’Osta Bitcoin’ on varmasti käynyt mielessäsi, sillä se on viime aikoina viihtynyt uutisotsikoissa sen arvon hurjan nousun johdosta. Vuoden 2020 lopulla tämän maailman ensimmäisen kryptovaluutan arvo lähti huimaan nousuun, ja tätä nousua seurasivat seuraavan vuoden puolella vielä uudet hintapiikit. Lopulta Bitcoinin arvo tasaantui vuoden 2021 keväällä 50 000 dollarin liepeille Bitcoinilta. Tässä vaiheessa niistä, jotka olivat sijoittaneet Bitcoiniin 2010-luvun alkupuolella oli jo tullut miljonäärejä.
Bitcoinia on pidetty kryptomarkkinoiden kultana, mutta vuodenvaihteessa pääsi käymään niin, että Bitcoinin arvo ohitti jo kullan arvon. Tämä herättää tietenkin meissä sijoittajissa suurta kiinnostusta. Mutta Bitcoinin arvo ei ole ainoa syy, miksi se kiinnostaa, vaan myös se, mitä käytännön mahdollisuuksia tämä kryptojen kuningas tuo mukanaan kiinnostaa monia. Tässä oppaassa pureudumme siihen mikä Bitcoin on, mitä sillä voi tehdä ja mistä se oikein tulee. Lisäksi tarjoamme sinulle nopean ja helpon osto-oppaan, jonka avulla sinäkin pääset Bitcoin-sijoittajien joukkoon alta aikayksikön.
Sinulla ei ole EU:n sijoittajatakuuta.
Pääomasi on alttiina riskeille.
Sisällysluettelo
4 hyvää syytä sijoittaa Bitcoiniin
- Ne, jotka sijoittivat 1000 euroa Bitcoiniin vuonna 2015 ovat tänään miljonäärejä.
- Bitcoinin arvon uskotaan jatkavan aggressiivista kasvuaan
- Bitcoin on ensimmäinen käyttövaluutaksi tällä hetkellä sopiva kryptovaluutta
- Bitcoin on ainoa alkuperäinen kryptovaluutta, kaikki sen jälkeen tulleet kryptot ovat altcoineja.
-
Mitä mieltä me olemme
- Suosittu krypto-alusta, jossa on laaja valikoima kryptovaluuttoja.
- Suuri Valikoima
- Osta Krypto
Kauppakohtainen hinta 0,5% Tilimaksu 0 EUR Mobiilisovelluksen pisteet9/10OSTA KRYPTO Capital is at riskSUOSITELTU -
Mitä mieltä me olemme
- Pohjoismaiden suurin sijoittamiseen erikoistunut palvelu
- Suurin valikoima suomalaisia ja pohjoismaalaisia osakkeita
- Saat pääsyn heidän sosiaalisen median kanavilleen
Kauppakohtainen hinta 0 EURO Tilimaksu 0 EURO Mobiilisovelluksen pisteet7/10 -
Mitä mieltä me olemme
- Tarjoaa yli 70 valuuttaparia
- Jopa 30:1 vipuvaikutus
- Tukee MetaTraderia ja cTraderia
Kauppakohtainen hinta Alk. 0,03 euroa Tilimaksu 0 euroa / vuosi Mobiilisovelluksen pisteet9/10OSTA KRYPTO Lue arvostelu 77.5% yksityissijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän välittäjän kanssa.
Osta Bitcoin – nopea opas 2023
Mennään heti aluksi suoraan asiaan, eli Bitcoinin osto-oppaaseen. Vaikka Bitcoin onkin tällä hetkellä arvokkain, mitä se on koskaan ollut, sen arvon uskotaan kasvavan edelleen hurjasti. Stratosfäärisimmät arviot liikkuvat jopa miljoonan dollarin paikkeilla per Bitcoin vuonna 2025, kun taas realistisemmat arviot ovat 200 000 dollaria Bitcoinilta vuoteen 2025 mennessä. Joka tapauksessa kasvuvaraa ja potentiaalia on, ja mitä enemmän Bitcoinia otetaan yleisesti käyttöön esimerkiksi maksuvälineenä, sitä rivakammin sen arvo kasvaa.
