Sijoita Vehnään: Helppo ja nopea opas 2024

Sijoita vehnään joko hyödykkeenä, vehnäosakkeiden kautta, tai käy aktiivisesti kauppaa tällä raaka-aineella esimerkiksi CFD-sopimusten kautta. Vehnän kysyntä on kasvanut runsaasti, kiitos Venäjän, joka keväällä 2023 hyökkäsi Ukrainaan. Venäjä ja Ukraina ovat maailman suurimpia vehnäntuottajia, ja se alkaa näkyä jo viljan saannissa. Venäjälle on asetettu ankaria pakotteita, ja Ukrainassa työkykyinen väestö on joko paennut maasta, tai sotatantereella, minkä vuoksi vehnää ei ole tänä vuonna saatu viljeltyä suunnitellusti.  Nämä valtavat tuotannon ongelmat heijastuvat tottakai hyvin äkkiä vehnän hintaan, mikä on saanut monet sijoittajat liikkeelle. 

Tässä artikkelissa käymme läpi mitä vehnä on, mitkä asiat vaikuttavat sen hintaan, sekä mihin kaikkeen se taipuu sijoituskohteena. Ja ennen kuin lähdet Prismaan hamstraamaan vehnäjauhoja, haluamme huomauttaa, että se kotiin hankkimasi vehnäjauhosäkki ei itse asiassa oikein toimi sijoituskohteena. Pysy siis paikoillasi ja lue tämä artikkeli, niin voit lähteä tekemään tuottoa vehnällä tänään vaikka kotisohvaltasi käsin.

SIJOITA VEHNÄÄN TÄÄLLÄ 51% yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa, kun he käyvät CFD -kauppaa tämän välittäjän kanssa.
Sinun on itse harkittava, onko sinulla varaa ottaa suuri riski pääoman menettämisestä.

Pikaopas – Vehnään sijoittaminen 

Vaihe 1. – Valitse kaupankäyntialusta, jolla on alhaiset maksut ja helppo käyttöliittymä. Me suosittelemme eToroa
Vaihe 2. – Rekisteröidy kaupankäyntialustalle luomalla itsellesi tili
Vaihe 3. – Siirrä avatulle tilillesi rahaa. Voit siirtää rahaa joko luottokortilla, pankkisiirrolla tai Paypalilla
Vaihe 4. – Etsi hakukentästä vehnä hyödykkeenä, osakkeena, tai indeksirahastona johon haluat sijoittaa
Vaihe 5. – Klikkaa “Käy kauppaa” ja kirjaa lomakkelle summa, jolla haluat ostaa vehnää. Lopuksi avaa kauppa – Nyt olet sijoittanut vehnään.

SIJOITA VEHNÄÄN TÄÄLLÄ 51% yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa, kun he käyvät CFD -kauppaa tämän välittäjän kanssa.
Sinun on itse harkittava, onko sinulla varaa ottaa suuri riski pääoman menettämisestä.

Sijoita vehnään hyödykkeenä helposti ja nopeasti

Mennään seuraavaksi suoraan asiaan, eli vehnän osto-oppaaseen. Useiden hyödykkeiden hinnat ovat lähteneet nousuun vuoden 2023 alussa, ja moni hyödyke, jota vielä viime vuonna pidettiin itsestäänselvyytenä, ei välttämättä enää olekaan sitä. Tämä tarkoittaa sitä, että hyödykkeet, mukaan lukien vehnä, ovat nyt sitä kuuminta hottia sijoitusmarkkinoilla! 

Sijoita vehnään nyt, jotta pääset hyötymään sen hinnan muutoksista erityisesti lyhyellä aikavälillä. Pidä kuitenkin aina mielessä, että hyödykkeet ovat yleisesti ottaen volatiileja sijoituskohteita, joten niihin sijoittaessa otat itse vastuun sijoittamisen riskeistä. Vehnä on yksi maailman tarpeellisimmista raaka-aineista ja elintarvikkeista, ja tällä hetkellä sen kysyntä on korkeaa, mutta tarjonnassa on suuria ongelmia. Sijoita vehnään helposti vaikka heti tänään, kas näin:

Askel 1 – Valitse kaupankäyntialusta

Jos olet sijoittanut aiemmin, olet varmaan tehnyt sen pankkisi kautta. Pankkien kautta sijoittaminen on kuitenkin monimutkaisempaa ja huomattavasti kalliimpaa kuin netin kaupankäyntipalveluiden kautta. Lisäksi pankit eivät usein tarjoa asiakkailleen lainkaan hyödykkeitä, mutta ironisesti sijoittavat niihin kuitenkin itse. Ei anna kovin luotettavaa kuvaa, eikö? Pankkien sijasta vuonna 2023 kaikki sijoittaminen hoidetaan netissä!

