Lainan maksu etuajassa vai sijoittaminen? Lue pohdinta

lainan maksu vai sijoittaminen

Suurin osa suomalaisten varallisuudessa on sidottu omaan asuntoon.

Kun omaa asuntolainaa lyhentää, oma varallisuus karttuu velan lyhentyessä. Velkojen maksu ei kuitenkaan ole varsinaista sijoittamista.

Moni asuntovelallinen ja muuta velkaa omaava miettii, kannattaisiko sijoittaminen aloittaa esimerkiksi osakkeisiin velasta huolimatta, vai tulisiko sittenkin keskittyä lainojen lyhentämiseen.

Asia ei ole aivan yksiselitteinen, mutta hieman kysymystä purkamalla saadaan nopeasti selkeät ohjenuorat sille, miten tilanteessa kannattaa toimia.

Alla olevassa tekstissä pyritään tuomaan selkeästi esiin eri skenaariot, joissa kannattaa lyhentää mieluummin velkaa, ja toisaalta ne, joissa sijoittaminen on parempi vaihtoehto.

Tuotto-odotus suhteessa maksettuun korkoon on harkinnan lähtökohta

Jotta voisit tehdä valistuneen päätöksen siitä, aloitatko sijoittamisen vai lyhennätkö lainaa, sinun tulee:

  • Tietää, paljonko maksat lainoista korkoa
  • Tuntea sijoitusinstrumenttiesi tuotto-odotus
  • Tuntea oma riskinsietokykysi

Yksinkertaisin vastaus siihen, että sijoittaako vai maksaako lainaa, on tämä:

Jos velkojen korko on suurempi kuin sijoitusten tuotto-odotus, sinun kannattaa maksaa velat ensin.

Jos taas sijoittamalla pääsee maltillisella riskillä huomattavasti korkeampiin tuottoihin lainan korkoon nähden, sijoita mieluummin.

Tärkeää on myös muistaa se, että korko eli rahan hinta on aina varma, kun taas sijoitusten tuotto ei. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta!

Alla molemmista skenaarioista esimerkit:

Kalliit kulutuslainat kannattaa aina maksaa pois ennen sijoittamista

Suomalaisilla on paljon kulutusluottoja sekä muita vakuudettomia lainoja. Näissä on tyypillisesti korkea korko ja suuret kulut.

On yleistä, että esimerkiksi nuori henkilö innostuu sijoittamisesta, mutta on ehtinyt jo ottaa vakuudetonta kulutusluottoa erilaisiin elämisen kustannuksiin, kuten auton hankintaan tai kodinkoneiden ostoon.

Vaikka kyseessä olisi kuinka halpa laina tahansa, sen korko on hyvin todennäköisesti suurempi kuin esimerkiksi osakemarkkinoiden historialliseen dataan perustuva tuotto-odotus (eri lähteiden mukaan noin 6-8 prosenttia).

Ja vaikka tilanne olisi tasan (esimerkiksi kulutusluoton korko 7 % ja osakemarkkinoiden tuotto-odotus 7 %), pitää muistaa jo ylempänäkin mainittu asia: korko on varma, mutta tuotto-odotus aina epävarma.

Siksi kalliiden lainojen maksaminen tai vähintäänkin kulutusluottojen yhdistäminen yhdeksi lainaksi edullisemmalla korolla kannattaa tehdä, ennen kuin laittaa rahojaan osakemarkkinoille.

Asuntolainan rinnalla voi ja kannattaa sijoittaa tasaisesti

Tilanne kääntyy asuntolainan kohdalla lähes päälaelleen.

Omaan kotiin otetussa asuntolainassa on tyypillisesti vain noin 0,5-1,0 prosentin marginaali ja Euribor-korko (viitekorko, johon asuntolainat yleensä sidotaan) on edelleen vuonna 2023 miinuksella.

Jos nyt pohditaan tuota vertausta osakemarkkinoihin, tulee sijoittamisesta asuntolainan maksamisen sijaan huomattavasti kannattavampaa.

Maksamalla ylimääräisellä rahalla asuntolainaa pois saisi säästettyjen korkokulujen muodossa vain noin 1 % “tuoton”.