Nyt on siis erinomainen hetki käydä kiinni tähän kryptovaluuttojen kuninkaaseen, jos siitä haluaa hyötyä ilman, että siihen pitää sijoittaa kymmeniä tuhansia kerralla. Pidä kuitenkin aina mielessä, että kryptovaluutat eivät ole säännelty sijoituskohde, joten niihin sijoittaessa otat itse vastuun sijoittamisen riskeistä. Kryptovaluutat ovat volatiilejä sijoituskohteita, joiden liikkeitä on erittäin vaikea ennustaa. Osta Bitcoin omalla vastuulla.
Vaihe 1 – Valitse kaupankäyntialusta
Jos olet sijoittanut aiemmin, olet varmaan tehnyt sen pankkisi kautta. Pankkien kautta sijoittaminen on kuitenkin monimutkaisempaa ja huomattavasti kalliimpaa kuin netin kaupankäyntipalveluiden kautta. Lisäksi pankit eivät tarjoa asiakkailleen lainkaan kryptovaluuttaa, mutta ironisesti sijoittavat niihin kuitenkin itse. Ei anna kovin luotettavaa kuvaa, eikö? Pankkien sijasta vuonna 2023 sijoittaminen hoidetaan netissä!
Osta Bitcoin markkinoiden johtavalla kaupankäyntialustalla, Coinbase:ssa, joka on käytössä ympäri maailman. Coinbase on yksi pisimmän kokemuksen omaavista kaupankäyntipalveluista, ja se on viimeisen vuoden aikana kasvanut hurjaa vauhtia, kun epävarmat työmarkkinat ja pandemia ovat puskeneet ihmisiä laittamaan rahansa johonkin muualle kuin sukan varteen. Coinbase tarjoaa laajan kavalkaadin sijoituskohteita:
- osakkeita,
- kryptovaluuttoja,
- rahastoja,
- valuuttoja sekä
- hyödykkeitä.
Lisäksi sen alustalla voi käydä kauppaa monella eri tavalla, erityisesti CFD-sopimusten kautta. Coinbase on yksi markkinoiden turvallisimmista ja kustannustehokkaimmista kaupankäyntialustoista, joka tarjoaa suomenkielisiä koulutusmateriaaleja. Esimerkiksi osakekaupankäynti on täysin välityspalkkiovapaata ja kaikki rahansiirrot on turvattu SSL-teknologialla. Osta Bitcoin Coinbase:ssa näin:
-
Mitä mieltä me olemme
- Suosittu krypto-alusta, jossa on laaja valikoima kryptovaluuttoja.
- Suuri Valikoima
- Osta Krypto
Kauppakohtainen hinta 0,5% Tilimaksu 0 EUR Mobiilisovelluksen pisteet9/10OSTA KRYPTO Capital is at riskSUOSITELTU -
Mitä mieltä me olemme
- Pohjoismaiden suurin sijoittamiseen erikoistunut palvelu
- Suurin valikoima suomalaisia ja pohjoismaalaisia osakkeita
- Saat pääsyn heidän sosiaalisen median kanavilleen
Kauppakohtainen hinta 0 EURO Tilimaksu 0 EURO Mobiilisovelluksen pisteet7/10 -
Mitä mieltä me olemme
- Tarjoaa yli 70 valuuttaparia
- Jopa 30:1 vipuvaikutus
- Tukee MetaTraderia ja cTraderia
Kauppakohtainen hinta Alk. 0,03 euroa Tilimaksu 0 euroa / vuosi Mobiilisovelluksen pisteet9/10OSTA KRYPTO Lue arvostelu 77.5% yksityissijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän välittäjän kanssa.
Vaihe 2 – Luo tili ja siirrä rahaa
Tilin luominen Coinbase:iin tapahtuu muutamassa minuutissa. Capitalin sivuston etusivulla näet Rekisteröidy -painikkeen, klikkaa sitä. Täytä avautuvalle lomakkeelle sähköpostiosoitteesi ja keksi itsellesi vahva salasana. Sinun on myös mahdollista kirjautua nopeasti sisään Facebook- tai Google-tilisi tunnuksilla. Lomakkeen täytön jälkeen sinun tulee vastata lyhyeen sijoittajakyselyyn, jonka perusteella palvelu määrittää minkä tasoinen sijoittaja olet.
