Osakesijoittaminen on vuonna 2024 ollut kaikkien huulilla. Koronapandemia vei monilta työt alta, ainakin hetkellisesti, mikä heijastui äkkiä eläkekeskusteluun: mitä jos työ ei enää olekaan se satavarma tapa kasvattaa eläkekassaa sinne pitkälle tulevaisuuteen? No, ilman koronaakin monelle on varmasti selvää, että ‘vakiotyö’ alkaa olla historiallinen käsite, joten eläkkeen kartuttamiseen pitää viimeistään nyt löytää muita keinoja. Ja osakesijoittaminen on yksi erinomainen keino! Vuoden alun Gamestop -hulabaloo teki kaikille selväksi, että osakesijoittaminen ja osakekaupankäynti eivät ole enää vain rikkaiden ja etuoikeutettujen leikkikenttää, vaan tämä hiekkalaatikko on nyt avoin kaikille.
Olit sitten aloittelija tai aktiivisesti jo vuosia treidannut ammattilainen, osakesijoittaminen on nyt se, mitä sinun pitäisi olla harrastamassa! Mutta mitä osakesijoittaminen on käytännössä ja miten siitä voi saada kaikki hyödyt irti? Kannattaako sijoittaa pankin kautta, vai onko olemassa muita vaihtoehtoja? Kuinka se raha saadaan ihan oikeasti kasvamaan? Kaikki nämä kysymykset saavat tässä artikkelissa vastauksen, minkä lisäksi opit paljon muutakin. Sukelletaan suoraan asiaan!
Sisällysluettelo
Miksi osakesijoittaminen kannattaa:
- Jos olisit sijoittanut 2 000 euroa suomalaisiin osakkeisiin 10 vuotta sitten, sijoituksesi loppusumma olisi tänä päivänä yli 4 500 euron arvoinen (n. 8% vuosittaisella tuotolla laskettuna).
- Osta osakkeita nopeasti ja helposti eTorossa
- Voit aloittaa osakesijoittamisen vain 100 dollarilla (n. 170 euroa). Avaa itsellesi tili ja aloita osakesijoittaminen tänään!
Aloita osakesijoittaminen – Nopea opas
Jos olet vasta aloittelija osakesijoittamisen saralla, suosittelemme, että ennen sijoittamista seuraat jonkin aikaa markkinoita. Esimerkiksi Googlesta näet tietyn osakkeen kurssin reaaliajassa sekä pitkällä aikavälillä. Lisäksi kannattaa perehtyä hieman kyseisen pörssiyhtiön taustoihin, esimerkiksi siihen, mitä kyseinen yhtiö tekee ja millaiset sen kasvunäkymät ovat. Tällöin pystyt paremmin päättelemään, onko kyseiselle osakkeelle jatkossakin kysyntää, ja onko siinä potentiaalia kasvaa.
Kun olet tehnyt taustatutkimusta, ja päättänyt, mikä osake on se juuri sinulle sopiva sijoituskohde, on aika lähteä sijoittamaan! Seuraavaksi käymme askel askeleelta läpi miten osakkeisiin sijoittaminen aloitetaan, ja näiden vaiheiden jälkeen oletkin tämän uuden ajan valuutan onnellinen omistaja.
Valitse kaupankäyntialusta
Jos olet sijoittanut aiemmin, olet varmaan tehnyt sen pankkisi kautta. Pankkien kautta sijoittaminen on kuitenkin monimutkaisempaa ja huomattavasti kalliimpaa kuin netin kaupankäyntipalveluiden kautta. Pankkien sijasta vuonna 2021 sijoittaminen hoidetaan netissä!
Aloita osakesijoittaminen markkinoiden johtavalla kaupankäyntialustalla, eTorossa, joka on käytössä ympäri maailmaa yli 140 maassa. Palvelu on perustettu jo vuonna 2007 ja se on viimeisen vuoden aikana kasvanut hurjaa vauhtia, kun epävarmat työmarkkinat ja pandemia ovat puskeneet ihmisiä laittamaan rahansa johonkin muualle kuin sukan varteen. eToro tarjoaa laajan kavalkaadin sijoituskohteita:
- osakkeita (myös suomalaisia!)
