Kryptovaluutat – Aloittelijan Opas Virtuaalivaluuttoihin kesäkuu 2023

Kryptovaluutat ovat varmasti tulleet tähän mennessä ainakin nimenä tutuksi kaikille. Mutta harva edelleenkään tietää mitä ne oikeastaan ovat, mitä niillä voi tehdä, ja mikä järki niissä ylipäätään on. Tämä artikkeli on olemassa tarjotakseen vastaukset kaikkiin näihin kysymyksiin ja paljoon muuhun!

Mutta aloitetaan siitä, että miksi hullulta trendiltä aluksi tuntunut ilmiö, kryptovaluutat, on onnistunut nousemaan oleelliseksi osaksi sijoitusmarkkinoita. Monia kryptovaluutoissa kiehtoo nimenomaan niiden kyky tarjota niin sanotusti nopeita voittoja niihin sijoittaville. Ja nyt, kun monista kryptovaluutoista on tullut osa rahoitusmarkkinoita, löytyy myös niitä, jotka sijoittavat kryptovaluuttoihin pitkällä aikavälillä osakkeiden tapaan. 

Kryptovaluutoista puhutaan yleensä markkinoilla hyvin volatiileina sijoituskohteina, minkä vuoksi monet edelleen välttelevät niitä. Volatiilisuus on kuitenkin hämäävä harhautus, sillä myös osakemarkkinat ovat viimeisen parin vuoden aikana olleet erittäin volatiilia sorttia. Ja suurten häviöiden sijasta ne, jotka eivät ole kryptovaluuttojen äkkipudotuksista kurssitaulukolla hätkähtäneet, ovat tienanneet sievoisia tuottoja vain parin vuoden sijoituksilla. Esimerkiksi bitcoin-miljonäärejä löytyy Suomestakin jo useampi kappale. 

Kuten huomaat, kaikki ei aina ole sitä, mitä väitetään. Muiden kuuntelemisen sijasta suosittelemme perehtymään digitaalisten valuuttojen maailmaan ihan itse, jotta voit sitten muodostaa niistä oman mielipiteesi. Aloitetaan niihin tutustuminen loogisesti selvittämällä, mitä ne ovat:

Osta kryptoja täältä Sijoittaminen kryptovaroihin on sääntelemätöntä joissakin EU-maissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa.
Sinulla ei ole EU:n sijoittajatakuuta.
Pääomasi on alttiina riskeille.

Mitä kryptovaluutat ovat?

Kryptovaluutat ovat virtuaalivaluuttoja, eli niillä ei ole lainkaan fyysistä olomuotoa, kuten seteliä tai kolikkoa. Ne perustuvat lohkoketjuihin, eli koodiverkostoihin, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että kryptovaluutoilla ei ole keskitettyä hallintoa, kuten jonkin maan keskuspankkia sitä sääntelemässä. Kryptovaluutat ovat näin ollen täysin valtioiden rajoista, viranomaisten sääntelystä ja perinteisten rahoitusmarkkinoiden tilasta riippumattomia virtuaalivaluuttoja. 

Tämän kaiken ymmärtämisen helpottamiseksi otetaan kryptovaluuttojen vertailukohdaksi fiat-valuutat. Esimerkiksi euro (EUR) on Euroopan Keskuspankin markkinoille laskema ja hallitsema valuutta. Sitä voi käyttää vain ja ainoastaan vaihdon välineenä, ja tilillä seistessään se menettää koko ajan arvoaan. 

Paras kryptovaluuttapörssi - Katso valintamme

Ensimmäinen kryptovaluutta tuotiin markkinoille viimeisimmän valtavan talouskriisin keskellä vuonna 2009. Kyseessä oli tietenkin se aito ja alkuperäinen Bitcoin. Bitcoinin perustajasta ei tiedetä muuta, kuin nimi, Satoshi Nakamoto, ja sen tuominen markkinoille juuri globaalin talouskriisin keskellä ei ollut sattumaa. Bitcoin tuotiin markkinoille vaihtoehdoksi keskitetyille ja epädemokraattisille fiat-valuutoille. Siihen pääsee käsiksi kuka vain ilman, että sinun tarvitsisi olla tekemisissä minkään kolmannen osapuolen, kuten pankin kanssa. 

Bitcoinin jälkeen markkinoille on tulvinut erilaisia kryptovaluuttoja, ja niistä monia voi jo käyttää esimerkiksi verkkokaupoissa ostosten maksamiseen. Mutta maksuvaluuttojen lisäksi kryptovaluutat tarjoavat laajan kavalkadin muitakin käyttötarkoituksia. Ja nämä kaikki käyttötarkoitukset perustuvat kryptovaluuttojen pohjana toimivaan teknologiaan: lohkoketjuihin.

Osta kryptoja täältä Sijoittaminen kryptovaroihin on sääntelemätöntä joissakin EU-maissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa.
Sinulla ei ole EU:n sijoittajatakuuta.
Pääomasi on alttiina riskeille.

Kryptovaluutta selitettynä – miten ne toimivat

Lohkoketjut (eng. blockchain) ovat hajautettuja tietokantoja ja julkisia pääkirjoja. Käytännön kielellä selitettynä lohkoketjut ovat nimensä mukaisesti koodilohkoista koostuvia ketjuja, jotka muodostavat itsenäisen verkon. Jokainen ketjussa oleva lohko on yhtä kuin yksi kryptovaluutta, mikä tarkoittaa sitä, että lohkoketjun hallinta on näiden kryptovaluuttojen omistajien ja käyttäjien hallussa. 

