Voiko erilaisiin maksutapoja tarjoaviin yhtiöihin sijoittaa?

Tililtä tilille -maksut ovat nopeasti kehittymässä yhä suositummaksi maksutavaksi sekä kauppiaiden että kuluttajien keskuudessa. Maksuala kehittyy hyvin nopeasti ja tililtä tilille -palvelu on melko uusi tuote, joten on luonnollista, että aika ajoin syntyy keskustelua siitä, miten eri sääntöjä ja lainsäädäntöä tulisi tulkita.

Rahoitusteknologiayritysten kiinnostavuus lisääntyi merkittävästi koronapandemian aikana, kun yhä useammat ihmiset tekivät ostoksia verkossa ja maksoivat maksuja digitaalisesti välttääkseen fyysisen kontaktin.

Myös maksupalveluja tarjoavien yhtiöiden kiinnostus pörssiin kirjautumisesta on kasvanut huomattavasti viimeisen viiden vuoden aikana. Kaikki eivät pörssistä kuitenkaan vielä löydy.

Nordstjernan Growth sijoitti maksuyhtiö Zimpleriin

Nordstjernan Growth sijoittaa  vuonna 2012 perustettuun ruotsalaiseen maksuyhtiön nimeltä Zimpler. Zimpler talletus kasinot ovat yleistyneet ja yhtiön palvelua nähdään nykyisin myös striimauspalveluissa ja verkkokaupoissa. Zimplerin, pääkonttori sijaitsee Tukholmassa. Sijoitus tehdään Nordstjernanin kasvualoitteen, Nordstjernan Growthin, puitteissa. Se on kolmas osake Nordstjernan Growthin salkussa.

Yhtiö tarjoaa tililtä tilille -maksuja asiakkaille useilla eri aloilla. Zimplerin modernin teknologia mahdollistaa yksinkertaiset, nopeat, kustannustehokkaat ja turvalliset rahansiirrot. Nordstjernan Growth on Zimplerin vähemmistöomistajana. Sen tavoitteena on tukea ja nopeuttaa yrityksen kaupallista kehitystä. Tämän se tekee laajentamalla Zimplerin jo laajaa asiakaspohjaa ja keskittymällä uusien asiakasryhmien kehittämiseen.

Trustly haluaa yhä pörssilistautumisen, mutta ei nykyistä aikataulua

Ruotsalainen maksuyritys Trustly pyrkii edelleen listautumaan pörssiin, mutta tällä hetkellä listautumiselle ei ole näkyvillä täysin varmaa aikataulua. Kuten Zimpler myös Trustly on maksutapa, jonka avulla käyttäjät voivat maksaa ostokset suoraan pankkitililtään.

Yhtiö on raportoinut 46 prosentin noususta nettotuloissaan 74,86 miljoonaan dollariin ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Tämä onnistui erityisesti Pohjois-Amerikan markkinoiden kasvun tukemana.

Pari vuotta sitten Trustly lykkäsi listautumissuunnitelmiaan Ruotsin Finanssivalvonnan kommentoitua yhtiön due diligence -prosessia. Due diligence -tarkastus pyydettiin joidenkin Trustlyn asiakkaiden osalta, jotka käyttävät yhtiönmaksujen käynnistyspalvelua maksujen suorittamiseen kauppiaille.

Ruotsalainen vertaisyhtiö Klarna tutkii myös listautumista julkisille markkinoille

Kuten kaksi edellä mainittua yhtiötä, Zimpler ja Trustly, myös suomalaisille ehkä tutuin Klarna on ottanut kaiken hyödyn irti mahdollisuuksista, jonka kehittyvä fintech-ala on saanut viime vuosina osakseen. Vuodesta 2018 lähtien Klarnan liiketoiminta on muuttunut maksu- ja vähittäispankkialalla globaaliksi johtajaksi.

Klarna ilmoitti uuden 800 miljoonan dollarin rahoitussopimuksen päättämisestä 6,7 miljardin dollarin arvostuksella. Rahoitus sai vahvan tuen sekä uusilta että jo olemassa olevilta nykyisiltä sijoittajilta. Sijoitus on tarkoitus käyttää ensisijaisesti Klarnan johtavan markkina-aseman laajentamiseen Yhdysvalloissa.

Sijoitus on 800 miljoonan dollarin suuruinen kantapääoma ja arvostus 3x kertaa korkeampi kuin vuonna 2018. Tämä ylittää Klarnan julkiset vertaisyhtiöt samalla ajanjaksolla. Klarna ei toisaalta ole ollut immuuni fintech-osakkeiden merkittävälle alamäelle julkisilla markkinoilla sekään.

Yhtiön vertaisyhtiöt ovat laskeneet 80-90 % verrattuna huippuarvostuksiin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Klarnan arvostuksen oikaisu on samansuuruinen kuin sen julkisten vertaisyhtiöiden arvostus 45,6 miljardin dollarin arvostuksesta kesäkuussa 2021.

Näistä huomattavista haasteista huolimatta Klarna sai vahvan tuen nykyisiltä sijoittajiltaan, joihin kuuluvat mm. Bestseller, Sequoia, Commonwealth Bank of Australia ja Silver Lake. Lisäksi useat pitkäaikaisista sitoumuksistaan tunnetut yhteisöt tekivät ensimmäiset sijoituksensa Klarnaan. Näihin kuuluvat mm. Canada Pension Plan Investment Boar, joka hallinnoi yli 539 miljardia dollaria sekä Mubadala Investment Company, joka on 284 miljardin dollarin arvoinen Arabiemiraattien valtion rahasto.

Yhdysvalloissa Klarna on noussut tyhjästä markkinajohtajaksi, sillä sillä on lähes 30 miljoonaa käyttäjää, 60 %:n bränditietoisuus ja 30 Yhdysvaltain 100 suurimman vähittäiskauppiaan joukossa enemmän kuin Affirmilla ja Afterpayllä yhteensä.

Maailmanlaajuisesti Klarna on nyt maksutapana jo suurempi kuin Amex. Jopa 150 miljoonaa käyttäjää käyttää Klarnaa 2 miljoonaa kertaa päivässä ja sen sovelluksia on ladattu yli 60 miljoonaa kertaa.

Toimitus

Katso kaikki artikkelit tekijältä Toimitus