ammattilaiset, kuten Warren Buffet suosittelevat tätä rahastoa – SIJOITA TÄSTÄ
 • Dow Jones Index on maailman vanhin indeksirahasto, ja se seuraa 30:a suurinta teollisuusyritystä Pohjois-Amerikassa – SIJOITA TÄSTÄ
 • OMX Helsinki 25 Indeksi seuraa Suomen suurimpia ja eniten kauppaa käyviä yhtiöitä. Valitse tämä indeksirahasto, ja tue suomalaista
 • Nordnet Index seuraa yli 1 500 yhtiön kehitystä 23 kehittyneessä maassa kaikkialla maailmassa. Valtaosa näistä yhtiöistä ovat Yhdysvalloissa ja Euroopassa
 • nordnet toplist stb
  Arvosana
  Mitä mieltä me olemme
  • Pohjoismaiden suurin sijoittamiseen erikoistunut palvelu
  • Suurin valikoima suomalaisia ja pohjoismaalaisia osakkeita
  • Saat pääsyn heidän sosiaalisen median kanavilleen
  Kauppakohtainen hinta 0 EURO Tilimaksu 0 EURO Mobiilisovelluksen pisteet
  7/10

Mitä ovat indeksirahastot

Indeksirahastot tarjoavat huomattavasti laajemman ja tuottoisamman sijoituskokemuksen kuin ne pankkien tarjoamat pääomasijoitusrahastot. Pääomasijoitusrahastoihin pankin kautta sijoittaessasi maksat itsesi kipeäksi erilaisten palvelumaksujen myötä, minkä seurauksena tuottosi jäävät laihanlaisiksi. Ne jäävät laihoiksi indeksirahastoihin verrattuna muutenkin, sillä pääomasijoitusrahastot sijoittavat suppeaan valikoimaan osakkeita, kun taas indeksirahastot sijoittavat maailmanlaajuisella skaalalla maailman suurimpiin yhtiöihin ja jopa kokonaisiin markkinoihin.

Indeksirahastot tunnetaan myös kirjainlyhenteellä ETF, joka tulee englanninkielen sanoista ‘Exchange-Traded Funds’. Tämä kääntyy suomeksi pörssinoteeratuiksi rahastoiksi. Indeksirahastot ovat siis rahastoja, jotka seuraavat yhtiöiden osakkeita, mutta laajemmassa kuvassa: indeksirahastot nimittäin seuraavat kokonaisten markkinoiden ja alojen kehitystä, sekä niiden kyseisten alojen sen hetken suurimpia yrityksiä. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi koko globaalia teknologia-alaa, tai sitten jonkin tietyn maan, kuten Suomen tai Yhdysvaltojen, markkinoita yleisesti.

indeksirahastot

Se, mikä saa monet ammattimaisesti treidaavat sijoittamaan juuri indeksirahastoihin on niiden helppous, matalammat riskit, sekä suuremmat tuotto-odotukset. Indeksirahastoon sijoittaessa sijoitat moneen huippuyritykseen kerralla, eli sijoituksesi hajautetaan automaattisesti, minkä lisäksi sinun itsesi ei tarvitse seurata markkinoiden kehitystä, vaan indeksi analysoi niitä sinun puolestasi, ja ostaa ja myy yhtiöiden osakkeita sen mukaisesti optimoidakseen parhaat tuotot. 

Se, mikä tekee indeksirahastoista nimenomaan halpoja sijoituskohteita, on niiden perustana toimiva kaupankäynnin automatisointi. Kaupankäyntirobotti ei vaadi vuosibonuksia, eikä välityspalkkioita, joten sijoittaja säästää rutkasti rahaa sijoittaessaan netissä, eikä pankissa. Ymmärrämme, että vanhoista tavoista on vaikea poiketa. Ja kun suomalaisille pankit ja niiden tarjoamat rahastot ovat pitkään olleet se luonnollisin tapa sijoittaa, siitä voi olla vaikea siirtyä sijoittamaan itsenäisesti nettiin. 