- indeksirahastoja,
- valuuttoja sekä
- hyödykkeitä.
eToron alustalla voi käydä kauppaa monella eri tavalla, myös sosiaalisesti. eToro on yksi markkinoiden turvallisimmista ja halvimmista kaupankäyntialustoista, joka on saatavana suomenkielisenä. Kaikki rahansiirrot on turvattu SSL-teknologialla. Supersijoittaja Warren Buffetkin sijoittaa eTorossa, joten miksi sinä et sijoittaisi? Aloita osakesijoittaminen eTorossa näin:
-
Mitä mieltä me olemme
- Valitse yli 3000 osakkeen joukosta.
- Ei välitys- tai piilokuluja.
- Sosiaalinen sijoittaminen: Kopioi helposti muita sijoittajia.
Kauppakohtainen hinta halpa Tilimaksu 0 EURO Mobiilisovelluksen pisteet10/10Tutustu täällä eToro Lue arvostelu 51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa CFD-kaupankäynnissä tällä tavoin. palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulisi harkita, onko sinulla varaa ottaa korkea rahojen menettämisen riski.SUOSITELTU -
Mitä mieltä me olemme
- Pohjoismaiden suurin sijoittamiseen erikoistunut palvelu
- Suurin valikoima suomalaisia ja pohjoismaalaisia osakkeita
- Saat pääsyn heidän sosiaalisen median kanavilleen
Kauppakohtainen hinta 0 EURO Tilimaksu 0 EURO Mobiilisovelluksen pisteet7/10
Luo tili ja talleta rahaa
eToroon rekisteröityminen on lasten leikkiä. Sivustolla ollessasi näet oikeassa yläkulmassa ’Rekisteröidy’ -painikkeen. Siitä pääset luomaan itsellesi tilin. Tilin avaaminen on täysin ilmaista, ja se käy erityisen nopeasti esimerkiksi Google- tai Facebook-tilisi kautta. Huomaa, että eToro vahvistaa henkilöllisyytesi rekisteröitymisen yhteydessä, mikä tekee sijoittamisesta sen alustalla turvallisempaa kuin monilla sen kilpailijoilla.
Kun tilisi on auki ja olet tunnistautunut palveluun, sinun on vielä siirrettävä uudelle tilillesi rahaa, ennen kuin voit ostaa osakkeita. Kun olet kirjautuneena tilillesi, vasemmassa alakulmassa on ’Talleta varoja’ -valikko, josta pääset valitsemaan maksuvälineen (luotto- tai pankkikortti, tilisiirto tai PayPal), sekä kirjaamaan summan, jolla olet aikeissa sijoittaa. Kun rahat ovat siirtyneet eToro-tilillesi, on aika lähteä sijoittamaan. Nyt olet valmis, osta osakkeita!
Osta osakkeita
Aloita osakesijoittaminen hakemalla yläreunan hakukentästä haluamasi osake. Jos haluat sijoittaa Fortumin osakkeeseen, kirjoitat hakukenttään Fortum. Klikkaa itsesi osakkeen sijoitussivulle, josta löydät erinomaisen valikoiman erilaisia raportteja, kurssitaulukoita sekä sosiaalisessa mediassa kyseisestä osakkeesta käytävää keskustelua. Nämä some-keskustelut voivat tarjota sinulle ensikäden sijoitusvinkkejä, joten kannattaa välillä lueskella niitä.
Oikeassa yläkulmassa on ’Käy kauppaa’ -painike, josta pääset ostamaan osaketta. Klikkaa sitä, kirjaa lomakkeelle haluamasi sijoitussumma ja Avaa kauppa. Osakesijoituksesi saldo näkyy tämän jälkeen sivuston alareunassa. Lisäksi näet sieltä miten paljon sijoituksesi on kasvanut tai laskenut, sekä miten paljon sinulla on tilillä vielä rahaa sijoitettavaksi.