Lopuksi sinun on vielä tunnistauduttava. Tämän voi skipata, mutta suosittelemme, että teet sen samantien. Tämän jälkeen tilisi on auki, ja sinun täytyy enää siirtää sinne se summa rahaa, jolla haluat osta Bitcoin. Vasemman sivun valikossa näet ‘Talleta varoja’ -painikkeen. Klikkaa siitä lomake auki, täytä haluamasi summa ja valitse maksuväline, minkä jälkeen raha siirtyy välittömästi Coinbase -tilillesi ja olet valmis ostamaan Bitcoin tokenia!
Vaihe 3 – Osta Bitcoin
Kun tilisi on auki ja sinne on siirretty rahaa, olet valmis. Osta Bitcoin helposti ja nopeasti kirjoittamalla kryptovaluutan nimi yläreunan hakuvalikkoon, ja klikkaa itsesi sen sijoitussivulle. Sijoitussivulla voit seurata uutisia ja raportteja Bitcoin, sekä seurata sen kurssia reaaliajassa.
Sivun oikeassa reunassa näet kaupankäynnin lomakkeen. Siihen sinun tarvitsee vain kirjata haluamasi summa, jolla haluat ostaa Bitcoin. Voit halutessasi valita myös vipuvaikutuksen, mutta jos olet sijoittamassa arvonnousun tarkoituksessa, älä koske vipuvaikutukseen. Lopuksi klikkaa ‘Osta’, ja näet välittömästi ostamasi Bitcoin tokenit Coinbase -salkussasi.
Vaihe 4 – Myy Bitcoin
Sijoittamisessa ostamisen lisäksi myös kryptovaluutan myyminen tulee jossain kohtaa ajankohtaiseksi. Kun haluat myydä salkussasi olevia kryptovaluuttoja, siirry Portfolioosi, ja klikkaa sitä kryptoa, jota haluat myydä, kuten tässä tapauksessa Bitcoin. Eteesi aukeaa lomake, josta klikkaat “Sulje kauppa” -painiketta, jolloin Coinbase myy omistamasi Bitcoin tokenit, ja myynnin tuotot näkyvät heti Coinbase-tililläsi.
Huomaa, että kun siirrät tuotot Coinbaseomalle tilillesi, sinun täytyy ilmoittaa kyseiset tuotot verottajalle. Sijoitustuotot ovat Suomessa verotettavaa pääomatuloa, joten tuottojen koosta riippuen, niistä tulee maksaa 30% – 34% vero.
Sinulla ei ole EU:n sijoittajatakuuta.
Pääomasi on alttiina riskeille.
Bitcoin – Mikä se on?
Ei varmasti löydy kovin montaa ihmistä, joka ei olisi vähintään kuullut Bitcoinista. Mutta niitä, jotka oikeasti ymmärtävät mikä se on löytyykin sitten huomattavasti vähemmän. Tiivistettynä Bitcoin on maailman ensimmäinen onnistuneesti markkinoille tuotu digitaalinen valuutta, eli kryptovaluutta. Tänä päivänä kryptovaluuttoja on jo tuhansia, mutta se mikä niistä kannattaa muistaa on, että jokainen kryptovaluutta on luotu eri käyttötarkoitusta varten. Osta Bitcoin ainoastaan siinä tapauksessa, että ymmärrät mikä se on.
Bitcoin, kuten kaikki muutkin kryptovaluutat perustuvat lohkoketjuteknologiaan, josta kerromme tarkemmin alla. Ja koska kyseessä ei ole perinteisiin valuuttoihimme verrattavissa oleva valuutta, sen arvokin koostuu eri tavalla kuin esimerkiksi osakkeiden tai fiat-valuuttojen arvo. Bitcoinin arvo perustuu laajalti sen kysyntään ja tarjontaan, mutta myös sen lohkoketjun suosioon. Tämän vuoksi sijoituskohteena kryptovaluutat eroavat kaikista muista kohteista. Suosittelemme, että tutustut aina siihen kryptovaluuttaprojektiin tarkemmin, johon olet aikeissa sijoittaa.
