Lyhyeksi myynti eli shorttaaminen – Aloittelijan opas 2021

Lyhyeksi myynti, eli englanniksi short selling nousi otsikoihin tammikuussa 2021 kun osakemarkkinoilla alkoi tapahtua kummia. Sosiaalisessa mediassa toiminut piensijoittajien ryhmittymä päätti päihittää ammattimaiset rahastonhoitajat heidän omassa pelissään ja alkoivat ostaa Gamestop-nimisen yrityksen osakkeita isoilla volyymeilla samalla kun nämä rahastonhoitajat myivät saman yrityksen osaketta lyhyeksi. 

Rahastonhoitajien huhuttiin tarkoituksella myyneen Gamestopin osaketta lyhyeksi, jotta huonoista ajoista kärsinyt yhtiö olisi ajettu lopullisesti konkurssiin. Tämä on tottakai laitonta toimintaa ja ensimmäistä kertaa historiassa nämä rahastonhoitajat saivat julkisesti nokkiinsa, kun he menettivät Reddit-ryhmittymän ostopiikin vuoksi miljoonia dollareita.

Mutta miksi rahastonhoitajat alunperinkään myivät Gamestopin osaketta lyhyeksi? Ja miten näin riskaabelilla tavalla voi itse piensijoittajana tehdä rahaa? Näihin kysymyksiin ja paljoon muuhun vastaamme nyt tässä artikkelissa!

Osta osakkeita täältä 68% vähittäiskauppaa käyvistä CFD -tileistä menettää rahaa.

Mitä lyhyeksi myynti tarkoittaa?

Lyhyeksi myynti tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan kaupankäyntiä, jossa myyt omaisuutta, esimerkiksi osakkeita tai hyödykettä, jota et itse omista. Lyhyeksi myynti kannattaa tehdä osakkeille, joiden arvon uskot esimerkiksi seuraavana päivänä laskevan. Myyt siis osaketta, jota et omista, eli lainaat sitä kaupankäyntialustalta, ja jos/kun osakkeen hinta sitten laskee, voitat kaupan erotuksen verran rahaa. 

Esimerkiksi eToro on kaupankäyntialusta, jolla lyhyeksi myynti on tehty erittäin helpoksi. Lisäksi eToro tarjoaa lyhyeksi myyntiin uuden tason vipuvaikutuksen kautta. Tästä lisää alempana. Lyhyeksi myynti on siis pähkinänkuoressa sitä, että kun uskot jonkin osakkeen hinnan laskevan rajusti, myyt sitä, ja jos hinta tosiaan laskee, tienaat rahaa. Lyhyeksi myynti on siis nopea tapa tehdä kauppaa, ja ansaita paljonkin tuottoa jos osaat lukea markkinoita oikein.

 • Arvosana
  Mitä mieltä me olemme
  • Optimoi strategiasi AI-analyysien avulla
  • Valitse yli 3000 CFD-kohteen väliltä
  • Ilmaisia webinaareja, kursseja ja oppaita
  Kauppakohtainen hinta 0 EURO Tilimaksu 0 EURO Mobiilisovelluksen pisteet
  8/10
  Tutustu täällä Capital.com 73,81% yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa, kun he käyvät CFD -kauppaa tämän välittäjän kanssa.
  Sinun on itse harkittava, onko sinulla varaa ottaa suuri riski pääoman menettämisestä.
 • Arvosana
  Mitä mieltä me olemme
  • Pohjoismaiden suurin sijoittamiseen erikoistunut palvelu
  • Suurin valikoima suomalaisia ja pohjoismaalaisia osakkeita
  • Saat pääsyn heidän sosiaalisen median kanavilleen
  Kauppakohtainen hinta 0 EURO Tilimaksu 0 EURO Mobiilisovelluksen pisteet
  7/10
lyhyeksi myynti

Mutta kuten alun Gamestop -esimerkistä ilmenee, lyhyeksi myynti on korkean riskin sijoittamista ja vedonlyöntiin verrattavaa spekulatiivista toimintaa. Koskaan ei voi tietää, mitä markkinoilla tulee seuraavana päivänä tapahtumaan. Kuten olemme huomanneet tänä vuonna, vain yksi twiitti riittää sekoittamaan markkinat. Tämä huomioon ottaen jos myyt lyhyeksi, ja osakkeen hinta laskemisen sijasta nousee, menetät kaupan erotuksen verran rahaa. Varmista siis aina ennen kuin lähdet myymään mitään lyhyeksi, että budjettisi kestää sen. 

