Monet erilaiset uudet maksutavat ovat vallanneet meidän arkipäivän palvelut teknologian kehittymisen myötä. Vaihtoehtoja on monia vaikka niin sanotut perinteisetkin maksutavat pitävät hyvin vielä pintansa. Uutena tulokkaana on virtuaalivaluutta, joka on puhuttanut paljon. Mutta voiko virtuaalivaluutalla maksaa arkielämän palveluista yhtä helposti kuin muilla perinteisemmillä maksutavoilla?
Kukapa ei muistaisi niitä aikoja, kun maksamiseen käytettiin käteistä? Siitä ajasta on kuitenkin pitkä aika ja yhä harvempi käyttää käteistä maksamiseen tänä päivänä. Ensimmäinen askel pois käteisen käyttämisestä oli korttimaksut, jotka alkoivat yleistyä 80-luvun jälkeen yhä enemmän. Korttimaksujen yleistymisen myötä tuli pankki- ja luottokortit sekä niiden yhdistelmäkortit, jotka tekivät maksamisesta helpompaa.
Teknologia kuitenkin jatkoi kehittymistään. Pankkikortteihin lisättiin lähimaksuominaisuus, jonka yläraja oli alkuun 25 euroa. Myöhemmin rajaa nostettiin nykyiseen 50 euroon. Lähimaksun ideana on, että korttia näytetään nopeasti maksupäätteelle ilman, että kortin sirua tai magneettijuovaa tarvitsee erikseen lukea. Lähimaksamisesta on tullut suosittu tapa, sillä se tekee etenkin pienempien ostoksien maksamisesta helppoa ja vaivatonta.
Erilaisten älylaitteiden myötä korttimaksujen rinnalle tulivat erilaiset mobiilimaksut ja korteista tuttu lähimaksu siirtyi myös käytettäväksi puhelimiiin. Digitaalisuus on selvästi tullut jäädäkseen, sillä mobiilimaksamisesta on tullut käteistä suositumpaa.
Vuonna 2008 markkinoille kuitenkin tuotiin uusi valuutta, joka on puhuttanut paljon. Tuolloin luotu Bitcoin herätti paljon kysymyksiä, mutta myös kiinnostusta. Bitcoinin tulon jälkeen monia muitakin kryptovaluuttoja on ilmestynyt markkinoille. Mutta mitä kryptovaluutat ovat ja voidaanko niitä hyödyntää arkielämän palvelujen maksamisessa?
Sisällysluettelo
Mitä on kryptovaluutta?
Perinteinen tuntemamme valuutta ja sen arvo perustuu keskuspankin tekemään arvottamiseen, mutta virtuaalivaluutta eli kryptovaluutta puolestaan perustuu teknologiseen varmentamiseen. Virtuaalivaluutan arvo riippuu täysin sen kysynnän ja tarjonnan heilahteluista, jotka näkyvät kryptovaluuttapörssissä.
Itse virtuaalivaluuttapörssi on verkkopalvelu, jossa valuutta vaihtaa omistajaa, kun sitä myydään, ostetaan tai vaihdetaan muihin vastaaviin valuuttoihin. Kryptovaluuttaa voi myös ostaa perinteisellä valuutalla eli esimerkiksi euroilla. Bitcoinin lisäksi kryptovaluuttoja ovat muun muassa ethereum, litevoin ja ripple.
Mitä kaikkea virtuaalivaluutalla voidaan jo maksaa?
Kryptovaluuttoja on käytetty etenkin alkuun enemmän sijoitusmielessä. Monet ovat mieltäneet sen hyväksi sijoitusvaihtoehdoksi, vaikka toki epäilijöitäkin on. Viime vuosina on kuitenkin alettua puhua kryptovaluutasta maksutapana ja monet eri palvelut ovatkin lisänneet sen yhdeksi maksuvaihtoehdoksi.
Suomessa jo useampi yritys mahdollistaa virtuaalivaluutan
Suomessa on jo monia erilaisia yrityksiä, joissa kryptovaluutta käy maksuvälineenä, joista yhtenä on ravintola-alan yritykset. Ravintolat yrittävät muiden alojen tavoin pysyä jatkuvasti mukana kehityksessä. Alalla on tunnetusti käytössään kassajärjestelmä, sekä mahdollisesti lisäksi myös pöytävarausjärjestelmä, joista molempia päivitellään parempiin ja helppokäyttöisempiin versioihin. Ei siis ihme, että myös maksutapojen osalta ollaan yritetty pysyä mukaan kehityksessä. Suomesta löytyy tällä hetkellä muutamia kahviloita ja ravintoloita, joissa hyväksytään kryptovaluutalla maksaminen.
