CFD-Kaupankäynti – Aloittelijan Opas 2021

CFD-kaupankäynti on aktiivisemmasta sijoittamisesta kiinnostuneille treidaajille erinomainen sijoittamisen muoto, joka voi tuoda lyhyessä ajassa huomattaviakin tuottoja. Pähkinänkuoressa selitettynä CFD-kaupankäynti tarkoittaa sijoittamista, jossa sinä teet jostain tietystä sijoituskohteesta, esimerkiksi tietystä osakkeesta, välittäjän kanssa sopimuksen, jossa määritellään kyseisen sijoituskohteen arvon muutos tietyn ajan sisällä.

Kun sopimuksen määrittelemä aika on kulunut umpeen, sopimuksen alkuarvon ja loppuarvon välinen erotus jää sinulle joko tuotoksi tai tappioksi. CFD-kaupankäynti on nopeatempoista kaupankäyntiä, minkä vuoksi se sopii erityisen hyvin päiväkaupankäyntiin. Lisäksi siinä kannattaa ottaa huomioon, että CFD-kauppaa käydessäsi et koskaan omista ostamaasi tai myymääsi sijoituskohdetta. 

CFD-kaupankäynti on nostanut suosiotaan tasaiseen tahtiin parin viime vuoden aikana, varsinkin kun nuoremmat sukupolvet ovat alkaneet kiinnostua rahan kasvattamisesta muuten kuin säästötilille tallettamalla. Tästä artikkelista saat kaiken tiedon CFD-kaupankäynnistä, miten se toimii, kenelle se sopii ja millaisiin sijoituskohteisiin sitä voi soveltaa. Lisäksi tarjoamme aloittelijan oppaan, jonka turvin pääset aloittamaan CFD-kaupankäyntiä vaikka heti tänään. Aloitetaan käymällä tarkemmin läpi mitä CFD-kaupankäynti on ja miten se toimii.

Osta osakkeita täältä 68% vähittäiskauppaa käyvistä CFD -tileistä menettää rahaa.

Miten CFD-kaupankäynti toimii?

Kuten esittelyssä kerroimme, CFD-kaupankäynnissä (eng. Contract for Difference) sijoittaja, eli esimerkiksi sinä, tekee CFD-välittäjän, kuten esimerkiksi kaupankäyntialustan kanssa kauppasopimuksen. Kauppasopimus tehdään sen sijasta, että sijoittaja itse ostaisi kohde-etuutta; sen sijaan sijoittaja niin sanotusti lainaa kyseisen sijoituskohteen välittäjältä. 

 • Arvosana
  Mitä mieltä me olemme
  • Optimoi strategiasi AI-analyysien avulla
  • Valitse yli 3000 CFD-kohteen väliltä
  • Ilmaisia webinaareja, kursseja ja oppaita
  Kauppakohtainen hinta 0 EURO Tilimaksu 0 EURO Mobiilisovelluksen pisteet
  8/10
  Tutustu täällä Capital.com 73,81% yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa, kun he käyvät CFD -kauppaa tämän välittäjän kanssa.
  Sinun on itse harkittava, onko sinulla varaa ottaa suuri riski pääoman menettämisestä.
 • Arvosana
  Mitä mieltä me olemme
  • Pohjoismaiden suurin sijoittamiseen erikoistunut palvelu
  • Suurin valikoima suomalaisia ja pohjoismaalaisia osakkeita
  • Saat pääsyn heidän sosiaalisen median kanavilleen
  Kauppakohtainen hinta 0 EURO Tilimaksu 0 EURO Mobiilisovelluksen pisteet
  7/10

CFD-kaupankäynti on sijoittamisen muoto, jota voi käyttää hyväksi esimerkiksi osakkeiden, valuuttojen, indeksirahastojen, hyödykkeiden sekä kryptovaluuttojen kohdalla. Otetaan esimerkiksi valuutat, jolloin käyt aina kauppaa valuuttapareilla. Tässä esimerkissä käytämme Euro – Yhdysvaltain dollari -paria. 

cfd kaupankäynti

Jos sijoittaja uskoo Yhdysvaltain dollarin arvon laskevan päivän aikana Euroon verrattuna, hän voi myydä dollaria CFD-kaupankäyntiä tarjoavalla kaupankäyntialustalla, vaikka ei itse omistaisi dollareita. Välittäjä “lainaa” nämä dollarit tällöin sijoittajalle, ja näiden kahden välille syntyy kaupankäyntisopimus kyseisestä kohde-etuudesta. Kun dollarin arvo sitten laskee päivän loppuun mennessä, sijoittaja voittaa hintojen erotuksen verran. Jos taas dollarin hinta nousee vastoin sijoittajan odotuksia, hän maksaa valuuttaparin hinnan erotuksen välittäjälle. 