Sijoita vehnään markkinoiden johtavalla kaupankäyntialustalla, eTorossa, joka on käytössä ympäri maailman yli 140 maassa. Palvelu on viimeisen vuoden aikana kasvanut hurjaa vauhtia, kun epävarmat työmarkkinat ja globaali pandemia ovat puskeneet ihmisiä laittamaan rahansa johonkin muualle kuin sukan varteen. eToro tarjoaa laajan kavalkaadin sijoituskohteita mukaan lukien: 

  • osakkeita (myös suomalaisia!) 
  • indeksirahastoja, 
  • valuuttoja sekä 
  • hyödykkeitä. 

Lisäksi sen alustalla voi käydä kauppaa monella eri tavalla, kuten myydä lyhyeksi tai harjoittaa CopyTradingia alustan sosiaalisen kaupankäynnin kautta. eToro on yksi markkinoiden turvallisimmista ja halvimmista kaupankäyntialustoista, joka on saatavana suomenkielisenä.
Kaikki rahansiirrot on turvattu SSL-teknologialla. Supersijoittaja Warren Buffetkin sijoittaa eTorossa, joten miksi sinä et sijoittaisi? Sijoita vehnään eTorossa näin:

  • pepperstone toplist stb 1
    Arvosana
    Mitä mieltä me olemme
    • Tarjoaa yli 70 valuuttaparia
    • Jopa 30:1 vipuvaikutus
    • Tukee MetaTraderia ja cTraderia
    Kauppakohtainen hinta Alk. 0,03 euroa Tilimaksu 0 euroa / vuosi Mobiilisovelluksen pisteet
    9/10
    Vieraile Pepperstone Lue arvostelu CFD:t ovat monimutkaisia ​​rahoitusinstrumentteja, ja niihin liittyy suuri tappioriski mahdollisen vipuvaikutuksen vuoksi.
    77.5% yksityissijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän välittäjän kanssa.
    Sinun tulee harkita, ymmärrätkö CFD:n toimintatavan, ja onko sinulla varaa menettää rahasi.

Askel 2 – Luo tili ja siirrä rahaa

Tilin luominen eToroon tapahtuu muutamassa minuutissa. eToron etusivulla näet Rekisteröidy -painikkeen, klikkaa sitä. Täytä avautuvalle lomakkeelle sähköpostiosoitteesi ja keksi itsellesi vahva salasana. Sinun on myös mahdollista kirjautua nopeasti sisään Facebook- tai Google-tilisi tunnuksilla. Lomakkeen täytön jälkeen sinun tulee vastata lyhyeen sijoittajakyselyyn, jonka perusteella eToro määrittää minkä tasoinen sijoittaja olet.

image 104

Tämän jälkeen tilisi on auki, ja sinun täytyy enää siirtää sinne se summa rahaa, jolla haluat aloittaa vehnään sijoittamisen. Vasemmassa alakulmassa näet ‘Talleta varoja’ -painikkeen. Klikkaa siitä lomake auki, täytä haluamasi summa ja valitse maksuväline, minkä jälkeen raha siirtyy välittömästi eToro -tilillesi ja olet valmis: on aika sijoittaa vehnään!

image 105

Askel 3 – Osta vehnä hyödykkeenä

Kun tilisi on auki ja sinne on siirretty rahaa, olet valmis sijoittamaan. Ensimmäiseksi sinun on valittava eToron hyödykkeiden valikoimasta se hyödyke, johon haluat sijoittaa, eli vehnä (wheat). Voit myös tarkastella eri vaihtoehtoja Hyödykkeet-sivulla. Vehnän sijoitussivulla voit seurata siitä käytävää keskustelua, ja kerätä sieltä ne parhaat sijoitusvinkit. Lisäksi voit tottakai seurata vehnän hinnan kehittymistä reaaliajassa sekä pitkälle historiaan.

image 106

Sivun yläreunassa näet ‘Käy kauppaa’ -painikkeen. Klikkaa sitä ja sinulle avautuu ostolomake. Tähän sinun tarvitsee vain kirjata haluamasi summa, jolla haluat ostaa vehnää hyödykkeenä. Voit halutessasi valita myös vipuvaikutuksen, mutta jos olet sijoittamassa pitkällä aikavälillä, älä koske vipuvaikutukseen. Lopuksi klikkaa ‘Avaa kauppa’, ja näet välittömästi ostamasi hyödykkeen ja sen arvon eToro-salkussasi.

