S&P 500 indeksi – Aloittelijan sijoitusopas 2024

S&P 500 indeksi on huippusijoittajien suosima indeksi, jonka arvo on viime aikoina noussut jyrkästi. Arvon nousuun on omalta osaltaan vaikuttanut tottakai myös se, että sijoitusmarkkinoille on vuoden 2021 aikana tulvinut uusia sijoittajia hyökyaallon tapaan. Ja kun monet sijoittamisen ammattilaiset suosittelevat S&P 500 indeksiä, on vain loogista, että monet ovat aloittaneet ensitöikseen siihen sijoittamisen. Kyseessä on nimittäin 500:aa Yhdysvaltain suurinta yritystä ja niiden kasvua seuraava indeksi, jonka osakelistalta löytyvät kaikki globaalit suurnimet. 

Kuinka S&P 500 indeksiin sijoittamisen voi aloittaa, mikä se itse asiassa on ja mitä osakkeita S&P 500 index sisältää, näihin kysymyksiin ja paljoon muuhun pureudumme tässä artikkelissa. Lisäksi vertaamme artikkelin loppupuolella osakesijoittamista indeksirahastoihin, kuten S&P 500:aan sijoittamiseen ja pohdimme kumpi on sijoittajan kannalta hyödyllisempi vaihtoehto. Löydät myös ‘Sijoita S&P 500 indeksiin’ -oppaan, jonka avulla omistat osan tätä huippuindeksiä alta aikayksikön!

Osta osakkeita täältä Pääomasi on vaarassa.

4 syytä sijoittaa S&P 500 indeksiin

  • S&P 500 indeksi seuraa maailman suurimpien yhtiöiden osakkeita ja niiden kasvua, mukaan lukien suurnimet Apple ja Amazon
  • S&P 500 indeksi on ollut nousussa vuoden alusta lähtien, eikä nousulle näy loppua
  • Indeksirahastot ovat yleisesti ottaen erinomainen sijoituskohde niille, jotka hakevat varallisuuden kasvattamista pitkällä aikavälillä
  • S&P 500 indeksin kautta sijoitat kertaheitolla kaikkiin Yhdysvaltain suurimpiin yrityksiin 
  • nordnet toplist stb
    Arvosana
    Mitä mieltä me olemme
    • Pohjoismaiden suurin sijoittamiseen erikoistunut palvelu
    • Suurin valikoima suomalaisia ja pohjoismaalaisia osakkeita
    • Saat pääsyn heidän sosiaalisen median kanavilleen
    Kauppakohtainen hinta 0 EURO Tilimaksu 0 EURO Mobiilisovelluksen pisteet
    7/10

Sijoita S&P 500 indeksiin – Nopea osto-opas

Kuten mainitsimme introssa, sijoittaminen on nyt kuuminta hottia, ja uusia treidaajia tulee markkinoille mukaan koko ajan. Iso osa näistä tulijoista ei ole koskaan sijoittanut ennen, minkä vuoksi me haluamme tarjota tämä helpon ja nopean Sijoita S&P 500 indeksiin -oppaan, jonka avulla omistat palan indeksiä jo tänään.

Indeksirahastot ovat monella tavalla osakkeita parempia pitkän aikavälin sijoituskohteita varsinkin siksi, että niiden kohdalla sinun ei tarvitse analysoida markkinoita ja päättää mihin kannattaa sijoittaa ja milloin. Indeksirahasto tekee päätökset puolestasi ja sijoittaa osakkeisiin aina suurimman mahdollisen tuoton toivossa. S&P 500 on yksi markkinoiden suurimmista ja tällä hetkellä arvokkaimmista indekseistä, joten ei ihme, että kaikki haluavat nyt sijoittaa siihen. Sijoita S&P 500 indeksiin näin:

Valitse kaupankäyntialusta

Jos olet sijoittanut aiemmin, olet varmaan tehnyt sen pankkisi kautta. Pankkien kautta sijoittaminen on kuitenkin monimutkaisempaa ja huomattavasti kalliimpaa kuin netin kaupankäyntipalveluiden kautta. Lisäksi pankit tarjoavat asiakkailleen huomattavasti suppeamman sijoituskohteiden valikoiman kuin netin kaupankäyntialustat. Pankkien sijasta vuonna 2021 sijoittaminen hoidetaankin netissä!

