Mitä on otettava huomioon, kun sijoittaa virtuaalivaluuttoihin?

Virtuaalivaluutat, kuten bitcoin, ethereum, dogecoin sekä cardano ovat viime vuosina ottaneet median otsikot haltuunsa. Nämä digivaluutat toimivat lohkoketjuteknologialla, joka tekee niiden käytöstä helppoa, mutta samalla turvallista. Vaikka virtuaalivaluuttojen teknologiakin kiinnostaa monia yrityksiä, ne ovat edelleen ennen kaikkea kiinnostava sijoituskohde. Tässä artikkelissa tutustutaankin siihen, mitä sijoittajan pitäisi ottaa huomioon ennen virtuaalivaluuttoihin sijoittamista.

Miten virtuaalivaluutat toimivat?

Jos kryptovaluutat kiinnostavat ja niihin haluaa sijoittaa, on hyvä idea tutustua niiden toimintamalliin. Sijoittaja tutustuu aina sijoituskohteensa taustoihin, oli kyse sitten osakeyhtiöstä tai kryptovaluutasta. Suurin osa kryptovaluutoista perustuu lohkoketjuteknologiaan, jossa yksi lohko vastaa yhtä kryptovaluutan coinia, kuten bitcoinia. Lohkoketju toimii hajautetussa verkossa ja siihen tallentuvat kaikki kryptovaluutalla tehdyt tilinsiirrot. Tavallaan kyseessä on siis myös digitaalinen tilikirja. Maailman tunnetuimman kryptovaluutan eli Bitcoinin lohkoketju on erittäin yksinkertainen. Hieman uudempien kryptovaluuttojen tapauksessa kyseessä on alettu puhua pikemminkin kryptoverkosta, jonka pohjalle pystyy luomaan älysopimuksia sekä uusia virtuaalivaluuttoja.

On kuitenkin olemassa myös sellaisia virtuaalivaluuttoja, jotka eivät toimi lohkoketjuteknologialla. Esimerkiksi IOTA on tällainen virtuaalivaluutta. Se perustuu lohkoketjun sijasta solmujen ekosysteemiin, jotka mahdollistavat IOTA-verkossa tapahtuvat tilinsiirrot.

Millaisia virtuaalivaluuttoja on markkinoilla tällä hetkellä?

Sijoittajan on myös hyvä olla perillä siitä, millaisia kryptovaluuttoja on markkinoilla tällä hetkellä. Bitcoin on luonnollisesti kaikkein suosituin ja tunnetuin virtuaalivaluutta. Siihen sijoittavat varsinkin aloittelijat, joilla ei ole juurikaan tietoa muista kryptovaluutoista.

Toisaalta muihin virtuaalivaluuttoihin sijoittaminen on myöskin kasvava trendi ja varsinkin ethereum ja cardano kiinnostavat. Kumpikin näistä kryptovaluutoista on samalla myös kryptoverkko, joiden pohjalle on kehitetty uusia digivaluuttoja. Ethereum julkaistiin vuonna 2013 ja sitä pystyy jo nykyään käyttämään maksutapana joissakin verkkokaupoissa. Cardano on taas vähän parempi versio ethereumista, sillä sen verkossa tapahtuvat tilinsiirrot ovat paljon nopeampia.

Osa sijoittajista on huvin vuoksi investoinut myös meemivaluuttoihin, kuten dogecoiniin. Tämä kryptovaluutta nousi suosioon Elon Muskin twiitin ansiosta ja monista kyseessä onkin täysin vitsi.

Vaikka virtuaalivaluuttoja on nykyään markkinoilla monia erilaisia, ei ole yhdentekevää, mihin valuuttaan rahansa sijoittaa. On hyvä olla varovaisempi varsinkin uusien kryptovaluuttojen kanssa, sillä kryptomaailmassa tapahtuu myös huijauksia.

Miten virtuaalivaluuttoihin sijoitetaan?

Jos on käyttänyt sijoittamiseen esimerkiksi Nordnet- tai eToro-palvelua, on saattanut huomata, että myös kryptovaluutat löytyvät valikoimista. Sijoittajan ei siis tarvitse välttämättä rekisteröityä uudelle sijoitussivustolle kryptovaluuttojen ostamista varten. Valitettavasti on liian monia sivustoja, joiden taustoihin ei voi luottaa.

Itse sijoitusprosessi on erittäin helppo ja hyvin samankaltainen kuin osakesijoittamisessa. Ensin on tietysti luotava tili luotettavaan sijoituspalveluun ja talletettava palvelun tilille rahaa. Sitten on valittava kryptovaluutta, johon haluaa sijoittaa. Kryptovaluutan ostaminen onnistuu yleensä vain yhdellä klikkauksella, joten prosessi on hyvin nopea.

Vastuullinen sijoittaminen on kaikki kaikessa

Sijoittajan on aina otettava huomioon se, millaisia riskejä tietyn kohteen sijoituksiin liittyy. On yleisesti tiedossa, että kryptovaluutat ovat yksi kaikkein riskialttiimmista sijoituskohteista. Tämä johtuu siitä, että niiden volatiliteetti on erittäin korkea eli niiden arvo heilahtelee paljon. Kryptovaluuttojen arvo on kiinni siitä, miten paljon valuuttaa ostetaan ja myydään. Jos valuutan suosio siis laskeekin äkillisesti syystä tai toisesta, voi sijoittaja menettää kaikki sijoitetut rahat. On siis viisasta sijoittaa kryptovaluuttoihin vain pieni prosenttiosuus kaikista sijoituksistaan. Näin suurin osa sijoituksista on edelleen kiinni pienemmän riskin sijoituskohteissa.

Yhteenveto

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen voi olla jännittävä ja kiinnostava ajatus. On kuitenkin tärkeää, että ottaa tietyt asiat huomioon ennen kuin laittaa rahojaan peliin.

Toimitus

Katso kaikki artikkelit tekijältä Toimitus