Askel 4 – Käy kauppaa vehnällä

Kuten huomaat, vehnän ostaminen netissä on huomattavasti helpompaa ja kustannustehokkaampaa, kuin sen tavaran itsensä raahaaminen kotipihaan. Lisäksi hyödykkeenä tai osakkeena ostettu vehnä voi nostaa arvoaan, ja näin ollen tuottaa sinulle passiivista tuloa, kun taas se keittiön kaapissa seisova vehnäjauhosäkki ei tuota sinulle mitään. Pelkän passiivisen tulon lisäksi vehnä soveltuu erinomaisesti myös aktiiviseen kaupankäyntiin! 

image 107

Päiväkaupankäynti

Sijoita vehnään esimerkiksi niinkin lyhyellä aikavälillä, kuin yhden päivän aikana. Yhden päivän sisällä avattavaa ja suljettavaa kaupankäyntiä kutsutaan loogisesti päiväkaupankäynniksi, ja siinä pääpointtina on hyötyä esimerkiksi hyödykkeen hinnan vaihtelusta sen yhden päivän aikana. Koska hyödykkeiden hintojen vaihtelut ovat päivän aikana suhteellisen vähäisiä, monet treidaajat avaavat ja sulkevat yhden päivän aikana useita kauppoja, ja pyrkivät näin kerryttämään päivän tuottopottia mahdollisimman suureksi.

Käy CFD-kauppaa vehnällä

Sijoita vehnään hyödykkeenä CFD:n kautta, jolloin sijoitat periaatteessa vehnän hintaan. CFD-kauppaa käydään nimittäin hyödykkeen hintasertifikaateilla, eli hintasopimuksilla. Tällaista sopimusta tehtäessä sinun tulee arvioida, mihin suuntaan vehnä hinta tulee lyhyellä aikavälillä kehittymään. Jos osaat arvioida hinnan kehityksen oikein, saat tällöin tekemäsi hintasopimuksen erotuksen tuottona. Tässä tärkeää on ymmärtää vehnän kysynnän ja tarjonnan tasapaino.   

CFD-kauppaa verrataan usein vedonlyöntiin, sillä hintasopimusta tehdessäsi, sinä tavallaan lyöt vetoa kaupankäynnin toisen osapuolen, eli usein välittäjän kanssa siitä, miten vehnän hinta kehittyy tietyn ajan sisällä. Kun CFD-sopimuksen aika on kulunut umpeen, se osapuoli, joka arvioi vehnän hinnan paremmin, tienaa kaupan erotuksen verran tuottoa. Kuten huomaat, myös tämä on spekulatiivista kaupankäyntiä, mikä nostaa riskitasoa.

Vehnä osakkeet ja indeksirahastot

Jos aktiivinen kaupankäynti ei ole sinun kuppisi teetä, voit myös sijoittaa vehnään pitkällä aikavälillä niitä tuttuja reittejä, eli osakkeiden ja indeksirahastojen kautta. Kun haet hyvää vehnäosaketta, kannattaa tutkia, minkä tyyppisiä vehnää tuottavia ja/tai myyviä osakeyhtiöitä markkinoilta löytyy. Tutustu eri yhtiöiden toimintaan tarkasti, jotta osaat päätellä, mitkä osakkeet olisivat sijoittamisen arvoisia.

Eri osakeyhtiöiden vehnän tuotantotapoihin ja liiketoiminnan historiaan tutustuminen voi olla pitkä ja vaativa prosessi. Siksi monet pitkän aikavälin sijoittajat sijoittavat mieluummin osakkeisiin indeksien kautta. Yksi indeksi seuraa usein useampaa jonkin alan osaketta, eli sijoittamalla yhteen vehnäindeksiin, sijoitat itse asiassa useampaan vehnäosakkeeseen. Indeksirahastojen etuna on erityisesti se, että niiden myötä sijoitussalkkusi hajautus hoituu kertaheitolla. Sijoita vehnään pitkällä aikavälillä, jos uskot sen hinnan kasvavan.