Kryptovaluutan ostaminen ei kuitenkaan tarkoita, että sinun olisi sitä omistaessasi pakko osallistua sen lohkoketjun hallintaan ja ylläpitoon. Sen sijaan lohkoketjun ylläpidosta ja kehittämisestä vastaavat louhijat ja steikkaajat (staking). Esimerkiksi uusia Bitcoineja tuodaan markkinoille louhimalla: Bitcoinin verkkoon yhdistetyt erittäin tehokkaat tietokoneet selvittävät haastavia laskutehtäviä, joiden myötä vahvistetaan myös Bitcoinin verkon käyttäjien transaktioita. Jokainen selvitetty laskutehtävä muodostaa uuden lohkon lohkoketjuun, eli luo uuden BTC:n. 

Lohkoketjut ovat siitä mielenkiintoisia verkkoja, että jokainen niissä tehty transaktio, tiedonsiirto, klikkaus kirjautuu sen avoimeen tietokantaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kryptovaluuttojen varastaminen on usein sinällään tyhjänpäiväistä, että jokainen varas on lohkoketjun jäljitettävyyden vuoksi suhteellisen helppoa jäljittää. Tämä eroaa tottakai täydellisesti fyysisen rahan varastamisesta. 

  • nordnet toplist stb
    Arvosana
    Mitä mieltä me olemme
    • Pohjoismaiden suurin sijoittamiseen erikoistunut palvelu
    • Suurin valikoima suomalaisia ja pohjoismaalaisia osakkeita
    • Saat pääsyn heidän sosiaalisen median kanavilleen
    Kauppakohtainen hinta 0 EURO Tilimaksu 0 EURO Mobiilisovelluksen pisteet
    7/10
  • pepperstone toplist stb 1
    Arvosana
    Mitä mieltä me olemme
    • Tarjoaa yli 70 valuuttaparia
    • Jopa 30:1 vipuvaikutus
    • Tukee MetaTraderia ja cTraderia
    Kauppakohtainen hinta Alk. 0,03 euroa Tilimaksu 0 euroa / vuosi Mobiilisovelluksen pisteet
    9/10
    OSTA KRYPTO Lue arvostelu 77.5% yksityissijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän välittäjän kanssa.

Onko kryptovaluutoissa mitään järkeä?

Nopea vastaus kysymykseen: kyllä on. Syväluotaavampi vastaus kysymykseen: joissain niissä on paljonkin järkeä, mutta monissa ei lainkaan. Kryptovaluutat on luotu ennen kaikkea digitaalisiksi valuutoiksi, mutta kaikilla niillä et voi maksaa aamukahviasi. Pelkän maksuvaluutan lisäksi kryptovaluutat venyvät moneen muotoon, ja niiden hajautettu luonne tuo mukanaan useita perinteisiä rahoitusvaihtoehtoja suurempia etuja:

  • Kryptovaluutat poistavat yhtälöstä kaikki välikädet ja kolmannet osapuolet, jotka voisivat periä maksuja, ja keskeyttää tai muuttaa tapahtumaa matkan varrella, kuten pankki.
  • Kryptovaluuttojen siirrot tapahtuvat nopeammin, varsinkin kun niitä siirretään kansallisten rajojen yli.
  • Kryptovaluuttojen hankinta ja käyttö ei vaadi sinulta minkään henkilökohtaisten tietojen luovuttamista. Lohkoketjut käyttävät kryptografiaa suojautuakseen mahdollisilta hakkeroinneilta.
  • Sinulla on täysi valta omiin kryptovaluuttoihisi. Keskitetyssä järjestelmässä pankki tietää kaiken tilitapahtumistasi kaupankäyntitapoihisi asti. Kryptovaluuttojasi taas ei voi seurata kukaan muu, kuin sinä itse.

Kryptovaluutat luotiin ennen kaikkea tuomaan kuluttajille oikeudenmukaisempi ja demokraattisempi rahoitusjärjestelmä, joka on kaikille avoin. Lisäksi kryptovaluuttojen inflaatio on täysin ennakoitavissa, toisin kuin fiat-valuuttojen inflaatio. Tämä johtuu siitä, että kryptovaluuttoja on usein luotu vain tietty määrä, minkä jälkeen lisää ei ole tulossa.

Mihin kryptovaluuttaa voidaan käyttää?

Kuten aiemmin mainitsimme, se markkinoiden ensimmäinen kryptovaluutta, Bitcoin, luotiin nimenomaan fiat-valuutat haastavaksi globaaliksi maksuvaluutaksi. Mutta maksuvaluutan lisäksi eri kryptovaluutat venyvät hyvin erityyppisiin käyttötarkoituksiin. Tässä niistä yleisimpiä:

  • Älysopimusten kehittäminen ja rakentaminen. Älysopimus on sitova, digitaalinen sopimus, joka toteutuu, kun tietyt kriteerit täyttyvät ja niitä voidaan käyttää datapankkien lisäksi esimerkiksi hajautettujen sovellusten (dApps) pohjana.
  • Hajautettujen sovellusten kehittäminen. Hajautetut sovellukset mahdollistavat useita erilaisia rahoituspalveluita virtuaalisessa muodossa, mukaan lukien lainat ja digitaaliset rahastot.
  • Erittäin vahvan yksityisyydensuojan tarjoavia datapankkeja.
  • Datan seurantaohjelmistot esimerkiksi tavaroiden liikkeiden seuraamista helpottamaan.

