Vihreät osakkeet – Vastuullinen sijoittaminen vuonna 2024

Vihreät osakkeet ja vastuullinen sijoittaminen ovat tämän vuosikymmenen kuuma peruna. Siinä missä kuluttajilla on kulutustottumustensa puolesta valtaa ohjata yrityksiä toimimaan tietyllä tavalla, sijoittajilla tätä valtaa on vieläkin enemmän. Esimerkiksi öljy-yhtiö, Shell, on jo saanut tuta sijoittajien voiman, kun monet sijoittajat asettuivat poikkiteloin yhtiön eteen, kun se oli ottamassa osaa Skotlannista pohjoiseen suunniteltuun, ympäristölle vahingolliseen öljyprojektiin. Kovan painostuksen myötä Shell päätti jättäytyä projektista ulos.  

Jos siis haluat vaikuttaa siihen, että tämä planeetta pysyisi ihmisille kelvollisena asuinpaikkana vielä satojen vuosien ajan, vihreät osakkeet ovat oiva vaihtoehto sinulle. Kestäviä ja ympäristöystävällisiä tuotteita ja palveluita tuottavia osakeyhtiöitä löytyy jo valmiiksi markkinoilta runsain mitoin, ja uusia kiinnostavia yrityksiä tulee koko ajan lisää varsinkin uusiutuvan energian sektorille. Mitä vihreät osakkeet ja vastuullinen sijoittaminen tarkoittavat, mistä näitä osakkeita saa, ja onko niissä potentiaalia nousta defensiivisten osakkeiden joukkoon? Tämän artikkelin luettuasi tiedät kaiken tarpeellisen vihreistä osakkeista.

OSTA VIHREÄ OSAKKEET Pääomasi on vaarassa.

Osto-opas – Osta vihreät osakkeet helposti

Vihreät osakkeet ovat erinomainen sijoitus niille, jotka haluavat konkreettisesti vaikuttaa ja nopeuttaa valtioiden ja yritysten vihreää siirtymää. Vastuullisia osakkeita etsiessäsi kannattaa perehtyä sekä uusien, että globaalien pörssiyhtiöiden taustoihin, ja erityisesti asiantuntija-arvioihin siitä, miten suurta kasvupotentiaalia niillä on nimenomaan vastuullisuusnäkökulmasta katsottuna. Tällöin pystyt paremmin päättelemään, onko kyseiselle osakkeelle kysyntää, ja näin ollen potentiaalia kasvaa pitkällä aikavälillä.

Kun olet tehnyt taustatutkimusta, ja päättänyt, mikä vihreä osake on se juuri sinulle sopiva sijoituskohde, on aika lähteä sijoittamaan! Seuraavaksi käymme askel askeleelta läpi miten vihreisiin osakkeisiin sijoittaminen aloitetaan:

OSTA VIHREÄ OSAKKEET Pääomasi on vaarassa.

Valitse kaupankäyntialusta

Jos olet sijoittanut aiemmin, olet varmaan tehnyt sen pankkisi kautta. Pankkien kautta sijoittaminen on kuitenkin monimutkaisempaa ja huomattavasti kalliimpaa kuin netin kaupankäyntipalveluiden kautta. Pankkien sijasta vuonna 2023 sijoittaminen hoidetaan netissä!

Osta vihreät osakkeet markkinoiden johtavalla kaupankäyntialustalla, eTorossa, joka on käytössä ympäri maailmaa yli 140 maassa. Palvelu on perustettu jo vuonna 2007 ja se on viimeisen vuoden aikana kasvanut hurjaa vauhtia, kun epävarmat työmarkkinat ovat puskeneet ihmisiä laittamaan rahansa kasvamaan sen sukan varren sijasta. eToro tarjoaa laajan kavalkaadin sijoituskohteita: 

 • osakkeita (myös suomalaisia!), 
 • kryptovaluuttoja, 
 • indeksirahastoja, 
 • valuuttoja sekä 
 • hyödykkeitä. 

Lisäksi sen alustalla voi käydä kauppaa monella eri tavalla, kuten myydä lyhyeksi tai harjoittaa CopyTradingia alustan sosiaalisen kaupankäynnin kautta. eToro on yksi markkinoiden turvallisimmista ja halvimmista kaupankäyntialustoista, joka on saatavana suomenkielisenä. Esimerkiksi osakekaupankäynti on täysin välityspalkkiovapaata ja kaikki rahansiirrot on turvattu SSL-teknologialla. Supersijoittaja Warren Buffetkin sijoittaa eTorossa, joten miksi sinä et sijoittaisi? Osta vihreät osakkeet eTorossa näin:

 • nordnet toplist stb
  Arvosana
  Mitä mieltä me olemme
  • Pohjoismaiden suurin sijoittamiseen erikoistunut palvelu
  • Suurin valikoima suomalaisia ja pohjoismaalaisia osakkeita
  • Saat pääsyn heidän sosiaalisen median kanavilleen
  Kauppakohtainen hinta 0 EURO Tilimaksu 0 EURO Mobiilisovelluksen pisteet
  7/10

Luo tili ja siirrä rahaa

tilille

Tilin luominen eToroon tapahtuu muutamassa minuutissa. eToron etusivulla näet Rekisteröidy -painikkeen, klikkaa sitä. Täytä avautuvalle lomakkeelle sähköpostiosoitteesi ja keksi itsellesi vahva salasana. Sinun on myös mahdollista kirjautua nopeasti sisään Facebook- tai Google-tilisi tunnuksilla. Lomakkeen täytön jälkeen sinun tulee vastata lyhyeen sijoittajakyselyyn, jonka perusteella eToro määrittää minkä tasoinen sijoittaja olet. Lopuksi sinun on vielä tunnistauduttava. 

Tämän jälkeen tilisi on auki, ja sinun täytyy enää siirtää sinne se summa rahaa, jolla haluat osta vihreät osakkeet. Vasemmassa alakulmassa näet ‘Talleta varoja’ -painikkeen. Klikkaa siitä lomake auki, täytä haluamasi summa ja valitse maksuväline, minkä jälkeen raha siirtyy välittömästi eToro -tilillesi ja olet valmis ostamaan vihreitä osakkeita!

Osta vihreät osakkeet

fort

Kun tilisi on auki ja sinne on siirretty rahaa, olet valmis. Osta vastuullisia osakkeita helposti ja nopeasti kirjoittamalla osakkeen nimi yläreunan hakuvalikkoon, ja klikkaa itsesi sen sijoitussivulle. Käytämme tässä esimerkkinä Fortumin osaketta. Sijoitussivulla voit seurata osakkeesta käytävää keskustelua, ja kerätä sieltä parhaat sijoitusvinkit, sekä seurata sen kurssia reaaliajassa. 

Sivun yläreunassa näet ‘Käy kauppaa’ -painikkeen. Klikkaa sitä ja sinulle avautuu ostolomake. Tähän sinun tarvitsee vain kirjata haluamasi summa, jolla haluat ostaa vastuullista osaketta. Voit halutessasi valita myös vipuvaikutuksen, mutta jos olet sijoittamassa arvonnousun tarkoituksessa, älä koske vipuvaikutukseen. Lopuksi klikkaa ‘Avaa kauppa’, ja näet välittömästi ostamasi vihreät osakkeet eToro-salkussasi.

Myy vihreät osakkeet

Sijoittamisessa ostamisen lisäksi myös osakkeiden myyminen tulee jossain kohtaa ajankohtaiseksi. Kun haluat myydä salkussasi olevia osakkeita, siirry Portfolioosi, ja klikkaa sitä osaketta, jota haluat myydä, kuten tässä tapauksessa Fortum. Eteesi aukeaa lomake, josta klikkaat “Sulje kauppa” -painiketta, jolloin eToro myy omistamasi vihreät osakkeet, ja myynnin tuotot näkyvät heti eToro -tililläsi. 

Huomaa, että kun siirrät tuotot eTorosta omalle tilillesi, sinun täytyy ilmoittaa kyseiset tuotot verottajalle. Sijoitustuotot ovat Suomessa verotettavaa pääomatuloa, joten tuottojen koosta riippuen, niistä tulee maksaa 30% – 34% vero.

Mitä ovat “vihreät osakkeet” ja vastuullinen sijoittaminen?

‘Vastuullisuus’ on tämän hetken kuumin trendisana, jota käytetään hyvin laajalla spektrumilla ties minkälaisten tuotteiden ja palveluiden markkinointiin. Mutta vain harva niistä vastuullisiksi kutsutuista tuotteista ja palveluista oikeasti kattaa sanan määritelmän. Sama pätee osakesijoittamiseen: jos jokin osakeyhtiö kertoo olevansa vastuullinen, sinun on valitettavasti itse tehtävä tutkimustyö selvittääksesi, pitääkö tämä väite paikkansa. 

greenstock

Pähkinänkuoressa selitettynä aidosti vastuulliset osakeyhtiöt ovat sellaisia yrityksiä, jotka huolehtivat siitä, että koko yhtiön toiminta, mukaan lukien sen käyttämät alihankkijat, on läpinäkyvää, täysin laillista, ja reilua ihmisille, ympäristölle sekä sijoittajille. Kukaan ei ole täydellinen, mutta sellaisten yhtiöiden osakkeet, jotka pyrkivät toimimaan mahdollisimman vastuullisesti ja kestävästi, ovat niin sanottuja vihreitä osakkeita. Vihreä väri usein yhdistetään ympäristövaikutuksiin, mutta todellisuudessa vastuullisuus on paljon laajempi käsite, joten ota se huomioon, kun etsit vihreitä osakkeita. 