Bitcoin nousi viimeistään vuoden 2020 lopulla kaikkien tietoisuuteen, kun sen arvo lähti eksponentiaaliseen nousuun. Koronapandemia oli kurittanut perinteisiä rahamarkkinoita kovalla kädellä jo vuoden päivät, mutta kryptovaluuttoihin se ei vaikuttanut. Bitcoin päättikin vuoden juhlallisella nousulla, joka veti perässään myös monien muiden kryptojen kursseja ylös. Bitcoinia on aiemmin pidetty erittäin volatiilina tapauksena, ja huikeita hintapiikkejä on usein seurannut melkein yhtä spektaakkelimainen pudotus. Mutta ei tällä kertaa!
Bitcoin nousi ennätysarvoon ja on sen jälkeen pitänyt arvonsa. Tämän vuoksi analyytikot ovat jo pitkään huutaneet “Osta Bitcoin!” Tämä kielii siitä tosiasiasta, että Bitcoin on kovaa vauhtia murtautumassa perinteisille rahamarkkinoillemme, minkä lisäksi sitä voidaan lohkoketjuteknologian kautta käyttää myös monenlaisessa muussa vaihtotoiminnassa ja arvonsidonnassa. Sitä ei siis voi millään verrata perinteisiin valuuttoihin, joilla on vain yksi funktio: toimia vaihdon välineenä. Mutta mistä Bitcoin on tullut?
Mistä Bitcoin on tullut?
Vuonna 2009 edelleen tuntematon henkilö tai ryhmittymä, nimeltä Satoshi Nakamoto julkaisi Bitcoinin lohkoketjun. Se ei ollut ensimmäinen laatuaan, mutta se oli ensimmäinen toimiva lohkoketjuprojekti. Lohkoketjussa on aina natiivivaluutta, ja Bitcoinin lohkoketjussa tämä on tietenkin BTC. BTC:n arvo pysyi monen vuoden ajan vain muutaman dollarin tasolla, mutta kun sen arvo alkoi nousta, se alkoi nousta vauhdilla.
Ja kuten nyt on huomattu, mitä arvokkaampi Bitcoin on, sitä vauhdikkaammin sen arvo jatkaa kasvamistaan. Vuonna 2017 Bitcoin saavutti ensimmäisen merkittävän hintapiikkinsä: 19 700 dollaria per Bitcoin. Tässä vaiheessa siitä kiinnostuttiin isosti, kun huomattiin, että siihen ajoissa sijoittaneet olivatkin yhtäkkiä miljonäärejä. “Osta Bitcoin!” kaikui joka suunnasta.
Kuten aiemmin mainittiin, Bitcoinin arvo ei kuitenkaan pysynyt noin korkealla, vaan se tipahti ja pysyi matalalla pitkään, samalla aiheuttaen koko kryptoalaa vaivaavan “laman”. Niin vaikutusvaltainen tämä ensimmäinen kryptovaluutta on, että sen arvon heittelyt vaikuttavat koko alaan. Kunnes tuli vuosi 2020! Vuonna 2020 tapahtui paljon: koronapandemia horjutti perinteisiä rahamarkkinoita, ja Bitcoinille tehtiin neljännesvuosittainen Bitcoinin puolitus.
Tällöin olemassa olevat Bitcoinit puolitetaan ja näin estetään inflaatio. Puolitusta on aina seurannut Bitcoinin arvon nousu, ja niin kävi tässäkin tapauksessa: vuoden 2020-2021 vaihteessa Bitcoin nousi taas uuteen ennätykseen ja vain pari kuukautta myöhemmin taas uuteen, yli 63 000 dollaria Bitcoinilta. Tämän jälkeen sen arvo on pysynyt yli 50 000 dollarin tienoilla.
Bitcoinin arvo perustuu eksklusiivisuuteen
Se, mihin Bitcoinin arvo loppujen lopuksi perustuu onkin hankalampi asia selittää ja käsittää. Mutta osaatko loppujen lopuksi kertoa mihin perinteisten valuuttojemme arvo perustuu? Harvempi osaa. Bitcoinin arvoon vaikuttaa kuitenkin kolme päätekijää: sen rajoitettu määrä, sen käytön lisääntyminen sekä louhinta.
