Reddit-kuume – onko kannattavaa seurata keskustelusovelluksia sijoituspäätösten tekemisessä?

tietokone, valo, hämärtää, kasvu, tekniikka, määrä, linja, väri-, sininen, liiketoiminta, kartoittaa, design, kaavio, kuva, data, Wall Street, Rahoittaa, arvopaperipörssi, kaupankäynti, pörssi, Ilmaisia Kuvia In PxHere

Perinteisesti sijoitusalan ammattilaiset ovat neuvoneet sijoittamisesta kiinnostuneille, miten sijoittaa ja milloin kannattaa ostaa ja myydä. Tilanne on nyt kuitenkin muuttunut, kun GameStopin osakkeet lähtivät yllättävään nousuun ja monet kokeneimmat sijoityskonkarit tulivat pahasti yllätetyiksi “Reddit”-sovelluksen Wallstreetbets-kanavan valtavasta voimasta osakekurssin nousuun. Nyt pöydät ovat kääntyneet ja valtasuhteet muuttuneet. Ammattilaisten on pakko kääntää katseensa eri keskustelualustojen amatöörisijoittajien voimaan sekä pyrkiä ennustamaan myös niiden kautta tulevaa.

Maineikkaiden kansainvälisten sijoitusinstituutioiden ja hedge-rahastojen työntekijät ovat alkaneet seuraamaan tarkasti eri keskustelusovelluksia, sillä niistä etsitään merkkejä seuraavista liikkeistä ja vinkkejä kaupantekoon, joka aiemmin on ollut koulutuksen ja vahvan sijoitusalan ammattitaidon varassa. Nyt sovellukset kuten Reddit, Discord ja Twitter ovat uusi lähde, joka tulee ottaa huomioon tuulisella markkinalla.

Hyvä esimerkki keskustelualustojen merkittävyydestä kertoo seuraavat luvut: Wallstreetbeatsin vaikutusvalta on kasvanut Gamestopin ja AMC Entertainment Holdingsin kaltaisten ongelmayhtiöiden osakeurssien nousun myötä.  Wallstreetbetsin tilaajamäärä on kasvanut muutamassa vuodessa räjähdysmäisesti 200 000:sta lähes 11 miljoonaan.

Miten tavallisen piensijoittajan tulisi sitten suhtautua uuteen maailmaan?

Perinteiset pankkimaailman mahdit eivät enää sanele sijoittamisen strategiaa vaan keskustelupalstojen piensijoittajien massat voivat keikauttaa vanhat opit uusiksi. 

Sijoittamisen peruskäsitteitä toki ovat hajauttaminen niin ajallisesti kuin osakekohtaisesti sekä se, että sijoittaa vain sen verran kuin on varaa – toki aggressiivisempia strategiota ja vipujen käyttäminen on monelle kokeneelle sijoittajalle arkipäivää, mutta harrastelevan piensijoittajan on hyvä pitäytyä turvallisilla vesillä ja noudattaa hyviksi katsottuja neuvoja. Moni sijoittaja kuuntelee esimerkiksi sijoittajaguru Warren Buffetin yksinkertaisia neuvoja, jotka perustuvat pitkään kokemukseen ja menestykseen. Niitä ovat mm. se, että sijoittajan kannattaa sijoittaa arvoon sekä toimia pitkäjänteisesti.

 Buffetin teesit kuuluvat suurin piirtein näin:

  1. Osta tarvittavalla tuotto-odotuksella vasta sitten, kun on oikea aika. Muuten odota oikeaa hetkeä.
  2. Käytä hyväksesi korkoa korolle efektiä
  3. Ota inflaatio huomioon
  4. Tutki huolella yrityksen  liiketoiminta, ja miltä se tulee näyttämään viiden vuoden päästä. 
  5. Hallitse tunteet ja odota oikeaa hetkeä

arkkitehtuuri, katu, rakennus, kaupunki, pilvenpiirtäjä, New York, seinä, Manhattan, kaupunkikuvan, keskustassa, merkki, torni, nYC, Yhdysvallat, Amerikka, raha, maamerkki, julkisivu, markkinoida, liiketoiminta, tornitalo, Wall Street, piiri, kalusto, pankkitoiminta, talous, taloudellinen, metropoli, osakehuoneisto, naapuruus, Rahoittaa, investointi, vaihto, kaupankäynti, kaupunkialue, asuinalue, Ihmisasutuksen, Ilmaisia Kuvia In PxHere