Monet jo pitkään markkinoilla olleet osakeyhtiöt kehittävät toimintojaan tällä hetkellä vastuullisempaan ja kestävämpään suuntaan. Tämän lisäksi uusia, valmiiksi vastuullisesti toimivia osakeyhtiöitä ilmestyy markkinoille koko ajan lisää. Voidaan siis todeta, että vihreät osakkeet tarjoavat kiinnostuneille osakkeita monilta eri aloilta laajalla skaalalla. Vihreät osakkeet eivät ole sijoitus pelkästään sinun tulevaisuutesi turvaksi, vaan myös investointi paremman tulevaisuuden eteen laajemmin. Sijoittajilla on enemmän valtaa siihen, miten yhtiöt toimivat jatkossa, kuin peruskuluttajalla. Mutta mistä tunnistaa vastuullisen osakkeen

?

Näin löydät vastuulliset osakkeet

Loppupeleissä emme voi kertoa sinulle mitään tiettyä reseptiä, jonka avulla löydät vihreät osakkeet. Tämä johtuu siitä, että vastuullisuus on niin laaja ja monimutkainen konsepti, että harva yritys oikeasti täyttää vihreän osakkeen tarkat vaatimukset. Tärkeintä onkin varmistaa, että sijoitat yhtiöihin, jotka todistetusti toimivat mahdollisimman vastuullisesti ja/tai tuottavat tuotteita ja palveluita, joilla ilmastonmuutokseen liittyviä ongelmia saadaan ratkottua. 

Tällaisia yrityksiä löytyy esimerkiksi tietyiltä aloilta, ja niiden toimintatapoihin liittyy tiettyjä samoja piirteitä. Vihreitä osakkeita etsiessäsi voit keskittyä esimerkiksi näihin asioihin:

 • Uusiutuva energia on melko varma veto, varsinkin nyt, kun Venäjän energiasta pyritään irtautumaan mahdollisimman nopeasti uusien teknologioiden avulla.
 • Kiertotalous ja kierrätys on jo nyt erittäin suosittua, ja näille aloille palveluita ja tuotteita tuottavat yhtiöt voivat olla erinomaisia sijoituksia. Esimerkiksi vaatekierrätys on nopeasti nouseva ala.
 • Osakeyhtiö ei ole vastuullinen, jos sen tarjoamat työolot eivät kata lain vaatimia ja inhimillisiä standardeja. Työntekijöiden kohtelua kannattaa siis tutkailla vihreää osaketta valitessa.
 • YK on julkaissut ESG-tavoitteet, joihin sitoutuneet osakeyhtiöt voidaan lukea vastuullisiksi osakeyhtiöiksi.

Parhaat vihreät osakkeet 2024

Huomaa, että emme tarjoa tällä sivustolla sijoitusneuvontaa. Haluamme kuitenkin tarjota sinulle tietoa ja vinkkejä, minkä vuoksi olemme keränneet tähän alle viisi meidän mielestämme mielenkiintoista vihreää osaketta. Älä kuitenkaan sijoita koskaan vain jonkun suosituksen vuoksi, vaan tutki osaketta ja yhtiötä itse selvittääksesi, vastaako se sinun tavoitteitasi.  

Alla olevalta listalta löydät suuria, globaaleja yhtiöitä, jotka ovat mukana maailman vihreässä siirtymässä eri tavoin. Tavoitteena kaikilla vihreillä osakeyhtiöillä on hidastaa ilmastonmuutoksen tuhoisia vaikutuksia maapallolla heidän kykyjään vastaavalla tavalla:

Vestas osake

Vestas on tanskalainen tuulivoimaan erikoistunut alansa johtava nimi. Vestat tuottaa tuulivoimaloita, joita jo nyt löytyy runsaasti Suomestakin. Tuulivoima on vielä tänä päivänä aliarvostettu energiamuoto, mutta asiantuntijat uskovat, että jo lähivuosina tuulivoimaloista tulee yksi suurimmista energiaa yhteiskuntaan tuottavista lähteistä. Markkinajohtajana Vestas osake on erinomaisessa asemassa johtamaan alan kehitystä laajemminkin. Erinomaisen vihreän osakkeen lisäksi Vestas on myös erinomainen osinko-osake

Siemens osake

Saksassa perustettu Siemens tunnetaan Suomessa ennen kaikkea monipuolisena teknologiayrityksenä, mutta tiesitkö, että viime vuosina se on vallannut alaa tuulienergia-alalta? Kyllä vain, yksi Siemensin suurimmista tuotannon painopisteistä on nykyään tuulivoimassa. Energiantuotannon lisäksi Siemens kehittää tekoälyyn perustuvia infrastruktuureja, ja nämä molemmat alat ovat asiantuntijoiden mielestä tulevaisuuden koviten kasvavia aloja. Siemens osakkeet sopivat sekä vastuullista sijoittamista harjoittaville, että niille, jotka etsivät hyviä osinko-osakkeita. 

