Suunnitelmana säästäminen? Huomioi ensin nämä kohdat

IMAGE

Säästäminen on nyt helpompaa kuin koskaan aikaisemmin. Hyvin usein se vaatii rautaisia hermoja ja kärsivällisyyttä, ja korkoa korolle -ilmiö onkin jo monelle varmasti tuttu. Internet on pullollaan erilaisia työkaluja, joiden avulla omaan talouteen perustuvan budjetin laatiminen on entistä vaivattomampaa.

Onko parempi ottaa lainaa tai käyttää säästöjä?

Talouden kuntoon saaminen ei ole mikään yksinkertainen tehtävä, ja se vaatii paljon työtä, kurinalaisuutta ja aikaa. Useimmilla on sukanvarressa muutama euro pahan päivän varalle ja taloudelliset hätätilanteet hoidetaan säästöistä, mutta toiset saattavat miettiä lainan ottamista tai lainata jopa rahaa, kuten Lainaa Helposti-palvelun kautta, joka vertailuttaa eri tarjoajien lainatuotteet, jotta kuluttajan olisi helpointa löytää juuri oikea laina, oikeaan hintaan.

Lainanottoa oman talouden suunnittelussa on usein pidetty jopa paheena. Usein laina on ollut apu vasta siinä vaiheessa, kun tilanteeseen ei ole ollut muuta vaihtoehtoa. Kysymys kuuluukin, miten valita oikea toimintatapa.

Ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa lähestymistapaa, joka määrittäisi pitäisikö hätätilanteessa valita joko käteinen tai luotto. Säästöjen käyttö vähentää lainan takaisinmaksuun liittyviä paineita, mutta hätätilanteessa rahan lainaaminen saattaa olla vaivattomin vaihtoehto.

Helpottaaksesi päätöksentekoa, seuraavassa käymme läpi sekä säästämisen ja niiden käytön että rahan lainaamisen hyvät ja huonot puolet.

Laadi suunnitelmasi järkevästi

Alkuun on hyvä miettiä, kuinka päästä tavoitteeseensa. Verkko on pullollaan ilmaisia työkaluja, joiden avulla voit oppia säästämään viisaasti. Älä pelaa taloudellisella tulevaisuudellasi uhkapeliä, vaan mieti ennemminkin, miten voit suunnitella menot ja kulut vastaamaan tulojasi.

Säästäminen on monin tavoin paljon parempi vaihtoehto kuin lainaaminen. Et joudu maksamaan kuukausittaisia lainaeriä ja olet vapaa veloista. Velanotto saattaa olla jopa tabu, erityisesti niiden mielestä, jotka vastustavat tiukasti rahan lainaamista ja suosivat oman pääoman käyttämistä hankintoihin.

Hyvä on kuitenkin huomioida, jos lainanotto suunnitellaan asianmukaisesti, otettua velkaa voidaan käyttää myös huomattavien voittojen hankkimiseen.

Mitä tulee säästämiseen, sen hyötyinä ja haittoina voidaan pitää muun muassa seuraavia kohtia:

 • Poistaa kuukausittaiset korot ja kulut

 • Lisää verotuksellista varovaisuutta

 • Kuluttaminen on stressitöntä

 • Säästäminen rajoittaa varallisuuttasi

 • Haittaa tulevaisuuden suunnitelmia

 • Vähentää tulevaa säästämistä

Toisaalta myös lainaamiseen voidaan liittää useita eri hyötyjä sekä haittoja, joista muutamia ovat seuraavat:

 • Edullisempi pitkällä aikavälillä

 • Auttaa vähentämään verorasitusta

 • Kannustaa taloudelliseen kurinalaisuuteen

 • Kuukausittaisten kulujen aiheuttama taakka

 • Korot voivat nousta ajan myötä

 • Lisämaksut ja seuraamukset


Käy läpi eri mahdollisuudet, ymmärrä sietokykysi ja laadi suunnitelma, joka kestää pitkälle tulevaisuuteen. Olipa sitten kyse säästämisestä tai lainanotosta, liittyy molempii luonnollisesti sekä hyötyjä että haittoja. Hyvä on kuitenkin tietää, ettei lainanoton tarvitse olla aina taakka. Esimerkiksi Lainaa Helposti on auttanut kuluttajia vähentämään mahdollisuuksia riskeihin, auttamalla kuluttajia löytämään oikeanlaisen lainan jo vuodesta 2014 lähtien. He vertailevat eri lainanmyöntäjät ja lainatuotteet, juuri kuluttajan tilanteeseen perustuen.

Toimitus

Katso kaikki artikkelit tekijältä Toimitus