Bitcoineja on olemassa vain rajoitettu määrä, 21 miljoonaa Bitcoinia. Niitä louhitaan koko ajan lisää, mutta työ on hidasta, ja sitä hidastetaan edelleen Bitcoinin puolittamisilla joka neljäs vuosi. Vaikka jo yli 90% Bitcoineista on markkinoilla, loppujen louhimiseen menee vielä reippaasti yli 100 vuotta. Tämä taktiikka takaa Bitcoinin arvon nousun, sillä eksklusiivisuus on aina haluttua. Lisääntyvä kysyntä lisää sen arvoa, mikä kannustaa louhijoita jatkamaan louhintaa silti, vaikka Bitcoin puolitetaan. Puolittaminen tarkoittaa tietenkin myös louhijoiden louhintapalkkioiden pienentymistä.
Lisäksi se, miten paljon Bitcoinia käytetään vaikuttaa sen arvoon. Kun sen käyttö lisääntyy esimerkiksi maksuvälineenä, sen arvo kasvaa. Bitcoinin alkuaikoina sitä käytettiin erityisesti pimeissä verkoissa, joissa rikolliset myivät aseita ja huumeita. Vaikka toiminta on eettisesti kyseenalaista, siitä on kiittäminen, että Bitcoinin kasvu sen alkuaikoina oli niin vauhdikasta kuin se oli. Mitä enemmän sen käyttäjäkunta nyt kasvaa, sen mukana sen arvo kasvaa. Esimerkiksi Turusta löytyy jo Bitcoin-automaatti kauppakeskus Skanssista, eikä Bitcoin-luottokortti ole enää pelkkää sanahelinää.
Kryptovaluutat pohjautuvat lohkoketjuun
Kaikki kryptovaluutat perustuvat lohkoketjuun. Lohkoketjut ovat nimensä mukaisesti digitaalisia ketjuja, jotka koostuvat lohkoista, eli tietokannoista. Käytännössä lohkot ovat digitaalisia algoritmeja. Kun näitä lohkoja, eli tietokantoja on useita yhdessä lohkoketjussa, puhutaan hajautetusta tietokannasta. Kuka tahansa voi ylläpitää omaa tietokantaansa lohkoketjussa, joka on läpinäkyvä, turvallinen ja korruptoimaton verkko. Tämä johtuu lohkoketjujen luonteesta hajautettuna verkkona, jolla ei ole keskitettyä hallintoa, esimerkiksi keskuspankkia, joka kontrolloisi kaikkea verkon toimintaa.
Jokainen lohkoketju on luotu eri tarkoitusta varten, ja jotta lohkoketjua voitaisiin käyttää, se tarvitsee aina oman natiivivaluutan, eli kryptovaluutan. Näin ollen Bitcoinin lohkoketjussa natiivivaluutta on BTC, Ethereumin lohkoketjussa ETH, Cardanon lohkoketjussa ADA, jne. Näitä kryptovaluuttoja käytetään ennen kaikkea maksuna niiden lohkoketjussa tapahtuvista transaktioista. Varsinkin Ethereumin lohkoketju on erinomainen esimerkki kryptovaluuttojen erilaisesta käyttötarkoituksesta verrattuna Bitcoiniin. Ethereumin lohkoketju on kaikille avoin, joten kuka vain pystyy kehittämään älysopimuksia, äänestysjärjestelmiä ja rahoitussovelluksia, jopa aivan uusia kryptovaluuttoja siihen.
Mitä tulee kryptovaluuttoihin sijoittamiseen, sinun ei tarvitse sinänsä ymmärtää lohkoketjujen teknologiaa. Mutta niiden käyttötarkoituksen ymmärtäminen voi auttaa siinä kohtaa kun olet vasta miettimässä, mihin kryptovaluuttaan sinun kannattaisi sijoittaa. Kryptojen käyttötarkoituksen mukaan pystyt arvioimaan, millä kryptoprojektilla on parhaat mahdollisuudet nousta yleiseen käyttöön tulevaisuudessa. Tämä tottakai nostaa niiden arvoa.
Säilytä Bitcoinisi walletissa
Aivan kuten käteinen raha, ja pankkikorttimme, myös kryptovaluutta tarvitsee turvallisen paikan, jossa sitä voi säilyttää. Voit tottakai jättää kryptovaluuttasi kaupankäyntialustan hoiviin, mutta huomattavasti turvallisempi paikka sijoituksellesi on erityinen kryptolompakko, eli wallet. Esimerkiksi Coinbase tarjoaa kryptoillesi erillistä walletia, mutta sen lisäksi markkinoilta löytyy useita erilaisia muitakin vaihtoehtoja mobiilisovelluksista ulkoisiin kovalevyihin.