Sijoita S&P 500 indeksiin markkinoiden johtavalla kaupankäyntialustalla, eTorossa, joka on käytössä ympäri maailmaa yli 140 maassa. Palvelu on perustettu jo vuonna 2007 ja se on viimeisen vuoden aikana kasvanut hurjaa vauhtia, kun epävarmat työmarkkinat ja pandemia ovat puskeneet ihmisiä laittamaan rahansa johonkin muualle kuin sukan varteen. eToro tarjoaa laajan kavalkaadin sijoituskohteita: 

  • osakkeita (myös suomalaisia!), 
  • kryptovaluuttoja, 
  • indeksirahastoja, 
  • valuuttoja sekä 
  • hyödykkeitä. 

Lisäksi sen alustalla voi käydä kauppaa monella eri tavalla, kuten myydä lyhyeksi tai harjoittaa CopyTradingia alustan sosiaalisen kaupankäynnin kautta. eToro on yksi markkinoiden turvallisimmista ja halvimmista kaupankäyntialustoista, joka on saatavana suomenkielisenä. Esimerkiksi osakekaupankäynti on täysin välityspalkkiovapaata ja kaikki rahansiirrot on turvattu SSL-teknologialla. Supersijoittaja Warren Buffetkin sijoittaa eTorossa, joten miksi sinä et sijoittaisi? Sijoita S&P 500 indeksiin eTorossa näin:

Luo tili ja siirrä rahaa

Tilin luominen eToroon tapahtuu muutamassa minuutissa. eToron etusivulla näet Rekisteröidy -painikkeen, klikkaa sitä. Täytä avautuvalle lomakkeelle sähköpostiosoitteesi ja keksi itsellesi vahva salasana. Sinun on myös mahdollista kirjautua nopeasti sisään Facebook- tai Google-tilisi tunnuksilla.

Untitled design

Lomakkeen täytön jälkeen sinun tulee vastata lyhyeen sijoittajakyselyyn, jonka perusteella eToro määrittää minkä tasoinen sijoittaja olet. Näin se pystyy tarjoamaan sinulle parhaiten sopivat palvelut. Lopuksi sinun on vielä tunnistauduttava. Tämän voi skipata, mutta suosittelemme, että teet sen samantien. Muuten palvelusi tulevat olemaan rajalliset. Lisäksi tunnistautuminen tuo lisäturvaa sijoituksillesi. Tämän jälkeen tilisi on auki, ja sinun täytyy enää siirtää sinne se summa rahaa, jolla haluat sijoittaa S&P 500 indeksiin.

Vasemmassa alakulmassa näet ‘Talleta varoja’ -painikkeen. Klikkaa siitä lomake auki, täytä haluamasi summa ja valitse maksuväline, minkä jälkeen raha siirtyy välittömästi eToro -tilillesi ja olet valmis, sijoita S&P 500 indeksiin!

Sijoita S&P 500 indeksiin

s

Kun tilisi on auki ja sinne on siirretty rahaa, olet valmis. Sijoita S&P 500 indeksiin helposti ja nopeasti kirjoittamalla indeksin nimi yläreunan hakuvalikkoon, ja klikkaa itsesi sen sijoitussivulle. Sijoitussivulla voit seurata indeksistä käytävää keskustelua, ja kerätä sieltä parhaat sijoitusvinkit, sekä seurata sen kurssia reaaliajassa. 

Sivun yläreunassa näet ‘Käy kauppaa’ -painikkeen. Klikkaa sitä ja sinulle avautuu ostolomake. Tähän sinun tarvitsee vain kirjata haluamasi summa, jolla haluat ostaa S&P 500 indeksiä. Voit halutessasi valita myös vipuvaikutuksen, mutta jos olet sijoittamassa pitkällä aikavälillä, älä koske vipuvaikutukseen. Lopuksi klikkaa ‘Avaa kauppa’, ja näet välittömästi ostamasi indeksin eToro-salkussasi.