Mutta jo nopealla googletuksella huomaat, että pankin kautta sijoittaessasi teet itsellesi suuren karhunpalveluksen, sillä tuottojasi leikataan pankin toimesta isolla kädellä. Pankkien sinulle tarjoamat sijoitusrahastot eivät myöskään välttämättä sovellu sinulle, vaan ne hyödyttävät aina ensikädessä pankkia. Sen sijaan, että annat kaikki ohjat sijoittamisesta pankille, suosittelemme lämpimästi, että siirryt sijoittamaan indeksirahastoihin netissä. luotettavien kaupankäyntialustojen kautta.

Ovatko indeksirahastot passiivisia rahastoja?

Kuten äsken mainitsimme, toisin kuin pankkien tarjoamien sijoitusrahastojen kohdalla, indeksirahastojen takana ei toimi palkkaa ja bonuksia nostava rahastonhoitaja, vaan automatisoitu kaupankäyntirobotti. Kaupankäyntirobotit ovat yleistyneet sijoittamisen ammattilaisten keskuudessa lyhyessä ajassa hurjasti, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa jopa 80% ammatikseen treidaavista sijoittajista käyttää kaupankäyntirobotteja. 

Kaupankäyntirobotit tuovat mukanaan paljon varmuutta ja luotettavuutta, jota ihminen ei valitettavasti pysty tarjoamaan, vaikka kuinka yrittäisi. Koska indeksirahastojen takana toimii robotti, niitä kutsutaan usein passiivisiksi rahastoiksi. Tämä viittaa siihen, että jonkin tietyn indeksin takana hääräävä robotti analysoi markkinoita kirjaimellisesti 24/7, ja sijoittaa analyysiensa perusteella tiettyihin osakkeisiin ja myy toisia. Myyntien ja ostojen tarkoituksena on tottakai maksimoida indeksin tuotot. 

Toisin kuin robotti, ihmisaivot eivät pysty analysoimaan markkinoita, saatika sijoittamaan 24/7, eli kun rahastosijoituksestasi on vastuussa pankin rahastonhoitaja, häneltä menee työaikojen ulkopuolella ohi kaikki markkinoiden tapahtumat. Robotilta taas ei mene mikään ohi! Lisäksi kaupankäyntiroboteilla ei tietenkään ole tunteita, eikä mielipiteitä, jotka väkisinkin vaikuttavat ihmisten tekemiin sijoituspäätöksiin.

Sijoita indeksirahastoihin – Nopea opas

indeksirahastot

Mennään seuraavaksi itse asiaan, eli indeksirahastojen osto-oppaaseen. Indeksirahastot ovat erittäin mielenkiintoinen sijoituskohde, sillä ne seuraavat aina laajempaa markkinaa, jolloin niissä on aina kasvuvaraa. Lisäksi indeksirahastot tarjoavat parempaa tuottoa sijoituksellesi halvemmalla, kuin jos sijoittaisit osakkeisiin itsenäisesti. Esimerkiksi S&P 500 indeksi on koko vuoden 2021 leijaillut ennätyslukemissa, eikä sen liidolle näy loppua. 

Nyt on siis erinomainen hetki käydä kiinni mielenkiintoisimpiin indeksirahastoihin! Pidä kuitenkin aina mielessä, että markkinat voivat muuttaa suuntaansa nopeastikin, joten indeksirahastoihinkin sijoittaessa otat itse vastuun sijoittamisen riskeistä. Kerromme alempana, miten pystyt arvioimaan indeksirahastojen riskejä helposti ja valitsemaan sinulle parhaat indeksirahastot sijoitettavaksi. 

Valitse kaupankäyntialusta

Jos olet sijoittanut aiemmin, olet varmaan tehnyt sen pankkisi kautta. Pankkien kautta sijoittaminen on kuitenkin monimutkaisempaa ja huomattavasti kalliimpaa kuin netin kaupankäyntipalveluiden kautta. Lisäksi pankit eivät tarjoa asiakkailleen lainkaan indeksirahastoja, mutta ironisesti sijoittavat niihin kuitenkin itse. Ei anna kovin luotettavaa kuvaa, eikö? Pankkien sijasta vuonna 2021 sijoittaminen hoidetaan netissä!

