Eurooppa keskellä muutosta: vuoden 2024 sijoituksia kannattaa jo miettiä

Vuosi 2021 on ollut myllerrysten aikakautta, jonka aikana etenkin sijoitusmarkkinat ovat kokeneet kovia. Maailmanlaajuiset tapahtumat ovat tuoneet vaikeuksia ihan perustason tuottajille hintojen nousuna, mutta samalla markkinoille on ilmestynyt lukuisia uusia yrittäjiä ja jotkut alat ovat kukoistaneet enemmän kuin toiset.

Yksi esimerkki tästä on kiistatta kryptovaluutat ja etenkin bitcoin, joka on nähnyt historiallisen huippuarvonsa ja samalla se on herättänyt yhä useamman sijoittajan mielenkiinnon. Siitä on tullut arjen puheenaihe vaikkapa työpaikan kahvitauolla tai marketin kassalla: kaikki tietävät jo jotain kryptovaluutoista ja yhä useampi on ostanutkin niitä. Kryptovaluuttojen arvonnousun takana on ollut etenkin suurten yritysten mukaantulo. PayPal esimerkiksi ilmoitti hyväksyvänsä bitcoinit maksuvälineenä vuonna 2020 ja sen jälkeen Yhdysvalloissa pystyi ostamaan jopa Tesloja bitcoineilla. Vuoden lopun suurin uutinen oli se, että maailman suurimman sijoittajan George Sorosin rahasto myönsi omistavansa myös bitcoineja

Digitaalinen maailma on tuonut mukanaan uusia pelaajia alalle

Maailma on muuttunut sähköiseksi. Sen myötä viime vuosina etenkin tietyt alat ovat suoranaisesti avanneet kukkansa. Yksi niistä on fintech-ala ja toinen on peliala. Fintech-alalla tuotetaan sähköisiä ratkaisuja maksuliikenteeseen niin yrityksille kuin kuluttajalle, josta hyvänä esimerkkinä ovat mobiilimaksut ja verkkokauppojen maksujärjestelmät.

Sen rinnalla mobiili- ja rahapelaaminen ovat eläneet kultaista aikaa. Ala on nähnyt monia suomalaisia menestyjiä, kuten Supercellin, mutta rahapeliala on taasen voimissaan etenkin Ruotsin pörssissä. Ruotsista on nimittäin lähtöisin useat rahapelikonsernit ja pelivalmistajat, joiden bravuureja nettikasinoilla pelattavat kolikkopelit ovat. Tulevina vuosina nämä kaksi alaa kannattaa yhtä lailla muistaa, jos etsit etenkin sijoitettavaa ulkomailta.

Kulta ja öljy ovat kasvattaneet arvoaan

Vuoteen 2021 siirryttiin erittäin alhaisella öljynhinnalla. Raakaöljy maksoi silloin noin 47 dollaria per tynnyri, mutta vuoden loppuun asti se oli ehtinyt nousta jo pahimmillaan 82,6 dollariin per tynnyri. Siihen on vaikuttanut etenkin maailman tapahtumat, joten hintojen ei ainakaan uskota laskevan lähiaikoina talven synkkien ennusteiden takia.

Kullan unssi maksoi vuoden alussa lähes 1950 dollaria per unssi, mutta sen jälkeen se on nähnyt suurta vaihtelua vuoden aikana. Dollarin ja Yhdysvaltojen korkean inflaation takia kultaa tullaankin pitämään niin sanottuna turvallisena satamana sijoittajalle, joten siihen sijoittaminen ei ainakaan tarkoita rahan arvon menettämistä korkean inflaation aikana.

Teknologian innovaatioita on hyvä pitää silmällä

Lähivuodet tulevat olemaan jatkuvaa teknologian innovaatioiden kehittämistä ja julkaisua. Viime vuosina ollaan jo leikitelty tulevaisuuden mahdollisilla ratkaisuilla, kuten lisätyllä ja virtuaalisella todellisuudella. Ne eivät ole jääneet pelkästään pelialalla kuulluiksi sanapareiksi, vaan niitä on onnistuneesti otettu käyttöön esimerkiksi opetuksessa, kulttuuritoiminnassa ja jopa kuntoutuksessa.

Myöhemmin niitä voidaan pyrkiä käyttämään vielä laajemmin. Hyviä käyttöaloja ovat kiinteistöala, sisustaminen, rakennusala, terveydenhoito ja viihdeala. Suurikokoisten virtuaalitodellisuusohjelmistojen pyörittäminen asettaa kuitenkin erilaiset vaatimukset etenkin laitteiden muistille ja prosessoreille, jonka ratkaisuna on kehitetty pilvipalvelut.

Pilvipalvelut ja -palvelimet ovat ehdottomasti vuoden 2024 suurimpia innovaatioita ja niiden menestyskulku tulee olemaan aikaisempaa jyrkempää. Niiden kautta voidaan ratkaista niin peli- ja muiden ohjelmistojen varastoinnin sekä jakamisen ongelmat kuin myös toimia yrityksen ratkaisuna etätyöskentelyyn, joka on selkeästi suositumpaa kuin koskaan.

Pilvipalvelut tuo mukanaan tarpeen yhä paremmille kyberturvallisuusratkaisuille, jotka ovat niin ikään tulevaisuudessa menestyksekkäitä sijoitusaloja. Teknisiä innovaatioita tullaan näkemään vielä etenkin älyteknologian kanssa. Voimme puhua tulevaisuudessa yhä älykkäimmistä kodeista, erikoisemmista kannettavista älylaitteista ja jopa älyvaatteista.

Sijoittajan tärkein tehtävä on ennustaa tulevaisuutta

Sijoittajan täytyy osata ennustaa tulevaisuutta: ostaa halvalla ja myydä kalliilla silloin kun odotettu trendi toteutuu. Alalta löytyy myös helppoja sijoituskohteita, kuten kulta, joka melko varmasti tuo jonkinlaisen lisän sijoitukselle – joskin se voi olla muita aloja pienempi.

Toimitus

Katso kaikki artikkelit tekijältä Toimitus