Kryptovaluutta kurssit ovat asia, jota monet kryptosijoittajat seuraavat kuumeisesti, ja ihan syystä. Niiden liikkeitä on nimittäin lähes mahdotonta ennustaa! Toisin kuin perinteisemmät sijoituskohteet, kuten osakkeet ja fiat-valuutat, kryptovaluutta kurssit reagoivat täysin eri asioihin markkinoilla. Kryptojen voidaan esimerkiksi usein nähdä nostavan arvoaan silloin kun taloudella menee huonosti.
Mutta voiko kryptovaluuttoihin sijoittaa, jos niiden kurssien liikkeitä on niin vaikea analysoida? Tottakai voi! Sinun on vain hyväksyttävät niihin liittyvä epävarmuuselementti, sekä varmistettava, että sijoitusbudjettisi kestää niiden hintojen volatiilisuuden. Kannattaa muistaa, että kryptovaluutat voivat osoittautua huomattavasti nopeammaksi tavaksi rikastua, kuin esimerkiksi osakkeisiin sijoittaminen. Kunhan valitset oikeat kryptovaluutat.
Tässä artikkelissa kerromme, miten kryptovaluutta kurssit kehittyvät, mitkä asiat vaikuttavat niihin, sekä miten niiden liikkeitä pystyy ennustamaan, jos pystyy. Toivottavasti tämän artikkelin luettuasi sinun on helpompi analysoida mikä niistä tuhansista tarjolla olevista kryptovaluutoista olisi oikea sijoituskohde juuri sinulle. Aloitetaan kuitenkin listaamalla muutama erinomainen palvelu, joista voit helposti ostaa suosituimpia kryptovaluuttoja.
Sisällysluettelo
Mistä ostaa kryptovaluuttoja?
Kryptovaluutat ovat digitaalisia valuuttoja, joten niihin sijoitetaan tietenkin netissä! Tässä lista markkinoiden parhaista kaupankäyntipalveluista, joiden kautta kryptovaluuttoihin sijoittaminen on helppoa ja halpaa:
- Coinbase – kaikenkarvaisille sijoittajille sopiva kaupankäyntialusta, jonka sijoituskohteiden valikoimasta löytyvät myös kryptovaluutat
- Plus500 – CFD-kaupankäyntiin erikoistuva kaupankäyntialusta, jolla erinomainen lista markkinoiden suurimpia kryptovaluuttoja
- Revolut – helppo ja nopea mobiilisovellus, jonka kautta suurimpiin kryptovaluuttoihin sijoittaminen on erittäin helppoa
Sijoittaminen on pitkään ollut aihe, jonka luultiin kuuluvan eksklusiivisesti vain rikkaille ja etuoikeutetuille. Mutta internetin myötä maailmasta on tullut demokraattisempi paikka, ja sijoittaminen on tuotu meidän jokaisen ulottuville, suorastaan kotisohvalle asti. Toisin kuin ennen vanhaan, 2020-luvulla sijoittamista ei enää tehdä pankin kautta! Pankit vetävät välistä niin suuria summia erilaisten maksujen kautta, että sijoitustuottosi jäävät aina huomattavan pieniksi. Sen lisäksi pankit eivät edes tarjoa niitä markkinoiden mielenkiintoisimpia sijoituskohteita, kuten kryptovaluuttoja.
Kryptovaluutta kurssit muuttuvat jopa yhden päivän aikana reippaasti, joten kaikki edellä mainitut palvelut tarjoavat tottakai sijoittamisen tueksi reaaliajassa päivittyviä hintoja, hyödyllisiä raportteja sekä ammattisijoittajien analyyseja eri kryptovaluutoista.
Kun otetaan huomioon, että kryptovaluutta kurssit ovat erittäin vaikeita ennustettavia, suosittelemme, että tutustut aina siihen kryptovaluuttaan syvemmin, johon olet aikeissa sijoittaa. Siksi on tärkeää, että ymmärrät miten jokin tietty kryptovaluutta toimii, ja mitä se tarjoaa markkinoille. Nämä asiat ymmärtäessäsi sinun on helpompi päätellä, onko kyseisellä kryptovaluutalla kasvupotentiaalia. Keskity varsinkin näihin asioihin:
Reaaliaikaiset kryptovaluutta kurssit ja hinnat
# | Coin | Price | Marketcap | Volume (24h) | Supply | Change | Last 24h |
---|
Kryptovaluutta kurssit – Mitkä asiat vaikuttavat niihin?
Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on viimeisten parin vuoden aikana noussut valtavirran tietoisuuteen, ja niihin sijoittavien yksityissijoittajien määrä on noussut hurjasti. Mutta kryptovaluuttoihin sijoittaessa on erittäin tärkeää muistaa, että kryptovaluutta kurssit eivät ole sama asia kuin esimerkiksi osakkeiden kurssit. Päinvastoin, ne reagoivat hyvin eri tavalla samoihin asioihin.
Ensinnäkin kannattaa tunnistaa se eroavaisuus, että osakkeisiin sijoittaessa ostat tavallaan osan kyseistä yritystä. Mutta kryptovaluuttoihin sijoittaessa omistat vain kyseisiä coineja. Lisäksi siinä missä osakkeet ovat jonkin yrityksen omaisuusosuuksia, kryptovaluutat voidaan jakaa karkeasti kolmeen kategoriaan:
Ihan ensimmäiseksi kryptovaluutat voivat olla valuuttoja, joita voidaan käyttää perinteisten maksuvaluuttojen tapaan. Esimerkiksi Bitcoin ja DogeCoin ovat pohjimmiltaan tällaisia kryptovaluuttoja, ja niiden käyttötarkoitus on toimia nimenomaan kaupankäynnin välineenä. Esimerkiksi Bitcoinilla pystyy jo maksamaan ostoksiaan useissa nettikaupoissa, mutta DogeCoin on meemivaluuttana hieman epäkäytännöllisempi tapaus, joka käy maksuvaluuttana vain hyvin harvassa paikassa.
Toinen kategoria, johon tietyt kryptovaluutat voidaan jaotella, ovat alustat. Ethereum on ehdottomasti markkinoiden paras esimerkki kryptovaluutasta, joka voidaan kategorisoida alustaksi. Ethereum tarjoaa erittäin monipuolisen lohkoketjun, joka toimii alustana, tai pohjana, jolle kuka vain voi rakentaa oman kryptovaluutan (ERC-20 token), älysopimuksia tai hajautettuja sovelluksia. Sen lohkoketju on kuin käyttöjärjestelmä. Ethereum toimiikin alustana monille tämän hetken kuumimmista nimistä, kuten suomalainen AAVE DeFi -projekti.
Ja kolmas kategoria ovat tokenit. Ensinnäkin on hyvä ymmärtää, että krypto tokenit ovat eri asia kuin krypto coinit. Coinit ovat aina lohkoketjuun pohjautuvia digitaalisia natiivivaluuttoja, joita voidaan esimerkiksi käyttää edellä mainittuun tapaan maksuvälineenä. Sen sijaan tokenit ovat huomattavasti vähempiarvoista digitaalista valuuttaa. Kuka vain voi rakentaa tokeneita olemassa oleviin lohkoketjuihin (edellä mainitut ERC-20 tokenit), kun taas natiivivaluuttojen, eli coinien luominen vaatii kokonaisen lohkoketjun pohjakseen. Tästä syystä tokeneita käytetään useimmiten esimerkiksi polttoaineena, joka voi käytännössä tarkoittaa lohkoketjussa tehtävien transaktioiden maksujen maksamista.
Kuten huomaat, kryptovaluutat ovat aivan eri planeetalta kuin perinteiset sijoituskohteemme. Tästä syystä on tottakai luonnollista, että kryptovaluutta kurssit ja niiden kehitys ovat riippuvaisia hyvin erityyppisistä asioista. Se, mikä eniten määrittää jonkin krypto coinin arvoa, on nimenomaan kyseisen kryptovaluutan alusta, eli lohkoketju. Mitä enemmän kyseisellä lohkoketjulla on arvoa, sitä arvokkaampi sen kryptovaluutta on. Lohkoketjun arvo taas koostuu suurelta osin kyseisen kryptovaluutan yhteisön voimasta: mitä enemmän lohkoketjulla, tai kryptovaluutalla on käyttäjiä, sitä arvokkaampi se on.
