Onko peliala hyvä sijoituskohde?

Osakesijoittaminen kiinnostaa yhä useampaa eikä sen aloittaminen vaadi suuria vaatimuksia: jokainen kiinnostunut pystyy aloittamaan sijoittamisen tavalla tai toisella. Suurin ongelma syntyykin silloin, kun aletaan miettimään sitä, mihin kannattaisi sijoittaa. Onko hyvä idea ostaa tunnettuja ja kuuluisia osakkeita vai sijoittaa johonkin ehkä pienempään ja omia kiinnostuksen aiheita lähellä olevaan alaan?

Pelaajien keski-ikä onkin noussut jo yli 40 ikävuoteen. Kyseinen ryhmittymä on siis aktiivisesti kiinnostunut pelialasta sekä samalla heiltä löytyy myös rahaa, koska usealla on jo vakityö ja sen myötä varakkuutta. He voivat olla kiinnostuneita myös rahapeleistä ja netin rahapelisivustojen ruletti pöytä voi tulla melko tutuksi pelihetkien aikana, mutta tietävätkö he, että myös rahapeliyrityksia löytyy pörsseistä runsain määrin?

Onko peliala hyvä sijoituskohde?

Peliala kasvaa kovalla tahdilla

Peliala on nähnyt hurjan kasvusuunnan viimeisten vuosien aikana. Se on yksi maailman nopeiten kasvavista aloista 2020-luvulla eikä hidastusta näytä tapahtuvan lähivuosina, koska pelaaminen on niin suosittu harrastus nykyihmisten keskuudessa. Kiinnostusta vauhdittavat myös esports-kilpapelaaminen, jossa kilpaillaan suosituimpien videopelien mestaruudesta – ja sitä seuraa sadat miljoonat ihmiset ympäri maailmaa.

Pelialan kasvua voidaan parhaiten esittää numeroin. Vuonna 2012 se oli arvoltaan noin 70 miljardia dollaria. Vuoteen 2018 mennessä summa nousi jo yli 137 miljardiin dollariin ja vuonna 2021 sen odotetaan nousevan yli 180 miljardiin dollariin. Se kasvaa tällä hetkellä noin 11 prosentin vuosittaisella vauhdilla, joka on moninkertainen lukumäärä verrattuna monien maiden talouskasvuun.

Menestyksen salaisuus piilee teknologiassa

Peliala on kukoistanut varsinkin teknologisen kehityksen ja digitalisaation myötä. Mobiilipelaamisen mukaantulo nosti heti alan kokonaisarvon huikeasti ylöspäin ja nostosuunta jatkuu edelleen suurilta osin mobiilipelien johdosta. Yhtä lailla suuret peliyritykset ovat siirtymässä kohti pilvipelaamista ja sen tuomia mahdollisuuksia sekä tekevät jatkuvasti siirtoja löytääkseen parhaat pelitrendit.

Peliala ei siis jää istuskelemaan menestyksen päälle, vaan alalla käy kova kilpailu. Uusia yrityksiä ilmestyy vuosittain satoja ja täten jokainen joutuu olemaan varpaillaan sekä tuomaan markkinoille jotain uutta. Menestyspelin julkaiseminen on helppoa sovelluskauppojen kautta ja sen myötä saada maailmanlaajuista asiakaskuntaa. Pelkästään Suomessa on yli 300 pelialan yritystä.

Peliala on edustettu pörsseissä monipuolisesti

Sijoittamisen kannalta nyt on siis otokas aika. Pörssien suhteen pelialalta löytyy lukuisia vaihtoehtoja. Suomessa jopa Helsingin pörssiin on listautunut useampi suomalainen yritys, kuten Remedy ja Rovio, mutta suurelta maailmalta löytyy tätäkin monipuolisemmin valinnanvaraa.

Riittää, kun katseen siirtää naapurimaa Ruotsiin, joka on etenkin rahapelaamisen mallimaa. Sieltä on maailmalle singonnut suuret pelikonsernit, kuten oman alansa palkituimmat LeoVegas ja Betsson Group sekä viimeisimpänä pelijätti Evolution, joka haukkasi sisäänsä toisen ruotsalaisen valmistajajätin NetEntin.

Atlantin toiselta puolelta löytyy taasen tunnetut suuret peliyritykset, kuten Nintendo, Electronic Arts ja Activision Blizzard sekä pelien myyntipuolelta tutut Gamestop ja Amazon.com, joka kerää niin ikään suurvoittoja pelialalta. Kaikki ne löytyvät New Yorkin NASDAQ-pörssistä.

Suurimmat voitot voi kuitenkin saada startupeista

Jos olet intohimoinen pelialan tuntija ja osaat myös analysoida yrityksiä oikealla tavalla, tällöin sinun tulisi kokeilla onneasi myös pelialan startup-yrityksillä. Niillä voidaan pitkällä aikavälillä kerätä huomattavasti paremmat sijoitustuotot kuin nykyään uransa huipulla elävillä, suosituilla peliosakkeilla.

Startupin osakkeet ovat hinnaltaan halpoja, mutta arvo boi menestyksen myötä moninkertaistua jopa parissa vuodessa. Niihin sijoittaminen on kuitenkin aina riskialttiimpaa kuin suuriin yrityksiin, mutta sijoittaessa harvoin pystyy tekemään suuria voittoja, jollei ota riskejä.

Parhain sijoitustaktiikka onkin varojen hajauttaminen mahdollisimman monelle alalle ja toimijalle. Yksi osa niistä voidaan helposti siirtää startupeille, ja sijoituksia voidaan aina tasaisin väliajoin tasapainotella sekä siirrellä eri toimijoiden välillä.

Toimitus

Katso kaikki artikkelit tekijältä Toimitus