Raaka-aineet ja sijoittaminen – Ovatko hyödykkeet kannattava sijoitus?

Raaka-aineet ovat vuonna 2023 olleet se kuumaakin kuumempi peruna. Ne olivat sitä jo ennen Ukrainan sotaa. Ja syynä niiden saamaan laajaan huomioon ovat tietenkin olleet raaka-aineiden reippaasti nousseet hinnat. Ensin kamppailimme inflaation kourissa, ja sitten päälle iski vielä Venäjä, joka meni ja tunkeutui Ukrainaan, mikä aiheutti energiakriisin Euroopassa ja sai koko maailman pelkäämään ruoantuotannon puolesta. Mutta kolikolla on aina kaksi puolta, ja siinä missä peruskuluttaja tutisee saappaissaan, hyödykkeet tuntevat sijoittajat ovat hieroneet käsiään yhteen. 

Hyödyke on käytännössä raaka-aine, mutta sellaisessa muodossa, että siihen voi sijoittaa, ja sillä voi käydä kauppaa. Esimerkiksi öljyyn tai maakaasuun hyödykkeenä vuoden vaihteessa sijoittaneet repivät hurjia tuottoja sijoituksistaan maaliskuun alussa. Mutta öljy ja maakaasu eivät suinkaan ole ainoita hyvän sijoituspotentiaalin omaavia hyödykkeitä. Niiden lisäksi sijoitusmielessä parhaat hyödykkeet sisältävät myös elintarvikkeita, jalometalleja ja mineraaleja. Mitä kaikkea hyödykkeet pitävät sisällään, miten niihin voi sijoittaa, ja onko niissä oikeasti potentiaalia? Löydät kaiken tarvitsemasi tiedon tästä artikkelista. 

OSTA HYÖDYKKEET TÄNÄÄN 76% yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa, kun he käyvät CFD -kauppaa tämän välittäjän kanssa.
Sinun on itse harkittava, onko sinulla varaa ottaa suuri riski pääoman menettämisestä.

5 x sijoittamisen arvoiset hyödykkeet

  • Kulta – Arvonsa erinomaisesti säilyttävä hyödyke, johon sijoitetaan usein taloudellisesti epävarmoina aikoina. Se on yksi maailman arvokkaimmista raaka-aineista – Sijoita kultaan täällä.
  • Öljy – Yksi maailman laajimmin käytetyistä ja siksi myös arvokkaimmista raaka-aineista, joka venyy polyesteristä säilytysmateriaaleihin ja energian tuotantoon.
  • Maakaasu – Euroopassa laajalti käytetty energiantuotannon raaka-aine, jonka hinta on kohonnut hurjasti.
  • Vehnä – Vahvasti kysynnän ja tarjonnan tasapainosta riippuva hyödyke, josta odotetaan tulevan jopa pulaa jos Ukrainan sota jatkuu pitkään.
  • Vesi – Vuonna 2020 hyödykkeeksi listattu vesi voi jo lähitulevaisuudessa olla yksi maailman arvokkaimmista raaka-aineista. 
OSTA HYÖDYKKEET TÄNÄÄN 76% yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa, kun he käyvät CFD -kauppaa tämän välittäjän kanssa.
Sinun on itse harkittava, onko sinulla varaa ottaa suuri riski pääoman menettämisestä.

Osto-opas – Osta hyödykkeitä helposti ja nopeasti

Mennään seuraavaksi suoraan asiaan, eli hyödykkeiden osto-oppaaseen. Useiden hyödykkeiden hinnat ovat lähteneet nousuun vuoden 2023 alussa, ja moni hyödyke, jota vielä viime vuonna pidettiin itsestäänselvyytenä, ei välttämättä enää olekaan sitä. Tämä tarkoittaa sitä, että hyödykkeet ovat nyt sitä kuuminta hottia sijoitusmarkkinoilla! 