Lyhyeksi myynti kannattaa esimerkiksi kurssien laskiessa, jolloin käytät hyväksi markkinoiden laskusuhdannetta, mitä ei yleisesti nähdä sijoittajia hyödyttävänä asiana. Tällaisina aikoina pystyt hyvin nopeasti tienaamaan erinomaiset tuotot. Lyhyeksi myynti tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että se voi jyrkentää osakekurssien liikehdintää, minkä vuoksi esimerkiksi osakerahastoihin liittyy lyhyeksi myynnin kieltoja. Lisäksi edellä mainittu Gamestop -hullutus nosti esille uudenlaista keskustelua lyhyeksi myynnin eettisyydestä.

Hanki Margin-tili lyhyeksi myyntiä varten  

Jotta pystyt myymään osakkeita, valuuttoja tai hyödykkeitä lyhyeksi, sinun on käytävä kauppaa alustalla, joka mahdollistaa lyhyeksi myynnin. Kaikki kaupankäyntialustat eivät tätä toimintaa tue sen spekulatiivisen luonteen vuoksi. Yksi vaihtoehto lyhyeksi myynnin aloittamiseksi on avata niin sanottu margin -tili, joka takaa sinulle luototusmahdollisuuden. Muistutetaan vielä, että lyhyeksi myytäessä et itse omista myytävää instrumenttia, eli sinun on tällöin lainattava se välittäjältä.  

Margin -tili ilmaisee välittäjille, että sinulla on vakuudet kunnossa, jolloin sinulle voidaan lainata sijoituskohdetta, jota haluat myydä lyhyeksi. Toinen vaihtoehto on etsiä kaupankäyntialusta, jonka palveluihin kuuluu olennaisena osana lyhyeksi myynnin mahdollisuus. eToro on tällainen kaupankäyntialusta, ja avatessasi sinne tilin, voit alkaa myydä lyhyeksi vaikka samantien. Huomaa kuitenkin, että lyhyeksi myyntiin liittyy aina kustannuksia. Sijoitusalustasta riippuen sinulta voidaan vaatia vakuusmaksuja ja/tai korkoa lainaamallesi sijoituskohteelle. Tutustutaan lyhyeksi myynnin kuluihin seuraavaksi. 

Shorttaamisen kulut

Jos olet aikeissa shortata, eli myydä lyhyeksi, kannattaa vertailla eri kaupankäyntialustojen hintoja, sillä niissä on paljon eroavaisuuksia. Kun valitset halvimman kaupankäyntialustan, maksimoit samalla tuottosi. Otetaan esimerkiksi pohjoismaalainen Nordnet, sekä kansainvälisesti suurimpiin sijoitusalustoihin kuuluva eToro:

Nordnet:

Jos myyt osakkeita lyhyeksi, ja ostat ne takaisin Nordnetin alustalla yhden päivän sisällä, sinulta ei veloiteta muita maksuja, kuin välityspalkkio. Usein lyhyeksi myynti voi kuitenkin venyä, jolloin Nordnet muodostaa automaattisesti kyseiselle kaupalle osakelainan. Osakelainan perustaminen maksaa sinulle jopa 30 euroa, minkä lisäksi sen päälle kertyy korkoa, joka on vähintään 3 prosenttia lyhyeksi myynnin arvosta. Tällöin lyhyeksi myynti voi käydä hyvin nopeasti erittäin kalliiksi sinulle.

eToro:

eTorossa osakekaupankäynti sinällään on täysin ilmaista, eli alusta ei veloita lainkaan välityspalkkiota. Mutta shorttaaminen on eri asia, sillä siinä lainaat alustalta esimerkiksi osaketta tietyn arvon verran. Lyhyeksi myynti eTorossa maksaa sinulle 0,09 prosenttia kaupan hinnasta. Otetaan esimerkki: jos myyt jotain osaketta lyhyeksi 200 eurolla, välityspalkkio on tällöin 200 x 0,0009 = 0,18 euroa. Tämän yleisen välityspalkkion vuoksi eToron ei tarvitse muodostaa erillistä osakelainaa tai veloittaa korkoa sinulta, vaan välityspalkkio koskee kaikkea lyhyeksi myyntiä. 

