Lohkoketjuteknologia raivaa tietä uusille maksuratkaisuille

Lohkoketjuteknologiaa pidetään yhtenä merkittävimmistä keksinnöistä sitten internetin. Teknologia on äärimmäisen laaja ja monikäyttöinen, mutta erityisesti se tunnetaan yhteydestään erilaisiin kryptovaluuttoihin kuten bitcoiniin.

Tässä artikkelissa käymme läpi lohkoketjun määritelmän sekä sen käytön kryptovaluutoissa ja pureudumme sitten lohkoketjuteknologian käyttöön uudenlaisissa netin maksuratkaisuissa.

1231

Lohkoketjuteknologia pähkinänkuoressa

Ennen kuin mennään sen tarkemmin lohkoketjuteknologian mahdollistamiin uudenlaisiin valuuttoihin ja maksupalveluihin, on tärkeää ymmärtää, miten teknologia ylipäätänsä toimii.

Lohkoketju eli blockchain tarkoittaa käytännössä tietokantaa, jota ylläpidetään hajautetusti toisilleen vieraiden toimijoiden avulla. Esimerkiksi bitcoinin osalta kaikki tapahtumat lasketaan hajautetusti – eikä tietokantaa luoteta vain yhden instituution hallinnoimaksi. Lohkoketjussa hajautus luo turvallisuutta.

Lohkoketju helpottaa digitaalisten tapahtumien seurantaa ja rekisteröintiä, eikä näistä koostettu tietokanta ole riippuvainen kolmansista osapuolista. Käytännössä käyttäjät itse ylläpitävät tietokantaa.

Lohkoketjuteknologia ja kryptovaluutat

Useimmat meistä tuntevat lohkoketjuteknologian yksinomaan kryptovaluuttojen mekanismina. Kryptovaluutoista suosituin on sijoittajien keskuudessa suureen suosioon noussut bitcoin, joka toimii instituutioista riippumattomana maksutapana.

Bitcoin julkaistiin japanilaisen Satoshi Nakamoto -nimimerkkiä käyttäneen henkilön toimesta vuonna 2009. Bitcoin on täysin hajautettu valuutta, joka hyödyntää nimenomaan lohkoketjuteknologiaa. Kaikki bitcoin-siirrot varmistetaan hyödyntäen vertaisverkon laskentatehoa. Tätä laskentatehoa käytetään tietokannan ylläpitämiseen sekä bitcoinien louhimiseen. Louhinnan tuloksena bitcoineja on mahdollista ansaita lisää – kuitenkin vain rajattuun määrään asti.

Bitcoinin ohella markkinoille on tullut myös monia muita lohkoketjuteknologiaan perustuvia kryptovaluuttoja. Monet kryptovaluutat ovat kasvattaneet arvoaan kovaakin tahtia, ja ei olekaan ihme, että monet ovat ottaneet kryptot lämpimästi vastaan uudenlaisina sijoitusinstrumentteina. Niiden käyttö varsinaisena maksutapana on vielä jokseenkin pienimuotoista, mutta yhä useammassa paikassa jo mahdollista.

Lohkoketjuteknologia ja nettipelaaminen

Lohkoketjuteknologiaa hyödyntävät kryptovaluutat yleistyvät eri aloilla tasaiseen tahtiin. Yksi ala, joka on ottanut kryptoja käyttöön montaa muuta nopeammin, on rahapeliala. Osa rahapelisivustoista toimii nykyään suoraan kryptoilla, jolloin sekä talletuksen, panostamisen että kotiutuksen voi tehdä vaikka bitcoinilla. Joissain palveluissa taas kryptovaluutta vaihdetaan talletuksen yhteydessä automaattisesti euroiksi.

Kryptot eivät aina ole ainut vaihtoehto tallettamiseen, vaan siirron voi yhtä hyvin tehdä myös maksukorttia, verkkopankkitalletusta tai jotain online-maksupalvelua käyttäen. Bitcoinin suosion kasvaessa yhä useampi pelaaja haluaa kuitenkin kokeilla pelionneaan kryptoilla.

Nettikasinosivustot haluavat palvella asiakkaitaan mahdollisimman hyvin, ja kryptovaluuttojen tarjoaminen halukkaille on vain yksi monista hyvän palvelun esimerkeistä. Pelaajille on usein tarjolla myös kattavia oppaita niin pelaamiseen kuin kryptojen käyttöön. Blogiteksteissä saatetaan esitellä vaikka bitcoin-talletuksen oikeaoppinen käyttö tai blackjack-säännöt ja kertoa uusimmista peleistä ja niiden ominaisuuksista. Kaikessa on aina tavoitteena mahdollisimman hyvä asiakaskokemus, ja monille nykypelaajille on kryptopelimahdollisuus avainasemassa.

Lohkoketjuteknologian muut käyttökohteet

Lohkoketjuteknologialla on mahdollista toteuttaa monenlaisia asioita. Vaikka kryptovaluutat ovatkin kaikkein tunnetuin ja yleisin käyttökohde, teknologian mahdollisuuksia on pohdittu myös laajemmin.

Lohkoketjuteknologian mahdollistamien tietokantojen käyttöä on ehdoteltu jopa erilaisten julkisten rekisterien tai terveysviranomaisten käyttöön. Jaettu tietokanta on erittäin turvallinen vaihtoehto, mutta siihen liittyy myös riskejä. Jos tietokantaa ei käytetä tarpeeksi aktiivisesti, ja yksittäinen taho onnistuu hankkimaan tarpeeksi laskentatehoa, voi se periaatteessa kaapata koko tietokannan itselleen.

Lohkoketjuteknologian uusia mahdollisuuksia pohditaan jatkuvasti, mutta käyttöön liittyviin riskeihin pyritään samalla löytämään ratkaisuja. Hajautetun tietokannan mahdollisuudet ovat joka tapauksessa hyvin mielenkiintoisia.

Yhteenveto – maksupalvelujen odotetaan muuttuvan tulevaisuudessa

Uudenlaisille digimaksupalveluille on kysyntää. Koko rahajärjestelmä perustuu yhä fyysiseen käteiseen, vaikka kehittyneissä maissa suurin osa maksuista tehdäänkin jo kokonaan digitaalisin keinoin.

Lohkoketjuteknologiasta on mahdollisuus kehittyä uuden sukupolven maksupalveluita ja valuuttoja, jotka toimivat erityisen hyvin nykyajan digi- ja internet-maailmassa. Anonyymit, nopeat ja turvalliset maksut voidaan hoitaa sen avulla ilman keskitettyä tietokantaa.

Toimitus

Katso kaikki artikkelit tekijältä Toimitus