Nyt onkin erinomainen hetki käydä kiinni yleisten raaka-aineiden kaupallisiin muotoihin, jotta pääset hyötymään niiden hintojen noususta erityisesti lyhyellä aikavälillä. Pidä kuitenkin aina mielessä, että hyödykkeet ovat yleisesti ottaen volatiileja sijoituskohteita, joten niihin sijoittaessa otat itse vastuun sijoittamisen riskeistä. Kulta on hyödykkeistä ehkä helpoiten ennustettava sijoituskohde, mutta juuri nyt markkinoilta löytyy monia muitakin erittäin kiinnostavia vaihtoehtoja. Kerromme niistä myöhemmin lisää, mutta katsotaan ensin, miten hyödykkeitä voi ostaa:

  • pepperstone toplist stb 1
    Arvosana
    Mitä mieltä me olemme
    • Tarjoaa yli 70 valuuttaparia
    • Jopa 30:1 vipuvaikutus
    • Tukee MetaTraderia ja cTraderia
    Kauppakohtainen hinta Alk. 0,03 euroa Tilimaksu 0 euroa / vuosi Mobiilisovelluksen pisteet
    9/10
    Vieraile Pepperstone Lue arvostelu CFD:t ovat monimutkaisia ​​rahoitusinstrumentteja, ja niihin liittyy suuri tappioriski mahdollisen vipuvaikutuksen vuoksi.
    77.5% yksityissijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän välittäjän kanssa.
    Sinun tulee harkita, ymmärrätkö CFD:n toimintatavan, ja onko sinulla varaa menettää rahasi.

Askel 1 – Valitse kaupankäyntialusta

Jos olet sijoittanut aiemmin, olet varmaan tehnyt sen pankkisi kautta. Pankkien kautta sijoittaminen on kuitenkin monimutkaisempaa ja huomattavasti kalliimpaa kuin netin kaupankäyntipalveluiden kautta. Lisäksi pankit eivät usein tarjoa asiakkailleen lainkaan hyödykkeitä, mutta ironisesti sijoittavat niihin kuitenkin itse. Ei anna kovin luotettavaa kuvaa, eikö? Pankkien sijasta vuonna 2023 kaikki sijoittaminen hoidetaan netissä!

Sijoita laajaan valikoimaan hyödykkeitä markkinoiden johtavalla kaupankäyntialustalla, eTorossa, joka on käytössä ympäri maailman yli 140 maassa. Palvelu on viimeisen vuoden aikana kasvanut hurjaa vauhtia, kun epävarmat työmarkkinat ja pandemia ovat puskeneet ihmisiä laittamaan rahansa johonkin muualle kuin sukan varteen. eToro tarjoaa laajan kavalkaadin sijoituskohteita mukaan lukien: 

  • osakkeita (myös suomalaisia!), 
  • kryptovaluuttoja, 
  • indeksirahastoja, 
  • valuuttoja sekä 
  • hyödykkeitä. 

Lisäksi sen alustalla voi käydä kauppaa monella eri tavalla, kuten myydä lyhyeksi tai harjoittaa CopyTradingia alustan sosiaalisen kaupankäynnin kautta. eToro on yksi markkinoiden turvallisimmista ja halvimmista kaupankäyntialustoista, joka on saatavana suomenkielisenä. Esimerkiksi osakekaupankäynti on täysin välityspalkkiovapaata ja kaikki rahansiirrot on turvattu SSL-teknologialla. Supersijoittaja Warren Buffetkin sijoittaa eTorossa, joten miksi sinä et sijoittaisi? Osta hyödykkeet eTorossa näin:

Askel 2 – Luo tili ja siirrä rahaa

Tilin luominen eToroon tapahtuu muutamassa minuutissa. eToron etusivulla näet Rekisteröidy -painikkeen, klikkaa sitä. Täytä avautuvalle lomakkeelle sähköpostiosoitteesi ja keksi itsellesi vahva salasana. Sinun on myös mahdollista kirjautua nopeasti sisään Facebook- tai Google-tilisi tunnuksilla. Lomakkeen täytön jälkeen sinun tulee vastata lyhyeen sijoittajakyselyyn, jonka perusteella eToro määrittää minkä tasoinen sijoittaja olet.

Tämän jälkeen tilisi on auki, ja sinun täytyy enää siirtää sinne se summa rahaa, jolla haluat ostaa hyödykkeet. Vasemmassa alakulmassa näet ‘Talleta varoja’ -painikkeen. Klikkaa siitä lomake auki, täytä haluamasi summa ja valitse maksuväline, minkä jälkeen raha siirtyy välittömästi eToro -tilillesi ja olet valmis: on aika valita hyödyke, johon sijoittaa!