Sijoita indeksitahastoihin markkinoiden johtavalla kaupankäyntialustalla, eTorossa, joka on käytössä ympäri maailmaa yli 140 maassa. Palvelu on perustettu jo vuonna 2007 ja se on viimeisen vuoden aikana kasvanut hurjaa vauhtia, kun epävarmat työmarkkinat ja pandemia ovat puskeneet ihmisiä laittamaan rahansa johonkin muualle kuin sukan varteen. eToro tarjoaa laajan kavalkaadin sijoituskohteita: 

 • osakkeita (myös suomalaisia!), 
 • kryptovaluuttoja, 
 • indeksirahastoja, 
 • valuuttoja sekä 
 • hyödykkeitä. 

Lisäksi sen alustalla voi käydä kauppaa monella eri tavalla, kuten myydä lyhyeksi tai harjoittaa CopyTradingia alustan sosiaalisen kaupankäynnin kautta. eToro on yksi markkinoiden turvallisimmista ja halvimmista kaupankäyntialustoista, joka on saatavana suomenkielisenä. Esimerkiksi osakekaupankäynti on täysin välityspalkkiovapaata ja kaikki rahansiirrot on turvattu SSL-teknologialla. Supersijoittaja Warren Buffetkin sijoittaa eTorossa, joten miksi sinä et sijoittaisi? Sijoita indeksirahastoihin eTorossa näin:

Luo tili ja siirrä rahaa

Tilin luominen eToroon tapahtuu muutamassa minuutissa. eToron etusivulla näet Rekisteröidy -painikkeen, klikkaa sitä. Täytä avautuvalle lomakkeelle sähköpostiosoitteesi ja keksi itsellesi vahva salasana. Sinun on myös mahdollista kirjautua nopeasti sisään Facebook- tai Google-tilisi tunnuksilla.

Untitled design

Lomakkeen täytön jälkeen sinun tulee vastata lyhyeen sijoittajakyselyyn, jonka perusteella eToro määrittää minkä tasoinen sijoittaja olet. Näin se pystyy tarjoamaan sinulle parhaiten sopivat palvelut. Lopuksi sinun on vielä tunnistauduttava. Tämän voi skipata, mutta suosittelemme, että teet sen samantien. Muuten palvelusi tulevat olemaan rajalliset. Lisäksi tunnistautuminen tuo lisäturvaa sijoituksillesi. Tämän jälkeen tilisi on auki, ja sinun täytyy enää siirtää sinne se summa rahaa, jolla haluat sijoittaa indeksirahastoihin.

Vasemmassa alakulmassa näet ‘Talleta varoja’ -painikkeen. Klikkaa siitä lomake auki, täytä haluamasi summa ja valitse maksuväline, minkä jälkeen raha siirtyy välittömästi eToro -tilillesi ja olet valmis, sijoita indeksirahastoihin!

Sijoita indeksirahastoon

Kun aloitat indeksirahastoihin sijoittamisen eTorossa, ota huomioon muutama asia: eToro tarjoaa jopa 150 erilaisen indeksirahaston listan, eli valinnanvaraa riittää! Niihin sijoittaminen onnistuu kahdella eri tavalla: jos CFD-kaupankäynti indeksirahastoilla kiinnostaa, pääset harjoittamaan sitä Indeksit -välilehdeltä. Jos taas haluat sijoittaa indeksirahastoihin pitkällä aikavälillä, siirry suoraan ETF -sivulle, eli pörssinoteerattujen rahastojen puoleen.

Kun tilisi on auki, sinne on siirretty rahaa, ja olet valinnut miten sijoitat indeksirahastoihin, olet valmis. Sijoita indeksirahastoihin helposti ja nopeasti kirjoittamalla indeksirahaston nimi yläreunan hakuvalikkoon, ja klikkaa itsesi sen sijoitussivulle. Käytämme tässä esimerkkinä S&P 500 ETF:ää. Sijoitussivulla voit seurata kyseisestä indeksistä käytävää keskustelua, ja kerätä sieltä parhaat sijoitusvinkit, sekä seurata sen kurssia reaaliajassa. 

Sivun yläreunassa näet ‘Käy kauppaa’ -painikkeen. Klikkaa sitä ja sinulle avautuu ostolomake. Tähän sinun tarvitsee vain kirjata haluamasi summa, jolla haluat sijoittaa indeksirahastoon. Voit halutessasi valita myös vipuvaikutuksen, mutta jos olet sijoittamassa arvonnousun tarkoituksessa, älä koske vipuvaikutukseen. Lopuksi klikkaa ‘Avaa kauppa’, ja näet välittömästi sijoituksesi statuksen eToro-salkussasi alareunassa.