Tämän vuoksi esimerkiksi uusimmat meemikryptot (kuten DogeCoin ja SHIBA INU) keskittävät kaikki voimavaransa nimenomaan oman yhteisönsä kasvattamiseen ja vahvistamiseen. Lohkoketjun tai kryptovaluutan arvoon vaikuttavat myös monet muut asiat, kuten kyseisen kryptovaluutan kysyntä ja tarjonta, sen louhinta tai staking, sekä tottakai myös niiden medianäkyvyys. Pureudutaan seuraavaksi näihin kaikkiin asioihin tarkemmin.
Kysyntä ja tarjonta
Kysynnän ja tarjonnan puolelta kryptovaluutat ovat rinnastettavissa osakkeisiin: jos kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa, se vaikuttaa sijoituskohteen arvoon. Esimerkiksi jos markkinoilla on paljon sijoittajia, jotka haluavat ostaa Bitcoinia, mutta sen myyjiä löytyy vähemmän, sen kysynnän kasvu nostaa Bitcoinin hintaa. Kysynnän ja tarjonnan muutoksiin taas vaikuttavat tottakai markkinoiden muutokset ja trendit. Lisäksi monien kryptovaluuttojen tarjontaa rajoitetaan synteettisesti, mikä tekee niistä eksklusiivisia, mikä omalta osaltaan nostaa niiden arvoa. Esimerkiksi Bitcoineja on louhittavissa kokonaisuudessaan vain 21 miljoonaa coinia.
Markkinoiden vaikutus kryptovaluuttoihin on nähtävissä esimerkiksi siinä, että kun taloudella menee yleisesti huonosti, monet siirtyvät sijoittamaan kryptovaluuttoihin, mikä johtaa siihen, että kaikki kryptovaluutta kurssit lähtevät nousuun. Vuoden 2020 keväällä Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan iskenyt koronapandemia tarjosi tästä erinomaisen esimerkin: kun maaliskuussa 2020 pörssit romahtivat, kryptovaluutta kurssit dippasivat perässä. Mutta ne lähtivät pian sen jälkeen ripeään kasvuun, kun taas perinteiset markkinat jatkoivat sakkaamistaan. Tässä kryptovaluutat jäljittelevät kultaa, joka myös nostaa usein arvoaan silloin kun taloudella menee huonommin.
Tästä voidaan myös vetää se johtopäätös, että perinteisillä markkinoilla ja taloudella yleisesti ei ole kryptovaluuttoihin niinkään vaikutusta. Ne voivat täten olla erinomainen sijoituskohde siinä vaiheessa, kun yleistalouden ilme alkaa taas valahtaa. Tässä kohtaa kannattaa kuitenkin muistaa, että kryptovaluutat eroavat toisistaan suuresti, täysin päinvastoin kuin perinteiset valuutat. Tämä johtuu niiden lohkoketjuista, joita voidaan käyttää hyvin monenlaisiin, erilaisiin tarkoituksiin. Niiden tarkoitusten määrittämiseen taas vaikuttavat louhinta ja / tai staking.
Louhinta / Staking
Siinä missä keskuspankit kontrolloivat ja ovat vastuussa eri valuuttojen painamisesta ja laskemisesta markkinoille, kryptovaluuttoja luodaan täysin erilaisella logiikalla. Jokainen kryptoprojekti on yksittäinen sellainen, ja niitä joko louhitaan, tai steikataan. Molemmat prosessit vaativat, että louhijalla tai steikkaajalla on hallussaan usein suuri määrä tiettyä kryptovaluuttaa.
Louhinta on prosessi, jossa niin sanotut supertietokoneet ratkaisevat erittäin monimutkaisia laskutoimituksia verkossa. Jokainen suoritettu laskutoimitus tuottaa lohkoketjun jatkoksi uuden lohkon, ja uusi lohko tarkoittaa samalla uuden kryptovaluutta coinin syntyä. Käytännön esimerkkinä voidaan käyttää Bitcoinia: yksi uusi louhittu lohko on sama kuin yksi Bitcoin markkinoille lisää. Kuten aiemmin mainittiin, Bitcoineja on louhittavissa kokonaisuudessaan 21 miljoonaa coinia, joista yli 90% on jo louhittu.