Kuten huomaat, CFD-kaupankäynti on spekulatiivista kaupankäyntiä, jota voidaan verrata esimerkiksi vedonlyöntiin. Ehkä juuri siksi se on viime aikoina noussut verkossa sijoittavien treidaajien suosikkitavaksi käydä kauppaa eri sijoituskohteilla. CFD-kaupankäynti nähdään huomattavasti perinteistä sijoittamista joustavampana ja vapaampana tapana käydä kauppaa, minkä lisäksi se tarjoaa treidaajille helpon pääsyn käymään kauppaa kansainvälisillä markkinoilla. Kun yhtälöön lisätään vielä vipuvaikutus, homma menee entistä jännemmäksi! Tästä lisää seuraavaksi, kun käymme läpi erilaisia tapoja käydä CFD-kauppaa.

Osta / Myy

Kun käyt kauppaa kaupankäyntialustalla, joka tarjoaa CFD-kaupankäyntiä, kyseinen kaupankäyntialusta toimii tällöin CFD-sopimuksen välittäjänä. Eli kun valitset sijoituskohteen, jolla käydä CFD-kauppaa, välittäjä “lainaa” kyseistä kohde-etuutta sinulle haluamasi määrän kaupankäyntisopimuksen ajaksi. 

Avatessasi CFD-kaupan, sinun tulee valita ostatko vai myytkö kyseistä sijoituskohdetta, millä summalla, sekä kuinka pitkään kyseinen CFD-sopimus on voimassa (pitkä, eli osto vai lyhyt, eli myynti-positio). Tämän jälkeen määrittelet välittäjän kanssa mahdolliset ylimääräiset maksut, kuten yön yli menevästä kaupasta veloitettava maksu. Voit myös asettaa sopimukseen tappionpysäytyksen (Stop-Loss), jolloin kauppa sulkeutuu, jos näyttää siltä, että olet menettämässä liikaa rahaa. Kun kaikki tarvittavat parametrit on määritelty, klikkaat kaupan auki. 

Voit sulkea kaupan koska vain, tai antaa sen sulkeutua automaattisesti CFD-sopimuksessa määritellyn ajan mukaan. Jos myynti tai osto päättyy sinulle voitollisena, välittäjä maksaa CFD-sopimuksen erotuksen sinulle. Jos taas päädyt tappiolle, sinä maksat välittäjälle. Yksinkertaista, eikö?

cfd kaupankäynti

Käytä vipuvaikutusta

Kun olet käynyt CFD-kauppaa jo jonkin verran ja sijoitusbudjettisi kestää sijoitusriskin lisäämisen, voit ottaa käyttöön myös vipuvaikutuksen. Kun lisäät vipuvaikutusta, se tarkoittaa käytännössä sitä, että välittäjältä lainaamasi kohde-etuuden arvo moninkertaistetaan valitsemasi vipuvaikutuksen mukaisesti. Tällöin käyt kauppaa mahdollisimman pienellä omalla pääomalla, mutta maksimoit samalla mahdolliset tuotot. Huomaa kuitenkin, että tällä kolikolla on aina kaksi puolta, ja samalla maksimoit myös mahdolliset tappiosi.

Esimerkiksi eToro on tehnyt vipuvaikutuksen käytön CFD-kaupassa todella helpoksi, sillä se tarjoaa vipuvaikutus vaihtoehtoa suoraan kaupan avaamiseen tarkoitetulla lomakkeellaan. Voit siis kauppaa avatessasi valita 2x tai 5x vipuvaikutuksen, jolloin sijoituksesi arvo moninkertaistetaan sen mukaan. Vipuvaikutusta on mahdollista käyttää sekä myynti-, että osto-positioissa, mutta pidä aina mielessä, että se moninkertaistaa tuottojen lisäksi myös tappiosi. Varmista siis ennen vipuvaikutuksen käyttöä, että sinulla on varaa ottaa sen mukanaan tuoma riski. 

Myy lyhyeksi

Lyhyeksi myynti tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan kaupankäyntiä, jossa myyt omaisuutta, esimerkiksi osakkeita tai hyödykettä, jota et itse omista. Lyhyeksi myynti kannattaa tehdä osakkeille, joiden arvon uskot esimerkiksi seuraavana päivänä laskevan. Myyt siis osaketta, jota et omista, eli lainaat sitä kaupankäyntialustalta, ja jos/kun osakkeen hinta sitten laskee, voitat kaupan erotuksen verran rahaa. 