Tässä on vain muutama yleisimmistä kryptovaluuttojen tarjoamista käyttötarkoituksista, mutta kun perehdyt niihin syvemmin, niin huomaat hyvin nopeasti, että käyttötarkoituksia on yhtä monia, kuin on kryptovaluuttoja. Viime vuosina paljon puhutut DeFi -projektit (eng. Decentralized Finance) tuovat lisäksi rahoitusmarkkinoille tervetulleita uusia tuulia esimerkiksi avoimempien lainojen ja hajautettujen pörssien muodossa. DeFeillä on ollut suuri rooli siinä, että monet ovat alkaneet uskoa kryptovaluuttojen kykyyn oikeasti haastaa meille tutut fiat-valuutat. 

Uusia digitaalisia valuuttoja kehitetään markkinoille jatkuvasti – mutta miten tämä tehdään?

Kuinka kryptovaluuttoja luodaan?

Kryptovaluutat eroavat fundamentaalisesti fiat-valuutoista, kuten olet varmasti tähän asti lukiessasi huomannut. Ja sama teema jatkuu, sillä dollareita ja euroja markkinoille loputtomiin puskevien keskuspankkien sijasta kryptovaluuttoja tuodaan markkinoille eri tavalla.

Kryptovaluuttojen määrä on useimmiten rajoitettu tiettyyn määrään, minkä jälkeen lisää kyseistä kryptovaluuttaa ei ole tulossa. Esimerkiksi Bitcoinia on olemassa yhteensä 21 miljoonaa coinia. Tämä logiikka ei kuitenkaan päde kaikkiin kryptovaluuttoihin, vaan esimerkiksi Ethereumilla ja DogeCoinilla taas ei ole määriteltyä coinien maksimirajaa. Riippumatta siitä, onko kryptovaluuttaa olemassa rajoitettu määrä vai ei, niitä tuodaan markkinoille kahdella eri tavalla: louhimalla ja stakingin kautta.

Mitä on kryptovaluutan louhinta?

Louhinta on prosessi, jolla luodaan esimerkiksi uusia Bitcoineja markkinoille. Louhiminen tapahtuu niin sanotuilla supertietokoneilla, jotka maksavat helikoptereita, ja vaativat hurjia määriä sähköä prosessoidakseen louhinnan vaatimia laskutoimituksia. Jokainen selvitetty laskutoimitus luo Bitcoinin lohkoketjuun uuden lohkon, joka vastaa uutta BTC coinia. 

Louhinnan edetessä laskutoimitukset muuttuvat yhä haasteellisemmiksi, minkä seurauksena louhinta hidastuu. Laskutoimitusten haasteellisuuden lisääntyessä myös lohkoketjun turvallisuus kasvaa. Louhinnan tärkein tehtävä onkin turvata kyseinen lohkoketju, sillä laskutoimitusten suorittaminen toimii myös verkossa tapahtuvien siirtojen tarkistamisena ja vahvistamisena. 

Mitä on kryptovaluutan louhinta?

Louhintaan osallistuvia käyttäjiä esimerkiksi Bitcoinin verkossa kutsutaan “kaivostyöläisiksi”, ja kuten työmarkkinoilla yleensä, myös näille työläisille tulee maksaa työstä palkkaa. Louhijat palkitaan aina sillä kryptovaluutalla, jota he louhivat. Toisin sanoen, kun louhija luo uuden lohkon, eli uuden BTC:n, se on tämän jälkeen hänen omaisuuttaan.

Bitcoinin louhinnasta tuli sen arvon kasvaessa koko ajan suositumpaa. Jos esimerkiksi nyt sinut palkittaisiin yhdellä BTC:llä louhinnasta, se olisi kertaheitolla 40 000 dollaria tilille. Tästä on tottakai vähennettävä louhintaan kuluvan sähkön hinta, mikä alkukevään 2023 hinnoilla tarkoitti huomattavaa vähennystä. Loppujen lopuksi louhinta on hidas ja kallis prosessi, johon monilla ei ole mahdollisuutta osallistua.  

Lisäksi louhintaan on viime aikoina liitetty hyvin paljon huomiota sen sähkön käytön aiheuttamien negatiivisten ympäristövaikutusten vuoksi. Näistä syistä johtuen suurin osa kryptovaluutoista perustuukin erilaiseen tuotantotapaan, joka on halvempi ja huomattavasti ympäristöystävällisempi. Tämä tapa on nimeltään staking.

Krypto staking – ”Vihreämpi vaihtoehto”

Staking on prosessi, jossa sinulla on mahdollisuus tienata lisää kryptovaluuttaa korkona, kun talletat kryptovaluuttaa sen omaan lohkoketjuun tietyn määrän tietyksi ajaksi. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden osallistua lohkoketjun ylläpitoon ja kehittämiseen esimerkiksi äänestysten kautta, mikä auttaa lohkoketjuprojektin kehitystä ja vahvistaa sitä. Tästä vaivan palkaksi olet ansainnut palkkion, eli kyseistä kryptovaluuttaa.

Krypto staking - "Vihreämpi vaihtoehto"

Kryptovaluutan holdaaminen, eli tallettaminen sen lohkoketjuun, ei vaadi laitteistolta sinänsä lainkaan energiaa, mikä tekee siitä huomattavasti kuluttajaystävällisemmän vaihtoehdon, kuin louhinta. Kaikilla on mahdollisuus ansaita ylimääräistä kryptovaluuttaa korkona vain tallettamalla sitä, sillä tämä ei vaadi kalliita supertietokoneita. 

Staking kannustaa kryptovaluutan omistajia osallistumaan sen ylläpitoon, mikä on täysin päinvastainen strategia, kuin mihin fiat-valuuttojen kohdalla on totuttu. Staking myös varmistaa lohkoketjun turvallisuuden huomattavasti vahvemmin, kuin mihin perinteisten pankkitilien suojaukset ikinä kykenisivät. 