Tärkein asia, mitä walleteista tulee tietää, on se, että niitä on kahdenlaisia: ohjelmistolompakoita, joita kutsutaan “lämpimiksi varastoiksi” ja laitteistolompakoita eli “kylmiä varastoja”. Ohjelmistolompakot ovat verkossa, usein lohkoketjussa olevia walleteja, kun taas laitteistolompakot ovat usein ulkoisia kovalevyjä, joille saat kryptosi talteen offline-tilaan. Molemmat ovat hyvin turvallisia vaihtoehtoja, mutta offline-lompakoissa turvallisuus on erityisen taattu, sillä hakkerit eivät voi päästä verkon ulkopuolella oleviin kryptoihin käsiksi lainkaan.
Bitcoinien louhinta
Bitcoin Mining, eli louhinta, on toimintaa, joka luo markkinoille uutta Bitcoinia. Siksi louhinnalla on suuri vaikutus Bitcoinin hintaan. Käytännössä louhintaa tekevät huipputehokkaat tietokoneet, jotka suorittavat erittäin monimutkaisia laskutoimituksia. Jokainen suoritettu laskutoimitus luo uuden lohkon lohkoketjuun. Uuden lohkoketjun luominen taas on palkittavaa toimintaa, ja louhintaa suorittavat kaivostyöläiset palkitaan aina kyseisen lohkoketjun kryptovaluutalla, eli tässä tapauksessa Bitcoinilla.
Kuten aiemmin mainittiin, Bitcoin puolitetaan joka neljäs vuosi, mikä estää inflaation ja rajoittaa sen markkinoille tuonnin nopeutta. Tämä kuitenkin puolittaa myös louhijoiden palkkiot. Louhinta kuitenkin kannattaa puolittamisesta huolimatta, sillä Bitcoinin arvo ampaisee yleensä puolittamisen jälkeen hurjaan nousuun. Näin kävi esimerkiksi vuonna 2020, jolloin Bitcoin viimeksi puolitettiin. Bitcoineja on olemassa vain 21 miljoonaa kappaletta, ja niistä on jo louhittu yli 90 prosenttia. Mutta puolittamisen seurauksena loppujen louhimisen arvioidaan kestävän vuoteen 2140 asti.
Tällä hetkellä Bitcoinia louhitaan yhden päivän aikana noin kahdeksan dollarin edestä, ja kun muistetaan minkä hintainen yksi Bitcoin nyt on, ymmärretään miten pitkään yhden Bitcoinin louhimiseen menee. Louhintaa on kritisoitu paljon siitä, että siihen tarvittavat supertietokoneet käyttävät vuoden aikana enemmän sähköä kuin monet Euroopan suuret valtiot yhteensä. Tulevaisuudessa saatetaankin nähdä Bitcoininkin siirtyvän uusiutuvien energialähteiden pariin.
Bitcoinin hakkerointi
Lohkoketjut ovat digitaalisia pohjia, ja elävät internetissä. Näin ollen ne ovat myös alttiita verkkohyökkäyksille, mikä tarkoittaa, että digitaaliset valuutat, kryptovaluutat ovat aina vaarassa. Lohkoketju on kuitenkin huomattavasti turvallisempi teknologia, kuin esimerkiksi verkkopankkisi, joten loppupeleissä Bitcoin on paremmassa turvassa kuin rahasi. Mutta on hyvä tiedostaa se fakta, että hakkerointi on aina mahdollinen uhka.
Koska verkkohyökkäykset ovat kaikkien tiedossa, niihin pystytään kuitenkin varautumaan. Esimerkiksi Coinbase kaupankäyntialustalle ei ole koskaan päästy murtautumaan, ja se vahvistaa alustansa suojausta tottakai koko ajan samalla kun teknologia kehittyy. Sen vuoksi kryptovaluuttasi ovat alustalla suhteellisen turvassa.