Osta osakkeita täältä Pääomasi on vaarassa.

Mikä on S&P 500 indeksi?

S&P 500 indeksi

S&P 500 on markkinoiden puhutuin ja huikeinta nousua tänä vuonna kokenut osakeindeksi, jonka nimi tulee sanoista Standard and Poor’s 500. Tällä viitataan siihen, että kyseinen indeksi seuraa Yhdysvaltain 500:n suurimman yhtiön osaketta ja sijoittaa niihin. Indeksi sai alkunsa jo 1800-luvulla rautateihin sijoittamisen oppaasta, jonka loi Henry Varnum Poor. Yhteiskuntien teollinen kehitys oli tuolloin kovassa vauhdissa ja rautatiet tekivät kehittyneiden maiden jokaisesta kolkasta saavutettavan kauppatavaroille, minkä vuoksi niihin sijoittamisesta tuli jättimäinen buumi.

Poorin rautatiesijoittamiseen erikoistuvan oppaan rinnalle tuli vuonna 1923 asuntosijoittamiseen erikoistunut yritys, Standard Statistics Company, jonka tehtävänä oli luokitella asuntolainoja. Luokittelun helpottamiseksi yhtiö kehitti maailman ensimmäisen viikottain päivitettävän indeksin, josta myöhemmin muotoutui osakemarkkinoita seuraava indeksi. Alunperin tämä indeksi pystyi seuraamaan jopa 200:n yrityksen osakkeita Yhdysvalloissa. 

Kun yritys yhdistyi Poor’s Publishings:n kanssa vuonna 1941, syntyi Standard & Poor’s. Uusi yhtiö alkoi kehittää yhä hienostuneempaa ja entistä laajempaa indeksiä, ja 10 vuotta myöhemmin se julkaisi indeksin, joka pystyi seuraamaan jopa 500 yhdysvaltalaisen yrityksen pörssiosaketta. Vuonna 1976 The Vanguard Group -niminen yhtiö toi S&P 500 indeksin yksityissijoittajien saataville, ja jo tähän mennessä indeksistä oli kehittynyt yksi markkinoiden seuratuimmista osakeindekseistä. 

Siitä eteenpäin indeksi on pysynyt markkinoiden merkityksellisimpien osakeindeksien joukossa, ja saanut siksi taakseen myös kaikki maailman suurimmat sijoittajat, mukaan lukien supersijoittaja Warren Buffet. Indeksin tarkoitus on seurata nimenomaan yhdysvaltalaisia yhtiöitä, mutta mielenkiintoista on, että jopa 20 prosenttia sen seuraamien yhtiöiden liikevaihdosta tulee tänä päivänä muualta kuin Yhdysvalloista. Sijoittajia indeksissä kiinnostaa tietenkin sen tuottoprosentti, mikä on keskiarvoltaan 9% luokkaa vuodessa.

Miten S&P 500 indeksin osakkeet valitaan?

Koska S&P 500 indeksin seuraamien yhtiöiden määrä on rajoitettu, indeksiin pääseville osakkeille on tottakai oltava tietynlaiset kriteerit. Nämä kriteerit on asettanut Standard and Poor’s -komitea, joka erikseen arvioi jokaisen indeksiin otettavan yhtiön speksit. Sääntö numero yksi on tottakai se, että S&P 500 indeksiin hamuavan yhtiön on aina toimittava Yhdysvalloissa. Tämän lisäksi kriteerilistalta löytyy kuitenkin paljon muitakin, huomattavasti yksityiskohtaisempia vaatimuksia, kuten niiden taloudellisen kannattavuuden arviointi. Tässä S&P 500 indeksin pääasialliset kriteerit, jotka pörssiyhtiöiden on täytettävä: 

  • S&P 500 indeksiin otettavien pörssiyhtiöiden markkina-arvon on oltava yli 11 miljardia dollaria
  • Yhtiöiden osakkeiden määrän kuukaudessa on oltava vähintään 250 000 osaketta
  • S&P 500 yhtiöt on aina julkisesti noteerattu nimenomaan New Yorkin tai NASDAQ -pörssissä
  • S&P 500 indeksin yhtiöt toimivat Yhdysvalloissa.