Käy kauppaa osakkeilla
Osakekaupankäynti on huomattavasti tehokkaampi tapa lisätä varallisuuttasi kun tunkea rahaa sinne Eurolottoon joka ikinen viikonloppu. Varsinkin jos sinulla on sen verran aikaa käytössäsi, että voit edes pari kertaa viikossa kokeilisit hieman aktiivisempaan osakekaupankäyntiä, tuottosi voivat jopa yhdessä viikossa olla todella korkeita.
Tuotto ei kuitenkaan tule ilmaiseksi, vaan sinun tulee ymmärtää jonkin verran yhtiöistä, joiden osakkeilla käyt kauppaa, markkinaolosuhteista, sekä tietenkin seurata osakkeiden reaaliaikaisia hintoja. Suosituimmat tavat käydä kauppaa osakkeilla ovat shorttaaminen (eli lyhyeksi myynti) sekä CFD -kaupankäynti, jotka ovat molemmat nopeita kaupankäynnin taktiikoita. Näitä taktiikoita käyttäen pystyt esimerkiksi tienaamaan rahaa silloin, jos osakkeen arvo laskee. Puhumme eri kaupankäynnin tavoista lisää alempana tässä artikkelissa.
Mitä osakesijoittaminen on?
Osakesijoittaminen alkaa ihan oikeasti olla vakiotyöpaikkaa realistisempi tapa kasvattaa joko eläkekassaa tai sitä unelmaloman budjettia. Markkinoiden käydessä yhä epävakaimmiksi ja maailman muuttuessa nopeammin kuin me pystymme ymmärtämään, ne jotka handlaavat osakesijoittamisen perussäännöt saattavat olla niitä harvoja voittajia seuraavien kymmenen vuoden sisällä.
Pähkinänkuoressa selitettynä osakesijoittaminen on sitä, että ostat sellaisen yrityksen omistusosuuksia, eli osakkeita, jonka kasvuun uskot tulevaisuudessa. Jos ja kun kyseinen yritys sitten tosiaan kasvaa vuosien saatossa, sijoituksesi kasvaa siinä mukana, minkä lisäksi saatat ansaita osinkoja. Ja jos tämän lisäksi käyt vielä aktiivisesti kauppaa muiden yritysten osakkeilla, sijoitusbudjettisi voi nopeastikin kasvaa tuntuvan kokoiseksi, mikä taas vahvistaa entisestään tulevaisuuden talousnäkymiäsi.
Osakesijoittamiseen liittyy tottakai aina riskejä, aivan kuten kaikkeen sijoittamiseen. Siksi sinun on hyvä muistaa osakesijoittamisen kolme kultaista sääntöä: 1) Sijoita ainoastaan sellaisiin kohteisiin, jotka tunnet / ymmärrät; 2) Älä koskaan sijoita pääomaa, jota sinulla ei ole varaa menettää; 3) Hajauta sijoituksesi, eli älä laita kaikkea pääomaa yhteen osakkeeseen, vaan valitse vähintään 3-5 eri sijoituskohdetta, joiden välillä hajautat budjettisi. Lisäksi suosittelemme, että mietit mikä sinun henkilökohtainen sijoitusstrategiasi on:
Laadi itsellesi sijoitusstrategia
Sijoitusstrategian konsepti saattaa aluksi kuulostaa monimutkaiselta prosessilta, mutta itse asiassa kyseessä on hyvin yksinkertainen harjoite. Ihan ensimmäiseksi sinun kannattaa kysyä itseltäsi miksi sijoitat osakkeisiin?
- Haluatko laittaa rahan kasvamaan etsimällä pitkälle aikavälille sopivia varman kasvun yhtiöitä, vai onko aikeenasi käydä aktiivisesti kauppaa osakkeilla?