Lyhyeksi myynti on siis tapa ansaita voittoa myös silloin, kun markkinat laskevat! Tämä on täysin päinvastaista, kuin mihin esimerkiksi osake- ja hyödykesijoittamisessa yleisesti on totuttu. CFD-kaupankäynti on lyhyeksi myyntiä parhaimmillaan, mutta koska kyseessä on spekulatiivinen sijoittamisen muoto, riskit ovat siinä huomattavasti korkeammat. Loppujen lopuksi et voi koskaan tietää laskeeko vai nouseeko valitsemasi sijoituskohteen arvo, vaikka kaikki merkit näyttäisivät tiettyyn suuntaan, joten varmista aina, että budjettisi kestää kaupankäynnin riskit. 

Aloita CFD-kaupankäynti nopeasti

CFD-kaupankäynti tuo aivan uuden vaihteen perinteiseen sijoittamiseen, jossa sijoitat tietyn summan rahaa johonkin kohteeseen ja jäät jopa vuosiksi odottamaan, että sen arvo nousisi. CFD-kaupankäynnissä kauppaa käydään huomattavasti lyhyemmällä aikavälillä, ja siinä pääset käyttämään ennustajan taitojasi, kun sinun tulee arvioida mihin suuntaan markkinat seuraavaksi kehittyvät. 

CFD-kauppaa voi käydä monilla eri sijoituskohteilla, kuten osakkeille, kryptovaluutoilla, indeksirahastoilla, hyödykkeillä, sekä perinteisillä valuuttapareilla, joten mielenkiintoisia vaihtoehtoja riittää! Ota kuitenkin huomioon, että CFD-kaupankäynti vaatii hieman korkeamman tason sijoitusosaamista, kuin mitä ensimmäistä kertaa sijoittavilta vielä löytyy, joten perehdy asiaan ennen kuin sukellat pää edellä syvään päähän. 

Jos kuitenkin olet luottavaisin mielin liikenteessä, tarjoamme sinulle seuraavaksi nopean ja helpon aloittelijan oppaan, jonka avulla pääset kokeilemaan CFD-kaupankäyntiä vaikka heti tänään!

Askel 1 – Valitse kaupankäyntialusta

Kaupankäyntialustan valitseminen on se ensimmäinen tärkeä askel kohti menestyksekästä CFD-kaupankäyntiä ja sijoittamista. Kiinnitä valitessa huomiota varsinkin turvallisuuteen sekä alustan helppokäyttöisyyteen. Me suosittelemme eToron kaupankäyntialustaa, joka on yksi maailman suosituimmista kaupankäyntialustoista sekä osakesijoittamisen, kryptosijoittamisen, että rahastosijoittamisen saralla. 

Osakekaupankäynti on eTorossa täysin välityspalkkiovapaata. Lisäksi eToro tarjoaa myös Forex-kaupankäyntiä, hyödykkeitä, kuten kultaa ja öljyä, sekä erinomaisen valikoiman erilaisia tapoja sijoittaa. Tällaisia tapoja ovar esimerkiksi CopyTrading, CFD-kaupankäynti, sekä lyhyeksi myynti. eToro on käytössä yli 140 maassa ja kaikki sen alustalla tapahtuva maksuliikenne on turvattu SSL-teknologialla. Sivusto itsessään on erittäin helppokäyttöinen, ja mikä parasta, se on saatavana suomenkielisenä!

Osta osakkeita täältä 68% vähittäiskauppaa käyvistä CFD -tileistä menettää rahaa.

Askel 2 – Rekisteröidy ja talleta rahaa

eToroon rekisteröityminen on lasten leikkiä. Sivustolla ollessasi näet oikeassa yläkulmassa ’Rekisteröidy’ -painikkeen. Siitä pääset luomaan itsellesi tilin. Tilin avaaminen on täysin ilmaista, ja se käy erityisen nopeasti esimerkiksi Google- tai Facebook-tilisi kautta. Huomaa, että eToro vahvistaa henkilöllisyytesi rekisteröitymisen yhteydessä, mikä tekee sijoittamisesta sen alustalla turvallisempaa kuin monilla sen kilpailijoilla.