Osta osakkeita täältä 68% vähittäiskauppaa käyvistä CFD -tileistä menettää rahaa.

Mitä riskejä lyhyeksi myyntiin liittyy?

Kuten aiemmin mainitsimme, lyhyeksi myynti on spekulatiivista korkean riskin sijoittamista, ja sitä suositellaan siksi ainoastaan kokeneille sijoittajille. Omalla tavallaan lyhyeksi myynti on vedonlyöntiin verrattavaa kaupankäyntiä, sillä nykyään et voi koskaan loppujen lopuksi tietää, miten pörssikurssit kehittyvät. Yksi Elon Muskin twiitti riittää sekoittamaan markkinat viikoiksi, ja jos satuit shorttaamaan juuri ennen hänen twiittiään väärää osaketta, tappiosi saattavat olla valtavat. 

lyhyeksi myynti

Varmista siis aina ennen kaikkea sijoittamista, että budjettisi kestää sijoittamisen riskit, äläkä koskaan sijoita rahaa, jota sinulla ei ole varaa menettää. Ei kuitenkaan voida myöskään ohittaa sitä tosiasiaa, että suurten riskien mukana tulee usein myös suuret voittomahdollisuudet. Tämän vuoksi lyhyeksi myynti kiinnostaa tänä päivänä niin monia, sillä se voi parhaimmillaan olla erittäin nopea tapa tienata hyvää tuottoa.

Muista myös se yleisneuvo, että koskaan ei kannata lähteä sijoittamaan kohteeseen, jota ei tunne tai ymmärrä. Siksi shorttaaminen on sijoitustapa, jota ennen sinun kannattaa tutustua osakesijoittamiseen ja pörssikurssien kehittymiseen hieman tarkemmin. Tällöin olet vahvoilla, ja saatat osata paremmin tulkita markkinoita shorttamiselle edullisella tavalla. Mutta miten shorttaaminen toimii käytännössä? Siitä seuraavaksi:

Lyhyeksi myynti on helppoa

Kuten aiemmin mainitsimme, lyhyeksi myynti on tehty erittäin helpoksi esimerkiksi eToron kaupankäyntialustalla. Rekisteröidy palveluun ja siirrä avaamallesi tilille rahaa, minkä jälkeen voit lähteä suoraan shorttaamaan, jos niin haluat. Kun eToro tilisi on auki, ja olet hakenut hakukentästä haluamasi osakkeen, näet salkkusi oikeassa yläkulmassa sinisen “Käy kauppaa” -painikkeen. Siitä klikkaamalla sinulle aukeaa valitsemasi osakkeen kaupankäyntilomake. 

Tässä kohtaa huomaa, että lomake on automaattisesti asetettu ostamaan sijoituskohdetta, joten ihan ensimmäiseksi sinun tulee klikata ‘Myy’ -kohtaa lomakkeen yläreunasta. Tämän jälkeen sinun tarvitsee vain kirjata lomakkeelle summa, jolla haluat myydä kyseistä osaketta lyhyeksi, ja sen jälkeen klikata “Avaa kauppa”. Tällöin myyt, eli lainaat eTorolta kyseisellä arvolla kyseistä osaketta, ja jäät odottamaan sen hinnan laskemista, jolloin sinun positiosi kasvaa.

lyhyeksi myynti

Kun osakkeen hinta on mielestäsi tippunut tarpeeksi, ja positiosi kasvanut, avaat sen salkustasi ja klikkaat “Sulje kauppa”. Tällöin välittäjä maksaa kaupan erotuksen sinun sijotustilillesi, tai jos olet tappiolla, veloittaa erotuksen sijoitustililtäsi. Jotta tappiota ei ehtisi syntyä liikaa, sinun tulee lyhyeksi myydessä pitää sijoituksesi hintaa tarkasti silmällä. Tällöin osaat sulkea kaupan, ennen kuin tappiosi nousevat liian suuriksi. 

