Onko sinulla jo mobiililompakko?

Kaikilla meillä on oma lompakkomme. Se on meillä mukana arkisin ja viikonloppuisin kun olemme liikenteessä ja käytämme sen sisältöä maksaessamme laskuja ja ostoksia. Mutta viime aikoina ostostapamme ovat muuttuneet huomattavan paljon. Nyt 2020-luvulla maksamme ostoksistamme enää noin 12 % käteisellä ja loput erilaisilla korteilla, tai jopa älypuhelimella mobiilisti – maksaminen on todellakin muutoksessa.

Jos siis maksaminen on muuttunut, niin entä lompakkomme? Se yhä monesti kulkee meillä mukana kortteineen, lippuineen ja lappuineen, mutta olisiko jo mahdollista yhdistää se oikeasti sen aina mukana kulkevan älypuhelimen kanssa – mitkä ovat mobiililompakon hyödyt, ja millaisia lompakkoja nykyään on tarjolla?

Mobiililompakon valinta

Mobiililompakot ovat käytännössä tulleet kaikkien pankkien valikoimiin ja helpoin tapa saattaakin olla sellaisen saamisen omassa pankissa käyminen ja asiasta keskustelut. Toisaalta voi myös lukea tämän artikkelin loppuun ja saada kerralla tietoa monen eri pankin tarjonnasta, ja eri sovellusten eroista. Kyseessä on kuitenkin loppujen lopuksi vain sovelluksesta, joka asennetaan omaan älypuhelimeen, ja jolla sitten voidaan maksaa laskuja ja ostoksia ja monissa tilanteissa käyttää aivan käteisen tai korttimaksamisen tavalla.

Mobiilimaksaminen tuli monille ensimmäisenä Apple-puhelimien ja Apple Payn kautta, mutta sittemmin kaikki muutkin ovat lähteneet mobiilimaksamiseen sitä myöten, kun mobiililaitteet ovat muutenkin vallanneet kaikkien aikuisten arjen – menemme todella harvaan paikkaan ilman puhelintamme.

Osuuspankin Pivo

OP:n oma Pivo on juuri tällainen mainittu mobiililompakko, eli älylompakko sovellus, jonka voit ladata sellaiseen puhelimeen, missä on NFC-tuki. Miksi kukaan sitten asentaisi tällaisen sovelluksen omaan puhelimeensa? Yleensä meillä siis ovat mukana sekä se perinteinen lompakko, että puhelin. Kumpaa sinä käytät useammin? Vastaus on lähes kaikilla sama, joten mikset käyttäisi siis sitä samaa laitetta jatkossa myös maksamiseen? Esimerkiksi Pivo voi kertoa myös lähialueen tarjouksista ja vinkata jopa aivan uudesta liikkeestä nurkan takana sen lisäksi, että se pitää huolen raha-asioistasi turvallisemmin kuin oma perinteinen lompakkosi pitäisi. Jos nimittäin hukkaat lompakon, ovat rahasi menneet – mutta puhelimen hukkaaminen ei todellakaan tarkoittaisi, että sen löytäjällä olisi heti pääsy rahojesi kimppuun. Tiedät itsekin, että olet asettanut omaan puhelimeesi erilaisia tunnuksia ja jopa sormenjälki tai kasvotunnistuksen, joten ihan jokainen ei pääse puhelimen tietoihin nopeasti käsiksi, ja aina se on vaikeampaa kuin sen lompakon tyhjentäminen. Lisäksi sinulla on todennäköisesti kännykässäsi seuranta, eli mikäli se on päällä, pääset paikantamaan sen ja siten myös löytämään puhelimesi uudelleen.

Osuuspankin Pivo vaatii käyttäjältään Osuuspankin asiakkuuden sekä OP-Visa Debit Mobiili-kortin. Itse Pivo sovelluksen voit ladata suoraan sovelluskaupasta.

Tälläkin alalla tekninen kehitys ajaa pankit miettimään aivan uusia tapoja tehdä yhteistyötä. Tänä vuonna mediassa on kerrottu nimenomaan Osuuspankin mahdollisesta yhteistyötä mobiililompakkosovelluksen parissa Danske Bankin ja norjalaisen Vippsin kanssa. Näiden kolmen yhdistelmä saisi saman tein reilut 11 miljoonaa mobiililompakkokäyttäjää!

Aktian oma Wallet

Kuten Osuuspankki, myös Aktia Säästöpankki on lähtenyt omalla lompakollaan mobiililompakkomarkkinoille. Aktia teki oman aloituksensa ostamalla Elisan valmiin sovelluksen ja muokkaamalla siitä oman Aktia Wallet sovelluksensa. Itseasiassa tuo vanha Elisa Lompakko sovellus on yhä omansa, mutta Aktia kehitti sen pohjalta oman Wallet ratkaisunsa.

Aktian tapauksessa lompakko toimii siten, että sinne voi ladata rahaa, vaikka omasta verkkopankista tai omalta maksukortilta, ja sitten tämän rahan kanssa, mikä on mobiililompakossa voi tehdä ostoksia muualla, ja muualle.