Peruskriteerien lisäksi listalle voidaan ottaa ainoastaan osakeyhtiöitä, eli mukana on myös rajoituksia: S&P 500 indeksiin ei voida ottaa esimerkiksi velkakirjoja, kommandiittiyhtiöitä, tai sijoitusrahastoja. Toisin kuin indeksin alkuaikoina, viikoittaisen päivittämisen sijasta indeksi päivitetään nykyään neljännesvuosittain. 

Miten S&P 500 indeksin hinta on kehittynyt

S&P 500 indeksin historia on todella mielenkiintoinen ja vauhdikas tarina, mitä tulee nimenomaan sen hinnan kehitykseen. Isossa kuvassa voidaan todeta, että indeksin kokonaistuottoprosentti per vuosi on pysynyt saman tasoisena läpi indeksin olemassaolon ajan, ja on noin 9%:n luokkaa. Melkein sataan vuoteen on kuitenkin mahtunut kaikenmoista, myös pahimmat laskukaudet, jolloin indeksi on laskenut jopa hurjat 30 prosenttia vuodessa. Näin kävi esimerkiksi vuonna 2008 kun lama iski Yhdysvaltoihin.

Tuolloin kaikki sai alkunsa Lehman Brothers -yhtiön konkurssista, minkä jälkeen yhtiö toisensa jälkeen julistettiin Yhdysvalloissa konkurssiin. Vuoden 2008 läpi S&P 500 indeksi laski noin kolme prosenttia joka ikinen päivä, ja loppujen lopuksi koko vuoden saldoksi tuli melkein 40%:n lasku (38,5%). Seuraava vuosi ei tuonut lamaan pahemmin helpotusta, joten S&P 500 indeksin lasku vain jatkui. Pohjakosketus tapahtui vuoden 2009 keväällä, ja kun indeksin kuntoa tuolloin verrataan vuoden 2007 parhaisiin lukemiin, kokonaislasku tuolla aikavälillä on hurjat 50 prosenttia. Vain toinen maailmansota on aiheuttanut yhtä suuren tipahduksen indeksin kurssissa sen historiassa. 

S&P 500 indeksi

Vuoden 2008 lama oli markkinoille erittäin vahingollinen, ja jopa vahvalla S&P 500 indeksillä meni vuosia, ennen kuin se alkoi taas nähdä tokenemisen merkkejä. Vasta vuonna 2013 indeksin kurssi kääntyi heikonlaiseen kasvuun. Tästä meni kuitenkin vielä pitkään ennen kuin indeksistä voitiin raportoida mitään suurempaa. Vihdoin vuonna 2019 S&P 500 indeksi onnistui nousemaan vuoden aikana jopa 31,5 prosenttia. 

Sijoittajat hakevat usein inspiraatiota sijoittamiseen sijoituskohteiden kurssien historiallisesta kehityksestä, mutta S&P 500 indeksin kehitys vuonna 2008 verrattuna sen kehitykseen vuonna 2021 on täydellinen esimerkki siitä, että hinnan historia ei ole hyvä indikaattori tulevasta. Kun S&P 500 indeksi oli onnistunut taas pääsemään oikeille raiteille 2019, sen kurssi kohtasi taas yli 10 prosentin pudotuksen viikon sisällä helmikuussa 2020 kun COVID19 pandemia saapui Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan. Tätä pudotusta on kuvailtu indeksin historian nopeimmaksi ja radikaaleimmaksi pudotukseksi. 

Maaliskuussa 2020 osakemarkkinat romahtivat, minkä seurauksena S&P 500 indeksi sukelsi taas 30 prosenttia. Tähän mennessä vuoden 2020 alkuneljännes on S&P 500 indeksin historian surkein vuosineljännes sitten 2008 laman. Mutta toisin kuin 2008 laman aikana, koronapandemia ei onnistunut pitämään osakemarkkinoita painuksissa paria kuukautta kauempaa. Pikapudotuksesta huolimatta S&P 500 indeksi onnistui kasvamaan hurjat 20 prosenttia vuoden 2020 toisella neljänneksellä, minkä jälkeen sen kurssi on noussut määrätietoisesti ylöspäin jo toista vuotta. 