Osta Indeksirahastot täältä Pääomasi on vaarassa.

Indeksirahastot vs. pääomasijoitusrahastot

Kuten aiemmin mainitsimme, indeksirahastot eivät ole sama asia kuin pankkien tarjoamat sijoitusrahastot, jotka ovat pääomasijoitusrahastoja. Käydään seuraavaksi tarkemmin läpi, miten nämä kaksi eroavat toisistaan, jotta sinun olisi helpompi hahmottaa, miksi indeksirahastot tosiaan ovat joustavampi sijoituskohde. Samankaltaisuuksiakin näistä kahdesta toki löytyy, kuten se, että molemmat sijoittavat useampien yhtiöiden osakkeisiin kerralla. Mutta siinä ne samankaltaisuudet sitten olivatkin:

Indeksirahastot

Indeksirahastot sijoittavat kokonaisiin markkinoihin tai valtioiden talouden kivijalan muodostaviin yrityksiin ja yhtiöihin erittäin laajasti. Esimerkiksi S&P 500 indeksi seuraa jopa 500:aa Yhdysvaltain suurinta yhtiötä! Lisäksi indeksirahastojen takana häärää kaupankäyntirobotti, joka pystyy seuraamaan ja analysoimaan jättimäisiä markkinoita ympäri vuorokauden.

Koska indeksirahastojen takana toimii automatisoitu koneisto, sijoittajalta itseltään vaaditaan huomattavasti vähemmän vaivaa sekä rahaa. Passiivisen sijoitusrahaston, eli indeksirahaston vuosikustannukset ovat vain noin 0,15 – 1 prosentin luokkaa. Lisäksi kaupankäyntirobotti on markkinoiden analysoimisessa tarkempi ja nopeampi, kuin ihmisaivot, mikä takaa paremman tarkkuuden osakeindeksejä valitessa.

indeksirahastot

Pääomasijoitusrahastot

Toisin kuin indeksirahastojen kohdalla, pääomasijoitusrahastojen takana hääräävät rahastonhoitajat, jotka seuraavat markkinoita ja sijoittavat osakkeisiin parhaan tuoton toivossa työaikansa puitteissa. Kun sijoitat pankin kautta, sinulta veloitetaan välityspalkkioita ja muita maksuja, joilla katetaan tämän rahastonhoitajan palkkakustannukset sekä bonukset. Aktiivisen sijoitusrahaston vuosikustannukset nousevatkin noin 1 – 3 prosentin keskitasolle, joten jos vertaat tätä edellä mainittujen indeksirahastojen vuosikustannuksiin, huomaat eron suuruuden.

Kalliuden lisäksi näiden rahastonhoitajien työaikojen rajallisuus verottaa heidän sijoittamisen tarkkuudestaan paljon. Vaikka pörssit nukkuisivat, markkinat eivät nuku. Lisäksi pankkien rahastonhoitajat pyrkivät useimmiten käyttämään sijoituksesi varat markkinoiden kilpailuttamiseen, minkä on jo vuosien ajan tiedetty olevan suhteellisen turhaa puuhaa: markkinaindeksin ylittäminen on lähes mahdotonta, joten sijoitustasi ei tällöin käytetä sen parhaalla mahdollisella tavalla.

Näin valitset parhaat indeksirahastot

Joko sormesi alkavat syyhytä? Indeksirahastot ovat ammatikseen treidaavien suosimia sijoituskohteita, joten miksi sinä kävelisit niiden ohi? Kun indeksirahastot löytyvät kauppalistaltasi, seuraava askel on määritellä, mitkä ovat ne sinulle parhaat indeksirahastot sijoitettavaksi. Tärkein asia on muistaa se, että tämä päätös on loppupeleissä sinun itsesi vastuulla, ja sinun tulee itse selvittää, mitkä indeksirahastot sopivat juuri sinun pirtaasi. Älä koskaan sijoita johonkin kohteeseen vain koska se trendaa, tai koska joku käskee tai ehdottaa sitä, vaan tee aina itse myös hiema tutkimustyötä.