Askel 3 – Osta hyödykkeitä

Kun tilisi on auki ja sinne on siirretty rahaa, olet valmis sijoittamaan. Ensimmäiseksi sinun on valittava eToron hyödykkeiden valikoimasta se hyödyke, johon haluat sijoittaa. Voit helposti ja nopeasti kirjoittaa haluamasi hyödykkeen yläreunan hakuvalikkoon, tai tarkastella eri vaihtoehtoja Hyödykkeet-sivulla. Valitsemasi hyödykkeen sijoitussivulla voit seurata siitä käytävää keskustelua, ja kerätä sieltä ne parhaat sijoitusvinkit. Lisäksi voit tottakai seurata sen arvon kehittymistä reaaliajassa.

Sivun yläreunassa näet ‘Käy kauppaa’ -painikkeen. Klikkaa sitä ja sinulle avautuu ostolomake. Tähän sinun tarvitsee vain kirjata haluamasi summa, jolla haluat ostaa hyödykkeitä. Voit halutessasi valita myös vipuvaikutuksen, mutta jos olet sijoittamassa pitkällä aikavälillä, älä koske vipuvaikutukseen. Lopuksi klikkaa ‘Avaa kauppa’, ja näet välittömästi ostamasi hyödykkeen ja sen arvon eToro-salkussasi.

Askel 4 – Käy kauppaa hyödykkeillä

eToro on meidän mielestämme paras paikka ostaa hyödykkeet erityisesti siksi, että sen alustalla kaupankäynti hyödykkeillä on tehty erittäin monipuoliseksi. Hyödykkeet eivät usein ole osakkeiden tavalla pitkän aikavälin sijoittamiseen sopivia sijoituskohteita, vaan niillä parhaat tuotot tehdään aktiivisella treidaamisella. Tässä muutama hyvä tapa käydä kauppaa hyödykkeillä:

Hyödykkeet sijoittaminen

CFD -kaupankäynti on yksi suosituimmista hyödykkeisiin sijoittamisen muodoista. CFD -kaupankäynti soveltuu parhaiten päiväkaupankäyntiin, eli kauppaan, joka avataan ja suljetaan saman päivän aikana. Pointtina on arvioida hyödykkeen hinnan kehitys kyseisen päivän aikana oikein. CFD -kaupankäynnissä kannattaa huomata se, että siinä et itse omista kyseistä sijoituskohdetta, vaan teet siitä kaupankäyntisopimuksen välittäjän, eli kaupankäyntialustan kanssa. Kun tämä sopimus päättyy, tai sinä suljet kaupan, mahdolliset tuotot ja tappiot maksetaan sinun ja välittäjän välillä.

Lue lisää CFD kaupankäynnistä täältä. 

CFD -kaupan lisäksi ETF:t, eli pörssinoteeratut rahastot ovat erinomainen tapa sijoittaa hyödykkeisiin. ETF:t ovat varsinkin siitä erinomainen sijoitustapa, että niiden kautta sijoittamisen riskit alenevat automaattisesti. ETF:t ovat indeksejä, jotka seuraavat jonkin tietyn markkinan tai alan arvon kehitystä. Indeksi sijoittaa automaattisesti parhaisiin kohteisiin, eli kun sinä sijoitat ETF:ään, annat tämän indeksin hoitaa kaiken työn puolestasi, ja keräät vain sijoituksesi hedelmät, eli tuotot sijoitussalkkuusi. Hyödyke ETF:iä löytyy eTorosta runsaasti, joten sieltä löytyy varmasti sinullekin mieluinen vaihtoehto. ETF:t ovat hyvin kustannustehokas tapa sijoittaa, 

Hyödykkeet – Mitkä asiat vaikuttavat niiden hintaan?

Kuten olemme viime aikoina huomanneet, hyödykkeet voivat myös reagoida erittäin voimakkaasti äkkinäisiin muutoksiin sekä talouden, että politiikan saralla. Koska hyödykkeet ovat usein nimenomaan arkipäiväisessä elämässä käytettäviä raaka-aineita, niiden merkitys meille kuluttajille korostuu epävarmoina aikoina. Yksi päivä pidämme vehnää täysin päivänselvänä asiana, ja jo seuraavana päivänä uutisissa kerrotaan, että vehnästä voi tulla pulaa. Ja apua, jos joku mainitsee kahvin tuotannon ongelmista!