Kryptovaluuttojen yleiskatsaus – Mitä kryptovaluuttoja on olemassa?

Kryptovaluutat ovat vallanneet alaa eri suunnilta, ja markkinoille tulvii koko ajan uusia kryptoja. Tähän mennessä markkinoilta löytyy jo tuhansia erilaisia kryptovaluuttoja, ja suurin osa niistä eroaa muista kryptoista monin tavoin. On kuitenkin tiettyjä kategorioita, joiden alle suurin osa kryptovaluutoista voidaan jaotella. Tässä näistä kategorioista yleisimmät:

Bitcoin: Bitcoin on maailman ensimmäinen onnistuneesti lanseerattu kryptovaluutta, ja siksi se aito ja alkuperäinen. Tästä johtuen Bitcoin on aivan omassa kategoriassaan. Se luotiin nimenomaan vaihtoehtoiseksi valuutaksi.

Altcoinit: Kaikki Bitcoinin jälkeen luodut kryptovaluutat ovat altcoineja. Vaikka niistä monet voidaan kategorisoida lisäksi seuraavaksi esiteltäviin kategorioihin, ne ovat joka tapauksessa ennen kaikkea altcoineja. 

Stablecoins: Stablecoinit ovat kryptovaluuttoja, jotka seuraavat tietyn omaisuuserän, kuten jonkin fiat-valuutan (esim. dollarin tai euron) arvoa. Stablecoinien arvo pidetään synteettisesti sen seuraaman fiat-valuutan tasolla, minkä tavoitteena on vähentää kryptomarkkinoiden voimakasta volatiliteettia. Tunnetuimmat stablecoinit markkinoilla ovat DAI ja Tether.

DeFi -tokenit: DeFi, eli Decentralized Finance, tarkoittaa hajautettua rahoitusta. DeFi tokenit ovat kryptovaluuttoja, jotka tarjoavat pelkän maksuvälineen sijasta laajempia rahoituspalveluita, joista puuttuvat kokonaan kaikki kolmannet osapuolet. DeFi -markkinat ovat kasvaneet valtavasti vuodesta 2021 lähtien. Hyviä esimerkkejä DeFi tokeneista ovat erilliset lohkoketjut yhdistävä Polkadot, Suomessa perustettu kryptolainojen tarjoaja Aave, ja Ethereumin haastava älysopimusverkko Cardano.

Meemikryptot: Meemikryptot luokitellaan kryptoiksi, joilla ei ole todellista käyttötarkoitusta. Ne on tarkoitettu vain hauskaksi lisäksi markkinoille ja niitä käytetään pääasiassa aktiiviseen, spekulatiiviseen kaupankäyntiin. Vuonna 2021 meemikryptot, kuten Dogecoin ja Shiba Inu, nousivat arvoon arvaamattomaan, ja ovat vakiinnuttaneet asemansa markkinoilla.

Tunnetuimmat kryptovaluutat

Mikä on paras kryptovaluutta?

Siinäpä se miljoonan taalan kysymys. Harmi, että kukaan ei voi antaa sinulle suoraa vastausta siihen. Pitkään ajateltiin, että Bitcoin on paras kryptovaluutta, koska se oli se arvokkain ja tunnetuin, mutta tänä päivänä markkinoilta löytyy niin moneen tarkoitukseen erittäin potentiaalisia kryptovaluuttoja, että niiden paremmuutta on lähes mahdotonta vertailla.

Kryptovaluuttoja vertaillessa onkin tärkeintä muistaa se, että niiden arvo ei kerro välttämättä mitään niiden kasvupotentiaalista. Sen sijaan kurssitaulukon tuijottamisen sijasta suosittelemme tutustumaan niihin sinua kiinnostaviin kryptovaluuttoihin lähemmin. Selvitä mihin niitä voidaan käyttää, onko niillä mahdollisuutta murtautua yleiseen käyttöön esimerkiksi kuluttajien, yritysten ja instituutioiden puolella, ja onko niissä täten kasvupotentiaalia. 

Loppujen lopuksi jokaisen on vastattava otsikon kysymykseen aivan itse. Mutta tässä on kuitenkin muutama esimerkki mielenkiintoisista kryptovaluutoista, joita markkinoilla tällä hetkellä suositaan:

Bitcoin

Bitcoin on ylivoimaisesti markkinoiden suurin ja tunnetuin kryptovaluutta. Se lanseerattiin vuonna 2009 ja on sen jälkeen kokenut sanoinkuvaamattoman kasvun. Yksi BTC maksoi lanseeraushetkellä alle 1 sentin, kun taas nykyään yhden coinin arvo on käynyt jopa yli 60 000 eurossa. Sen kokonaismarkkina-arvo on peräti 1 262 miljardia dollaria.

Vaikka Bitcoin on suurin kryptovaluutta, se on viime aikoina saanut osakseen paljon kritiikkiä kryptoasiantuntijoilta. Sitä on kuvattu ”vanhentuneeksi” ja ”jäykäksi”, millä viitataan siihen, että Bitcoinin transaktioajat ovat liian hitaita ottaen huomioon sen suosion. Bitcoinilla kestää huomattavasti kauemmin kuin esimerkiksi Ethereumilla yhden tapahtuman suorittamiseen, ja kun tapahtumia on tuhansittain minuutissa, prosessi pitkittyy.