Indeksirahastoa valitessa haluat tottakai varmistua siitä, että se takaa sinulle parhaan mahdollisen tuoton, mahdollisimman pienellä riskillä. Tässä sinua auttaa paljon jo se, että valitset alan, joka sinua kiinnostaa, tai josta tiedät paljon. Tällaisia aloja voivat olla esimerkiksi teknologia-ala, peliala, tai lääkeyhtiöt. Tietotaito tuo varmuutta sijoittamiseen. Jos yhden alan määrittäminen on haastavaa, voit harkita globaaleja, kokonaisia markkinoita seuraavia indeksirahastoja. Näiden etuna on automaattisen sijoitussalkun hajautus. Äläkä unohda myöskään riskiarvon tekoa:

Arvioi indeksirahastojen riskit

Indeksirahastot ovat siitä mukava sijoituskohde, että ne ovat esimerkiksi hyödykkeisiin ja kryptovaluuttoihin verrattuna matalamman riskin sijoituskohteita. Koska indeksirahastot seuraavat niin valtavia määriä erilaisia yhtiöitä, niiden kaikkien pitäisi mennä kerralla konkurssiin, että menettäisit koko sijoituksesi. Ei kovinkaan todennäköistä, eikö? Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ne olisivat täysin riskivapaita sijoituskohteita.

Vaikka indeksirahaston takana markkinoiden analysoinnista ja sijoittamisesta vastaa kaupankäyntirobotti, tämä ei vapauta sinua täysin sijoituksesi seuraamisesta. Pidä sijoittamaasi indeksiä silmällä siltä varalta, että se alkaisikin menettää arvoaan. Kun indeksirahaston arvo alkaa laskea, sen kulut tuppaavat nousemaan, jolloin voidaan nopeastikin tulla tilanteeseen, jossa kyseisen indeksin kulut ylittävät sen tuotot. 

Lisäksi kannattaa ennen sijoittamista verrata sitä, että indeksin kulut ovat tuottoja matalammat. Muutoin et hyödy sijoituksestasi lainkaan. Älä myöskään koskaan sijoita indeksiin, jonka tuotto on ollut historiassa huonoa: jos tuotto on tähän mennessä ollut huonoa, se ei todennäköisesti ole jatkossakaan kovinkaan hyvää.

Indeksirahasto sijoittajan muistilista:

 • Onko indeksirahasto kiinnostava? Kiinnostaako kyseinen markkina sinua? Millaisia tuottoja indeksiltä voidaan?
 • Kenen perustama kyseinen indeksirahaston on, ja mitä osakkeista / markkinaa / alaa indeksi seuraa?
 • Onko indeksirahastolla korkea vai matala riskitaso? Kestääkö sijoitusbudjettisi kyseisen riskin? 
 • Millainen maine indeksirahastolla on markkinoilla? Mitä ammatikseen sijoittavat treidaajat sanovat siitä?
 • Sopiiko indeksirahasto jo olemassa olevaan salkkuusi markkinoiden / alojen puolesta? Millä indeksirahastolla saavutat parhaimman hajautuksen ja tuoton? 
 • Haluatko sijoittaa yhteen vai useampaan indeksirahastoon? Jos vain yhteen, maailmanlaajuiset indeksit ovat hyvä idea, sillä ne takaavat mahdollisimman suuren hajautuksen ja korkeammat tuotot.
 • Mitä kustannuksia ja mahdollisia palkkioita indeksirahastoon liittyy?
 • Minkä suuruisia tuottoja indeksirahasto on tuottanut aikaisemmin? Minkä suuruista tuottoa toivoisit? Voidaanko indeksin odottaa tuottavan yhtä hyvin jatkossakin?
 • Miltä indeksirahaston seuraamat markkinat näyttävät kokonaisuudessaan? Onko kyseisillä markkinoilla kasvupotentiaalia?

3 x parhaat indeksirahastot

Ennen kuin käymme läpi vielä muutaman hyvän syyn sijoittaa indeksirahastoihin, haluamme tarjota sinulle katsauksen muutamaan markkinoiden suurimpaan indeksirahastoon, jotka ovat jo vuosikymmeniä pysyneet niiden suosituimpien sijoituskohteiden listalla. Muista kuitenkin, että meidä suositustemme lisäksi sinun tulee tehdä hieman tutkimustyötä itse, ennen kuin lähdet laittamaan rahojasi edes näihin kohteisiin.