Tästä johtuen shorttaaminen onkin paras tapa sijoittaa erittäin aktiivisille sijoittajille, joilla on aikaa seurata markkinoiden ja hintojen kehitystä. Ja kun shorttaamisen perusteet ovat sinulla hallussa, voit alkaa lisätä lyhyeksi myyntiin vipuvaikutusta, jolla voit saada tuottosi moninkertaistettua. Samalla moninkertaistuvat kuitenkin myös mahdolliset tappiosi. 

Käytä vipuvaikutusta

Lyhyeksi myynti on siis tavallaan lainan ottamista välittäjältä siinä toivossa, että tämä laina tuottaisi sinulle voittoa. Tämän lisäksi vipuvaikutuksen avulla sinulla on mahdollisuus lisätä lainan määrää ilman, että sinun on itse panostettava lyhyeksi myyntiin enempää rahaa omasta kukkarostasi. Vipuvaikutus on sijoittamisen lisäominaisuus, joka soveltuu sekä pitkäaikaisiin sijoituksiin (ostot), että lyhyen aikavälin kaupankäyntiin (myynti), kuten shorttaamiseen. 

Vipuvaikutuksen määrä on täysin sinun itsesi päätettävissä siinä vaiheessa kun olet ostamassa tai myymässä sijoituskohdetta. Jos vipuvaikutus on x1, se tarkoittaa, ettei vipuvaikutusta tällöin ole. Sen sijaan x5 tarkoittaa, että haluamasi summa kerrotaan viidellä, ja x10 taas, että summa kerrotaan kymmenellä. 

Eli jos myyt lyhyeksi 100 eurolla, ja laitat vipuvaikutukseksi x5, myyt tällöin lyhyeksi 500 euron edestä kyseistä kohdetta. Loogisesti myös tuottosi tai tappiosi ovat tällöin viisinkertaiset. Monilla alustoilla x10 on maksimi vipuvaikutuksen määrä, mutta esimerkiksi eTorossa voit hakea ammattilaistiliä, jossa vipuvaikutuksen määrä on korkeampi.

Miten vipuvaikutus sitten valitaan? Erittäin yksinkertaista: esimerkiksi eTorossa klikattuasi kaupankäyntilomakkeelta ‘Myy’, ja lisättyäsi haluamasi summan, voit summan alta klikata haluamaasi vipuvaikutusta. Tällöin eToro laskee sinulle heti lomakkeelle uuden summan, joka sisältää vipuvaikutuksen, minkä jälkeen klikkaat kaupan auki ja toivot parasta. 

Suomalaiset osakkeet, joita voi myydä lyhyeksi

eToro on siitä erinomainen kaupankäyntialusta, että sieltä löytyy pitkä lista suomalaisia osakkeita, joita voit joko ostaa pitkän ajan sijoitukseksi, tai myydä lyhyeksi. Tässä muutama suomalainen osake, joille lyhyeksi myynti sopii erinomaisesti:

 • Cargotec Oyj
 • Elisa Corporation
 • Fortum
 • KONE
 • Nokia
 • Nordea
 • Stora Enso
 • Telia
 • UPM-Kymmene

Usein kysytyt kysymykset

Lyhyeksi myynti tarkoittaa kaupankäyntiä, jossa myyt omaisuutta, esimerkiksi osakkeita tai hyödykettä, jota et itse omista.

Lyhyeksi myyntiin liittyy aina kustannuksia, mutta ne vaihtelevat rajusti kaupankäyntialustasta riippuen. 

eToro on yksi halvimmista ja parhaista kaupankäyntialustoisa, jossa lyhyeksi myynti on tehty erittäin helpoksi ja nopeaksi. 

Shorttaaminen sopii esimerkiksi osakkeisiin, valuuttoihin sekä hyödykkeisiin, kuten kulta ja öljy.