Mikäli raha sen sijaan sijoitettaisiin osakkeisiin esimerkiksi 8 % tuotolla, erotuksena päästäisiin 7 % reaalituottoon inflaatiota huomioimatta (8% tuotto – 1% lainakorko). Tarkemman esimerkkilaskelman tästä aiheesta voi katsoa tästä Taloustaidon artikkelista.

Yhä useampi suomalainen on jopa tehnyt niin, että asuntolaina on laitettu lyhennysvapaalle ja siitä säästyneet varat on ohjattu osakesijoittamiseen.

Kyseessä voi olla fiksu ratkaisu etenkin silloin, jos asuntolaina on sidottu kiinteään korkoon eikä korkojen noususta tarvitse siksi olla huolissaan.

Vinkki nuorille:

Kannattaa harkita opintolainan sijoittamista osakkeisiin. Opintolainan korko on todella matala ja sen maksuaika on pitkä. Mikäli sijoittaa 0,5 prosentin koron opintolainan osakkeisiin ja osakkeet tuottavat historiallisen tuoton mukaan, tienaa muutamassa vuosikymmenessä hurjan summan.

Suomessa säästetään pääasiassa pankkitilille

On selvää, että Suomessa keskitytään ihan liikaa asuntolainan maksamiseen sijoittamisen kustannuksella.

Verrattuna esimerkiksi Ruotsiin, meillä on huomattavasti vähemmän arvopaperiomistuksia kuin naapureilla. Ruotsalaiset maksavat asuntolainojaan myös selvästi hitaammin takaisin.

Vaikka yhä useampi suomalainen sijoittaa, valtaosa kansamme ylimääräisistä varoista makaa matalakorkoisilla pankkitileillä.

Onneksi nuorisomme on alkanut aktivoitumaan sijoittamisessa.

Sosiaalinen media ja internet ylipäänsä on tuonut sijoittamisen lähemmäs jokaista, ja laadukasta informaatiota on tarjolla valtavasti täysin ilmaiseksi.

Aloittelevan sijoittajan on hyvä muistaa, että onnistuminen sijoitusmarkkinoilla vaatii osaamista.

Kannattaa siis:

  • Lukea sijoituskirjoja
  • Ottaa osaa sijoitus-foorumien keskusteluihin
  • Lukea sijoittamisesta netistä
  • Kehittää omaa talousosaamista
  • Kysyä viisaammilta ja oppia heidän virheistään

Yleisesti ottaen voidaan todeta, että sijoittamisen aloittamisen edellytys on oman talouden tasapaino.

Oma riskinsietokyky ja yöunen laatu on hyvä miettiä kuntoon

Moni sanoo, että sijoittamisessa ei ole tilaa tunteille. Vain rationaalisella päätöksenteolla pääsee hyviin tuloksiin.

Osittain näin varmasti voikin olla.

Pelkkä rationaalisuus ja täydellinen dataan perustuva päätöksenteko ei kuitenkaan huomioi ihmisen hyvinvointia ja tunnetiloja.

Mikäli koet, että velka stressaa ja sijoittaminen pelottaa, tämä tulee ehdottomasti huomioida omassa kokonaistilanteessa.

Pelokkaan kuluttajan valinta voisi esimerkiksi olla se, että asuntolainaa maksetaan normaalin lyhennystahdin mukaan, ja kuukausittaiset säästöt ohjataan osittain osakemarkkinoille indeksirahastojen kautta sekä osittain säästötilille.

Näin saa nukuttua yönsä paremmin.

Riskiä sietävä henkilö taas voi hyvin laittaa asuntolainan lyhennykset vaikka kokonaan tauolle ja sijoittaa kaiken ylimääräisen suoraan yksittäisiin osakkeisiin. Mukaan voi ottaa jopa siivun kryptovaluuttoja.

Muista aina punnita päätöksesi oman luonteesi perusteella, mutta älä pelkää riskiä liikaa, sillä riski tuo tullessaan myös tuottoja.

Toimitus

Katso kaikki artikkelit tekijältä Toimitus