Suurin riski Bitcoinien menettämiseen onkin itse asiassa sinussa itsessäsi. Yleisin tapa kadottaa Bitcoinia on lähettää sitä väärään osoitteeseen, tai osoitteeseen, jota ei ole olemassa. Kryptovaluutat ovat sääntelemätön valuutta, joten olet itse sataprosenttisesti vastuussa omista kryptoistasi, ja jos lähetät niitä väärään paikkaan, tai epäluotettavalle vastaanottajalle, et voi itkeä asiasta kenellekään. Ole siis aina tarkkana siirtäessäsi Bitcoinia!
Miten Bitcoinia käytetään?
Bitcoin on ensimmäinen kryptovaluutta, josta voidaan jo nyt puhua jopa maksuvaluuttana. Esimerkiksi PayPal ja MasterCard hyväksyvät maksuja, jotka on tehty Bitcoinilla, minkä lisäksi voit jo hankkia Bitcoin-maksukortin. Et tosin voi käyttää sitä monessakaan paikassa ilman, että kauppojen kortinlukijat päivitetään 2021-luvulle. Sen sijaan monessa verkkokaupassa voit jo maksaa ostoksesi Bitcoinilla.
Mutta Bitcoin ei ole pelkästään maksuvaluutta, vaan hyvin paljon muutakin. Tämän vuoksi kryptovaluuttoja ei sinänsä voi verrata fiat-valuuttoihin, sillä niiden käyttömahdollisuudet ovat huomattavasti monipuolisempia. Tässä muutama tapa käyttää Bitcoinia muutenkin kuin maksuvaluuttana:
Sijoituskohde
Sijoituskohteena Bitcoin on jo todistanut erinomaisuutensa tekemällä monesta siihen sijoittaneesta miljonäärin alle kymmenessä vuodessa. Monet sijoittajat myös nauttivat Bitcoinin volatiilista luonteesta, ja sijoittavat siihen lyhyen aikavälin tuottojen toivossa. Ja välillä heidän toiveensa täytetään. Voit tienata Bitcoinilla lyhyessä ajassa huimiakin summia jos satut sijoittamaan juuri oikeaan aikaan. Mistä sen oikean ajan sitten tietää? No, eihän sitä voi tietää. Bitcoin on myös erinomainen pitkän aikavälin sijoituskohde, sillä sen arvon voidaan uskoa jatkavan nousuaan vielä pitkään.
Anonyymi vaihtoväline
Bitcoinin lohkoketju on suunniteltu siten, että jokaisen sitä käyttävän yksityisyys on täysin suojassa. Nimettömyys on siis taattu. Tämän vuoksi Bitcoin mahdollistaa esimerkiksi kryptovaluuttojen vaihtamisen ilman, että kukaan voi tietää kenen kanssa kauppaa käy. Esimerkiksi valuuttojen vaihdot ovat Bitcoinin avulla huomattavasti halvempia ja nopeampia kuin perinteisiä reittejä, mikä johtuu siitä, että lohkoketjut ovat hajautettuja tietokantoja ilman kontrolloivaa keskushallintoa tai sääntelyä.
Voiko Bitcoiniin sijoittamalla tulla rikkaaksi?
Olemme jo muutamaan kertaan maininneet, että ne, jotka osasivat sijoittaa Bitcoiniin ajoissa, olivat miljonäärejä jo ennen vuoden 2020 lopun hintapiikkiä. Kesällä 2020 Bitcoin miljonäärejä arvioitiin olevan 18 000 henkeä. Yhä suurempi joukko ihmisiä on nyt tietoisia tästä, ja moni miettiikin olisiko heilläkin vielä mahdollista rikastua pikavauhtia sijoittamalla tähän kryptojen kuninkaaseen. Bitcoinin volatiliteettia miettiessä miksikäs ei!
Esimerkkinä voidaan todeta, että jos olisit vuonna 2015 sijoittanut 1000 dollaria Bitcoiniin, ja myynyt ne vielä saman vuoden aikana, olisit tienannut pikasijoituksellasi yli 76 000 dollaria. Tuottoprosentti on huimaava: yli 7 600 prosenttia. Jos taas olisit pitänyt sijoituksesi vuoden 2020 syksyyn asti, sijoituksesi olisi tuottanut sinulle melkein 35 000 dollaria. Ja tämän jälkeen tuli Bitcoinin viimeisin hintapiikki, joka nosti tuotot taivaisiin.
