Vaihtamalla paranee?

Pankin vaihtaminen saattaa tuntua monimutkaiselta tai turhalta, jos on jo tottunut omaan pankkiinsa vuosien ajan. Pitkäaikaisessa pankkisuhteessa on puolensa, mutta joskus on hyvä vertailla, sopisiko toinen pankki nykyistä paremmin tämänhetkiseen elämän- ja taloudelliseen tilanteeseen. Vaihto ei ole kovin monimutkaista.

Eri pankit lanseeraavat uusia tarjouksia tai käytäntöjä, joten pankkeja voi olla hyödyllistä kilpailuttaa. Jos olet ottanut selvää, minkä pankin paketti vaikuttaa sinulle parhaimmalta, sinun tarvitsee tehdä vain päätös. Pankki hoitaa lähes kaiken muun puolestasi.

Vertailu

Netistä löytyy monia sivustoja, joissa pääsee vertailemaan eri pankkeja. Eri vertailusivustoilla voi esimerkiksi täyttää lainahakemuksen ja saada ehdotukset sopivasta lainatarjouksesta. Joillakin sivustoilla näkee ylipäätään, minkälaisia pankkitilipaketteja eri pankit tarjoavat sekä mitä etuja ja kustannuksia ne sisältävät.

Vanhan tilin sulkeminen

Tavallisen pankkitilin sulkeminen ei maksa yleensä mitään. Mikäli sinulla on kuitenkin esimerkiksi asuntolaina tai eläkesäästötili yhdessä pankissa ja haluat siirtää sen toiseen, sekin onnistuu helposti mutta saattaa sisältää maksuja. Toisaalta toisinaan uusi pankki haluaa houkutella asiakkaaksi ja tarjota siirtokulut. Sitten se vaatii jotakuinkin vain allekirjoituksen, ja niin laina- tai säästöasiat ovat uudessa pankissasi.

Päivitä tietosi virastoille ja pankkiin

Uuden pankkitilin avaaminen tai lainan siirtäminen sujuvat yleensä helposti, mutta sen jälkeen sinun tulee tehdä joitakin tärkeitä asioita. Muistathan päivittää uuden pankin tietosi sinne, missä sitä tarvitaan: esimerkiksi työpaikan HR-yksikköön, laskutettaville asiakkaille, Verohallinnolle tai Kelaan. Toisinaan pankki auttaa ja neuvoo näissäkin asioissa. Ja jos otat uuden ja/tai lisälainan uudesta pankista, sinun tulee tietenkin toimittaa kaikki pankin pyytämät asiakirjat.

Vaihda suoraveloitustilisi

Ja tärkeä muistutus loppuun. Mikäli sinulla on esimerkiksi kuntosalin tai hyväntekeväisyysjärjestön suoraveloitussopimuksia tai puhelinliittymän e-laskusopimuksia, vaihda sopimus heti, kun pääset kirjautumaan uuteen pankkiisi. Näiden muutoksen pitäisi hoitua noin viikossa, lainansiirrossa voi toisinaan mennä pidempään.

Jos innostuit vaihtamaan pankkia, näillä ohjeilla onnistut! Jos tulit vertailun jälkeen siihen tulokseen, että nykyinen pankkisi on sinulle paras vaihtoehto, sekin on hyvä juttu. Pääasia, että tiedät, että varasi ovat hyvässä huomassa!

Toimitus

Katso kaikki artikkelit tekijältä Toimitus