- Kiinnostaako sinua nimenomaan jonkin tietyn yrityksen omistusosuus, vai oletko lähdössä sijoittamaan pelkästään tuottotarkoituksessa?
Edellä oleviin kysymyksiin pitäisi olla suhteellisen helppo vastata, sillä vastaukset ovat varmasti jo valmiina mielessäsi. Seuraava kysymys vaatii kuitenkin hieman pohdintaa, sillä ennen kuin laitat rahojasi mihinkään, sinun tulee miettiä minkä tyyppisessä sijoittamisessa on sinulle kaikkein eniten järkeä?
- Onko sinulla aikaa käydä aktiivisesti kauppaa, vai olisiko parempi keskittyä vakaisiin, pitkän aikavälin kasvukohteisiin?
- Kiinnostaako sinua aktiivinen markkinoiden seuraaminen, vai panostatko mieluummin osinkoja maksaviin yhtiöihin, ja näin säästät itseltäsi aikaa ja vaivaa?
Kun olet vastannut näihin kysymyksiin, sinun on helpompi lähteä haravoimaan markkinoita niiden parhaiden sijoituskohteiden perässä. Ne parhaat kohteet myös erottuvat massasta paljon helpommin, kun sijoitusstrategiasi on kirkkaana mielessäsi. Sijoitusstrategian pohtimisen lisäksi on myös erittäin tärkeää, että pitäydyt siinä, etkä muuta mieltäsi joka vuosineljännes. Tutkimukset ovat osoittaneet, että umpimähkäisesti sijoittavat tekevät huomattavasti vähemmän tuottoa markkinoilla, kuin ne, joilla on strategia, jota seurata.
Kannattaako osakkeisiin sijoittaa pankissa vai online -palvelussa?
Iäkkäämmät lukijamme saattavat muistaa ne ajat kun sijoittaminen hoidettiin lankapuhelimen välityksellä soittamalla pankkiin meklarille, joka hoiti sijoittamisen kokonaan puolestasi. Ymmärrettävästi tällainen sijoitustapa myös maksoi sijoittajalle sievoisen summan per puhelinsoitto, joten jos jotain tuottoa tulikin, siitä lohkaistiin iso pala pois ennen pankkitilille siirtämistä. Mutta miten on asian laita tänä päivänä kun meillä on kuitenkin nettipankit ja etätapaamiset sijoitusneuvojien kanssa käytössä?
Vaikka sijoittaminen pankin kautta on helpottunut huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden sisällä, sijoittamisen kustannukset ovat kallistuneet entisestään. Pankin on aina saatava omansa pois, joten niiden kautta sijoittaessasi maksat välityspalkkioiden lisäksi säilytysmaksuja, nostomaksuja, pikkujoulujuhlien juomatarjoilut ja tottakai myös sen rahastonhoitajan vuosibonukset. Ai niin, ja siihen vielä päälle sijoitustuottojen verot. Ihan reilua, eikö? No ei ole!
Ei varsinkaan kun verrataan pankin kautta sijoittamista netin kaupankäyntialustojen kautta sijoittamiseen. Ensimmäinen asia, joka sinun tulee tietää, on se fakta, että netin kaupankäyntipalvelut pystyvät tarjoamaan huomattavasti halvemman ja helpomman sijoituskokemuksen lisäksi monipuolisemman sijoituskohteiden valikoiman sekä turvallisemman alustan rahoillesi. Kaikki sijoittaminen tapahtuu suoraan välittäjän, eli kaupankäyntialustan kanssa, mikä tarkoittaa, että tästä skenaariosta on poistettu kaikki pankin tapaiset välikädet. Osakesijoittaminen voi olla erinomainen tapa kasvattaa kassaa, kunhan valitset oikean paikan sijoittaa rahasi.
Miten osakesijoittamisella voi tehdä rahaa?
