Huomioi nämä asiat autolainassa

Autolaina on lainaa, jonka vakuutena toimii itse auto. Sitä voi hakea pankista tai yksityiseltä taholta ja sen voi tapauksesta riippuen saada myös ilman luottotietoja. Autolainassa on muiden lainojen tavoin erilaisia ehtoja ja seikkoja, joita käsittelemme tässä artikkelissa tarkemmin.

Autolainan hakijan tulee olla vähintään 18 vuotta täyttänyt, jonka luottotiedot ovat kunnossa. Jos luottotiedoissa on ongelmia, voi maksukyvyn vakuuttaminen olla kiven alla, mutta päätökset tehdään kuitenkin jokaisen kohdalla yksityiskohtaisesti. Tämän takia autolainan hakijalla kannattaa olla entuudestaan säästöjä ja vakuuksia, jotta autolainan hakeminen alkaa vankemmalta pohjalta. Lisäksi lainaan on hyvä löytyä takaaja, joka säästöjen ja vakuuksien kanssa yhdessä antavat paremman jalustan autolainan hakemiseen.

Autolainan ehdot

Autolainan hakuprosessi alkaa hakijan luottotietojen tarkistamisella. Niiden tulee olla kunnossa, jotta asiassa päästään sujuvasti eteenpäin. Jotkut rahoitusyhtiöt voivat joustaa tässä asiassa poikkeuksellisesti antaen lainaa myös luottotiedottomalle, mutta silloin se on usein kalliimpaa. Luotonantajalle on tärkeää olla varma ja vakuuttunut lainanhakijan kyvystä maksaa autolainansa sovitusti takaisin, koska tämä ajatusmalli suojelee kaikkia osapuolia tulevaisuudessa.

Useissa tapauksissa lainanhakijan pitää osoittaa maksukykynsä lainanantajalle silloinkin, kun luottotiedot ovat moitteettomat. Lainanhakijan työllisyystilanne ja tulotaso halutaan selvittää, koska heikommilla varoilla on vaikeaa maksaa autolainaa sovitusti takaisin. Tällä halutaan välttää suurempia ongelmia, eikä syrjiä pienituloisia lainanhakuprosessissa.

Pankin tarjoama autolaina

Pankin tarjoama autolaina on yleensä turvallinen tapa saada lainaa ja sen voi saada tilanteesta riippuen myös ilman vakuuksia. Pankin myöntämän autolainan korot ovat yleensä maltillisempia, mutta lainasta voi muodostua verrattain kallis, jos lainaa aletaan hakea ilman vakuutta. Vakuuden puuttuessa korotkin voivat kasvaa, mikä saattaa tuoda hakijalle ylimääräisiä kuluja jopa satoja euroja vuodessa.

Vakuutena voi olla esimerkiksi oma velaton asunto tai se voi olla myös itse auto, jota lainalla ollaan ostamassa. Tässä kannattaa kuitenkin muistaa, että auton arvo laskee usein melko kovaa vauhtia, mikä tekee siitä pankille vähemmän houkuttelevan vakuuden.

Eri pankkien tarjoamia lainoja voi vertailla keskenään ja kun potentiaalinen lainantarjoaja on löytynyt, voi hakija kysyä tarjousta pankilta. Tarjous kannattaa hakea usealta taholta, jotta voit saada mahdollisimman sopivan ja edullisen vaihtoehdon.

Yksityisen tarjoama autolaina

Yksityisen tarjoama autolaina eroaa hieman pankista haettavasta autolainasta. Yksityinen lainantarjoaja ei ole yleensä kovin suopea osamaksuun, vaan hänen toivomuksenansa on saada rahansa mahdollisimman pian takaisin. Jossain tapauksissa yksityishenkilö voi olla myötämielinen asian suhteen ja tarjota kohtuullista maksusuunnitelmaa lainanhakijalle. Maksusuunnitelmaa laatiessa kannattaa käyttää apuna autolainalaskuria, jolla voi laskea kätevästi autolainan koron ja lyhennyksen.

Jos osamaksu on ainoa mahdollinen tapa maksaa laina takaisin, tehdään autokaupat yleensä sen jälkeen, kun yksityinen lainanmyöntäjä on siirtänyt rahat lainanhakijan tilille. Tämän jälkeen ne voidaan siirtää auton myyjälle. Tämä kannattaa siis tehdä etukäteen, koska lainasummasta voi muodostua liian pieni tai lainarahaa on käytetty jo johonkin muuhun osteluun sopivaa autoa odotellessa.

Autolainan ja rahoituksen vertailua

Autolainaa ja rahoitusta vertaillessa on järkevää rehellisesti pohtia oman lainansaantinsa realistisia mahdollisuuksia. Rahoitus on useimmissa tapauksissa helpompi saada, jolloin vältytään myös käynniltä pankissa. Monet autokaupat tarjoavat myös suoraan omaa rahoitustaan, jota voi harkita autoa ostaessa.

Autokaupan tarjoamaan rahoitusratkaisuun sisältyy kuitenkin usein korkea korko verrattaessa pankkilainaan ja tämä vaikuttaa suuresti kuukausittaisiin lyhennyksiin. Pankkilainan korot ovat matalampia, mutta sitä on usein vaikeampaa saada erityisesti yli 2000 euron suuruisissa lainasummissa. Autolaina ja sen mahdollistajat riippuvat siis paljon kustakin tilanteesta ja lainanhakijan vahvuuksista. Sen takia sitä kannattaa harkita rauhallisesta, kunnes sopivin rahoitustapa autoa varten löytyy.

Toimitus

Katso kaikki artikkelit tekijältä Toimitus