Bitcoinit ovat ehdottomasti yksi tämän hetken kuumimmista sijoituskohteista, joka eroaa merkittävästi tavallisiin osakkeisiin sijoittamisesta. Sijoittajilla on sekä ennakkoluuloja että tiettyjä odotuksia liittyen bitcoineihin. Mitä sijoittajan olisi hyvä tietää bitcoineista?
Sisällysluettelo
Bitcoin on vain yksi monista kryptovaluutoista
Vaikka bitcoin on ehdottomasti tunnetuin kryptovaluutta, jokaisen pitäisi jo tietää, että kyseessä on vain yksi kymmenistä tuhansista kryptovaluutoista. Esimerkiksi ethereum ja dogecoin ovat muita suosittuja kryptovaluuttoja, joista ethreum on jo virallinen bitcoinin kilpailija. Bitcoinista vain uutisoidaan eniten, mutta todellisuudessa kryptokaupankäynnistä vain puolet käydään bitcoineilla.
Uudemmat kryptovaluutat hyödyntävät hienompia teknologioita, jotka päihittävät bitcoinin yksinkertaisen lohkoketjun. Nykyään samaan kryptoverkkoon pystyy rakentamaan useampia kryptovaluuttoja, hajautettuja sovelluksia sekä älysopimuksia.
Kryptosijoittamiseen liittyy riskejä ja mahdollisuuksia
Kryptosijoittaminen on monelle harrastesijoittajalle houkutteleva haaste, jonka osa on ottanut jo vastaankin. On tavallaan jännittävää sijoittaa kohteeseen, johon liittyy monia riskejä, mutta samalla myös mahdollisuuksia.
Kun sijoittaa bitcoiniin, on oltava perillä siitä, miten digivaluutan kurssi käyttäytyy. Bitcoin on kyllä kaikista kryptovaluutoista suosituin, mutta sen arvo on kaikesta huolimatta kytköksissä kysynnän ja tarjonnan lakiin. Tämä tarkoittaa sitä, että yksikin negatiiviseen sävyyn kirjoitettu uutinen tai julkisuuden henkilön kommentti sosiaalisessa mediassa saattaa vaikuttaa suoraan bitcoinin arvoon. Jos Elon Musk ilmoittaisi yhtäkkiä, että hänen mielestään bitcoinit ovat huonosti kehitettyjä ja teknologialtaan vanhentuneita, niiden arvo laskisi huomattavasti. Toisaalta mikäli hän ylistäisi bitcoinia muiden kryptovaluuttojen kuninkaana, tilanne olisi päinvastainen. Tämä tuottaa tietynlaisen riskin kryptovaluuttoihin sijoittamiseen.
Toisaalta isompi riski voi tietyissä tapauksissa merkitä suurempaa tuottoa, mikäli sijoittajaa onnistaa. Tavallaan bitcoiniin sijoittaminen onkin onnenpeliä ja on osattava sijoittaa viisaasti. Jos aihe kiinnostaa, klikkaa tästä lukeaksesi lisää.
Miten sijoitusriskejä voi madaltaa?
Riskejä voi pienentää sijoittamisstrategian avulla, kuten tietää jokainen kokenut sijoittaja. Ensinnäkin, jos bitcoiniin on sijoittanut vain pienen murto-osan omaisuudestaan, ei sijoituskokeilu pääty huonoimmalla mahdollisella tavalla. Suurin osa sijoituksista kannattaa aina olla mieluummin kiinni matalariskisissä sijoituksissa, tästä pienempi osa osakkeissa ja koko omaisuudesta kenties vain 1-2% bitcoinsijoituksissa. Jos kokeilu siis epäonnistuu, ei menetä koko omaisuuttaan.
Toisekseen sijoittajan on aina syytä hajauttaa sijoituksiaan. Tämä tarkoittaa sitä, että sijoitetaan kohteeseen eri ajankohtina ja sijoitetaan muutenkin eri kohteisiin. Esimerkiksi ajallinen hajauttaminen osaltaan tasoittaa sijoituksen arvon vaihtelua. Moni yrittää hakea sitä oikeaa hetkeä iskeä rahansa kiinni pörssiin, mutta todellisuudessa olisi viisaampaa hajauttaa sijoitukset.
Vaikka riskejä pystyy madaltamaan, on bitcoiniin sijoittaminen silti riskialtista, joten pitää olla aina valmiina myös menettämään sijoitetut rahat. Sijoituksiin ei siis tule laittaa sellaisia rahoja, joille tulee vielä tarvetta lähikuukausina. Vastuullisuus on kaiken A ja O.
Bitcoinit ovat paljon muutakin kuin vain sijoituskohde
Bitcoinit tunnetaan perinteisesti sijoituskohteena, mutta todellisuudessa ne ovat paljon muutakin. Esimerkiksi suuryritykset saattavat tehdä yrityskauppoja bitcoineilla, sillä rahan lähettäminen ulkomaille hoituu näin nopeammin ja helpommin kuin pankkien välityksellä.
Vaikka bitcoinit eivät vielä kovin monissa verkkokaupoissa maksutapana, on esimerkiksi El Salvador ottanut tämän digivaluutan viralliseksi maksuvälineeksi. On siis mahdollista, että tulevaisuudessa digitaalisia valuuttoja tullaan hyödyntämään enemmän. Pitää kuitenkin keksiä, miten bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen arvon heilahtelua pystyisi hallitsemaan. Kaikki on silti mahdollista, kun miettii, miten paljon teknologia on kehittynyt viimeisien vuosien aikana. Kryptovaluuttojen käytöstä on onnistuttu tekemään turvallisempaa ja sujuvampaa kuin 2010-luvun alussa.
Vaikka bitcoin onkin kaikkien kryptovaluuttojen veteraani, ei olisi yllättävää, jos jokin toinen kehittyneempi digivaluutta bitcoinin pois valokeilasta. Kryptovaluuttojen kehitystä on kiinnostavaa seurata ja jää vain nähtäväksi, mitä seuraavat vuodet tuovat tullessaan.