Siitä huolimatta BTC on edelleen markkinoiden kiistaton ykkönen, eikä markkinoilta löydy vieläkään sille potentiaalista haastajaa. Vaikuttaa myös epätodennäköiseltä, että sen arvo laskee, koska se on markkinoiden tunnetuin krypto. Useimmat ihmiset ovat kuulleet Bitcoinista, mukaan lukien ne, jotka eivät tiedä mitä kryptovaluutat ovat.

Lue lisää Bitcoinista.

Ethereum

Ethereum on markkinoiden toiseksi suurin kryptovaluutta 561 miljardin dollarin markkina-arvollaan. ETH oli vuonna 2021 korkeimmillaan, sillä tuolloin yksi coin maksoi yli 4 500 dollaria. Pelkästään viime vuonna sen coinit nostivat arvoaan lähes 1000%.

Monet pitävät Ethereumia myös sinä kaikkein suurimman kasvupotentiaalin omaavana kryptoalustana. Tämä johtuu siitä, että se toi ensimmäisenä markkinoille älysopimukset. Älysopimukset mahdollistavat erilaisten hajautettuja palveluiden kehittämisen, mikä johti DeFi -markkinoiden syntymiseen ja ripeään kasvuun. Tänä päivänä voidaan jo sanoa, että kryptovaluuttoja löytyy markkinoilta niin monia juuri Ethereumin vuoksi. Se toimii globaalina alustana älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille.

Lue lisää Ethereumista.

Cardano

Cardano lanseerattiin vuonna 2017, ja se on krypto, joka haluaa jakaa valtaa uudelleen ja luoda avoimemman ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan. Se perustettiin alunperin haastamaan Ethereum, ja paikkaamaan sen heikkouksia, minkä vuoksi sitä pidetään yleisesti Ethereumin ja Bitcoinin yhdistelmänä. Cardano on kasvanut erinomaista vauhtia julkaisunsa jälkeen.

Pelkästään vuoden 2021 aikana Cardanon ADA coinien arvo on noussut yli 2000%, mikä tarkoittaa, että lanseerauksen jälkeen sen arvo on noussut noin 10 000%. Sen markkina-arvo on 71 miljardia dollaria ja se on markkinoiden kuudenneksi suurin kryptovaluutta.

Cardanosta houkuttelevan tekee se, että se käyttää louhinnan sijasta edellä mainittua stakingia. Tämä tarkoittaa, että sinut palkitaan uusilla coineilla kun holdaat niitä. Tätä verrataan usein koron ansaitsemiseen.

Lue lisää Cardanosta.

Polkadot

Polkadot lanseerattiin vuonna 2020, mutta se on jo vakiinnuttanut asemansa markkinoiden suurimpien kryptovaluuttojen joukossa. Sen markkina-arvo on 53 miljardia dollaria, ja sen coinin arvo on noin 52 dollaria. Polkadotin julkaisusta lähtien DOT on kasvattanut arvoaan noin 2000%.

Polkadotia kutsutaan yleisesti ”lohkoketjuksi, joka yhdistää kaikki lohkoketjut”. Käytännössä Polkadot siis yhdistää erillisiä lohkoketjuja, jotka muuten eivät kykenisi kommunikoimaan keskenään, tai tekemään yhteistyötä. Tämä oli pitkään alalla mahdotonta, joten Polkadot on tuonut ratkaisun yhteen alan suurimpaan ongelmaan. Tämä ongelma on hidastanut lohkoketjuteknologian käyttöönottoa esimerkiksi kuluttajamarkkinoilla. Siksi useat asiantuntijat näkevät Polkadotissa suurta potentiaalia ja ennustavat sen kasvavan jyrkästi tulevaisuudessa.

Lue lisää Polkadotista.

DogeCoin

Dogecoin on epäilemättä markkinoiden tunnetuin meemikrypto ja ehkä maailman puhutuin meemi. Tämä on ansaittua, sillä DogeCoin sai alkunsa täydestä vitsistä, kun sen kehittäjät halusivat luoda hauskemman kryptovaluutan, joka vetoaisi huumorintajuisempiin sijoittajiin vakavan Bitcoin-yhteisön ulkopuolella.

DogeCoin on lanseerattu jo vuonna 2013, mutta vasta vuonna 2021 sen arvo lähti kasvuun, minkä seurauksena siitä tuli maailmanlaajuinen ilmiö. Tästä kaikki kiitos kuuluu Elon Muskille. Toistuvien Twitter-viestien ja lausuntojen kautta hän onnistui saamaan DogeCoinin arvon liitoon.

Tämä meemikryptojen äiti on nykyään markkinoiden yhdeksänneksi suurin markkina-arvolla mitattuna, 35 miljardia dollaria. Sen viime vuoden tuotto oli yli 10 000%.

Lue lisää DogeCoinista.

Shiba Inu

Shiba Inu on DogeCoinin perustuva ja sen haastava meemikrypto, jota kuvaa sama Shiba-rotuinen koira. Se tunnetaan kryptomarkkinoilla nimellä ”The Dogekiller”, koska se haluaa haastaa ja ohittaa DogeCoinin markkina-arvollaan.

Kukaan ei aluksi uskonut Shiba Inun potentiaaliin, mutta kuten kryptomarkkinoilla usein tapahtuu, se pääsikin yllättämään! Se nousi aivan DogeCoinin rinnalle, ja kesti kauan ennen kuin DogeCoin pääsi jälleen erottautumaan siitä suurimpana ja arvokkaimpana meemikryptona.

Shiba Inun markkina-arvo on tällä hetkellä 28 miljardia dollaria, ja se on sijalla 11 arvokkaimpien kryptojen listalla. Vuoden 2020 julkaisunsa jälkeen SHIB on noussut järjettömällä 92 miljoonalla(!) prosentilla.