Hyödykkeet ovat hintojensa puolesta riippuvaisia monesta tekijästä, minkä vuoksi ne eivät ole se kaikkein vakain vaihtoehto sijoittamiseen. Sen sijaan aktiivisesti treidaaville volatiilit hyödykemarkkinat ovat mannaa. Käydään seuraavaksi läpi ne suurimmat tekijät, jotka vaikuttavat siihen, miten hyödykkeiden hinnat kehittyvät.

Kysyntä ja tarjonta

Hyödykkeet ovat hintojensa kehityksen puolesta aina kaikkein riippuvaisimpia niiden kysynnän ja tarjonnan tasapainosta. Käytännössä homma toimii niin, että jos hyödykkeen tarjonta syystä tai toisesta vähenee, mutta kysyntä pysyy korkeana, sen hinta nousee. Jos taas tarjontaa on runsain mitoin kysyntään verrattuna, hinnan voidaan olettaa pysyvän matalana. 

Otetaan esimerkiksi tämän hetken kuuma aihe: vehnä. Ukraina on maailman kolmanneksi suurin vehnän tuottaja, mutta sodan vuoksi viljely on tottakai jäänyt täysin taka-alalle. Tämä saattaa vaikuttaa pitkällä aikavälillä vehnän saatavuuteen, ehkä jopa aiheuttaa pulaa siitä, minkä vuoksi vehnän hinta saattaa nousta. Toisaalla on maakaasu, joka on tällä hetkellä yksi Euroopan eniten käyttämistä energiamuodoista. Jos/kun se tulevaisuudessa korvataan uusiutuvilla energialähteillä, maakaasun kysyntä saattaa romahtaa, ja sen mukana myös sen hinta. 

Ilmasto ja sään vaihtelut

Monet hyödykkeet ovat riippuvaisia siitä, miten ilmastomme kehittyy, sekä miten sääolosuhteet kohtelevat niitä. Jos esimerkiksi kahvisato jää jonain vuonna pieneksi huonojen säiden vuoksi, kahvin hinta voi nousta väliaikaisesti runsaastikin. Ilmastonmuutos taas on pidemmän aikavälin tekijä, joka tulee määrittämään monien hyödykkeiden hintoja tulevaisuudessa, varsinkin veden.

Tämä kaikki näkyy jo nyt monien maiden pyrkimyksissä päästä eroon fossiilisista polttoaineista mahdollisimman pian. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vain kiihdyttänyt tätä kehitystä, sillä Venäjä on yksi maailman suurimmista fossiilisten polttoaineiden tuottajista. Nyt kukaan ei kuitenkaan halua enää olla millään tavalla riippuvainen Venäjästä. 

Hyödykkeet sijoittaminen

Geopoliittiset suhteet 

Ja edellä mainitusta päästäänkin luontevasti geopoliittisiin suhteisiin, ja niiden vaikutuksiin hyödykkeiden hintoihin. Maailmantalouden kehitys on jo omiaan vaikuttamaan hyödykkeiden hintoihin. Esimerkiksi ihmisten väkimäärän kasvaessa ympäri maailman viljelytila maapallolla vähenee entisestään, mikä vaikuttaa monien raaka-aineiden tuotantovolyymeihin. Samoin teknologinen kehitys vaikuttaa hyödykkeiden hintoihin. Tämä näkyy varsinkin energiateollisuuden totaalisessa myllerryksessä juuri nyt. 

Suuret ja yllättävät tapahtumat, kuten sodat tai radikaalit vallanvaihdokset maissa, joissa tuotetaan paljon yleisiä hyödykkeitä vaikuttavat niiden hintoihin nopeasti, vaikkakin usein vain väliaikaisesti. Tästä olemme nähneet runsaasti esimerkkejä Venäjän hyökättyä Ukrainaan, sillä se näkyi useiden raaka-aineiden, ja näin ollen hyödykkeiden hintojen nousuna.