Lue myös, kuinka voit sijoittaa muihin hyödykkeisiin:

Mikä on vehnä?

Kuten varmasti tiedät, vehnä on yksi maailman käytetyimmistä viljoista, joka lasketaan elintärkeiden elintarvikkeiden joukkoon. Viljan kulutus on kautta aikain ollut suurta, ja sen tarjonta suhteellisen vakaata, jolloin se on ollut yksi vakaimmista raaka-aineista sijoitusmarkkinoilla. Asia, joka saa vehnän hinnan markkinoilla muuttumaan, ovat vehnän eri kasvukaudet: talvivehnä ja kesävehnä ovat kaksi eri lajiketta, mutta kuitenkin kuluttajille yhtä tärkeitä.

Maailmassa eniten vehnää tuottavat Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat, mutta myös Ukraina on huomattava vehnän tuottaja. Tämä on käynyt vuonna 2023 selväksi, kun Venäjän hyökättyä Ukrainaan maailmalla alettiin pelätä ruokakriisiä, sillä Ukraina ei ole pystynyt tänä vuonna viljelemään vehnää. Ja koska vehnän hinta on riippuvainen kysynnän ja tarjonnan balanssista, vehnästä on nopeasti tullut sijoittajia paljon kiinnostava hyödyke. Vehnänä kysyntä on aina ollut korkeaa, mutta nyt, kun sen tuotannossa on suuria ongelmia, kysyntä voi nousta niin paljon tarjontaa korkeammalle, että vehnän hinta saattaa nousta radikaalisti. 

Pidä siis nyt silmällä vehnän hinnan kehitystä. Varsinkin jos olet hakemassa vehnästä sijoituskohdetta nimenomaan aktiiviseen treidaamiseen. Koska et ehdi pitämään vehnää hyödykkeenä hallussasi kauaa kaupankäynnin tuoksinassa, sinua kiinnostaa vain sijoituskohteen hinta ja sen muutos tietyn ajan sisällä. Mutta kannattaako vehnään edes sijoittaa? Sijoita vehnään esimerkiksi seuraavista syistä:

Miksi vehnään kannattaa sijoittaa?

Osakkeet ovat erinomainen sijoituskohde niille, joita ei kiinnosta seurata sijoituskohteen hinnan muutosta joka päivä, vaan tavoitteena ovat pitkän aikavälin tuotot. Sen sijaan vehnä hyödykkeenä sopii niille, joita kiinnostaa nimenomaan vauhdikkaampi sijoittaminen, jossa hintojen muutokset oikein arvioimalla voit tienata hyvinkin lyhyessä ajassa tuottoa useamman kerran päivässä. Sijoita vehnään esimerkiksi siinä tapauksessa, jos päiväkauppa on sinun tapasi sijoittaa. 

image 108

Sinulle on tarjolla useita vaihtoehtoja, kun puhutaan hyödykkeisiin sijoittamisesta, ja erityisesti vehnään sijoittamisesta. Koska vehnä on niin monipuolinen sijoituskohde, sinun tarvitsee vain miettiä, minkä tyyppistä sijoittamista haluat harjoittaa. Sijoita vehnään osakkeena ja indeksirahaston kautta pitkällä aikavälillä, tai käy sillä aktiivisesti kauppaa. Varsinkin aktiivisen kaupankäynnin kohdalla kannattaa kiinnittää huomiota eri kaupankäyntialustojen hintoihin. Jos valitset liian kalliin alustan, tuottosi voivat kuihtua liian pieniksi. 

Sijoita vehnään sen jälkeen, kun olet tutustunut tämän sijoituskohteen käyttömahdollisuuksiin ja erilaisiin tapoihin sijoittaa siihen. Tämän lisäksi suosittelemme lukemaan reaaliaikaisia uutisia liittyen vehnän kysyntään ja tarjontaan, sillä näiden kahden välisen tasapainon perusteella pystyt tekemään huomattavasti tarkempia sijoituspäätöksiä.

Minkä tyyppinen sijoittaminen sopii sinulle?