Pitäisikö siis Buffetin teeseihin lisätä myös ahkera edellä mainittujen keskustelualustojen seuraaminen? Sijoittaminen on aina ollut riskialtista ja sijoittajia löytyy moneen lähtöön. Riskienhallinta onkin yksi keskeisempiä taitoja osakesijoittamisen kannalta. Moni toivoo pikaista rikastumista. Online chatit ja foorumit käyvät nyt kuumempina kuin koskaan, mutta monet ammattisijoittajat ja rahastonhoitajat varoittavat, että olisi hyvä pitää pää kylmänä eikä tehdä liian pikaisia johtopäätöksiä. Kuten pokerissa niin sijoittamisessakin, on hyvä olla selkeä ja tietoon perustuva strategia ennen suuria päätöksiä ja kyky riskinhallintaan. Tunne omat kykysi sekä pelikenttä laajasti ja toimi sen mukaan.

Viimeaikaisten tapahtumien, kuten Reddit-ilmiön, takana on myös vaaransa. GameStopin nousun jälkeen ei ole vaikeaa kuvitella, että markkinoiden manipuloiminen tuntuu yhä suuremmalle joukolle yrityksiä ja ammattisijoittajia varsin houkuttelevalta mahdollisuudelta eri keskustelualustojen kautta. Niin voisi käydä esimerkiksi palkkamalla anonyymejä työntekijöitä kirjoittamaan foorumeille toivoen, että seuraava meme-osakkeiden mania syntyisi heidän etujaan ajaen tavallisten ihmisten kustannuksella. Voiko tätä jotenkin estää, on monimutkainen asia, johon ei vielä tällä hetkellä ole välineitä. Esimerkiksi yleisesti huhtaan, että rahastonhoitajat olisivat tarkoituksella myyneet Gamestopin osaketta lyhyeksi, jotta yhtiön tarina olisi tullut lopulta päätökseensä.

Kuitenkin keskustelupalstoilta on noussut myös esiin henkilöitä nimimerkkien takaa 

DeepF-ingValue eli oikealta nimeltään Keith Gill on Redditin Wallstreetbets kanavan ehkä tunnetuin sijoittaja, joka aloitti GameStopin vyöryksi muodotuneen liikehdinnän ja joka on tullut esiin omalla nimellään. Hänellä ei ollut aikomusta hyökätä eliittiä vastaan tai villitä kansaa, mutta hän on saanut niin kongressin sekä keskuspankin, että kauppapaikkojen ja tuhansien ja tuhansien sijoittajien huomion, puhumattakaan median huomiosta.

34-vuotias Keith Gill on omien sanojensa mukaan tavallinen perheenisä, joka työskenteli vakuutusyhtiön markkinoinnissa, eikä hän koskaan uskonut että jonain päivänä hänen salkkunsa olisi miljoonien dollareiden arvoinen – näin kuitenkin kävi ja syytä voidaan pohtia monelta kannalta. Voisi ajatella, että Keith Gill on perinteinen sijoittaja siinä mielessä, että hän uskoo vakaasti yrityksen arvoon ja näki GameStopissa mahdollisuuksia, mitä muut eivät vallalla olleen mielipiteen mukaan tahtoneet nähdä. GameStop oli laitettu yleisen arvion mukaan jo BlockBusterin kaltaiset kuolevien yritysten karsinaan, mutta Keith Gill oli eri mieltä. Ja tämä näkemys otti tulta alleen. Sadattuhannet foorumilaiset innostuivat Keith Gillin päättäväisyydestä. Hän uskoi vaikeuksissa kamppailleen yhtiön potentiaaliin ja sen uusiin tuleviin peleihin. Onko kyseessä sitten kuitenkin markkinoiden manipuloinnista, sillä kyseisen osakkeen heilahtelulla ei ollut juurikaan pohjaa perinteisten yrityksen arvon mittareiden kanssa? Kuitenkaan mitään laitonta ei ole tapahtunut, ja Keith Gill nauttii suuresta suosiosta faniensa silmissä ja piensijoittajien yhteisöissä.

Kaiken kaikkiaan maailma on jatkuvassa murroksessa, ja mikään ei ole varmempaa kuin muutos. Se tekee sijoittamisesta nautinnollista ja hauskaa vaikka siinä onkin riskinsä. Sijoittajan on aina ollut hyvä pitää korvat höröllä ja olla mukana ajan hengessä ja nyt uudet keskustelusovellukset voivat olla uusi työkalu siihen, mikäli ne kiehtovat.

Toimitus

Katso kaikki artikkelit tekijältä Toimitus