Trendit

Varsinkin spekulatiivisesta sijoittamisesta kiinnostuneiden kannattaa myös seurata millaisia trendejä eri hyödykkeiden saralla saattaa milloinkin esiintyä. Esimerkiksi gluteeniton ruokavalio nousi täysin tyhjästä yllättäen suureen suosioon, mikä sai hetkellisesti vehnän arvon tippumaan. Hyvä esimerkki pidempiaikaisesta trendistä taas voisi olla uusiutuvat energialähteet, joiden avulla useat maat pyrkivät nyt irrottautumaan saastuttavista ja yllättäen myös taloudellisesti epävakaista energialähteistä. Trendeistä täytyy muistaa, että ne tulevat ja menevät, mutta jos osaa iskeä kiinni juuri oikeaan trendiin juuri oikeaan aikaan, sijoitustuotot voivat olla selkään taputtamisen arvoisia. 

Sijoita hyödykkeisiin monella eri tavalla

Hyödykkeet sopivat monenlaiseen sijoittamiseen jo pelkästään siksi, että niitä on tarjolla erittäin laaja ja monipuolinen lista. Lisäksi niiden hintoihin vaikuttavat monet, erityyppiset tekijät. Näistä syistä tietyt hyödykkeet sopivat erinomaisesti pitkän aikavälin sijoittamiseen, kun taas toiset tuottavat tulosta parhaiten aktiivisen kaupankäynnin kautta. Seuraavaksi katsomme mitä kaikkia käytännön vaihtoehtoja sinulla on hyödykkeisiin sijoittamisen saralla.

Osakkeet

Jos suora sijoittaminen hyödykkeisiin tuntuu liian riskialttiilta tavalta, osakkeet voisivat olla erinomainen vaihtoehto. Osakkeiden kautta et välttämättä joudu kärsimään hyödykkeiden hintojen vaihtelusta ihan niin rajusti. Lisäksi osakkeiden ostaminen ja seuraaminen on helpompaa, kuin hyödykkeiden. 

Kun etsit hyviä hyödyke osakkeita, sinun on ensin valittava hyödyke, johon haluat sijoittaa. Sitten etsit osakeyhtiöitä, jotka tuottavat, toimittavat tai rahoittavat tätä kyseistä hyödykettä. Esimerkiksi eToron kaupankäyntialustalla osakkeiden ostaminen on välityspalkkiovapaata, minkä lisäksi heidän osakevalikoimastaan löytyy runsaasti valinnanvaraa hyödykkeiden saralla.

ETF:t

ETF:t eli pörssinoteeratut rahastot ovat indeksejä, jotka seuraavat usein jonkin tietyn hyödykkeen, tai hyödykeryhmän hintojen kehitystä. Indeksejä löytyy erilaisia: niitä, jotka käyvät futuurikauppaa suoraan raaka-aineiden tuottajien kanssa, sekä niitä, jotka sijoittavat hyödykkeitä tuottaviin osakeyhtiöihin. Sijoittamalla hyödykkeisiin ETF:n kautta lasket sijoittamisen riskiä huomattavasti verrattuna suoraan hyödykkeeseen sijoittamiseen. Lisäksi ETF:n kautta sinun ei itse tarvitse käydä kauppaa, vaan indeksi käy kauppaa sen seuraamilla kohteilla puolestasi. 

Futuurit

Futuurit ovat nimenomaan spekulatiivisille sijoittajille sopiva vaihtoehto hyödykemarkkinoilla. Jos olet vasta aloittelija, futuurit eivät välttämättä ole vielä aikasi arvoinen sijoitusmuoto. Kokeneet sijoittajat käyvät kauppaa futuurisopimuksilla esimerkiksi lyhyeksi myymällä (shorting) tai ostamalla itse futuureita suoraan lyhyellä aikavälillä käyttäen omia sijoitusstrategioitaan parhaan tuoton saavuttamiseksi. 

Kaupankäynti futuureilla on erittäin nopeaa ja riskialtista kauppaa, ja kokeneet treidaajat usein sulkevat kaupan ennen tehdyn futuurisopimuksen päättymistä. He eivät siis itse omista hyödykettä missään vaiheessa, mutta eivät myöskään pysty mitenkään vaikuttamaan siihen, jäävätkö he kaupan sulkiessaan plussalle vai miinukselle. 

Ovatko hyödykkeet hyvä sijoitus?