Kun tilisi on auki ja olet tunnistautunut palveluun, sinun on vielä siirrettävä uudelle tilillesi rahaa, ennen kuin osakekaupankäynti voi alkaa. Kun olet kirjautuneena tilillesi, vasemmassa alakulmassa on ’Talleta varoja’ -valikko, josta pääset valitsemaan maksuvälineen (luotto- tai pankkikortti, tilisiirto tai PayPal), sekä kirjaamaan summan, jolla olet aikeissa sijoittaa. Kun rahat ovat siirtyneet eToro-tilillesi, on aika lähteä sijoittamaan. Osakkeet odottavat!

Askel 3 – Aloita CFD-kaupankäynti

Aloita CFD-kaupankäynti hakemalla yläreunan hakukentästä haluamasi osake, hyödyke, tai muu sijoituskohde, jolla haluat käydä kauppaa. Klikkaa itsesi kyseisen sijoituskohteen sijoitussivulle, josta löydät erinomaisen valikoiman erilaisia raportteja, kurssitaulukoita sekä sosiaalisessa mediassa kyseisestä kohde-etuudesta käytävää keskustelua. Nämä some-keskustelut voivat tarjota sinulle ensikäden sijoitusvinkkejä, joten kannattaa välillä lueskella niitä.

Oikeassa yläkulmassa on ’Käy kauppaa’ -painike, josta pääset aloittamaan kaupankäynnin. Klikkaa sitä ja kirjaa lomakkeelle kaikki tarvittavat tiedot: valitse haluatko käydä kauppaa pitkällä positiolla, jolloin ostat kohde-etuutta, vai lyhyellä positiolla, jolloin myyt kohde-etuutta. Tämän jälkeen kirjaat haluamasi sijoitussumman, määrittelet CFD-sopimuksen keston, mahdolliset ylimääräiset maksut, ja lopuksi Avaat kaupan. Huomaa, että kryptovaluutoilla käydään kauppaa sääntelemättömillä markkinoilla, jolloin yön yli menevän kaupankäynnin maksut eivät päde niihin. 

Halutessasi voit ennen kaupan auki klikkaamista valita myös edellä mainitun vipuvaikutuksen, jolloin kaupalle asettamasi arvo moninkertaistetaan välittäjän toimesta. Vipuvaikutuksen käyttö on erityisen suosittua valuuttakaupakäynnissä, joissa muutosmarginaalit ovat pieniä, mutta voitot voivat silti olla suuria. Kun position sovittu aika kuluu umpeen, se sulkeutuu automaattisesti, minkä jälkeen joko välittäjä maksaa tuoton sinulle, tai sinä välittäjälle.

Voit myös käyttää Stop Loss -vaihtoehtoa, jolloin määrität kohdan, jossa kauppa sulkeutuu automaattisesti. Tällä voit varmistaa, etteivät tappiosi kasva liiallisiksi. Muista, että CFD-kaupassa et koskaan itse omista kyseistä sijoituskohdetta, vaan se on “lainassa” välittäjältä, eli kaupankäyntialustalta.

Osta osakkeita täältä 68% vähittäiskauppaa käyvistä CFD -tileistä menettää rahaa.

CFD-kauppa ja päiväkaupankäynti

Sellaisia treidaajia, jotka käyvät hyvin aktiivisesti kauppaa monilla eri kohde-etuuksilla vain yhden päivän sisällä kutsutaan päiväkaupankävijöiksi. Päiväkaupankäynnissä nopeus on valttia, ja voit omistaa sijoituskohteen vain muutaman tunnin ajan, tai maksimissaan yhden päivän ajan. Kyse on siis erittäin nopeatempoisesta kaupankäynnistä.

CFD-kaupankäynti on päiväkauppaa käyvien sijoittajien suosima sijoitustapa, koska se on toimintaperiaatteeltaan nimenomaan päiväkaupankäyntiin sopiva strategia. CFD-kaupankäynnin avulla voit helposti käydä kauppaa lyhyellä aikavälillä useilla kohde-etuuksilla samanaikaisesti, koska CFD-sopimukset ovat aina voimassa vain tietyn ajan, ja sulkeutuvat tämän ajan täyttyessä automaattisesti. Sinun ei siis itse tarvitse olla koko ajan silmä kiinni ruudussa. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon se, että CFD-kaupan spread voi olla sen verran lavea, että se tekee loppupeleissä tuottoihisi huomattavan loven.

cfd kaupankäynti

Huomattavaa on myös se, että päiväkaupankäyntiä harjoittavat sijoittajat eivät todellakaan käy kauppaa pankin kautta, joka on meille se yleisin sijoittamisen aloittamisen paikka. Pankit eivät tarjoa meille peruskuluttajille päiväkaupankäynnin mahdollisuutta, koska siihen sisältyy aina suurempia riskejä sen nopeatempoisuuden vuoksi. Lisäksi, jos olet tarpeeksi taidokas päiväkauppaa käyvä sijoittaja, saattaisit tulla liian kalliiksi pankeille. Siksi CFD-kauppaa käyttävät päiväkaupan kävijät sijoittavat aina netin halpojen ja helppojen kaupankäyntialustojen kautta.