Kuten olet varmasti tässä artikkelissa huomannut, vehnään sijoittaminen onnistuu hyvin monella eri tavalla sekä lyhyellä, että pitkällä aikavälillä. Ja kun vaihtoehtoja on paljon, monella menee helposti sormi suuhun sitä miettiessä, että mikä sijoittamisen tyyli olisi itselle se kaikkein paras ja tuottoisin. 

Me emme valitettavasti voi kertoa sinulle, mikä olisi juuri sinulle paras tapa sijoittaa, mutta voimme auttaa sinua asian selvittämisessä. Ihan ensimmäiseksi suosittelemme, että mietit, kuinka paljon rahaa olet aikeissa sijoittaa kokonaisuudessaan. Sen jälkeen kannattaa miettiä, miten tuon summan voisi jakaa useamman sijoituskohteen kesken. 

Esimerkiksi jos sinulla on 1000€ sijoitettavana, 

  • voisit laittaa siitä puolet pariin osakkeeseen (esim. 250€ per osake), joiden uskot kasvavan arvoa pitkällä aikavälillä, tai jotka maksavat hyvää osinkoa. 
  • Ja lopun 500€ voit käyttää aktiiviseen kaupankäyntiin.

Loppupeleissä kannattaa muistaa, että mitä laajemmin hajautettu sijoitussalkkusi on, sitä parempi. Hajautettu salkku alentaa sijoittamisen riskejä, vaikka jokin omaisuuserä menettäisi arvoaan, sillä samaan aikaan jokin toinen salkussasi oleva sijoituskohde voi päinvastoin nostaa arvoaan. Sijoita vehnään hyödykkeenä lyhyellä aikavälillä, ja osakkeina sekä indeksirahastoina pitkällä aikavälillä. Erityisesti CFD-kauppa ja päiväkauppa soveltuvat aktiiviseen kaupankäyntiin vehnällä. 

Vehnän lisäksi voit harjoittaa aktiivista kaupankäyntiä myös kullalla, öljyllä ja maakaasulla.

SIJOITA VEHNÄÄN TÄÄLLÄ 51% yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa, kun he käyvät CFD -kauppaa tämän välittäjän kanssa.
Sinun on itse harkittava, onko sinulla varaa ottaa suuri riski pääoman menettämisestä.

Usein Kysytyt Kysymykset

Missä voin sijoittaa vehnään?

Sijoita vehnään monipuolisesti ja joustavasti netin kaupankäyntialustoilla, kuten eTorossa.

Mitä vehnä on?

Vehnä on yksi maailman eniten käytetyistä elintarvikkeista, mutta se taipuu myös erittäin monipuoliseksi sijoituskohteeksi. Hyödykkeenä sillä voi käydä aktiivisesti kauppaa.

Mitkä asiat vaikuttavat vehnän hintaan?

Vehnän hinnan kehitykseen vaikuttaa kaikkein vahvimmin kysynnän ja tarjonnan tasapaino: mitä enemmän kysyntää, sitä korkeammaksi sen hinta kasvaa. Jos tarjontaa taas on enemmän, kuin kysyntää, vehnä hinta voi laskea.

Onko vehnä kannattava sijoitus?

Vehnä on monipuolinen sijoituskohde, sillä se venyy sekä osakesijoittamiseen, että lyhyen aikavälin kaupankäynnin kohteeksi. Hyödykkeenä se on kuitenkin korkean riskin sijoituskohde.

Teresa Maria

Teresa Maria on copywriter ja digitaalinen nomadi.

Lähes vuosikymmenen ajan hän on työskennellyt digimarkkinoinnin parissa. Silloin, kun hän ei kirjoita tälle sivustolle, hän viettää aikaa oman bloginsa parissa, joka keskittyy matkailuun ja kestävään lifestyleen.

Teresa Maria sijoittaa pääasiassa kryptovaluuttaan ja näkee itsensä ennemmin pitkäaikaisena sijoittajana kuin päiväkauppiaana. Hänen omasta salkustaan löytyy korkean riskin omaisuuseriä, mikä on mahdollista, koska hän luottaa 100% naisen vaistoonsa.

Osakkeet, kryptovaluutat ja erilaiset sijoitusstrategiat ovat Teresa Marian suuri intohimo, ja tällä sivulla hän jakaa ajatuksiaan ja kokemuksiaan juuri näistä aiheista.

Katso kaikki artikkelit tekijältä Teresa Maria