Taloudellinen riippumattomuus, tuo ihanan huoleton sanapari, on yhä useamman tavoitteena. Tämä saattaa tuntua äkkiseltään hurjan isolta palalta purtavaksi: voiko tavallinen ihminen koskaan saavuttaa moista? Kun päämäärä jaetaan järkeviin osatavoitteisiin ja suunnitelmiin, periaatteessa kuka tahansa säännöllisiä, kohtuullisia kuukausituloja saava voi saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden.
Tähän vaikuttaa tietysti se, millaista elintasoa halutaan pitää yllä, kuinka pian tavoitteeseen halutaan päästä ja mitä sen eteen ollaan valmiita tarvittaessa uhraamaan. Usein yksittäiset valinnat eivät yksinään riitä, vaan tavoitteeseen pyrkiminen on todellinen elämäntapa. Se vaatii suunnitelmallisuutta, järkähtämättömyyttä sekä kärsivällisyyttä.
Säästä ja sijoita mahdollisimman paljon
Tiedätkö sinä, paljonko sinulla kuluu kuussa rahaa ”turhiin” asioihin, kuten kalliiseen take away -kahviin, heräteostoksena hankittuun trendiasusteeseen tai muuhun? Sanoitpa mitä sanoit, jokainen meistä on altis markkinoinnin voimille, ja välillä ne saavat meidät ostamaan asioita, joita jälkeenpäin kadumme. Jos haluat saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden mahdollisimman pian, säästä nämä ylimääräiset rahat ja käytä ne järkevämmin: sijoita.
Pidä kirjaa viikoittaisista tai kuukausittaisista menoistasi, niin näet, mihin rahasi todellisuudessa menevät. Tee suunnitelma siitä, paljonko haluat säästää kuussa, ja mieti sitten sen pohjalta, paljonko voisit maksimaalisesti sijoittaa. Huomaa, että rahaa ei kannata makuuttaa tilillä liikaa, sillä sen arvo pienenee inflaation myötä. Sopivan kokoinen puskurikassa on kuitenkin hyvä olla olemassa. Jos kohtaat taloudellisesti kireämmän hetken, voit käyttää sitä sen sijaan, että nostaisit sijoitettuja varoja osaketililtäsi harkitsemattomasti.
Suomalaiset ovat tunnettua rahapelikansaa ja siinä missä lauantai-illan kolikkopelikelojen pyöräyttelyt vaikkapa Galaksino kaltaisella nettikasinolla ovat oivaa ajanvietettä ja saattavat tuoda tilille mukavia summia, on pelailun lomassa hyvä muistaa kuukausittainen säästötavoite. Jotta elämä ei kuitenkaan menisi pelkäksi kitsasteluksi, käytä rahojasi mieluisaan harrastukseen tai matkustele, mutta älä poikkea suunnitelmastasi. Kun itseltään ei kiellä kaikkea, on säästö- ja sijoitussuunnitelmassaan helpompi pitäytyä. Turhasta ei kuitenkaan kannata maksaa.
Valjasta korkoa korolle -ilmiö käyttöösi mahdollisimman tehokkaasti
Korkoa korolle -ilmiö on taloudellista riippumattomuutta tavoittelevan paras ystävä. Se tarkoittaa sitä, että kun sijoitat pääomaa, sille kertyvä korko alkaa kasvamaan puolestaan korkoa oman pääomasi lisäksi. Mitä pidemmän aikaa sijoitus saa muhia, sitä enemmän hyödyt tästä ilmiöstä. Tästä syystä sinun kannattaa aloittaa heti, pienelläkin summalla.
Suuri osa suomalaisista lottoaa joka viikko. Otetaanpa siis esimerkiksemme vaikkapa 10 euron viikoittainen lottokuponkihankinta. Jos kupongin ostamisen sijaan säästät rahan joka viikko ja kerran kuussa ostat koko summalla rahastoja, saat joka kuukausi 40 euron edestä rahasto-osuuksia. Korkoa korolle -ilmiö lähtee paisuttamaan summaa salkussasi omien säästöjesi lisäksi, ja 15 vuoden päästä sinulla on koossa jo yli 10 000 euroa, kun laskelmassa käytetään maltillista noin 6 %:n vuosituottoprosenttia.
Sijoita korkean tuotto-odotuksen kohteisiin
Jotta voit maksimoida sijoitustuoton ottamatta kuitenkaan liian suuria riskejä, sinun kannattaa noudattaa muutamia perussääntöjä. Ensinnäkin hajauttaminen on syytä hoitaa huolellisesti. Jos omat taitosi tai aikasi eivät riitä yritysanalyysien tekemiseen, on järkevintä sijoittaa rahastoihin. Hankkimalla kourallisen rahastoja eri markkina-alueilta ja aloilta saat jo melko turvallisen hajautuksen sijoitussuunnitelmaasi. Muita myös ajallinen hajautus: kaikkea ei kannata ostaa kerralla.
Kannattaa valita mahdollisimman edullisia rahastoja, jotta hoitokulut eivät syö korkoa korolle -ilmiötä ja tuottoa. Indeksirahastot ovat perinteisesti olleet matalia kuluiltaan, sillä niitä ei ohjata aktiivisesti. Samoin matalakuluiset ETF-rahastot voivat olla hyvä ratkaisu. Jos aktiivinen rahasto voittaa säännöllisesti indeksin, on sekin sijoittamisen arvoinen kohde.
Kaikkein korkeimmat tuotto-odotukset kuitenkin ovat osakkeissa. Esimerkiksi laatuyhtiöt sekä teknologiaosakkeet ovat historiatietojen valossa tuottaneet hyvin. Mikäli tavoitteenasi on taloudellinen riippumattomuus, sinun kannattaakin uhrata hieman aikaasi siihen, että tutustut käytettävissä oleviin työkaluihin kunnolla. Lue, opettele ja seuraa kokeneita sijoittajia – tee kuitenkin ratkaisut aina omien päätöstesi perusteella.