Keväällä 2021 S&P 500 indeksin arvo nousi 4 000 dollariin, mikä on indeksin historian korkein arvo. Indeksi on edelleen reippaasti yli 4 000 dollarin arvoinen, eli nyt eletään taas hyviä aikoja. S&P 500 indeksin alkuajoista lähtien sen arvo on kokonaisuudessaan kasvanut noin 70 prosenttia. Kannattaa kuitenkin huomata, että vain 5 prosenttia kaupankäyntipäivistä tämän ajan sisällä on ollut korkean tuoton päiviä. Tämä tarkoittaa, että 95 prosenttia indeksin koko historian kaupankäyntipäivistä, se on jäänyt alle huippulukemien.

Parhaat S&P 500 indeksin osakkeet

Kuten olemme viime vuosien aikana huomanneet, osakemarkkinat reagoivat tänä päivänä huomattavasti herkemmin markkinoiden muutosten lisäksi esimerkiksi niinkin pieniin asioihin, kuin sosiaalisen median trendeihin. Siksi S&P 500 indeksi on alkanut kiinnostaa sijoittajia niin paljon: 

Indeksi seuraa useita osakkeita, mikä tuo omanlaistaan vakautta volatiileille markkinoille. Lisäksi tämä indeksi sisältää kaikki globaalit jättiläiset, ja jos sijoittajalla on mahdollisuus kertaheitolla sijoittaa niihin kaikkiin, miksi hän ei sitä tekisi! Käydään seuraavaksi läpi S&P 500 indeksin seuraamat suurimmat nimet:

Apple

app

Kännyköistä ja läppäreistään tuttu teknologiayhtiö, Apple on ottanut pandemian aikana oikein urakalla tuulta purjeisiinsa. Maaliskuussa 2020 senkin pörssikurssi dippasi isosti, mutta aloitti heti sen jälkeen aggressiivisen kapuamisen. Ja siellä yläilmoissa se on sittemmin pysynyt. Osake on nyt hyvin kallis yksinään sijoitettavaksi, mutta osana S&P 500 indeksiä hyödyt sen hyvän nousun lisäksi myös seuraavista menestystarinoista:

Amazon

am

Amazonin liikevaihto on pandemian aikana kasvanut todella hurjasti, eikä ihme! Verkkokauppajätti tarjoaa alustallaan melkein kaikkea, ja kun kaupassa ei monissa maissa päässyt käymään melkein vuoteen, verkkokaupat olivat ainoa ostospaikka. Ja kyllä sitä shoppailua harrastettiinkin! Tunnet varmasti itsekin jonkun, joka tilasi pandemian aikana Amazonista jotain täysin överiä ja turhaa, ihan vain koska oli tylsää. Nyt pandemian hälvetessä Amazonin liito kuitenkin jatkuu edelleen. 

Tesla

tes

Elon Musk on twiiteillään varmistanut sen, että Tesla osake on pysynyt otsikoissa, ja siinä samassa kurssitaulukolla nousujohteessa. Vuonna 2021 Teslan kurssi on Muskin twiittailun lomassa hyppinyt villisti ylös alas, minkä vuoksi tähän osakkeeseen sijoittaminen näyttää huomattavasti vakaammalta S&P 500 indeksin kautta. Yleisesti ottaen Teslan osakkeessa on nousupotentiaalia, mutta sen volatiilisuus karkottaa yksittäisiä sijoittajia sen luota juuri nyt. 

Microsoft

mic

Microsoft on monella tapaa yhtä mullistava voima tässä maailmassa, kuin internet on ollut. Ovathan nämä kaksi ilmiötä melkein saman ikäisiäkin. Vuoden 2020 pörssiromahdus sai myös tämän jättiyhtiön kurssin dippaamaan muiden muassa, mutta sieltä se taas lähti nousuun samalla tyylillä, kuin suurin kilpailijansa, Apple. Microsoftin nousu on itse asiassa nyt vuoden 2021 puolella ollut huomattavasti ripeämpää, joten sen tulevaisuus näyttää edelleen erittäin kirkkaalle. 