Hyödykkeet voivat olla erinomainen sijoitus erityisesti siinä tapauksessa, kun niitä käytetään sijoitussalkun hajautuksen lisääjinä. Itsenäiset hyödykkeet ovat kuitenkin suhteellisen volatiileja sijoituksia, ja sopivat siksi paremmin lyhyen aikavälin sijoittamiseen, kuten aktiiviseen kaupankäyntiin. Osakkeiden veroisiksi arvon kasvattajiksi niistä ei välttämättä ole. Monet kääntyvät hyödykkeiden puoleen nimenomaan silloin, kun taloudessa menee huonosti tai kun osakemarkkinat sakkaavat. 

Sen hyvän puolen hyödykkeet tarjoavat, että niitä löytyy markkinoilta joka lähtöön, mikä tarkoittaa, että jokaiselle sijoittajalle löytyy mieluisa kohde. Lisäksi niihin sijoittamista voi harjoittaa usein eri tavoin, eli kyseessä on erityisen monipuolinen sijoituskohde. Hyödykkeisiin voi sijoittaa suoraan, tai välillisesti osakkeiden, indeksien ja futuurisopimusten kautta. Niihin sijoittaessa on kuitenkin otettava huomioon kaikki tekijät, jotka vaikuttavat niiden hintojen muutoksiin:

Muuttuvat sääolosuhteet, ilmastonmuutos, äkilliset käänteet geopoliittisesti sekä nopeasti nousevat ja laskevat trendit liikuttelevat hyödykkeiden hintoja joka suuntaan. Aina et välttämättä heti ymmärrä, miksi jokin hyödyke on yllättäen laskenut tai noussut. Ota siis huomioon niihin sijoittamisen riskit. 

OSTA HYÖDYKKEET TÄNÄÄN 76% yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa, kun he käyvät CFD -kauppaa tämän välittäjän kanssa.
Sinun on itse harkittava, onko sinulla varaa ottaa suuri riski pääoman menettämisestä.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä hyödykkeet ovat?

Hyödyke on käytännössä raaka-aine, mutta sellaisessa muodossa, että siihen voi sijoittaa, ja sillä voi käydä kauppaa, kuten öljy, kulta, vehnä ja kahvi.

Mitä eroa on hyödykkeillä ja raaka-aineilla?

Sinällään hyödykkeet ja raaka-aineet ovat sama asia, mutta hyödykkeet ovat nimenomaan raaka-aineita kaupankäyntiin soveltuvassa muodossa. 

Ovatko hyödykkeet hyvä sijoitus?

Hyödykkeet tarjoavat erittäin monipuolisen ja joustavan tavan sijoittaa niihin kaikkein arkisimpiin omaisuuseriin. Ne ovat kuitenkin volatiileja, ja niihin liittyy korkeita riskejä.

Miten hyödykkeisiin voi sijoittaa?

Osta hyödykkeitä helposti ja nopeasti eToron kansainvälisellä kaupankäyntialustalla: rekisteröidy palveluun, talleta rahaa ja osta hyödykkeet. 

Mitkä asiat vaikuttavat hyödykkeiden hintoihin?

Esimerkiksi muuttuvat sääolosuhteet, ilmastonmuutos, äkilliset käänteet geopoliittisesti sekä nopeasti nousevat ja laskevat trendit liikuttelevat hyödykkeiden hintoja joka suuntaan.

Teresa Maria

Teresa Maria on copywriter ja digitaalinen nomadi.

Lähes vuosikymmenen ajan hän on työskennellyt digimarkkinoinnin parissa. Silloin, kun hän ei kirjoita tälle sivustolle, hän viettää aikaa oman bloginsa parissa, joka keskittyy matkailuun ja kestävään lifestyleen.

Teresa Maria sijoittaa pääasiassa kryptovaluuttaan ja näkee itsensä ennemmin pitkäaikaisena sijoittajana kuin päiväkauppiaana. Hänen omasta salkustaan löytyy korkean riskin omaisuuseriä, mikä on mahdollista, koska hän luottaa 100% naisen vaistoonsa.

Osakkeet, kryptovaluutat ja erilaiset sijoitusstrategiat ovat Teresa Marian suuri intohimo, ja tällä sivulla hän jakaa ajatuksiaan ja kokemuksiaan juuri näistä aiheista.

Katso kaikki artikkelit tekijältä Teresa Maria