Nämä kolme ovat valikoituneet parhaat indeksirahastot listallemme niiden pitkän historian ja hyvien tuotto-odotusten perusteella. Lisäksi nämä parhaat indeksirahastot kattavat jättimäiset markkinat, mikä laskee sijoittajan riskiä. Näiden indeksien seuraamat yhtiöt ovat moninaisia, erilaisia aloja kattavia globaaleja suuryityksiä, jotka koronapandemia on yllättäen nostanut huimaan nousuun, ja joiden nousupotentiaaliin uskotaan myös jatkossa:

S&P 500 indeksi

indeksirahastot

S&P 500 tai SPX 500 indeksi on yksi maailman suurimmista indekseistä, sillä se seuraa hurjaa määrää Yhdysvaltojen suurimpia ja menestyneimpiä yrityksiä: jopa 500 osakeyhtiötä. Tähän indeksirahastoon sijoittamista suositellaan kaikkien ammattisijoittajien toimesta, sillä sen keskimääräinen vuosituotto on jo melkein 100 vuotta ollut noin 9% luokkaa. Jos siis uskot Yhdysvaltain talouden kukoistukseen pitkällä aikavälillä, tämä on erinomainen indeksirahasto sinulle. Kaikkien indeksin seuraamien yhtiöiden on oltava rekisteröity Yhdysvaltoihin, vaikka suuri osa niiden liikevaihdosta tulisi Yhdysvaltain ulkopuolelta.

NASDAQ 100

nas

NASDAQ 100 indeksi on samantyyppinen kuin S&P 500, mutta hieman tarkempi. Se seuraa New Yorkin pörssin (NASDAQ) sataa suurinta osakeyhtiötä ja niiden kaupankäyntiä. Samoin kuin edellä mainittu vaihtoehto, tämä indeksi ei keskity mihinkään tiettyyn alaan, vaan sen osakesalkusta löytyy laajalti eri alojen yhtiöitä. Toisin kuin edellisessä esimerkissä, NASDAQ 100 indeksi seuraa New Yorkin pörssiin listattuja suurimpia yhtiöitä siitä huolimatta, mistä maasta nämä yhtiöt ovat. Se tärkein kriteeri tähän indeksiin pääsylle on, että yhtiö löytyy New Yorkin pörssistä.

OMX Helsinki 25

Ja yksi erinomainen esimerkki myös Suomesta mahtuu tälle listalle: OMX Helsinki 25 seuraa tottakai Suomen 25:ttä suurinta osakeyhtiötä ja niiden markkina-arvon kehitystä. Toisin kuin S&P 500 indeksi, OMX Helsinki 25 ei kuitenkaan pysty kuvaamaan Suomen taloudellista tilaa yleisesti, sillä monet näistä yhtiöistä käyvät paljon kauppaa muualla kuin Suomessa. Siksi se onkin parempi indikaattori nimenomaan Suomen viennin tilasta, mikä omalta osaltaan vaikuttaa Suomen kokonaistalouden kuvaan suuresti. Huomattavaa OMX Helsinki 25 indeksissä on se, että jokaisen indeksiin mukaan otetun osakkeen osuus koko indeksin arvosta on rajoitettu 10 prosenttiin.

Hyviä syitä sijoittaa indeksirahastoihin

Jos et ole vielä vakuuttunut indeksirahastojen potentiaalista sijoituskohteena, käydään vielä kertauksen vuoksi läpi, mitä ne tärkeimmät huomioon otettavat asiat ovat. Indeksirahastot soveltuvat monenlaiseen kaupankäyntiin nopeatempoisesta CFD -kaupankäynnistä pitkän aikavälin sijoittamiseen, ja se vaatii itse sijoittajalta huomattavan vähän rahaa ja vaivaa. Näiden perussyiden lisäksi parhaat indeksirahastot tarjoavat sinulle kaikki seuraavat edut:

Sijoitusten hajautus

Kun sijoitat indeksirahastoon, sijoitat automaattisesti kerralla useampaan yhtiöön. Sijoitussalkun hajauttaminen on yksi sijoittamisen perussäännöistä, ja indeksirahastot ovat tämän säännön noudattamiseen helpoin vaihtoehto, sillä pystyt yhdellä sijoituksella hoitamaan salkkusi hyvinkin laajan hajautuksen. Salkun hajauttaminen madaltaa sijoitustesi riskiä, minkä lisäksi indeksirahastot itsessään ovat jo alemman riskin sijoituskohteita, kuin esimerkiksi hyödykkeet ja kryptovaluutat. 