Kryptovaluuttojen tulevaisuus – Kannattaako niihin sijoittaa?

Voiko Bitcoinista tulla kaikki valtioiden valuutat korvaava globaali maksuväline? Onko lohkoketjuteknologiasta oikeasti nykyisen internetin haastajaksi? Kryptovaluutat ovat vuosien varrella herättäneet paljon keskustelua. Silti edelleen tuntuu siltä, että se, onko niissä tulevaisuuden potentiaalia riippuu ihan siitä, keneltä sattuu kysymään. Mutta jos katsotaan asiaa ihan teknologiselta ja käyttöpotentiaalin kannalta, niin kyllä niiden suurimpien epäilijöidenkin pitäisi kyetä näkemään, että kryptovaluutoissa kytee paljon sellaista potentiaalia, jota monet eivät selkeästi ole edes ymmärtäneet. 

Kryptovaluutta kurssit Ota nämä asiat huomioon!

Esimerkiksi maksuvaluuttojen saralla kryptovaluuttojen käyttö on jo täyttä totta. Monissa verkkokaupoissa ja nettikasinoissa on täysin mahdollista käyttää maksuvaluuttana Bitcoinin lisäksi myös Ethereumia ja Litecoinia. Ja tämän lisäksi maailman suurin maksukorttien tarjoaja, Visa, tarjoaa jo kryptoluottokortteja. Tästä puuttuu enää vain se, että kaupat päivittäisivät korttipäätteensä 2020-luvulle, ja kryptovaluuttoja voisi käyttää päivittäistavaroiden ostamiseen. 

Maksuvaluuttojen lisäksi kryptovaluuttojen pohjana toimiva lohkoketjuteknologia on kuitenkin se asia, jossa piilee se suurin kasvupotentiaali kryptoalalla. Lohkoketjuteknologia venyy todella moneen, ja esimerkiksi yliopistoissa ja yrityksissä sitä voidaan käyttää oppilaiden tietojen, sopimusten ja muiden asiakirjojen erittäin turvalliseen säilömiseen. Myös terveystietosi olisivat lohkoketjussa huomattavasti paremmin tallessa, kuin pilvipalveluissa. 

Lisätään tähän vielä kryptolainat, jossa lainaa tarvitseva ottaa lainan suoraan lainan tarjoajalta ilman mitään kolmansia osapuolia välissä sotkemassa, sekä lohkoketjuteknologian tarjoamat logistiset mahdollisuudet, ja oletamme, että kryptovaluuttojen tulevaisuuden potentiaali alkaa valottua sinullekin. 

Mitä haittoja kryptovaluuttoihin liittyy?

Vaikka kryptovaluuttojen hyödyt ovat monet, kolikolla on aina kaksi puolta. Koskaan ei voida ohittaa sitä faktaa, että kryptovaluutat ovat täysin sääntelemättömiä omaisuuseriä, joiden hallinta on niiden käyttäjien itsensä käsissä. Esimerkiksi jos sinulla on Bitcoinia, ja lähetät sitä jollekin toiselle, jonka wallet hyväksyykin vain Ethereumia, lähettämäsi Bitcoinit menetetään. Niitä ei voi enää palauttaa, eikä niistä voi hakea minkäänlaisia korvauksia vakuutusten kautta, sillä kryptoja ei voi vakuuttaa. 

Monet myös mieltävät kryptovaluutat rikollisia hyödyttäviksi valuutoiksi, sillä kryptovaluuttoja voi käyttää täysin nimettömästi. Se on totta, että kryptovaluuttoja käytetään usein esimerkiksi kiristystapauksissa lunnaina, mutta eipäs unohdeta, että kyllä niitä rikoksia tehtaillaan ihan samaa tahtia myös fiat-valuutoilla. 

Erityisesti sijoittajia kryptovaluutoissa huolettaa niiden volatiilisuus. Samalla kun Bitcoinin hinta voi ampaista päivässä tuhansia prosentteja ylös, se voi tulla samaa tahtia seuraavan päivänä myös alas. Tämä on myös ollut yksi syy, miksi niin harva uskoo Bitcoinin koskaan soveltuvan käyttövaluutaksi: sen arvon vaihtelut ovat liian nopeita ja suuria. Kryptovaluuttoihin sijoittavatkin siksi useimmiten aktiivisesti kauppaa käyvät treidaajat, jotka avaavat ja sulkevat kauppoja hyvin lyhyillä väliajoilla. 

Se, kannattaako kryptovaluuttoihin sijoittaa pitkällä aikavälillä riippuu täysin riskinsietokyvystäsi, sekä kärsivällisyydestäsi. Jos uskot, että jossakin kryptovaluutassa on pitkällä aikavälillä paljon kasvupotentiaalia, sen lyhyen aikavälin volatiilisuuden ei pitäisi olla sinulle este. Mutta jos niiden sääntelemättömyys hermostuttaa, kannattaa jäädä seuraamaan näiden uusien markkinoiden kehitystä sivusta ja miettiä myöhemmin uudelleen.

Käytännön vinkkejä kryptovaluuttoihin sijoittamiseen

Kryptovaluuttoihin sijoittamiseen voidaan soveltaa päällisin puolin täysin samoja sääntöjä, kuin kaikkeen muuhunkin sijoittamiseen. Kaikkein tärkeintä on tietenkin se, että ymmärrät mihin olet laittamassa rahaa. Älä koskaan sijoita kohteeseen, jota et tunne tai ymmärrä! Kryptovaluuttojen kohdalla niihin tutustuminen kunnolla on kuitenkin erityisen tärkeää, sillä niiden käyttötarkoitukset vaihtelevat kryptosta toiseen. 

