Miksi lottopelit kiinnostavat edelleen sijoittamisen rinnalla?

Moni, joka on sukeltanut sijoittamisen maailmaan, on saattanut alkaa ihmetellä sitä, miksi kukaan enää pelaa lottopelejä. Itse asiassa moni suomalainen pelaisi mieluummin Veikkauksen Lottoa kuin kokeilisi sijoittamista. Miksi asia on näin?

Lottopelit mielletään helpommaksi kuin sijoittaminen

Lottopelit ovat perusidealtaan huomattavasti helpompia kuin sijoittaminen. Jos haluaa oppia sijoittamaan viisaasti ja vastuullisesti, on aiheeseen tutustuttava huolella. Moni kokeekin, että sijoittaakseen hänen on luettava kaikki mahdolliset sijoittamisesta kertovat kirjat välttääkseen yleisimmät sijoittajien tekemät virheet.

Todellisuudessa riittää aluksi, että tutustuu sijoittamisen perusteisiin, kuten osakemarkkinoiden toimintaan. Nykyään netistä löytyy paljon materiaalia ja videoita aiheesta, joten perustiedot pystyy oppimaan nopeasti. Varsinkin, jos haluaa sijoittaa pitkällä aikavälillä, niin ei juurikaan tarvitse ennustella sitä, miten osakekurssit tulevat nousemaan tai laskemaan. Hajauttamalla sijoituksiaan ajallisesti on mahdollista vähentää lyhytaikaisen sijoittamisen riskejä.

Toisaalta Veikkaus Lotto mielletään taas hyvin helpoksi peliksi, jolla on Suomessa pitkä historia. Lottonumeroiden arvontaa on ehkä tullut katseltua televisiosta jo lapsuudessa, ja pelin perussäännöt ovat monelle tuttuja. On toki totta, että koska lottopelit perustuvat pelkästään onneen, on pelaajan hyvin vaikea tehdä virheitä. Kun aloittaa sijoittamisen, on paljon yleisempää, että tulee heti alkumetreille tehneeksi virheitä. Virheiden ansiosta oppii sijoittamaan myöhemmin viisaammin.

Sijoittaminen liitetään usein korkeisiin riskeihin

On jopa hieman ironista, että sijoittaminen liitetään usein hyvin korkeisiin riskeihin. Monelle tämä onkin esteenä sijoittamisen aloittamiselle. Toisaalta harva kyseenalaistaa lottopelien riskejä, joiden pitäisi olla itsestäänselvyys.

On totta, että sijoittamiseenkin liittyy riskejä ja sijoittajan pitää olla aina valmiina menettämään rahaa sijoitusprosessissa. Sijoitusmaailmassa riskejä pystyy kuitenkin minimoimaan hajauttamalla sijoituksiaan. Tämä onnistuu esimerkiksi sijoittamalla eri osakeyhtiöihin, rahastoihin tai indekseihin. Aloittelijalle varsinkin indeksirahastot ovat helppo sijoituskohde, sillä tällöin sijoitukset ovat jo valmiiksi hajautettuna. Ei olisi järkevää sijoittaa kaikkia rahojaan samaan kohteeseen, sillä osakkeen laskiessa menettää kaikki sijoituksensa. Lisäksi ajallisella hajauttamisella pystyy hieman tasoittamaan osakekurssien nousujen ja laskujen vaikutuksia omiin sijoituksiinsa.

Voi olla, että lottopelit koetaan tavallaan turvallisemmaksi, sillä niitä pelatessa on selvää, että tulee menettämään rahaa. Näin pelaaja osaa jo valmiiksi varautua siihen. Jos ei taa

s ole koskaan kokeillut sijoittamista, voi se tuntua vieraalta ja riskialttiilta.

Moni kokee sijoittamisen rikkaiden huviksi

Lottopelejä ovat pelanneet joskus lähes kaikki suomalaiset, joten pelit ovat keskituloisillekin helpommin lähestyttäviä. Sijoittaminen taas mielletään monesti nykyajan Roope Ankkojen puuhaksi. Nykyään sijoittamisesta on kuitenkin tullut yhä enemmän myös tavallisen väestön harrastus. Piensijoittajat sijoittavat paljon varsinkin rahastoihin, indekseihin sekä osakkeisiin osakesäästötilin kautta. Osakesäästötili onkin tuonut uusia sijoitusmahdollisuuksia myös niille, joilla ei ole varaa maksaa sijoituksistaan paljon veroja. Nykypäivänä sijoittamisen aloittamista varten ei tarvitse säästää kuin 100 euroa kuukaudessa, eikä se siis todellakaan ole vain rikkaiden puuhaa. Toisaalta lottopeliin ei uppoa kuin muutama euro.

Lottopelien tavoitteena ei ole ansaita rahaa

Sijoittamisessa tavoitteena on perinteisesti saada rahansa kasvamaan ja tämä saattaa luoda varsinkin aloittelijoille paineita. Lottopeleissä taas tavoitteena ei ole niinkään ansaita rahaa, vaan pitää hauskaa. Rahapelit ovat viihdepelejä ja niitä ei siis oteta kovin vakavasti. Moni lottoaakin ihan vain huvin vuoksi, vaikka tietääkin, että voittotodennäköisyydet ovat erittäin pieniä. On nimittäin jännittävää seurata numeroiden arvontaa.

Vastuullisuus on tärkeää pitää mielessä

Riippumatta siitä, pelaako lottopelejä vai sijoittaako harrastuksekseen, on tärkeää kiinnittää huomiota vastuullisuuteen. Ei siis kannata laittaa peliin rahoja, joita tulee tarvitsemaan vielä lähitulevaisuudessa.

Toimitus

Katso kaikki artikkelit tekijältä Toimitus