Onko kryptovaluutta toteuttamiskelpoinen maksutapa?

Tämän vuoden alkupuolella uutisoitiin voimakkaasti bitcoinin kurssiheilahteluista. Oma vaikutuksensa tähän oli luonnollisesti Elon Muskin twiiteillä, jotka heiluttivat rajusti kryptovaluuttamarkkinoita.

Lisäksi keskustelua käytiin myös bitcoinin louhintaan käytettävästä energiasta. Kaikki tämä toi
kryptovaluutat yhä useamman ihmisen tietoisuuteen ja herätti monien mielenkiintoa kryptoja kohtaan. Monet varmasti pohtivatkin sitä, että onko kryptovaluutta tällä hetkellä toteuttamiskelpoinen
maksutapa. Monet varmasti olettavat näin, sillä kryptoja on hyväksytty maksutavaksi eri yrityksissä.

Vanhat maksutavat pitävät kuitenkin pintansa

Vaikka ideana kryptovaluutat ovat yleistyneet maksutapoina, pitävät vanhat maksutavat asemansa. Ihmiset ovat tottuneet käyttämään mm. Visaa, Mastercardia, PayPalia ja Skrill -palvelua, jotka ovat suosittuja esimerkiksi monilla casino -sivustoilla. Syitä vanhojen tapojen suosioon on varmasti monia, joista yksi on luonnollisesti se, että
kovin monet ihmiset eivät vielä käytä kryptovaluuttaa maksassaan ja vanhat masutavat ovat tuttuja. Monet kuitenkin uskovat kryptovaluuttojen olevan yksi maksamisen muodoista tulevaisuudessa.

Eri tahot hyväksyvät bitcoinin

Vuoden 2008 finanssiromahdus romutti myös monien luottamuksen pankkijärjestelmään ja poliitikkoihin. Tällaiseen maailmaan syntyi bitcoin, jonka perusajatuksena oli olla keskuspankeista ja hallituksista vapaa ihmisten valuutta. Bitcoinin imussa markkinoille syntyi myös lukemattomia muita kryptovaluuttoja.

Bitcoinin merkityksestä kertoo se, että esimerkiksi Microsoft alkoi vuonna 2014 hyväksyä bitcoinin yhtenä maksuvaihtoehtona. Tesla herätti hiljattain huomiota ensin hyväksymällä bitcoinin maksuvälineenä, mutta pyörsi myöhemmin tämän päätöksen. Suurimman huomion kuitenkin nappasi El Salvador, joka hyväksyi bitcoinin
viralliseksi valuutaksi dollarin rinnalle. Aivan hiljattain uutisoitiin, että myös Ukraina laillistaa bitcoinin. Maan parlamentti teki päätöksen hyväksyä laki, jonka myötä kryptovaluutat saavat laillisen aseman.
Sama laki mahdollistaa myös kryptovaluuttojen sääntelyn. Maan tekemää päätöstä kutsuttiin kuitenkin symboliseksi eleeksi, jonka avulla Ukraina pyrkii saamaan maahan ulkomaalaisia sijoituksia.

Finanssivalvonta ja viranomaiset nihkeitä

Suomessa finanssivalvonta (sekä myös poliisi) on ollut suhteellisen nihkeä ja varauksellinen kryptovaluuttojen suhteen. Finanssialalla työskentelevien yritysten näkökulmat kryptovaluuttoihin puolestaan vaihtelevat. Näkemyksiä kuitenkin yhdistää se, että kryptovaluuttoihin nähdään liittyvän riskejä. Kansainvälisesti operoivat isot pelurit, kuten esimerkiksi Facebook sekä JPMorgan katsovat, että kryptovaluutat ovat ainakin yksi tulevaisuuden maksuvälineistä.

On kuitenkin hyvä huomata, että JPMorganilla on oma kryptovaluutta yritysasiakkaille ja Facebook on
kaavaillut omaa kryptoa, joten tämä saattaa selittää yritysten kannan asiaan.

Parivuotta sitten Finanssivalvonta teki päätöksen rekisteröidä viisi virtuaalivaluutan tarjoajaa Suomessa.

Tämän päätöksen ohessa Finanssivalvonnan edustaja kuitenkin huomautti YLE:n uutisille, että kryptovaluutat
ovat sijoituskohteina monessa suhteessa riskialttiita. Euroopan Unioni on myös kaavaillut kryptovaluuttamarkkinoiden sääntelyä. EU:ssa on myös kaavailtu omaa digirahaa, jonka käyttöönottoa
Euroopan Keskuspankin (EKP) on kehotettu tutkimaan. Voisikin ennustaa, että mikäli kryptovaluutat yleistyvät maksuvälineenä Euroopassa, kyseessä voi hyvinkin olla EKP:n digiraha, joka saa virallisen aseman.

Onko kryptovaluuttojen tulevaisuus muualla?

Suomen valtion ja EU:n suhtautuminen kryptovaluuttoihin on siis ollut melkoisen varauksellista. Kryptovaluuttojen yleistyminen maksuvälineenä riippuukin paitsi näistä päätöksistä, myös yritysten omista päätöksistä. Ne päättävät, että hyväksyvätkö ne kryptovaluuttaa maksuvälineenä. Bitcoin on hyväksytty eri yritysten toimesta ja tämä saattaa antaa osviittaa siitä, että useammat yritykset tulisivat hyväksymään kryptovaluuttoja maksuvälineenä tulevaisuudessa.

Pohtimisen arvoista on kuitenkin se, että voiko bitcoin (ja muut kryptovaluutat) yleistyä enemmän El Salvadorin kaltaisissa maissa kuin Euroopassa. El Salvadorissa on enemmän ihmisiä, joilla on matkapuhelin kuin ihmisiä, joilla on pääsy pankkipalveluihin.

Tällaisessa maassa bitcoinin kaltaisten kryptovaluuttojen käyttö on järkevää ja kansalaiset voivat tehdä maksuja ja rahasiirtoja ilman pankkeja. Vastaavia maita löytyy esimerkiksi Afrikasta, Aasiasta ja muualta Latinalaisesta Amerikasta. Kryptovaluuttojen valttina onkin niiden helppokäyttöisyys ja lieneekin aiheellista kysyä, että
kasvattaisiko ja helpottaisiko kryptovaluuttojen hyväksyminen tällaisten maiden pienyrittäjien asemaa. Esimerkiksi näiden maiden turismiala saattaisi saada piristysruiskeen ja samalla maahan saapuvat eurooppalaiset turistit voisivat hyödyntää kryptovaluuttojaan lomamatkallaan.

Toimitus

Katso kaikki artikkelit tekijältä Toimitus