Rahan tekeminen on tottakai se, mitä jokainen osakesijoittaja haluaa, eikö niin? Meillä kun ei ole mahdollisuutta painaa rahaa huvin ja urheilun vuoksi samalla tavalla kuin Keskuspankeilla, mutta onneksi meillä on osakesijoittaminen. Se nimittäin tarjoaa rahan painamista monipuolisemman kavalkadin rahan tekemisen muotoja riippuen täysin siitä, millä tyylillä haluat rahaa kasvattaa: oletko laiska sijoittaja, vai nenä kiinni läppärin ruudussa ihan luonnostaan? Haluatko tuottoa hetinyt vai riittääkö, jos eläkeikään mennessä rahaa olisi sopivasti tilillä? Katsotaan seuraavaksi erilaisia tapoja sijoittaa osakkeisiin:
Pitkäaikainen sijoittaminen
Pitkäaikainen sijoittaminen on paras vaihtoehto sellaisille sijoittajille, joilla ei ole aikaa ja/tai kiinnostusta seurata markkinoita kellon ympäri ja häärätä rahojensa parissa päivin ja öin. Pitkäaikainen sijoittaminen kuitenkin vaatii sijoittajalta pitkää pinnaa, ja vaikka markkinat välillä dippaisivatkin, niin saadakseen haluamaansa tuottoa, sijoittajan on pystyttävä luottamaan, että dipin jälkeen alkaa taas kurssinousu. Pitkän aikavälin sijoittamisessa nimittäin puhutaan vähintään viiden vuoden pituisista sijoituksista.
Tämän sijoitustavan hienous on tottakai siinä, että se parhaimmillaan kasvaa vuositasolla jopa 6 -10 prosenttia, kun taas säästötilillä rahaa seisottaessa saat säästösi päälle korkeimmillaan 2 prosentin koron. Ja osakesijoittaminen on myös siitä tuottoisa tapa laittaa raha kasvamaan, että vuosittaisen kasvun lisäksi monet osakeyhtiöt maksavat niihin sijoittaneille osinkoja. Ja osinkojahan ei tipu jos joka vuosi siirrät rahasi osakeyhtiöstä toiseen. Tämä välttämiseksi tee itsellesi sijoitusstrategia edellä olevien kysymysten pohjalta.
Osingot
Osingoista kannattaa ihan ensimmäiseksi huomata se, että kaikki osakeyhtiöt eivät maksa osinkoja. Siksi tarkista aina ennen rahojen sijoittamista sijoitusstrategiasi, ja maksavatko siihen sopivat osakeyhtiöt osinkoja. Jos hajautat sijoitussalkkusi, kaikkien siellä olevien osakeyhtiöiden ei tarvitse maksaa osinkoja, mutta nimenomaan pitkän aikavälin sijoitukset hyötyvät osinko-osakkeista. Osinkojen tarkoitus on palkita osakeyhtiön sijoittajat kyseiseen yhtiöön sijoittamisesta, ja vuosittaisten osinkojen määrästä päätetään aina yhtiön yhtiökokouksessa. Osingon koko riippuu aina osakeyhtiön edellisen vuoden liikevaihdosta ja voitoista.
Otetaan käytännön esimerkiksi Elisan osingot, jotka ovat viime vuosina olleet erittäin hyvällä tasolla arvollisesti. Jos ostat osakkeita Elisalta esimerkiksi 1000 eurolla, ja Elisan osinko olisi ensi vuonna 1,5 euroa per yhtiön osake, osinkotuottosi olisi tällöin osakesijoituksesi tuottojen päälle 150 euroa. Tämä 150 euroa on sitten mahdollista nostaa suoraan tilillesi (verotettavaa tuloa), tai voit vaihtoehtoisesti lisätä sen kyseisen osakeyhtiön sijoituksesi päälle (verotonta tuloa), jolloin voit tienata niin sanotusti korkoa koron päälle.
