Pörssivuoden 2024 kootut tapahtumat ja ilmiöt

Pörssivuosi 2024 on saatu pakettiin muutama viikko sitten ja se pitikin sisällään monia poikkeuksellisia tapahtumia. Ensimmäisestä koronakeväästä alkanut pörssiralli on jatkunut kovempana kuin vuosiin. Pörssin kokonaiskehitystä kuvaava yleisindeksikin nousi jo yli 20 vuoden ennätyslukemiin, vaikka nousu katkesikin syksyllä. Samalla sijoittamisesta on tullut entistä enemmän kaiken kansan huvia. Tällä hetkellä pörssiin ryntää entistä enemmän naisia ja nuoria. Listasimme vuoden 2024 pörssivuoden tärkeimmät ja ikimuistoisimmat tapahtumat.

 Meemisijoittajat saivat Nokian kurssin nousuun

Alkuvuonna Yhdysvaltain pörsseissä tapahtui kummia. Keskustelualusta Redditin sijoittajapalstan ”meemisijoittajat” ryhtyivät ostamaan joukkovoimalla useiden, pääosin heikosti menestyvien firmojen osakkeita. Lähes konkurssikypsän Gamestopin osakekurssi esimerkiksi viisinkertaistui hetkessä. Kapinasijoittajien armeija osti etenkin lyhyeksi myytyjä, heikkoina pidettyjä osakkeita, mutta ostoslistalle päätyi myös Nokia.

Reddit-sijoittajien ostorumba näkyi voimakkaimmin New Yorkin pörssissä, mutta vaikutus ylsi myös Suomeen. Helsingin pörssissä Nokian kurssi ampaisi hetkessä noin 30 prosentin nousuun. Melko pian Nokian kurssi palasi suunnilleen ennalleen. Sitä ennen moni kuitenkin käytti meemisijoittajien pilailusta käynnistynyttä arvonnousua hyväkseen, ja myi koholla olevaa Nokian osaketta.

Uusia sijoittajia ennätysmäärä

Viime vuosikymmennellä suomalaisista runsaat 800 000 omisti pörssiosakkeita, eikä luku juuri muuttunut vuosien saatossa. Käänne tapahtui vuonna 2020, jolloin osakesijoittajien määrä ampaisi nousuun. Sama jatkui nyt päättyvänä vuotena. Marraskuun 2024 lopussa jo noin 930 000 suomalaista omisti pörssiosakkeita.

Tärkein syy pörssiryntäykselle piilee vuoden 2020 alussa lanseeratussa osakesäästötilissä. Sen sisällä voi käydä kauppaa ja sijoittaa saamiaan osinkoja uudestaan ilman veroja. Verokarhu ottaa omansa vasta, kun varoja ottaa ulos tililtä. Verottomasti hauskaa pääsee pitämään myös erilaisilla pelisivustoilla, nimittäin suurin osa niistä tarjoaa voitot täysin verovapaasti. Voitkin tarkastaa täältä parhaat pelipaikat, joista pääset kotiuttamaan voitot verovapaasti ja mahdollisesti kasvattamaan osakepottia. Osakesäästötilin on avannut jo yli 250 000 suomalaista. Moni tilin avannut on toki sijoittanut jo aiemmin perinteisen arvo-osuustilin kautta.

Pörssi nousi yli kaksinkertaisesti keskiarvoon verrattuna

Koronan aiheuttama kevään 2020 pörssiromahdus tarjosi pörssikielellä alennusmyyntejä ja ostopaikkoja, kun osakkeiden hinnat syöksyivät lyhyessä ajassa kymmeniä prosentteja. Pörssi palautui romahdusta edeltävälle tasolle vuoden lopulla.

Tänä vuonna kasvuvauhti jatkui hyvin nopeana syyskuulle asti. Tuolloin pörssi laski muun muassa maailmalla levinneiden inflaatiohuolien vuoksi, ja loppuvuonna kurssit ovat sahanneet melko paikallaan. Vasta-aloittaneille sijoittajille viimeiset kaksi vuotta voivat luoda liiankin ruusuisen kuvan siitä, kuinka suurta kasvua pörssistä voi vuodessa keskimäärin odottaa. Tulevalle vuodelle yhtä suurta kasvua ei ole enää analyytikkoarvioiden mukaan odotettavissa. Pörssien nousua hidastaa etenkin keskuspankkien kiristyvä rahapolitiikka ja vuosikausia pyörineiden osto-ohjelmien purkaminen.

Pörssilistautumisissa rikottiin ennätyksiä

Kuten muualla maailmalla, Helsingin pörssissä oli huippuvilkas listautumisvuosi. Helsigin pörssiin listautui tänä vuonna 29 yhtiötä, mikä on uusi ennätys. Kuusi yhtiötä listautui pörssin päälistalle ja loput 23 kasvuyritysten First North -listalle. Edellinen ennätys on vuodelta 1999. Tuolloin pörssiin marssi teknohuuman saattelemana it-yhtiö toisensa jälkeen.

Toimitus

Katso kaikki artikkelit tekijältä Toimitus