Halpa sijoituskohde

Automaattisen hajautuksen lisäksi indeksirahastoon sijoittamalla voit parhaimmillaan säästää pitkän pennin. Tämä tarkoittaa myös sitä, että tuottosi jäävät tuolloin suuremmiksi, kun niistä ei veroteta erinäisiä rahastonhoitajien bonuksia, välityspalkkioita ja palkkakustannuksia. Näitä ei veloiteta siksi, että indeksirahastojen sijoittamisen hoitaa automatisoitu kaupankäyntirobotti, joka ei tarvitse joulubonuksia. Lisäksi kaupankäyntirobotit ovat huomattavasti tarkempia, kuin ihmiset, mitä tulee markkinoiden analysointiin. 

Korkeammat tuotot kun sijoitat netin kautta

Kuten äsken mainitsimme, kun valitset sijoituskohteen, joka kustantaa mahdollisimman vähän, tuottosi jäävät tällöin suuremmiksi. Ja kun muistetaan, että sijoitustuotot ovat Suomessa verotettavaa tuloa, haluat varmasti välttyä kaikilta ylimääräisiltä maksuilta. Unohda siis pankin kautta sijoittaminen saman tien. 

Otetaan yksinkertainen esimerkki: jos avaat pankkiin korkotilin, saat nimelliskorkoa vuoden aikana noin 1 – 1,2 prosentin verran. Miinus kulut. Mutta jos sijoitat indeksirahastoon, voit saada sijoituksellesi vuosikorkoa jopa 7 – 8 prosenttia, kun taas vuosikulut liikkuvat noin 0,2 – 0,3 prosentin luokassa. Ei tarvitse olla matikkanero ymmärtääkseen miten suuresta erosta on kyse.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä indeksirahastot ovat?

Indeksirahastot seuraavat kokonaisten markkinoiden ja alojen kehitystä, ja sijoittavat kyseisten alojen sen hetken suurimpien yritysten osakkeisiin.

Mitä ovat parhaat indeksirahastot?

Parhaat indeksirahastot ovat laajoja, kokonaisia aloja tai markkinoita kattavia indeksirahastoja, kuten Dow Jones indeksi tai S&P 500 indeksi.

Miten valita hyvä indeksirahasto?

Mieti mikä ala sinua kiinnostaa, millaista tuottoa odotat sijoituksellesi, millaisen riskin budjettisi kestää sekä millainen maine jollakin indeksirahastolla on.

Millainen vuosikorko indeksirahastoissa on?

Indeksirahastojen keskimääräinen vuosikorko on jopa 7 – 8 prosenttia.

Mikä on S&P 500 indeksi?

S&P 500 indeksi on yksi maailman suurimmista indekseistä, ja se seuraa 500 Yhdysvaltojen suurinta osakeyhtiötä ja niiden kehitystä.

Teresa Maria

Teresa Maria on copywriter ja digitaalinen nomadi.

Lähes vuosikymmenen ajan hän on työskennellyt digimarkkinoinnin parissa. Silloin, kun hän ei kirjoita tälle sivustolle, hän viettää aikaa oman bloginsa parissa, joka keskittyy matkailuun ja kestävään lifestyleen.

Teresa Maria sijoittaa pääasiassa kryptovaluuttaan ja näkee itsensä ennemmin pitkäaikaisena sijoittajana kuin päiväkauppiaana. Hänen omasta salkustaan löytyy korkean riskin omaisuuseriä, mikä on mahdollista, koska hän luottaa 100% naisen vaistoonsa.

Osakkeet, kryptovaluutat ja erilaiset sijoitusstrategiat ovat Teresa Marian suuri intohimo, ja tällä sivulla hän jakaa ajatuksiaan ja kokemuksiaan juuri näistä aiheista.

Katso kaikki artikkelit tekijältä Teresa Maria