Miksi ethereum kiinnostaa kryptosijoittajia?

Ethreum on yksi kaikkein kiinnostavimmista tämän hetken kryptovaluutoista. Kyseessä on monella tapaa erilainen sijoituskohde kuin kryptomaailman veteraani bitcoin. Kun bitcoinilla on oma erillinen lohkoketjunsa, niin ethereum on taas kokonainen kryptoverkko. Tämän kryptoverkon pohjalle on rakennettu niin uusia kryptovaluuttoja, digitaalista taidetta kuin erilaisia palveluita.

Ethereum – maailman toiseksi suosituin kryptovaluutta

Ethereum on kryptovaluutta, joka perustettiin vuoden 2015 heinäkuussa. Tähän mennessä bitcoin oli ollut kryptomaailman kuninkaana jo pitkään, mutta ethereumista tulikin yksi tämän ensimmäisen digivaluutan kovimmista haastajista.

Miten ethereum siis eroaa bitcoinista? Ensinnäkin bitcoin on hyvin alkeellinen kryptovaluutta, joka toimii perinteisellä lohkoketjuteknologialla. Bitcoin toimiikin erillään monista muista kryptovaluutoista, jotka on rakennettu usein samalle kryptoalustalle. Bitcoinin lohkoketjuteknologia on kuitenkin toiminut inspiraationa muille myöhemmille kryptomaailman innovaatioille.

Verrattuna bitcoiniin ethreum on paljon kehittyneempi, sillä kyseessä on kokonainen ekosysteemi. Koska ethereumin hajautettuun verkkoon pystyy luomaan vapaasti uusia kryptovaluuttoja, on monien suosittujen digivaluuttojen arvo suoraan kiinni ethereumin arvossa. Ethereumilla on myös oma tokeninsa nimeltään Ether, johon voi investoida kryptopalveluiden kautta. Esimerkiksi pohjoismainen kryptopalvelu Northcrypto on erittäin luotettu, ja jonka kautta pystyy investoimaan myös ethereumiin.

Ethereum-kurssi on ollut hurjassa nousussa viime vuosina

On selvää, että ne ketkä investoivat ethereumiin jo vuonna 2015, ovat tienanneet investoinneillaan paljon. Vaikka Ethereum-kurssi heilahtelee paljon lyhyellä aikavälillä, mikä on erittäin tyypillistä kryptovaluutoille, niin pitkällä aikavälillä kasvua on riittänyt. Esimerkiksi vuoden 2021 aikana ethereumin arvo ylsi jo 3000 dollariin ja valuutan kasvu nousi huimaan 365 prosenttiin.

Ethereumin arvo ei vielä ihan yllä bitcoinin arvoon, joka on noin 58 000 dollarin arvoinen. Bitcoinin kasvu on myös hiipunut ja digivaluutta on menettänyt markkina-arvoaan. Tämä johtuu siitä, että kryptosijoittajia kiinnostavat yhä enemmän uudet kryptovaluutat, kuten ethereum. Monista sijoittajista on kiinnostavampaa sijoittaa nopeakasvuisiin kryptovaluuttoihin kaikista riskeistä huolimatta. On kuitenkin tärkeää, ettei vastuullisen sijoittamisen perusteita unohdeta kryptosijoittamisenkaan maailmassa.

Ethreum toimii alustana myös monille muille sijoituskohteille ja -palveluille

Yksi syy, miksi ethereum kiinnostaa sijoittajia, on myös se, että kyseessä on alusta monille muille sijoituskohteille. Kryptomarkkinoille tulee koko ajan uusia digivaluuttoja, jotka voisivat olla potentiaalisesti myös uusia sijoituskohteita. Lisäksi ethereum-verkossa voi investoida myös digitaaliseen taiteeseen. NFT-sopimukset eli älysopimukset ovat luoneet täysin uudet markkinat ethereum-verkkoon. NFT-sopimukset voivat olla esimerkiksi kuvia, GIF-animaatioita, musiikkikappaleita tai jopa meemejä. Taitelijat pystyvät siis ansaitsemaan rahaa alustalla taiteensa avulla ja samalla digitaalisesta taiteesta on tullut uudenlainen sijoituskohde. Joistakin taideteoksista saatetaan pyytää jopa miljardeja dollareita.

Ethereum verkossa eri kryptovaluuttojen vaihtaminen on myöskin helpompaa. Alustalle on rakennettu suosittu Coinbase-palvelu, jonka välityksellä voi esimerkiksi vaihtaa bitcoinit ethereumiksi. Näin eri digivaluuttojen vaihtaminen on vaivattomampaa kuin koskaan aikaisemmin. Coinbase ei ole ensimmäinen, eikä viimeinenkään onnistunut projekti ethreum-verkossa. Sijoittajat seuraavat siis innolla, millaisia sijoitusinnovaatioita ja kryptovaluuttoja alustalle syntyy seuraavaksi.

Mitä ethereumin kehitykseltä voi odottaa tulevaisuudessa?

Vaikka ethereum perustettiin vasta muutamia vuosia sitten, alustan teknologia on jo hieman vanhentunut. Tämän takia ethereumille syntyi kilpailija cardano, joka on pyrkinyt korjaamaan ethereum-verkon virheitä. Toisaalta ethereum on pyrkinyt edelleen päivittämään järjestelmäänsä, jotta se sopii paremmin nykyajan sijoittajien sekä yritysten tarpeeseen.

Tulevaisuudessa verkkoa voi siis kenties hyödyntää entistäkin tehokkaammin sijoittamiseen. Lisäksi monet tulevaisuuden osakeyhtiötkin voivat toimia ethereum-alustalla. Vaikka ei siis suoraan sijoittaisi ethereumiin, niin näin saattaa tulla tehneeksi välillisesti. Joka tapauksessa kyseessä on kiinnostava ekosysteemi, joka luo uusia mahdollisuuksia sijoittamisesta kiinnostuneille.

Toimitus

Katso kaikki artikkelit tekijältä Toimitus