Tesla osake

Tesla on varmasti kaikille tuttu yhdysvaltalainen sähköautoja toimittava globaali jättiyritys. Tesla osake voidaan laskea vihreäksi osakkeeksi erityisesti sen ympäristöystävällisen tuotevalikoiman vuoksi. Yhtiön kasvuun uskotaan lujasti, kun yhä useampi kotitalous myös Suomessa vaihtaa jo nyt sähköautoihin. Yhtiön vastuullisuus ei tosin ole täysin ongelmaton, sillä sähköautojen akuissa tarvittavia materiaaleja tuotetaan lapsityövoimalla köyhemmissä maissa, minkä lisäksi Yhdysvalloissa yhtiön työntekijöiden olot eivät ole kummoiset. Tästä huolimatta Tesla on uranuurtaja, mitä tulee päästöttömän autoteollisuuden kehittämiseen ja autoilun globaaliin mullistamiseen. 

SolarEdge Technologies osake

SolarEdge Technologies on vuonna 2006 Israelissa perustettu yritys, joka tarjoaa ratkaisuja aurinkoenergian ja aurinkosähkön valvonnan optimointiin. Sen valvontalaitteilla aurinkoenergian käyttöpotentiaali saadaan optimoitua, mikä on sekä kuluttajille, että yrityksille erittäin mieluisa kehityssuunta. SolarEdge Techonologies osakkeet ovat myös nousseet radikaalisti viime vuosina, ja asiantuntijat uskovat osakkeen nousuun myös jatkossa, kun aurinkoenergian potentiaali aletaan tunnistaa kunnolla.

Orsted AS osake

Tanskalainen Orsted A/S on kansainvälisesti toimiva sähköyhtiö. Se keskittyy sähköntuotannossa tuulipuistoihin, jotka rakennetaan rannikolle sisämaan sijasta, aurinkoenergiapuistoihin, energian varastointilaitoksiin ja jätteestä energiaksi -ratkaisujen kehittämiseen. Sen palvelutarjonta on laajaa, ja vuonna 2020 se sai ensimmäisen sijan 100 maailman kestävimmän yrityksen indeksissä, Corporate Knights 2020. Uusiutuvan energian kasvattaessa suosiotaan kaikilla aloilla ja kustannustasoilla, Orsted osakkeen uskotaan olevan erinomainen vihreä osake vielä pitkälle tulevaisuuteen. 

OSTA VIHREÄ OSAKKEET Pääomasi on vaarassa.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä vihreät osakkeet ovat?

Sellaisten yhtiöiden osakkeet, jotka pyrkivät toimimaan mahdollisimman vastuullisesti ja kestävästi, ovat niin sanottuja vihreitä osakkeita.

Mistä vihreät osakkeet tunnistaa?

Tärkeintä on varmistaa, että sijoitat yhtiöihin, jotka todistetusti toimivat mahdollisimman vastuullisesti ja/tai tuottavat tuotteita ja palveluita, joilla ilmastonmuutokseen liittyviä ongelmia saadaan ratkottua.

Mistä vihreät osakkeet voi ostaa?

Parhaat vihreät osakkeet ja sijoittamisen työkalut löydät eToron kaupankäyntialustalta, joka on helppo ja halpa käyttää.

Kuinka paljon vihreillä osakkeella voi tehdä rahaa?

Se riippuu valitsemastasi vastuullisesta osakkeesta. Suosittelemme, että valitset jonkin alan, jonka uskot kasvavan tulevaisuudessa ja keskityt sen alan osakkeisiin.

Teresa Maria

Teresa Maria on copywriter ja digitaalinen nomadi.

Lähes vuosikymmenen ajan hän on työskennellyt digimarkkinoinnin parissa. Silloin, kun hän ei kirjoita tälle sivustolle, hän viettää aikaa oman bloginsa parissa, joka keskittyy matkailuun ja kestävään lifestyleen.

Teresa Maria sijoittaa pääasiassa kryptovaluuttaan ja näkee itsensä ennemmin pitkäaikaisena sijoittajana kuin päiväkauppiaana. Hänen omasta salkustaan löytyy korkean riskin omaisuuseriä, mikä on mahdollista, koska hän luottaa 100% naisen vaistoonsa.

Osakkeet, kryptovaluutat ja erilaiset sijoitusstrategiat ovat Teresa Marian suuri intohimo, ja tällä sivulla hän jakaa ajatuksiaan ja kokemuksiaan juuri näistä aiheista.

Katso kaikki artikkelit tekijältä Teresa Maria