Aloita siis selvittämällä mikä sinua kiinnostava kryptovaluutta on ja mihin sitä käytetään. Tämän jälkeen suosittelemme ottamaan huomioon myös seuraavat asiat.

Selvitä kryptovaluutan tavoitteet ja strategia: 

Kun ymmärrät, mikä jokin kryptovaluutta itse asiassa on, haluat varmasti ymmärtää, onko siinä tulevaisuudessa kasvupotentiaalia. Tämä selviää perehtymällä kyseisen krypton strategiaan ja tulevaisuuden visioihin. Nämä asiat löytyvät usein suoraan kryptovaluutan omilta kotisivuilta, heti etusivulle listattuna. 

Ymmärrä kryptoihin sijoittamiseen liittyvät riskit: 

Kaikkeen sijoittamiseen liittyy aina riski. Kryptovaluuttojen kohdalla tämä on erityisen tärkeää ottaa huomioon, sillä ne ovat hyvin epävakaita sijoituskohteita, mikä tarkoittaa korkeaa riskiä. Kannattaa myös muistaa, että kryptovaluuttojen kohdalla niiden historiallinen liikehdintä kurssitaulukolla ei kerro paljoakaan niiden tulevaisuuden liikkeistä. Vaikka Bitcoin onkin noussut useita satojatuhansia prosentteja vuodesta 2009, monet ovat silti onnistuneet menettämään rahaa sijoittaessaan digitaalisiin valuuttoihin.

Älä koskaan sijoita rahaa, jota sinulla ei ole varaa menettää: 

Kaikkeen sijoittamiseen liittyvä erittäin tärkeä ohje: jos taloutesi ei kestä sijoitusbudjettisi menettämistä kokonaisuudessaan, älä sijoita sitä ainakaan kokonaan. Vaikka kryptovaluuttojen tuottopotentiaali on usein hyvin korkea, se ei tarkoita, että sinulle olisi luvassa taattuja tuottoja. Älä koskaan sijoita enemmän, kuin mitä voit hyvillä mielin menettää. On myös fiksumpaa sijoittaa pienempiä summia usein, kuin laittaa koko potti kerralla menemään. 

Hajauta sijoituksesi useille kryptovaluutoille: 

Laajalti hajautettu salkku takaa pienemmät riskit, ja voi siten vähentää tappioita. Siksi suosittelemme, että sen sijaan, että sijoittaisit kaikki varasi vain yhteen kryptovaluuttaan, kannattaa hajauttaa budjettisi useamman korkean potentiaalin krypton välillä.

Valitse hyvä kaupankäyntialusta: 

Parhaan tuoton takaamisen A ja O on kryptovaluuttapörssin valitseminen oikein. Jos maksat sijoittamisesta korkeita maksuja, tuottosi jäävät tottakai pienemmiksi. Toinen huomioon otettava asia kaupankäyntialustojen saralla on, että ilman riittäviä analyysityökaluja ja toimintoja sinun on vaikeaa saavuttaa tuottoa ja pienentää tappioita. Me suosittelemme kryptosijoittamiseen Capital.com, joka on käyttäjäystävällinen, halpa ja tarjoaa sijoittamiseen kaiken tarvitsemasi tuen ja työkalut.

Mikä määrittää kryptovaluutan hinnan?

Ennen kuin voit rauhallisin mielin lähteä laittamaan rahojasi kryptovaluuttoihin, sinun täytyy myös ymmärtää, mitkä asiat vaikuttavat niiden arvon kehitykseen. Niiden hinnat tunnetusti vaihtelevat hyvinkin rajusti lyhyen ajan sisällä, mihin ei olla totuttu niiden perinteisten sijoituskohteiden kohdalla. Vaikka kryptovaluutat eroavat osakkeista ja rahastoista monin tavoin, niiden arvon kehitykseen löytyy tiettyjä yleissääntöjä. 

Ensinnäkin niiden kurssiliikkeisiin vaikuttavat markkinavoimat, eli kysynnän ja tarjonnan välinen suhde. Mitä enemmän käyttäjiä jollakin kryptovaluutalla on, sitä korkeammaksi sen hinta nousee. Jos taas suuri osa jonkin krypton omistajista myy tai vaihtaa kryptonsa pois, sen hinta laskee. Siinä on esimerkki kysynnän muutoksista, mutta sen lisäksi on myös tarjonnan puoli. Mitä enemmän jotakin kryptovaluuttaa on saatavilla, sitä alhaisempana sen hinta pysyy, vaikka kysyntä olisi korkeaa.

Kysynnän ja tarjonnan väliseen suhteeseen taas vaikuttavat seuraavat tekijät:

  • Uutiset
  • Sosiaalisen median trendit
  • Hype
  • Louhinta ja staking

Erityisesti uutisilla, sosiaalisen median trendeillä ja yleisellä hypellä on ollut paljon valtaa kryptovaluuttojen arvon kasvun saralla. Kryptovaluutta, joka saa positiivista julkisuutta mediassa, ja jolla on vahva yhteisö erilaisissa sosiaalisissa verkostoissa, nostaa tyypillisesti arvoa, koska tämä kaikki lisää sen kysyntää. Samalla tavalla huono julkisuus, vähäinen hype ja muut negatiiviset tekijät johtavat kysynnän laskuun, mikä puolestaan ​​johtaa hinnan laskuun.