Ravintoloiden lisäksi monet erikoisliikkeet ja ruokakaupat hyväksyvät jo virtuaalivaluutalla maksamisen. Näiden lisäksi Suomesta löytyy reilu 20 Bittimaattia, joiden käyttäminen vaatii kryptolompakkoa. Automaateilta on mahdollista sekä myydä, että ostaa valuuttaa. Jokaisen automaatin käyttäjän tulee myös tunnistautua.
Monet matkailualan yritykset ovat päättäneet hyödyntää kryptovaluutoilla maksamisen omissa palveluissaan. Näistä esimerkkinä AirBaltic, joka on Latvian lentoyhiö ja myös ensimmäinen lentoyhtiö, joka on ottanut kryptovaluutat käyttöön jo vuonna 2014. Matkatoimisto Expedian kautta voi varata matkoja tuhansiin eri hotelleihin ja käyttää maksuvälineenä virtuaalivaluuttaa.
Erityisesti luksusmatkailijat ovat innostuneet rahoittamaan reissunsa ja kaikki muut mahdolliset ostokset kryptovaluutalla. Tämä luo haasteita erilaisille matkanjärjestäjille ja elämysmatkojen tuottajille, etenkin jos kryptovaluutan kysyntä matkailualalla nousee entisestään.
Pankit, maksupalveluntarjoajat ja luottokorttiyhtiöt mahdollistavat kryptovaluutan käytön
Edellä mainittujen lisäksi kryptovaluutat ovat yleistyneet monien maksupalvelutarjoajien ja korttiyhtiöiden valikoimissa. Esimerkiksi Revolut mahdollistaa kryptovaluuttojen ostamisen ja myymisen omalla alustallaan. Tässä kannattaa silti huomioida se, että alustalla voi myydä vain sellaista valuuttaa, jonka on ostanut käyttäen Revolutia.
Visa, joka on yksi tunnetuimmista luottokorttiyhtiöistä, on pilotoinut Crypto.com-alustan kanssa kryptovaluuttoja hyväksyvän järjestelmän. Tämä mahdollistaisi maksutapahtumien suorittamisen Visan maksuverkostossa. Vastaavasti myös Mastercard sallii virtuaalivaluutan ostamisen, myymisen ja säilyttämisen sen verkostossa olevien kumppaneiden kautta. Lisäksi tähän kuluu digitaalinen lompakko, jossa valuuttaa voi säilyttää sekä kanta-asiakasohjelma, joka palkitsee käyttäjiään.
Maksupalveluntarjoaja PayPal sallii yhdysvaltalaisten ja isobritannialaisten käyttäjiensä virtuaalivaluutan ostamisen ja myymisen. Palvelusta löytyy useampia valuuttoja, kuten esimerkiksi Bitcoin ja Ethereum. Siitä, laajeneeko tämä myös muiden maiden käyttäjiin, ei ainakaan tätä artikkelia kirjoittaessa ole tarkempaa tietoa.
Virtuaalivaluutalla on silti epäilijänsä
Vaikka virtuaalivaluutta on viime vuosina kasvattanut suosiotaan, niin sille riittää kuitenkin edelleen ennakkoluuloja ja epäilyksiä. Monet saattavat helposti vieläkin kuvitella valuutan liittyvän jollain tavalla rikollisuuteen. Koska valuutan suosio on kasvanut, niin monet eri tahot, kuten esimerkiksi Euroopan parlamentti, haluaakin luoda erilaisia toimia rikollisuuden estämiseksi kryptovaluutoilla. Tämä mahdollistaisi valuutan entistä turvallisemman käytön.
Kryptovaluutan anonymiteetin puolesta puhujia riittää paljon, mutta yhtä lailla se myös epäilyttää monia. Valuutan tallettaminen ja lähettäminen kun onnistuu nimettömästi kelle tahansa.
Monille kryptovaluutan ja sen toiminnan ymmärtäminen voi tuntua haastavalta. Asiaan ei jakseta ehkä perehtyä tarkemmin, jolloin sitä ei harkita yhtenä maksutapana muiden joukossa. Lisäksi kysynnän ja tarjonnan vaihtelu saattaa tuntua liian isolta riskiltä ottaa virtuaalivaluutta käyttöön.
Kryptovaluutan tulevaisuutta ei ole helppo ennustaa
Maksutavat kehittyvät jatkuvasti ja ihmisille yritetään tarjota entistä helpompia ja vaivattomampia maksutapoja koko ajan. Käteistä käytetään harvemmin vaikka moni silti tänä päivänä vannookin sen nimeen, sillä teknologia on myös arvaamatonta. Monet maksutavat tulevat varmasti kehittymään lisää jatkossakin. Kryptovaluutan käytöstä on kuitenkin hyvin vaikea ennustaa. Todennäköisesti se pitää pintansa sijoitusmielessä jatkossakin, sillä valuutta tulee kehittymään myös tulevaisuudessa. Mutta se, että yleistyykö se maksutapana, jää nähtäväksi.