Oletko yksi niistä, joka unelmoi rahan säästämisestä ja siitä osan sijoittamisesta? Ehkäpä et tiedä mistä aloittaa? Tai säästäminen ylipäätänsä tuntuu vaikealta? Et todellakaan ole yksin etkä ainoa, joka asian kanssa kamppailee. Itse asiassa, hyvin moni on juuri tässä kohtaa jumissa, sillä tietotaidon puute saa jähmettymään. Rahan säästäminen ei kuitenkaan ole rakettitiedettä, vaan täysin mahdollista kaikille. Motivaatiolla ja päättäväisyydellä pääsee pitkälle.
Sisällysluettelo
Prioriteetit pois alta
Ennen kuin säästämiseen rupeaa, on ensisijaisen tärkeää kiinnittää huomiota tiettyihin asioihin. Jos olet esimerkiksi velassa jollekin tai jollekulle, tulee näistä veloista päästä eroon heti ensimmäisenä. Tällä tavoin pääset aloittamaan kuin puhtaalta pöydältä eivätkä pienimmätkin voitot katoa jonkun muun suihin. Seuraavaksi kannattaa alkaa kiinnittää huomiota omaan rahan kulutukseen. Kirjaa ylös kaikki menosi ja kulusi vaikkapa kuukauden ajan, joten saat kutakuinkin realistisen kuvan omasta tilanteestasi ja kuukausikulutuksestasi. Oman kotitalouden menojen seurantaan löytyy myös useita erilaisia applikaatioita, kokeile esimerkiksi Mobifyta, Pennoa, Spendeetä, Fudgetia ja Monefytä. Sitten, kun olet päässyt paremmin perille omista kulutustavoistasi, on helpompi lähteä karsimaan kuluja ja miettimään, mistä pystyy säästämään.
Karsi tarpeettomat kulut pois
Tässä vaiheessa tulee miettiä, mitä asioita omasta kulutuksesta pystyy oikeasti karsimaan täysin pois. Sellaisia asioita on meillä kaikilla. Aluksi tällaisten asioiden pois karsiminen voi olla yllättävän hankalaa, sillä kun on tottunut johonkin, se vaatii uudenlaista asennoitumista arkeen ja elämiseen. Nykypäivänä monissa talouksissa on esimerkiksi monia erilaisia suoratoistopalveluiden kuukausittaistilauksia, on Spotify-maksua, podcast-palveluita ja äänikirjatilauksia. Mieti esimerkiksi näitä ja valitse vaikkapa 1 tai 2, jotka ehdottomasti haluat pitää ja karsi loput pois.
Toisaalta taas esimerkiksi rahaa hukkuu helposti erinäisiin pikkuostoksiin, kuten kahviloihin, kaupasta tai ravintolasta ostettuihin välipaloihin ja muihin tämän tyyppisiin asioihin. Kokeile karsia kaikki turhat kahvireissut pois ja valmistele välipalat mukaan kotoa. Myös lounaiden tuominen kotoa töihin tekee suuren eron lompakkoon. Tässä säästää pitkän pennin. Monesti esimerkiksi kahville mentäessä kuvittelee juovansa vain kahvin, mutta hetken mielijohteesta saattaa ostaa kylkiäisiksi jonkin leivonnaisen tai voileivän ja summa moninkertaistuu nopeasti. Tällaista saattaa helposti tapahtua useammankin kerran kuukaudessa, etenkin jos asuu tai tekee töitä kaupungissa.
Sijoittaminen on säästämistä
Kun olet saapunut siihen pisteeseen, että pystyt laittamaan palkastasi jonkin osan pois säästöön, on suositeltavaa sijoittaa se johonkin. Lisäksi säästämänsä rahan voi sijoittaa monin erin tavoin. Suoria sijoituksia ovat muun muassa osakkeet, sijoitusasunnot ja metsäpalstat, mutta käytännössä mikä tahansa ostamasi asia on loppujen lopuksi sijoitus. Sijoitat rahasi johonkin asiaan, jonka haluat itsellesi hankkia. Kalliin merkkilaukun ostaminen on esimerkiksi sijoitus, monesti tällaisten arvo vieläpä nousee ajan mittaan. Toisaalta taas esimerkiksi erilainen vedonlyönti, kuten Valioliiga- tai Euroviisut-vedonlyönti, on omanlaisensa sijoitus. Verrattaessa näitä kahta tulee kuitenkin tiedostaa, että niissä on erilaiset varmuudet saada vastinetta rahoillesi. Kun tämän muistaa, on jo hyvällä alulla mitä säästämiseen ja sijoittamiseen tulee. Sijoittamisasioissa voi kääntyä oman pankin puoleen ja kysellä lisää sijoittamisen mahdollisuuksista ja ylipäätänsä siitä, miten sijoittaminen toimii. Mielipiteitä on hyvä kysyä eri tahoilta ja selvittää asioita osaksi myös itse, jotta saa parhaita mahdollisia tuloksia aikaan.
Pieniä tekoja, joilla on suuria vaikutuksia
Säästämisessä kyse on paljolti myös pienten muutosten tekemisestä – loppujen lopuksi näillä on suuria vaikutuksia kuukausittaiseen kulutukseesi. Kannattaa esimerkiksi kiinnittää huomiota sähkölaskujen pienentämiseen, eli älä jätä esimerkiksi turhaa valoja päälle ja älä seiso suihkussa puolta tuntia. Nämä ovat kuitenkin sellaisia asioita, jotka toistuvat arjessa päivittäin, joten vaikka ne voivat tuntua pieneltä, ne ovat usein toistuvia asioita ja tekevät loppujen lopuksi suuren eron. Kannattaa myös kilpailuttaa erilaiset sopimukset, kuten sähkösopimus, vakuutus, puhelinliittymä ja sen sellaiset. Saatat löytää moninkertaisesti parempia vaihtoehtoja ja säästää vielä siinä samassa. Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä, on tärkeää asettaa itselle tavoitteita. Tavoitteita siihen liittyen, mihin haluaa säästää. Kun sinulla on selkeä kuva siitä, milloin ja millainen määrä rahaa sinulla tulee olla kasassa, motivaation määrä kasvaa huomattavasti ja säästämiseen tulee ihan erilainen fiilis. Tällöin sinulla on jokin konkreettinen tavoite ja se tekee sen saavuttamisesta monta kertaa helpompaa!