Aktian Wallet sovellusta on mahdollista käyttää myös kaupoissa lähimaksamiseen, ja sitä varten Aktia antaa puhelimeen liitettäviä lähimaksutarroja. Tarra sitten keskustelee puhelimen kanssa ja maksut hoituvat suoraan mobiililompakosta. Aktia Wallet ei ole vain maksutarrojen varassa toimiva maksuväline, vaan siihen voi liittää muitakin vaihtoehtoja – siihen voi liittää myös maarajoituksia, jos on lähdössä matkoille ja haluaa matkan ajaksi sulkea Aktia Walletin käyttömahdollisuus siinä maassa, tai vaikka koko maanosassa.

Aktia Wallet eroaa Osuuspankin tarjoamasta Pivosta mm. siinä, että sen käyttämiseen ei tarvitse olla Aktian asiakas, eli käyttäjällä, joka lataa sovelluksen, ei tarvitse olla omaa tiliä Aktiassa. Aktia Walletiin voi siis tallettaa, vaikka minkä verkkopankkisi kautta varoja – eli se on siinä mielessä todellinen mobiililompakko, joka ei ota sen suurempaa kantaa varojen lähtöpaikkaan.

Nordea ja Nordea Pay

Nordea on yksi Suomen ja samalla Pohjoismaiden suurimmista pankeista, joten totta kai myös Nordealla on tarjota oma mobiililompakko – se on kuitenkin enemmänkin tarkoitettu lähimaksamiseen eli se ei siinä mielessä korvaa isompien maksujen yhteydessä tarvittavia pankkikortteja, tai sitä isoa nippua käteistä, mikä perinteisessä lompakossa saattaisi olla saatavilla sitä isoa käteisostoa varten.

Se, että Nordealla on tällainen lähimaksamiseen tarkoitettu sovellus tarkoittaa kuitenkin, että sieltäkin on jossain vaiheessa tulossa täysiverinen mobiililompakko.

Muiden rahalaitosten mobiililompakot

Mobiililompakoita on näiden edellä mainittujen esimerkkien lisäksi todella paljon ja käytännössä jokainen rahalaitoksena toimiva yritys voi mahdollistaa mobiililompakon käyttöönoton. Ne voivat olla joko jonkinlaiseen maksukorttiin kuten Mastercard liitettyjä mobiilitoimintoja, tai aivan omia sovelluksiaan kuten edellä mainitut pankkisovellukset.

Mobiililompakoiden maksut

Jos mobiililompakoita sitten on markkinoilla paljon, ja niitä on tarjolla suomalaisten pankkien lisäksi myös eurooppalaisilta toimijoilta kuten N26, Wise ja Revolut, niin liittyykö niiden käyttämiseen kuukausimaksuja, kuten luotto- ja maksukorteissa usein on? Yleensä kaikki markkinoilla olevat mobiililompakot ovat kuukausimaksuttomia, eli jollet käytä tiliä, ei sinulta myös mene mitään kuluja. Suurin osa mobiililompakoista ovat myös ns. debit-tilejä, mikä siis tarkoittaa, että mobiililompakossa pitää olla rahaa, jotta sillä voi tehdä ostoksia – se siis ei ole luotollinen tili.

Mobiililompakon hyödyt

Mobiililompakon hyödyt ovat nimenomaan sen tekniikan kautta. Ei ainoastaan, että mobiililompakko on huomattavasti turvallisempi kuin vanhanaikainen, perinteinen lompakko, mutta myös siinä on älyä. Markkinoilla olevilla mobiililompakoilla voi jopa seurata oman talouden kehittymistä ja suunnitella omaa talouttaan. Jos vaikka keskittää kaikki laskut samaan mobiililompakkoon voi saada jopa maksutapabonusta jonkin palvelun kautta. Vähintäänkin kulujen seuranta on huomattavasti helpompaa mobiililompakon seurannan avulla kuin oman perinteisen lompakon setelien liikkumisen seuranta.

Osa mobiililompakoista ovat jopa lähteneet pankkien vanhalle tielle tarjoten asiakkaille ja käyttäjilleen jopa korkoa tileillä oleville rahoille, ja saatavilla voi olla jopa cashback tyyppisiä etuisuuksia. Nämä korot ja edut eivät luonnollisestikaan ole monen montaa prosenttia, mutta tuovat kuitenkin pienen hymyn lompakon käyttäjälle, sillä kuka nyt ei ”ilmaisesta” rahasta iloistuisi.

Jos olet nyt ottamassa ensimmäistä mobiililompakkoasi käyttöön, suosittelemme aloittamaan, vaikka sillä oman pankin tutulla sovelluksella. Jos sitten huomaat, että mobiililompakko on hyvä systeemin, voit alkaa enemmän tarkastella muita markkinoilla olevia vaihtoehtoja. Monet pankkien kilpailijat Euroopassa saattavatkin tarjota paljon monipuolisemman mobiilisovelluksen, ja alkuun päästyäsi sitä aina haluaa lisää ja parempaa. Mobiilimaksaminen lisääntyy ja yleistyy samalla kun käteisen merkitys vähenee Euroopassa koko ajan – muualla matkatessasi käteisen tarve voi kuitenkin olla selvästi isompi, joten aina matkatessasi on hyvä ottaa selvää kohdemaan tilanteesta, ja kuinka siellä suhtaudutaan mobiilimaksamiseen. Siksi onkin hyvä miettiä sellaista ratkaisua, joka tarjoaa sekä mobiililompakon että maksukortin-  jos kuitenkin haluaa sen käteisen jättää historiaan.

Toimitus

Katso kaikki artikkelit tekijältä Toimitus