Aktiivinen kaupankäynti
Kuten aiemmin mainitsimme, osakesijoittaminen mahdollistaa monenlaisen sijoittamisen, ja yksi mielenkiintoisimmista on aktiivinen osakesijoittaminen. Kaupankäynnin tapoja on yhtä monta kuin on sijoittajiakin, mutta ne tämän vuoden trendikkäimmät tavat käydä osakekauppaa ovat olleet shorttaaminen ja CFD -kaupankäynti. Huomaa, että molemmat ovat erittäin spekulatiivisia, ja siksi korkean riskin sijoitustapoja. Ne toimivat käytännössä näin:
CFD-kaupankäynnissä (eng. Contract for Difference) sijoittaja, eli esimerkiksi sinä, tekee CFD-välittäjän, kuten esimerkiksi kaupankäyntialustan kanssa kauppasopimuksen. Avatessasi CFD-kaupan, sinun tulee valita ostatko vai myytkö kyseistä sijoituskohdetta, millä summalla, sekä kuinka pitkään kyseinen CFD-sopimus on voimassa (pitkä, eli osto vai lyhyt, eli myynti-positio). Jos myynti tai osto päättyy sinulle voitollisena, välittäjä maksaa CFD-sopimuksen erotuksen sinulle. Jos taas päädyt tappiolle, sinä maksat välittäjälle.
Shorttaaminen, eli lyhyeksi myynti taas tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan kaupankäyntiä, jossa myyt omaisuutta, esimerkiksi osakkeita tai hyödykettä, jota et itse omista. Lyhyeksi myynti kannattaa tehdä osakkeille, joiden arvon uskot esimerkiksi seuraavana päivänä laskevan. Myyt siis osaketta, jota et itse omista, ja jos/kun osakkeen hinta sitten laskee, voitat kaupan erotuksen verran rahaa.
Käytä vipuvoimaa kaupankäynnissä
Kun esimerkiksi shorttaat, eli myyt osaketta lyhyeksi eToron kaupankäyntialustalla, voit myyntilomakkeella valita myös vipuvaikutuksen, joka lisää voittojesi määrää. Huomaa kuitenkin, että tämä moninkertaistaa päinvastoin myös tappioiden määrän. Vipuvaikutusta kannattaa käyttää esimerkiksi silloin, jos haluat ostaa enemmän osakkeita, kuin sinulla on varaa. Jos kaupankäyntiä avatessasi vipuvoima on x1, se tarkoittaa, että vipuvoimaa ei ole. Sen sijaan jos vaihdat vipuvaikutukseksi x10, kaupankäyntialusta kymmenkertaistaa osto- tai myyntivolyymin. Huomaa, että vipuvaikutuksen käytöstä voi aiheutua ylimääräisiä kuluja.
Vipuvaikutusta käyttämällä osakesijoittaminen käy mielenkiintoisemmaksi, sillä mahdollisuutesi moninkertaistaa tuottosi tulee mahdolliseksi. Tämä toimii kuitenkin myös toiseen suuntaan, eli jos häviät sijoituksellasi rahaa, vipuvaikutus moninkertaistaa tällöin myös häviösi. Tutustu siis ensin osakekaupankäyntiin ihan perustasolla, ja ota vipuvaikutus käyttöön kun ymmärrät osakekaupankäynnin perusperiaatteet toiminnan ja tuoton saralla.
Kestävä kehitys nouseva teema osakemarkkinoilla
Kuten kaikessa arjessamme tänä päivänä, myös osakesijoittamisessa heijastuu tällä hetkellä isosti yksi suuri ilmiö: kestävä kehitys ja arvot. Kun kasvisruoka ja auton jättäminen kokonaan pois elämästä tuntuvat erittäin vierailta vaihtoehdoilta, monet lähtevät sen sijaan sijoittamaan osakeyhtiöihin, jotka edistävät esimerkiksi uusiutuvia energiamuotoja tai kestävämpiä teknologiaratkaisuja.
