Mitä erityistä Litecoin-kryptovaluutassa on?

Litecoin (LTC) on kryptovaluutta, joka tuli ensimmäistä kertaa päivänvaloon vuonna 2011. Kyseessä ei siis ole mikään uusi kryptovaluutta ja Litecoin onkin ottanut paljon inspiraatiota kryptomaailman kuninkaasta Bitcoinista. Erityisesti vuoden 2017 aikana kryptovaluutta koki suosionsa huipun ja valuutan kurssi nousi lyhyessä ajassa huimasti.  

Litecoin on monella tapaa hyvin perinteinen virtuaalivaluutta

Litecoin on kryptovaluutta, joka on ollut kryptomarkkinoilla jo yli vuosikymmenen. Litecoin onkin Bitcoinin jälkeen vanhin kryptovaluutta, jolla on hyvin samanlainen lohkoketju kuin Bitcoinilla. Muiden perinteisten kryptovaluuttojen tapaan Litecoineja on tarkoitus hyödyntää digitaalisena P2P-valuuttana. P2P eli peer-to-peer tarkoittaa hajautettua verkkoa, johon voivat halutessaan päästä käsiksi kaikki. Hajautetun verkon etu on esimerkiksi se, että siihen rakennettujen lohkoketjujen koodeja on lähes mahdoton kopioida, sillä ne muuttuvat koko ajan. Toisaalta kryptomaailmassakin liikkuu paljon huijareita ja hakkereita, joten Litecoineihin sijoittavan on silti syytä olla varuillaan.

Miten Litecoinin lohkoketjuteknologia siis toimii? Jos on tutustunut edes hieman erilaisiin kryptovaluuttoihin, on todennäköisesti kuullut myös lohkoketjuteknologiasta. Lyhyesti selitettynä lohkoketjuteknologialla tarkoitetaan hajautetussa verkossa olevaa digitaalista tilikirjaa, johon esimerkiksi Litecoinin tapauksessa tallentuvat kaikki virtuaalivaluutassa tehdyt tilisiirrot. Lohkoketjuun voivat päästä käsiksi kaikki halukkaat, mutta periaatteessa tilisiirtojen tehneiden identiteettiä on hankalampi paljastaa.

Vaikka Litecoin ei ihan yllä uusien virtuaalivaluuttojen, kuten Ethereumin tasolle, kiinnostaa valuutta edelleen erityisesti kryptosijoittajia.

Miten Litecoin sai alkunsa?

Charlie Lee, joka oli aikaisemmin työskennellyt esimerkiksi Googlen palveluksessa, on Litecoinin perustaja. Hän kiinnostui Bitcoineista, sillä niissä hyödynnetty teknologia oli ainutlaatuinen ja erosi huomattavasti muista sen ajan teknologisista innovaatioista. Litecoin yrittääkin korjata monia Bitcoinin virheitä, kun tilisiirtojen hitautta. Seuraavaksi tutustummekin hieman siihen, miten Litecoin eroaa Bitcoineista, sillä moni saattaa herkästi luulla, että kyseessä on aivan samanlainen kryptovaluutta.

Mitä yhteistä on Litecoinilla ja Bitcoinilla?

Litecoinilla ja Bitcoinilla on täysin sama ohjelmakoodi, minkä takia valuutat muistuttavat paljon toisiaan. Litecoin hyödyntää esimerkiksi monia Bitcoinin uusia ominaisuuksia. Litecoin käyttää esimerkiksi salamaverkkoteknologiaa, jonka avulla valuutasta on pystytty tekemään nimensäkin mukaisesti kevyempi (englanniksi light). Uudenlaisen teknologian avulla pystyttiin nopeuttamaan Litecoinien välitystä kryptoverkossa. Toki nykyään esimerkiksi Coinbase-alusta on loistava kryptosijoittajien hyödyntämä sovellus, jonka kautta minkä tahansa kryptovaluutan välittäminen on sekä nopeampaa että halvempaa.

Toisekseen Litecoineja louhitaan hieman eri tavoin kuin Bitcoineja, sillä louhinnassa käytetään eri algoritmeja. Kun Bitcoineja louhitaan SHA-256 algoritmin avulla, niin Litecoinit louhitaan Scrypt algortimin avulla. Bitcoinin käyttämä algoritmi vaati louhimislaitteilta sekä paljon prosessoritehoa että muistia, jota ei Litecoinien tapauksessa tarvita yhtä paljoa.

Litecoin kurssi ja kryptovaluuttaan sijoittaminen

Litecoinit ovat muiden kryptovaluuttojen tapaan tunnettuja erityisesti sijoituskohteena, sillä Litecoin kurssi oli kasvussa erityisesti vuosina 2016-17. Tällä hetkellä Litecoin kuuluu jo 10 suosituimman kryptovaluutan joukkoon.

Toisaalta tällä hetkellä valuutan suosio on laskenut, sillä kryptomarkkinoille on tullut monia muita hienoja virtuaalivaluuttoja. Aikaisempi suosio on kuitenkin taannut Litecoinille paikan esimerkiksi virtuaalisten maksutapojen joukossa. Muun muassa Paypal mahdollistaa jo Litecoineilla maksamisen.

Litecoin ei kuitenkaan enää sijoituskohteena houkuttele kovin monia sijoittajia, sillä sen kurssin huippu on jo saavutettu. Valuutta muistuttaa myös paljon Bitcoinia, jolloin monen valinta on mieluummin laittaa rahansa Bitcoineihin.

Yhteenveto

Litecoin kuuluu kryptovaluuttojen veteraanien joukkoon ja se hyödyntää samankaltaista teknologiaa kuin Bitcoin. Litecoin on vuosien saatossa ansainnut paikkansa kryptomarkkinoilla, mutta valitettavasti valuutta ei enää kiinnosta sijoittajia yhtä paljon kuin muutama vuosi sitten. Toisaalta ei kuitenkaan näytä siltä, että Litecoin olisi poistumassa kryptomaailmasta, vaan valuuttaa käytetään jo esimerkiksi maksutapana.

Toimitus

Katso kaikki artikkelit tekijältä Toimitus