Osakkeet vs. indeksirahastot

Osakkeissa ja indeksirahastoissa on se yhdistävä tekijä, että ne sopivat molemmat erinomaisesti pitkän aikavälin sijoituskohteiksi. Mutta kumpi niistä on juuri sinulle oikea tapa lähteä kasvattamaan eläkettä tai ensi vuoden matkakassaa? Se riippuu täysin sinusta, sijoitusbudjetistasi, riskinsietokyvystäsi sekä kiinnostuksen kohteistasi. Siksi keskitymmekin nyt tässä kappaleessa osakkeisiin ja indeksirahastoihin sijoittamisen eroavaisuuksiin, jotta näkisit sitä kautta kumpi niistä sopii paremmin sinulle. 

Ihan ensimmäiseksi on tottakai huomattava, että osakkeisiin sijoittaessa sijoitat aina kerralla vain yhteen osakkeeseen. Tällöin, jos haluat hajauttaa sijoitussalkkuasi, sinun tulee valita useampia osakkeita joihin sijoittaa, ja seurata miten niiden kurssit kehittyvät. S&P 500 index toimii toisin: sen indeksi sisältää 500 suurinta Yhdysvaltain pörssiyhtiötä, eli kun sijoitat indeksiin kerran, sijoitat samalla kaikkiin 500 indeksin seuraamaan yhtiöön. Salkun hajautus hoidettu yhdellä iskulla! Lisäksi sinun tarvitsee nyt seurata vain yhtä kurssia: S&P 500 indeksin kurssia. 

Indeksien puolesta puhuu myös se, että niiden takana markkinoiden analysoimisesta ja sijoittamisesta vastaa automatisoitu kaupankäyntirobotti. Robotti pystyy analysoimaan markkinoita huomattavasti ihmistä nopeammin ja tehokkaammin, minkä vuoksi se sijoittaa todennäköisimmin oikeaan kohteeseen oikeaan aikaan. Lisäksi roboteilta puuttuu kokonaan kaikki se, mikä kontrolloi ihmisen sijoittamista, myönsi hän sitä tai ei: tunteet ja mielipiteet. 

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on S&P 500?

S&P 500 index seuraa Yhdysvaltain 500:aa suurinta pörssiyhtiötä ja sijoittaa niiden osakkeisiin.

Miten sijoitan S&P 500 indeksiin?

S&P 500 on helpoin ja nopein ostaa eToron kaupankäyntialustalla: rekisteröidy palveluun, siirrä tilillesi rahaa ja aloita sijoittaminen tänään. 

Miksi Warren Buffet sijoittaa S&P 500 indeksiin?

Warren Buffet luottaa S&P 500 indeksin kykyyn tuottaa sijoittajalle tuottoa matalalla riskillä, ja hänellä on vuosikymmenien edestä todistusaineistoa tämän uskomuksensa perusteeksi. 

Mitä osakkeita S&P 500 indeksiin kuuluu?

S&P 500 -indeksirahasto koostuu 500 Yhdysvaltain suurimmasta yhtiöstä, mukaan lukien Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon ja Facebook.

Teresa Maria

Teresa Maria on copywriter ja digitaalinen nomadi.

Lähes vuosikymmenen ajan hän on työskennellyt digimarkkinoinnin parissa. Silloin, kun hän ei kirjoita tälle sivustolle, hän viettää aikaa oman bloginsa parissa, joka keskittyy matkailuun ja kestävään lifestyleen.

Teresa Maria sijoittaa pääasiassa kryptovaluuttaan ja näkee itsensä ennemmin pitkäaikaisena sijoittajana kuin päiväkauppiaana. Hänen omasta salkustaan löytyy korkean riskin omaisuuseriä, mikä on mahdollista, koska hän luottaa 100% naisen vaistoonsa.

Osakkeet, kryptovaluutat ja erilaiset sijoitusstrategiat ovat Teresa Marian suuri intohimo, ja tällä sivulla hän jakaa ajatuksiaan ja kokemuksiaan juuri näistä aiheista.

Katso kaikki artikkelit tekijältä Teresa Maria