Jos ihan rehellisiä ollaan, niin tällä hetkellä Bitcoinilla rikastumisesta haaveilevien on sijoitettava siihen jo pitkä penni. Sen verran arvokas tämä ensimmäinen kryptovaluutta jo on. Mutta jos pesämunaa on, mahdollisuudet rikastua nopeastikin ovat olemassa. Täytyy kuitenkin muistaa, että vuonna 2010 Bitcoiniin 1000 dollaria sijoittaneet ovat tienanneet jo sievoiset 114 miljoonaa dollaria. Osta Bitcoin jos uskot sen kasvupotentiaaliin.
Osta Bitcoin – kannattaako se?
Jos et ole vielä vakuuttunut Bitcoinin kasvupotentiaalista sijoituskohteena, en usko, että mikään pystyy muuttamaan mieltäsi. Loppujen lopuksi se, onko Bitcoin hyvä sijoitus vai ei on täysin sinun päätettävissäsi. Mutta käydään läpi muutama syy miksi siihen kannattaa tai ei kannata sijoittaa:
Kuten tiedämme, Bitcoinin arvo nousi vain parissa kuukaudessa kahdeksankertaiseksi. Se on sen jälkeen tullut alaspäin ja taas noussut, joten on selvää, että kyseessä on volatiili sijoituskohde. Mutta samalla voidaan olla melko varmoja, että Bitcoinin arvo ei tule enää koskaan tippumaan radikaalisti, johtuen sen koostumuksesta, käytön väistämättömästä lisääntymisestä sekä sen eksklusiivisuudesta. Edes koronapandemia ei ole pystynyt horjuttamaan tätä uudenlaista valuuttaa.
Mitä tulee Bitcoinin hinnannousuihin tulevaisuudessa, siitä löytyy arvioita joka suuntaan. Yhdestä asiasta kaikki analyytikot tuntuvat olevan kuitenkin samaa mieltä, ja se on se, että Bitcoinin arvo jatkaa nousemistaan. Kuinka paljon, sitä on mahdotonta sanoa. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii se, että Bitcoinin arvon uskottiin nousevan 20 000 dollariin vuoden 2020 loppuun mennessä. Mutta kuinka kävikään, se nousikin reippaasti enemmän ja tasoittui 50 000 dollarin tienoille alkuvuodesta 2021. Joten jos nyt arvioidaan, että Bitcoinin arvo olisi 500 000 dollarin paikkeilla vuonna 2030, sillä on hyvät mahdollisuudet olla tosiasiassa siihen mennessä paljon arvokkaampi.
Mutta on hyvä muistaa, että Bitcoin ei ole ainoa varteenotettava kryptovaluutta. Kun Bitcoin nousee, se vetää perässään myös muita kryptoja ylöspäin, ja näiden kryptojen joukosta löytyy pelaajia, joiden kasvupotentiaali on yhtä stratosfäärinen kuin Bitcoinilla. Jos olet aikeissa sijoittaa kryptovaluuttaan, se yleinen sääntö pätee, eli älä laita kaikkia munia samaan koriin.
Sinulla ei ole EU:n sijoittajatakuuta.
Pääomasi on alttiina riskeille.
Useimmin kysytyt kysymykset
Mikä Bitcoin on?
Bitcoin on maailman ensimmäinen onnistuneesti markkinoille tuotu digitaalinen valuutta, eli kryptovaluutta.
Mistä voin ostaa Bitcoinia?
Helpoiten ja nopeiten ostat Bitcoinia Coinbase kaupankäyntialustalta. Luo alustalle tili, siirrä sinne rahaa ja osta Bitcoin.
Mistä Bitcoin on tullut?
Vuonna 2009 edelleen tuntematon henkilö tai ryhmittymä, nimeltä Satoshi Nakamoto toi markkinoille Bitcoinin lohkoketjun.
Mistä Bitcoin arvo koostuu?
Bitcoinin arvo koostuu kysynnästä ja tarjonnasta, sen käytön lisääntymisestä, sekä louhinnasta.
Voiko Bitcoinia varastaa?
Jos säilytät Bitcoinia verkossa, se on aina alttiina hakkeroinnille. Jos haluat tallettaa Bitcoini varmasti, suosittelemme offline-tilassa olevia laitteistolompakoita (wallet)