Louhinta vaatii louhijoilta suurta rahallista panostusta, joten ymmärrettävästi louhinnasta pitää maksaa palkkaa. Palkka maksetaan aina yhdestä louhitusta lohkosta, ja palkka on aina tätä samaa kryptovaluuttaa. Louhintaa on kritisoitu viime vuosina erityisesti siitä, että sitä suorittavat supertietokoneet vaativat hurjia määriä sähköä. On arvioitu, että yhden Bitcoinin louhimiseen tarvittavalla sähkön määrällä pidettäisiin jopa useamman Länsi-Euroopan maan sähköntuotantoa yllä vuoden päivät.
Staking on louhintaa energiatehokkaampi vaihtoehto, mutta se vaatii tekijältään hieman lohkoketjujen teknologian tuntemusta ja koodaamistaitoja. Stakingissa jonkin kryptovaluutan käyttäjä tallettaa tietyn määrän kyseistä kryptovaluuttaa sen lohkoketjuun, jolloin käyttäjä saa vastineeksi oikeudet osallistua kyseisen lohkoketjun toimintaan. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi validaattorina toimimista, lohkoketjun kehitystyöhön osallistumista tai sen turvallisuuden vahvistamista. Kaikki tämä on palkittavaa toimintaa, jonka käyttäjän tallettama kryptovaluutta mahdollistaa. Siitä maksetaan siis käyttäjälle palkkio, aivan kuten louhinnasta.
Louhinta ja staking ovat pohjimmiltaan sama asia: niiden tarkoitus on kehittää ja vahvistaa kryptovaluutan lohkoketjua, sekä lisätä kyseisen kryptovaluutan likviditeettiä. Lisäksi louhinta ja staking takaavat sen, että lohkoketju pidetään “puhtaana”, eli toimivana ja huijari-vapaana alustana, jolla kryptovaluuttaa voidaan tällöin käyttää saumattomasti.
Sosiaalinen media
Viimeisen vuoden aikana kryptomarkkinoille on tulvinut lisää upouusia kryptovaluuttoja, ja niistä erottuu eräs kategoria: meemivaluutat. Näistä tunnetuin on DogeCoin, jonka markkina-arvo nousi vuoden 2021 alussa ennätyksellisiin korkeuksiin. Erikoista ja kiinnostavaa tässä nousussa oli se, että sen taustalla toimi niinkin mitättömänä pidetty ilmiö, kuin sosiaalinen media.
Kiitos DogeCoinin, tänä vuonna sosiaalinen media on saanut kryptovaluutta kurssit heittelehtimään tavalla, jota kukaan ei olisi voinut osata ennustaa. Kaikki sai tottakai alkunsa siitä, kun maailman rikkaimpiin ja vaikutusvaltaisimpiin ihmisiin kuuluva Elon Musk alkoi twiittailla fanittavaan tapaan tästä markkinoiden ensimmäisestä meemikryptosta. Tämä sai DogeCoinin arvon nousuun, ja innoitti monet kehittäjät luomaan lisää tunnettuihin meemeihin perustuvia kryptovaluuttoja. Ja nyt niitä ovat jo markkinat tulvaillaan!
Meemikryptot perustuvat aina suosittuihin meemeihin, joten on ymmärrettävää, että niiden kursseihin vaikuttaa pääasiassa sosiaalisen median suosio. Mutta niiden suosion kasvu on yllättäen ollut niin räjähtävää, että sosiaalinen media on alkanut vaikuttaa koko kryptomarkkinoiden liikehdintään. Sosiaalisen median kohdalla kannattaa kuitenkin aina muistaa se, että some -trendit ovat hyvin lyhytikäisiä. Jos siis kryptovaluutan arvo pohjautuu laajalti sosiaalisen median suosioon, se ei luultavasti ole hyvä pitkän aikavälin sijoitus. Mutta pikavoittojen perässä menevien treidaajien kannattaa ehdottomasti seurata näiden coinien ympärillä vellovaa hypeä, ja mahdollisia nousevia trendejä.
Voiko kryptovaluuttojen kurssien kehitystä ennustaa?