Sijoittaminen kryptovaluuttaan 2023 – Kuinka ostaa kryptovaluutta

Jos olet nyt vakuuttunut, että kryptovaluutat kannattaa lisätä kauppalistalle, niin seuraava askel on tietenkin lähteä ostoksille. Vaikka kryptovaluutat vaikuttaisivat aluksi monimutkaisilta, niiden ostaminen on lastenleikkiä. Homma toimii kas näin:

  • Etsi itsellesi paras kauppapaikka
  • Rekisteröidy käyttäjäksi
  • Tee alkutalletus, joka on sitten sinun sijoitettavissasi
  • Etsi kryptovaluutta, johon haluat sijoittaa, kirjaa ostosumma ja klikkaa kauppa auki.

Näin yksinkertaista se on! Jos haluat tarkempia ohjeita kryptovaluutan ostamiseen, voit lukea lisää tästä artikkelista.

Yhteenveto

Tässä “Kryptovaluutat aloittelijoille” -artikkelissa olemme käyneet läpi kaiken, mitä näistä virtuaalivaluutoista tarvitsee tietää, mukaan lukien mitä ne ovat ja miten ne toimivat. Olemme myös kuvanneet, mikä niiden tarkoitus on, ja minkä tyyppisiä kryptovaluuttoja markkinoilta löytyy.

Toivomme, että ymmärrät nyt paremmin kryptovaluuttojen monipuolisen luonteen, ja miksi niitä pidetään tärkeinä teknologisina ratkaisuina tulevaisuuden kannalta.

Haluatko sijoittaa niihin? Sitten on tärkeää, että ymmärrät kunnolla kryptovaluuttoihin liittyvät riskit, etkä koskaan sijoita niihin enempää rahaa, kuin mitä sinulla on varaa menettää. Vaikka kryptomarkkinat ovat kasvaneet useita miljoonia prosentteja muutamassa vuodessa, ei ole kuitenkaan olemassa takeita siitä, että niistä saa tuottoa.

On myös tärkeää olla varovainen sen suhteen, mistä kryptovaluuttoja ostaa. Capital.com on meidän selkeä suosikkimme, sillä tällä sivustolla on halvimmat hinnat, erinomainen sijoituskohteiden valikoima ja useita innovatiivisia ominaisuuksia ja työkaluja sijoittamisen tueksi, mukaan lukien uraauurtava Copytrading -ominaisuus.

Osta kryptoja täältä Sijoittaminen kryptovaroihin on sääntelemätöntä joissakin EU-maissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa.
Sinulla ei ole EU:n sijoittajatakuuta.
Pääomasi on alttiina riskeille.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on kryptovaluutta?

Kryptovaluutat ovat virtuaalivaluuttoja, eli niillä ei ole lainkaan fyysistä olomuotoa, kuten seteliä tai kolikkoa, eikä keskitettyä hallintoa, kuten jonkin maan keskuspankkia niitä sääntelemässä. 

Mitä järkeä kryptovaluutoissa on?

Kryptovaluutan tarkoitus on poistaa kaupankäynnistä ja niiden käytöstä kaikkien kolmansien osapuolten, kuten pankin tarve. 

Kuka vastaa kryptovaluutan hallinnoinnista?

Kryptovaluutta on hajautettu valuutta, joka perustuu lohkoketjuun, mikä tarkoittaa, että sitä hallitsevat kaikki kryptovaluuttaa omistavat käyttäjät.

Mistä kryptovaluuttojen arvo koostuu?

Kryptovaluuttojen arvoon vaikuttaa kysynnän ja tarjonnan välinen suhde, sekä niiden näkyvyys esimerkiksi mediassa ja sosiaalisessa mediassa.

Minkä tyyppisiä kryptovaluuttoja markkinoilta löytyy?

Digitaalisia valuuttoja on tuhansia, kuten Bitcoin, Ethereum, Dogecoin ja Polkadot. Kryptot luokitellaan joko Altcoineiksi, Defi-kolikoiksi, Meemikryptoiksi tai Stabelcoineiksi.

Miten kryptovaluuttoihin voi sijoittaa?

Etsi itsellesi paras kauppapaikka, rekisteröidy käyttäjäksi, tee alkutalletus, joka on sitten sinun sijoitettavissasi, etsi kryptovaluutta, johon haluat sijoittaa, kirjaa ostosumma ja klikkaa kauppa auki.

Onko kryptovaluuttoihin sijoittaminen kannattavaa?

Kryptovaluutat tarjoavat kaikki erilaisia käyttötarkoituksia pelkän maksuvaluutan lisäksi, ja niistä monissa on todella suurta kasvupotentiaalia. 

Teresa Maria

Teresa Maria on copywriter ja digitaalinen nomadi.

Lähes vuosikymmenen ajan hän on työskennellyt digimarkkinoinnin parissa. Silloin, kun hän ei kirjoita tälle sivustolle, hän viettää aikaa oman bloginsa parissa, joka keskittyy matkailuun ja kestävään lifestyleen.

Teresa Maria sijoittaa pääasiassa kryptovaluuttaan ja näkee itsensä ennemmin pitkäaikaisena sijoittajana kuin päiväkauppiaana. Hänen omasta salkustaan löytyy korkean riskin omaisuuseriä, mikä on mahdollista, koska hän luottaa 100% naisen vaistoonsa.

Osakkeet, kryptovaluutat ja erilaiset sijoitusstrategiat ovat Teresa Marian suuri intohimo, ja tällä sivulla hän jakaa ajatuksiaan ja kokemuksiaan juuri näistä aiheista.

Katso kaikki artikkelit tekijältä Teresa Maria