Kenelle CFD-kaupankäynti sopii?

Ihan ensimmäiseksi haluamme mainita, että kaikkeen sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Markkinat reagoivat tänä päivänä huomattavasti herkemmin niinkin pieniin asioihin, kuin yksittäisiin twiitteihin, joka ei ole ennen ollut mahdollista. Siksi maltti on sijoitusmarkkinoilla aina valttia, ja se kirkkain perussääntö pätee aina: älä koskaan sijoita kohde-etuuteen, jota et tunne tai ymmärrä. 

Kun siirrytään vielä sijoittamisen erilaisiin kaupankäynnin muotoihin, kuten CFD-kaupankäynti, riskitasot nousevat huomattavasti korkeammalle. CFD-kaupankäynti on usein nopeatempoista, ja se vaatii sinulta markkinoiden ja sijoituskohteiden liikkeiden ymmärtämistä. Tavallaan ennustat miten tietyt sijoituskohteet tulevat lähitulevaisuudessa kehittymään, mutta samalla et voi koskaan ennustaa mitä Elon Musk twiittaa kaksi minuuttia kaupan avattuasi, ja miten se vaikuttaa valitsemaasi kohde-etuuteen.  

cfd kaupankäynti

Jos tähän lisätään vielä vipuvaikutus, riskitaso nousee entisestään. Mutta kuten aina, suurempien riskien mukana tulee myös suurempi mahdollisuus rikastua! Eli ihan ensimmäinen asia, joka sinun tulee tehdä ennen kuin lähdet harjoittamaan CFD-kaupankäyntiä, on arvioida budjettisi kestokyky: minkä suuruisen taloudellisen riskin kestät? 

Tämän jälkeen kannattaa miettiä, oletko sijoittajan tarpeeksi osaava, eli ymmärrätkö CFD-kaupankäynnin logiikan ja säännöt? Ihan ensimmäistä kertaa sijoittavan ei kannata lähteä suoraan käymään CFD-kauppaa, ellei tämä tunne jotain tiettyä kohde-etuutta erityisen hyvin. Yleisessä kuvassa CFD-kaupankäynti on erinomainen tapa sijoittaa niille, joilla on sekä varaa, että aikaa sijoittaa ja seurata markkinoiden kehittymistä aktiivisesti. Tällaisia ovat esimerkiksi päiväkaupankäyntiä harjoittavat treidaajat.

Jos olet vasta aloittamassa CFD-kaupankäyntiä, ota huomioon, että CFD-kauppa ei ole selkeästi säännelty kaupankäynnin muoto. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että luotettavan kaupankäyntialustan tai välittäjän löytäminen sekä riskitason pitäminen sopivalla tasolla ovat täysin sinun vastuullasi. Jos siis menetät CFD-kaupankäynnin tuoksinassa paljon rahaa, et voi mennä itkemään asiasta kenellekään muulle kuin peilikuvallesi. Kartoita siis oma riskiprofiilisi tarkkaan ennen CFD-kaupankäynnin aloittamista.

Usein kysytyt kysymykset

CFD-kaupankäynti tarkoittaa sijoittamista, jossa sijoittaja tekee tietystä sijoituskohteesta välittäjän kanssa sopimuksen, jossa määritellään kyseisen sijoituskohteen arvon muutos tietyn ajan sisällä.

CFD-kauppa onnistuu osakkeilla, kryptovaluutoilla, indeksirahastoilla, valuutoilla jne. 

Kun avaat CFD-kauppaa, määrittelet välittäjän kanssa yleiset barometrit, kuten kaupan arvon, keston, mahdollisen vipuvaikutuksen sekä mahdolliset ylimääräiset maksut. 

Kyllä, vipuvaikutuksen valitsemisen voi ohittaa kokonaan positiota avatessa.

Kun lisäät vipuvaikutusta, se tarkoittaa käytännössä sitä, että välittäjältä lainaamasi kohde-etuuden arvo moninkertaistetaan valitsemasi vipuvaikutuksen mukaisesti.

CFD-kaupankäynti sopii kokeneille, aktiivisesti treidaaville sijoittajille. Sen sijaan aloittelijoiden ei kannata suoraan lähteä käymään CFD-kauppaa.