Stablecoin (vakaavaluutta): Kaikki mitä sinun pitäisi tietää

vFlNOpDnRhQ92mAfyzZeZxdhkDuMMld5r7H2nAA7vtN0x h2kvpVzebAUwSKlpnClTCUqV2M2Aj65pdLvN0XIFX0Mk9chuWEugZ3cR5m1mf11K 82M3zFsXZdXUjM9twcCJ8 w0H2ciRRIrzfo0

Stablecoin eli suomennettuna vakaavaluutta on kryptovaluutta, jonka arvo on sidottuna toiseen tavalliseen valuuttaan, kuten Yhdysvaltain dollariin. Stablecoineja on olemassa erilaisia, mutta niillä kaikilla on tiettyjä tunnistettavia ominaisuuksia. Mitä ovat stablecoinit ja mihin niitä tarvitaan? 

Mikä on stablecoin?

Stablecoinit ovat flat-rahan eli tavallisten valuuttojen korvikkeita kryptomaailmassa ja niiden tarkoitus on vähentää kryptovaluuttojen arvon heilahteluja. Lisäksi kryptoverkoissa on erittäin monia palveluita, joihin ei pysty käyttämään flat-rahaa, kuten euroja ja dollareita. Palveluiden käyttöä varten on siis jouduttu kehittämään stablecoinit. Stablecoinit helpottavat kaiken lisäksi myös valuutansiirtoja, jotka tapahtuvat kryptovaluuttojen kauppapaikkojen sekä kryptolompakkojen välillä. Jos aihe kiinnostaa, opi kaikki stablecoineista täältä.

Miksi stablecoineja käytetään?

Stablecoinit kehitettiin ensisijaisesti siksi, koska kryptovaluuttojen arvot voivat nousta ja laskea paljon lyhyessäkin ajassa. Kryptomarkkinoita ei nimittäin säätele mikään, jolloin ihmiset voivat menettää kaikki kryptosijoituksensa tai jopa joutua hakkeroiduksi. Vaikka lohkoketjujen hyödyntämä hajautettu verkko onkin monella tapaa turvallinen järjestelmä, ei kyberuhkilta pysty koskaan kokonaan suojautumaan. 

Stablecoinit ovat tuoneet turvallisuudentunnetta sekä varmuutta kryptomarkkinoille. Jos haluaa siirtää sijoituksiaan tililtä toiselle, se onnistuu helposti ja nopeasti stablecoinien avulla, eikä tarvitse murehtia, että prosessissa menettäisi yhtäkkiä rahaa. Aktiiviset kryptosijoittajat hoitavat päivän “treidinsä” eli kryptovaluuttojen oston ja myynnin esimerkiksi bitcoineilla ja ethereumilla. Päivän päätteeksi rahat siirretään takaisin stablecoineiksi, jotta ei menetä tehtyä tulosta. Näin sijoittajan ei tarvitse joka kerta vaihtaa kryptosijoituksiaan flat-rahaksi, joka tulisi sekä työlääksi että kalliiksi. Pahimmassa tapauksessa pankki saattaa jopa lopettaa pankkitilin, sillä kaikki pankit eivät suhtaudu kryptovaluuttoihin myönteisesti, vaikka ne laillisia ovatkin Suomessa.

Miten stablecoinit eroavat muista kryptovaluutoista?

Millä tavoin stablecoinit siis eroavat tavallisista kryptovaluutoista, kuten bitcoineista. Kuten moni kryptovaluuttoihin tutustunut tietää, digivaluuttoihin sijoittaminen on riskialtista. Tämän takia suositellaan aina sijoittamaan ainoastaan sen verran rahaa kuin on varaa menettää. Stablecoinien tapauksessa ei ole yhtä suurta riskiä. Pienempi riski tarkoittaa myös sitä, ettei stablecoineilla oikeastaan pysty tekemään yhtä paljon tuottoa kuin muilla suosituimmilla kryptovaluutoilla. 

Erityyppisiä stablecoineja

Tällä hetkellä käytössä on muutamia suosittuja stablecoineja, jotka nousevat ylitse muiden. Kaksi suosituita stablecoinia ovat Tether (USDT) sekä USD Coin (USDC), joista molempien arvo on kiinni Yhdysvaltain dollarissa. 

Tether on kaikista stablecoineista tunnetuin sekä vanhin. Tetherin on perustanut iFinex Inc. yhtiö, joka on myös tunnetun BitFinex-pörssin taustalla. Onkin ollut paljon spekulaatiota siitä, miten BitFinex-pörssi ja Tether liittyvät toisiinsa. Huhtikuussa 2021 Tether lisättiin myös suositun kryptovaluuttojen vaihtoon käytetyn Coinbase-palvelun valikoimiin. USD Coin on taas hieman uudempi stablecoin, joka on varsinkin vuonna 2021 noussut huimaan suosioon. Valuutan arvo kasvoi yli miljardiin dollariin kesällä 2020 ja Maaliskuu 2021 arvo oli jo yli 4 miljardia.

77% stablecoinien markkinoista käydään yllä mainituilla kahdella valuutalla. Stablecoinien joukossa on myös muita arvoltaan tasaisempia kryptovaluuttoja, jotka eivät pohjaudu flat-rahaan.

Stablecoinien kryptomarkkinat

Vaikka stablecoinien on sanottu olevan arvoltaan tasaisempi sijoituskohde, ei se tarkoita, etteikö niiden kryptomarkkinoilla olisi tapahtunut mitään kehitystä. Esimerkiksi vuonna 2021 koko stablecoinien markkina-arvo ylitti 100 miljardia dollaria. Stablecoinit ovat siis selvästi suosittuja tämän hetken kryptomaailmassa, eikä se ole ihme. Kryptosijoitustensa pitäminen bitcoinissa tai ethereumissa ei ole välttämättä pitkällä aikavälillä kannattavaa.

Kaikesta huolimatta on tärkeää, että kryptosijoittaminen hoidetaan vastuullisella tavalla. Vaikka stablecoinien arvo onkin kiinni flat-rahassa, on kryptovaluuttoja ostaessa aina tutustuttava sekä ostettaviin valuuttoihin ja kryptopalveluihin huolellisesti

Toimitus

Katso kaikki artikkelit tekijältä Toimitus