Mikä tekee osakesijoittamisesta mielenkiintoista?

Osakesijoittaminen on nykyisin hyvin monien ihmisten harrastus. Osakkeet ja niihin sijoittaminen ovat puheenaiheita illanvietoissa ja muissa keskusteluissa ja muutenkin osa monen arkipäivää. Mikä sitten sijoittamisessa kiehtoo ihmisiä? Olisi helppo vastata, että mahdollisuus pikavoittoihin tai muuten helppoon rahaan, mutta tällainen vastaus olisi epätarkka ja parhaimmillaankin vaillinnainen. Moderni teknologia on helpottanut osakesijoittamisen teknistä suorittamista ja tehnyt siitä monelta osin entistä nautittavampaa. Nykyisin osakkeiden ostaminen onnistuu muutamalla napin painalluksella ilman luottokorttiakin, sillä käytettävissä on huippunopeat verkkoyhteydet, tehokkaat laitteet sekä helppokäyttöiset maksupalvelut, kuten Trustly tai Brite.  Tässä artikkelissa esittelemme asioita, jotka tekevät osakesijoittamisesta niin kiehtovaa.

Mahdollisuus ansaita rahaa

Sijoittamalla voi hyvinkin ansaita rahaa ja rahan ansaitseminen luonnollisesti kiinnostaa monia ihmisiä. Harkitut sijoitukset potentiaalisesti kasvaviin yhtiöihin ja hiukan onnea, niin omaisuus voi kasvaa lyhyehkössä ajassa merkittävästikin, vaikka ei osuisikaan Amazonin kaltaiseen kultasuoneen sijoituksellaan. Mikäli omaisuutta on, niin ei ole oikein mitään järkeviä syitä olla sijoittamasta osaa omaisuudesta sen sijaan, että säilyttää sitä esimerkiksi matalakorkoisella pankkitilillä. Hyvin rakennettu osakesalkku pienentää riskejä rahanmenetykseen ja suurentaa mahdollisuuksia tuotolle. Osakesalkun voi rakentaa käytännössä täysin riskittömäksi järkevällä ja laajamittaisella hajautuksella. Optimaalinen sijoittaminen tietysti sisältää myös pientä riskinottoa, mutta mitenkään pakollista se ei ole omaisuuden kartuttamiseksi.

Tietoa eri aloista ja yhtiöistä

Ihminen on tiedonjanoinen eläin ja koska osakesijoittaminen vaatii yleensä perehtymistä osakkeisiin, niin sijoittaja kartuttaa ikään kuin sivutuotteena myös omaa yleistietomääräänsä. Uudet alat ja yhtiöt tulevat tutuiksi ja tämän myötä sijoittaja saattaa löytää myös omaan elämään uusia kiinnostuksen kohteita. Toki sijoittaminen onnistuu niinkin, ettei tiedä mitään omistamiensa osakkeiden taustoista, mutta parempaan tulokseen lähtökohtaisesti pääsee, mikäli asiaan perehtyy, sillä se helpottaa kohteiden valintaa ja antaa paremmat edellytykset arvioida saman alan muiden yritysten kasvupotentiaalia. Sijoittaminen on myös huomattavasti antoisampaa silloin, kun yhtiöiden taustat ovat hyvin hallussa.

Kurssimuutosten ja muiden tilastojen seuraaminen on jännittävää

Euroviisuissa yleisöpiikki tulee kun tuloksia julkistetaan, vaikka siinä osassa ohjelmaa ei tapahdu muuta kuin numeroiden vaihtumista taululla. Väliaikalähdöllä hiihdettävät hiihtokisat ovat suosittu katsojalaji, vaikka katsoja erottaa hiihtäjien erot vain kellossa vilkkuvista numeroista. Erilaisia tilastokirjoja myydään miljardeilla euroilla vuosittain maailmanlaajuisesti. Ihmisiä kiehtovat tilastot ja numerot ja osakekurssien vaihteluiden seuraaminen onkin jo itsessään erittäin mielenkiintoista ja jännittävää puuhaa. Lisämielenkiintoa siihen tuo oma lehmä ojassa, eli ne omat sijoitukset ja niiden arvon vaihtelut. Mikäli salkku on hajautettu laajasti, voi osakesijoittaja viettää tapahtumarikkaan päivän pelkästään omien sijoitustensa kursseja ja tilastoja seuraten.

Sijoittaminen on monipuolista

Koska eri aloja on lukemattomia, on myös eri sijoituskohteita lukemattomia. Tämä tekee sijoittamisesta hyvin monipuolista. Osakkeita on myös erityyppisiä riskitasoiltaan ja odotusarvoiltaan. Salkusta kannattaakin rakentaa monipuolinen, jotta tuotto-odotus on mahdollisimman korkea. Osakkeiden lisäksi sijoittaa voi muun muassa rahastoihin, valuuttoihin, velkakirjoihin tai sijoitusasuntoihin. Kaikilla näillä kohteilla on erilaisia ominaisuuksia, jotka tekevät sijoittamisesta monimuotoista ja näin ollen entistä mielenkiintoisempaa.

Sijoittaessa oppii uusia asioita

Sijoittaminen kuuluu niihin asioihin, joissa ei voi koskaan olla täydellinen, vaan aina riittää uutta opittavaa. Tämä luonnollisesti lisää myös sijoittamisen mielenkiintoa. Eri tapahtumien vaikutukset markkinoihin, todennäköisyyksien arvioiminen, talouden yleissuhtanteiden vaikutus, veromuutokset sekä pienemmät paikalliset tapahtumat voivat kaikki vaikuttaa osakemarkkinoiden käyttäytymiseen ja näiden asioiden tunnistaminen vaatii jatkuvaa opettelua ja tutkimista. Lisävivahteen tuo vielä sattuman vaikutus. Moni sijoittaja kertookin oppivansa joka päivä uusia asioita sijoittamisesta ja se jos mikä pitää mielenkiinnon yllä.

Toimitus

Katso kaikki artikkelit tekijältä Toimitus