Kuten huomaamme, kryptovaluutta kurssit koostuvat monesta liikkuvasta osasta, mikä tekee niiden ennustettavuudesta tottakai hyvin haastavaa. Jotta pystyisit muodostamaan kokonaisvaltaisen kuvan jonkin kryptovaluutan kurssin kehityksestä, sinun on ymmärrettävä kyseisen kryptovaluutan tausta, toimintatarkoitus, historia sekä sen status markkinoilla. Tämä status saattaa muuttua jopa päivän aikana, joten siinä riittääkin perehtymistä ja perillä pysymistä.
Loppujen lopuksi kryptovaluutta kurssit ovat ennustettavuuden saralla täysin spekulatiivisia. Kryptovaluuttojen kurssien kehityksen analysointia voidaan siis verrata vedonlyöntiin: perehdyt tiettyyn kryptovaluuttaan ja teet perehtymisen jälkeen omat arviosi kryptovaluutan kehittymisen suhteen, ja sen jälkeen jätät rahasi sattuman varaan. Tässä on pääsyy sille, miksi monet pitävät kryptovaluuttoja korkean riskin sijoituskohteina: niiden hinnat ovat volatiileja, eikä niiden liikkeitä voi usein tietää ennalta.
Tästä johtuen kryptovaluuttoihin sijoittaessa sinun tulee aina perehtyä kyseiseen kryptovaluuttaan itse: mikä se on, mihin sitä käytetään, onko sillä tulevaisuudessa kasvupotentiaalia? Et voi laittaa vastuuta analyytikoiden tai vaikuttajien piikkiin, sillä kryptovaluutta kurssit eivät ole heidän ennustettavissaan yhtään sen tarkemmin kuin sinunkaan. Ja kun kyseessä ovat vielä sääntelemättömät sijoituskohteet, vain ja ainoastaan sinulla on täysi vastuu rahoistasi.
Tämä saattaa kuulostaa pelottavalta, mutta yleiskuvassa kryptovaluutat ovat vain ja ainoastaan nostaneet arvoaan tähän mennessä, joten miksi niiden arvo ei kasvaisi myös tulevaisuudessa? Jotkin kryptovaluutat ovat jo vakiinnuttaneet paikkansa markkinoilla, joten ne voivat olla erinomainen pitkän aikavälin sijoitus, kun taas edellä mainitut meemikryptot voivat tarjota pikavoittoja niille, jotka osaavat lukea sosiaalisen median trendejä oikein. Pidä siis kryptovaluutta kurssit kiikarissasi ja seuraa sinua kiinnostavia kryptoja laajemmalla skaalalla, jotta osaat sijoittaa juuri niihin sinulle parhaimpiin kryptoihin.
Usein kysytyt kysymykset
Mistä kryptovaluutta kurssit muodostuvat?
Kryptovaluutta kursseihin vaikuttavat kysyntä ja tarjonta, niiden lohkoketjun suosio (network value), kryptovaluutan louhinta tai staking sekä mahdollisesti sosiaalisen median suosio.
Voiko kryptovaluuttojen kursseja ennustaa?
Kryptovaluuttojen kurssien ennustaminen on erittäin spekulatiivista ja verrattavissa vedonlyöntiin.
Mitkä asiat vaikuttavat kryptovaluutan hintaan?
Kryptovaluuttojen arvo perustuu kysynnän ja tarjonnan lisäksi vahvasti niiden käytettävyyteen: mitä parempi käyttötarkoitus, sitä arvokkaampi kryptovaluutta.
Kannattaako kryptovaluuttoihin sijoittaa?
Kryptovaluutat eroavat toisistaan suuresti, ja jotkut niistä ovat erittäin hyviä pitkän aikavälin sijoituskohteita, kun taas toiset aktiiviseen treidaamiseen sopivia.
Mitä eroa on coinilla ja tokenilla?
Yksi lohkoketjun lohko on yhtä kuin yksi kryptovaluutta. Coinit siis perustuvat niiden omaan lohkoketjuun. Tokeneita taas voidaan luoda jo olemassa oleviin lohkoketjuihin, esimerkiksi Ethereumin verkkoon rakennettavat ERC-20 tokenit.