Ilmastoahdistus on tullut vakavaksi vaivaksi kaikkien muiden mielen murheiden joukkoon, ja kun maailma ympärillä palaa, hukkuu ja nälkiintyy, ei ihmekään, että jokainen meistä haluaa kantaa oman kortensa kekoon paremman tulevaisuuden puolesta. Ja osakesijoittaminen on ihan oikeasti tässä kaikessa erinomainen vaikuttamisen tapa. Esimerkiksi pankit ovat jo alkaneet taipua kuluttajien suunnalta tulevan paineen alla, ja vähentävät kovaa tahtia sijoituksiaan fossiilisiin polttoaineisiin samalla, kun lisäävät niitä uusiutuvan energian sektorilla.
Arvopohjainen osakesijoittaminen on noussut aivan uuteen arvoonsa vuonna 2021, ja yksityiset sijoittajat valitsevat yhä useammin sijoitettavat yhtiöt niiden maineen sekä omien arvojensa mukaisesti. Tämä alkaa hyvin nopeasti heijastumaan maailmanmarkkinoihin, mikä tulee muokkaamaan maailmaa ihan kirjaimellisesti. Nyt kovinta huutoa ovatkin kestävän kehityksen teknologiainnovaatiot, mikä näkyy esimerkiksi siinä, että vaatejätteen käsittelyyn uuden innovaation luonut suomalainen Spinnova nousi heti listautumisviikollaan suomalaisten eniten omistamien osakkeiden kärkeen.
Joten jos hakusessa ovat erityisesti pitkän aikavälin osakesijoitukset, kestävä kehitys saattaa nyt olla se sektori, johon kannattaa keskittyä.
Osakesijoittaminen ja verotus
Kaikki sijoitustuotot ovat Suomessa verotettavaa tuloa, ja ne menevät pääomatuloveron alle. Tämä tarkoittaa, että sijoitustuottojasi verotetaan 30 prosenttia 30 000 euroon asti, ja 34 prosenttia tuon määrän yli menevästä osasta. Sen sijaan osinkotuottoja verotetaan vain 25 prosenttia. Otetaan tähän yksinkertainen esimerkki osaketuottojen verotuksesta Suomessa:
Jos ostit kuukausi sitten eToron kaupankäyntialustalla osakkeita 1000 eurolla ja myyt ne tänään 2000 eurolla, teet 1000 euroa voittoa. Eli sinua verotetaan 30 prosenttia tuosta ansaitsemastasi tuhannen euron tuotosta. Tällöin sinulle jää käteen 700 euroa tuottoa.
Usein kysytyt kysymykset
Mikä on osake?
Osake on pörssiyhtiöiden omistusosuus, johon meillä kuluttajillakin on osto-oikeus. Voimme siis osakkeen kautta ostaa palan pörssiyhtiötä.
Mitä on osakesijoittaminen?
Osta osakkeita ja pidä niitä hallussasi pitkään, jotta ne kasvattavat arvoa ja osinkotuottoja, tai käy osakkeilla kauppaa esimerkiksi shorttaamalla.
Mistä osakkeita kannattaa ostaa?
Helpoin, nopein ja halvin tapa aloittaa osakesijoittaminen on rekisteröityä eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit ostaa sekä suomalaisia osakkeita, että kansainvälisiä suurnimiä.
Mistä osakkeen hinta koostuu?
Osakkeen hinta perustuu markkinoiden tilaan sekä yhtiön liikevaihtoon ja markkina-arvoon.
Miten osakkeilla voi käydä kauppaa?
Osakkeilla voi käydä kauppaa monella eri tavalla, esimerkiksi CFD -kaupankäynnin kautta tai myymällä lyhyeksi. Kaupankäynnin volyymia voi lisätä vipuvaikutuksella.
Mikä on osakkeiden verotus Suomessa?
Osakkeiden tuottoja verotetaan Suomessa pääomatuloveron mukaan, eli 30% – 34%, osingoista verotetaan 25%.