Tupakka- ja nuuskayhtiöiden osakkeisiin sijoittaminen

Tupakka – pahe, jonka suosio ei ole vuosien varrella karissut. Yhä tänä päivänä tupakan markkinarako on suuri, eivätkä nykyiset tupakkalait ole täysin onnistuneet katkopaan siipiä tupakalta. Tupakkatuotteiden suosio jatkuu ja uusia tupakoitsijoita syntyy, vaikka tupakointia pyritään hillitsemään mahdollisimman monilla tavoilla. 

Nykyisin todennäköisesti useat sijoittajat ainakin harkitsevat tupakka- ja nuuskayhtiöihin sijoittamista.  Syynä tähän on tupakkamarkkinoiden tilanne, joka mahdollistaa sen, että yleensä tupakka- ja nuuskaosakkeilla on jopa keskimääräistä paremmat osakkeet. Tuotetta pyritään hillitsemään, mutta samalla suosion lasku ei ole niin massiivinen, ettei tupakkayhtiöt olisi enää kannattavia.  

Tupakkayhtiöiden osakkeiden hinnat pysyvät alhaalla, kun sijoitus- ja eläkerahastot karsastavat niihin sijoittamista. Toisaalta esimerkiksi Keva on tunnettu Swedish Matchiin sijoittajana, joten täysin tupakkatuotteisiin sijoittaminen ei ole jäänyt. 

Tupakkayhtiöt pyrkivät kehittämään toimintaansa

Tupakoinnin haittavaikutukset eivät tule tänä päivänä kenellekään yllätyksenä, sillä ihmisten tietoisuus vaaroista on kasvanut runsaasti. Hiljalleen tietoisuus on alkanut näkyä myös tupakkatuotteiden suosiossa, mikä tarkoittaa luonnollisesti huonoa niin tupakkayhtiöille kuin niiden sijoittajillekin. Maailma muuttuu koko ajan savukevastaisemmaksi ja myös tupakkayhtiöiden tulee kyetä muuttumaan samaan tahtiin maailman kanssa ja mukautua ajan henkeen. 

Yksi mukautumis tavoista on paneutua tuotteisiin, jotka tarjoavat parempia vaihtoehtoja tupakoinnille. Näihin vaihtoehtoihin kuuluvat olennaisesti nikotiinipussit sekä sähkötupakat. Nikotiinipussit ovat pussinuuskan kaltaisia tuotteita, jotka eivät kuitenkaan sisällä ollenkaan tupakkaa. Vapet puolestaan mukailevat savukkeita, sisältämättä tupakkaa. Molempia tuotteita on markkinoilla jo nikotiinillisina ja nikotiinittomina ja tuotteita on laillista tilata Suomeen. 

Yksi suomalaisille sijoittajille kenties tutuimmista brändiään muokanneista yrityksistä on jo aiemmin mainittu Swedish Match. Alun perin yrityksen tuotevalikoima koostui tulitikuista sekä tupakasta, mutta brändi uudistui vuonna 2016. Tuolloin yritys päätyi luopumaan tupakasta ja markkinoille jäivät sikarit, nuuskat, purutupakat sekä tulitikut. Kehitys ei kuitenkaan ole pysähtynyt tähän, sillä nykyisin yritys on tuonut markkinoille myös jotain aivan uutta, nimittäin Zyn-nikotiinipusseja. 

Ovatko nikotiinipussit ja vapet tupakkayhtiöiden tulevaisuus?

On vaikeaa sanoa, millaiseksi tupakan ja nuuskan markkinat muuttuvat tulevina vuosina. On kuitenkin selvää, että muutosta tulee tapahtumaan. Tupakointia rajoitetaan niin Suomessa kuin ympäri maailman ja savuttomuuteen pyritään useilla erilaisila keinoilla. Vaikka usein kampanjoissa mainostetaan sitä, kuinka tupakka on terveydelle haitallinen tuote, niin valtioiden tasolla merkittävässä asemassa on kuitenkin kansanterveydellinen näkökulma – eli sairaalakulut, työkyvyttömyydestä aiheutuneet kulut sekä välillisesti tupakan aiheuttamat kulut. Motivaatio savuttomiin valtioihin onkin korkealla. 

Swedish Match on onnistunut uudistamaan brändiään tehokkaasti ja saanut sijoittajat kiinnostumaan enemmän. Markkinoille tuotu Zyn on nikotiinivalmiste, joka tuo avun nikotiinin himoon ilman tupakkaa. Nikotiinipussi on pieni valkoinen pussi, joka sisältää nikotiinia 3 mg. Pussia käytetään kuten pussinuuskaa, mutta tuotteet eivät sisällä lainkaan aitoa tupakkaa – ei edes tupakan makuinen Zyn-nikotiinipussi. 

Nykyisin myös vapejen, eli sähkösavukkeiden suosio on kasvanut. Yhä useampi valitsee nikotiinilliset tai nikotiinittomat vapet tupakan sijasta. Onkin odotettavissa, että tulevaisuudessa tupakkayhtiöt huomaavat myös nikotiinittomien vapejen suosion ja hyödyntävät näitä brändinsä uudistamisessa. 

Tupakkaan ja nuuskaan sijoittaminen

Sijoittaminen on aina riskaabelia, joten myöskään tupakka ja nuuska eivät ole sen turvallisempia kohteita kuin muutkaan kohteet. Jos sijoittamista tupakkayhtiöihin harkitsee, tulee ymmärtää useiden tekijöiden vaikutukset tupakkatuotteiden osakkeisiin. Esimerkiksi Savuton Suomi 2030 -kampanja koittaa työntää Suomen kohti savutonta ja nikotiinitonta Suomea. Jää nähtäväksi voiko kampanja onnistua – mutta vaikutukset ovat selvät, sillä tupakkalait purevat hyvin.

Suomi ei kuitenkaan ole ainoa savuttomuuteen pyrkivä maa, sillä yhä ueampi maa pyrkii rajoittamaan tupakkatuotteiden käyttöä esimerkiksi julkisissa tiloissa tai työpaikoilla. Aika näyttää miten tupakkateollisuuden käy. Jos siis mietit sijoittamista tupakkatuotteisiin, kannattaa pitää mielessä alaa koskevat tulevaisuuden näkymät, tutustua brändiään parantaneisiin tupakkayhtiöihin – kuten Swedish Matchiin – ja pysyä tarkkana markkinoiden muuttuessa.  

Toimitus

Katso kaikki artikkelit tekijältä Toimitus