Viettelevimmät kreikkalaisherkut

Kreikkalainen ruoka on monille houkutin matkustaa Kreikkaan yhä uudestaan. Paikallinen ruoka koostuu tuoreista ja laadukkaista raaka-aineista, joiden arvostus näkyy ruokapöydässä. Herättelemme veden herahtamaan kielelle ja syvennymme kreikkalaiseen makumaailmaan tässä artikkelissa tarkemmin.

Kreikkalainen ruoka perustuu sen yksinkertaisuuteen ja se on yhtä aikaa kevyttä ja runsasta. Ruokaelämykset ovat useilla saareen matkustavilla olennainen osa lomaa ja niiden pariin palataan monesti kotikeittiössäkin.

Kotioloissa onnistuukin monenlaiset elämykset ja ruokamaailmasta voi siirtyä joskus helposti makuuhuoneen puolelle. Siellä voi ottaa käyttöön monia erilaisia apuvälineitä, jotka voivat tuoda akteihin kaivattua lisämaustetta. Seksin on tarkoitus olla nautinnollista ja sooloseksissä voi ottaa avukseen esimerkiksi vibraattorin, josta magic wand vibraattori voi toimia hyvänä esimerkkinä.

Monipuolisesti lihaa ja kasviksia

Tyypilliseen kreikkalaiseen keittiöön kuuluu paljon kasviksia, kalaa tai äyriäisiä sekä lihaa. Sivuun voidaan laittaa myös hieman erilaisia juustoja. Ruoka painottuu kasviksiin ja ne korvaavat yleensä suomalaisille tutut riisin, pastan tai perunan. Kasvisrepertuaariin kuuluvat erityisesti tomaatti, kurkku, paprika, kesäkurpitsa, sipuli ja munakoisot.

Mausteita käytetään sen sijaan vähemmän ja maku tuodaan lautaselle tuoreista yrteistä ja oliiviöljystä, jotka tuovat makua käytännössä mihin tahansa ruokaan. Käytetyimpiä yrttejä kreikkalaisessa keittiössä ovat oregano, persilja, timjami, minttu ja rosmariini.

Kun siirrytään jälkiruokiin, otetaan käyttöön hunaja ja maistellaan tuoreita hedelmiä. Lisäksi joskus saatetaan herkutella Lähi-idästä peräisin olevilla leivosresepteillä, joiden pohjana käytetään ihanan rapeaa filotaikinaa.

Paikalliset mezet ihanina alkupaloina

Kreikkalaisessa ravintolassa kannattaa viettää kauan aikaa ja nauttia ruoan antimista pitkän kaavan mukaan. Sen voi ehkä parhaiten aloittaa herkullisilla alkupaloilla. Tällöin tarjontaan otetaan mezet, jotka koostuvat pienistä maistelupaloista. Maistelupalat ovat yleensä kasvipohjaisia ja niissä käytetään paikallisia herkkuja. Se tukee kreikkalaisen syömiskulttuurin sosiaalisuudesta: pienet mezet jaetaan ja niitä tilataan usein monella eri lajikkeella.

Meze-lautaselta voi nähdä tavallisesti oliiveja, jotka kuuluvat tunnetusti kreikkalaiseen ruokapöytään. Laadukkaat oliivit tunnistaa tuoreudestaan ja paikallisuudestaan. Lisäksi fetajuusto maistuu alkupalana erinomaisesti esimerkiksi leivän ja oliivien kanssa. Älä unohda myöskään mahtavan yksinkertaista kreikkalaista salaattia.

Pääruoissa yhdistellään perinteitä ja uusia makuja

Kreikkalaisen keittiön pääruoka sisältää tyypillisesti runsaasti kasviksia sekä kalaa, lihaa tai äyriäisiä. Monet tuntevat moussakan, joka perinteinen kreikkalainen munakoisoannos. Munakoison lisäksi siinä käytetään pääraaka-aineina usein lampaan jauhelihaan ja juustoa, joten se sopii Suomen talveen lasagnen tapaan.

Jos olet matkustamassa Kreikan saarikohteisiin, kannattaa sinun herkutella kaloilla ja muilla merenelävillä, jos ruokavaliosi sen sallii. Ne toimivat varmana valintana esimerkiksi paikallisissa ravintoloissa ja erityisen herkullisia ovat esimerkiksi miekkakala ja meriantura.

Jälkiruoat kruunaavat elämyksen

Kreikkalaisessa ruokamaailmassa kannattaa ehdottomasti kokeilla myös makeampaa elämää. Jälkiruoat valmistetaan niin ikään tuoreista ja laadukkaista raaka-aineista. Herkut on tehty yksinkertaisilla menetelmillä ja maussa halutaan korostaa nimenomaan laadukkaita raaka-aineita.

Tavallisena makeuttajana toimii hunaja ja makunystyrät kohtaavat sen usein jälkiruoissa ja leivonnaisissa. Suosittuja jälkiruokia ovat esimerkiksi hunajapiiraat ja seesamihunajapatukat, mutta helpommalla tavalla kotikokki voi lisätä hunajaa kreikkalaiseen jogurttiin tai pähkinöihin.

Toimitus

Katso kaikki artikkelit tekijältä Toimitus