Cardano kuuluu niiden muutamien kryptovaluuttojen joukkoon, jonka suosion voidaan odottaa kasvavan lähivuosina. Kyseessä on Ethereumin kaltainen kryptoverkosto, joka pyrkii osaltaan korjaamaan Ethereumin kehityksessä tehtyjä virheitä. Mikä on Cardano ja mitä tämän kryptovaluutan tulevaisuudelta voi odottaa?
Sisällysluettelo
Mikä on Cardano?
Cardano perustettiin jo vuonna 2015, kun Ethereumin kehitystiimissä työskennellyt Charles Hotkinson päätti ryhtyä korjaamaan Ethereumin tapauksessa tehtyjä virheitä. Hotkinson on itse matemaattikko ja hänellä on lisäksi paljon kokemusta kryptovaluutoista.
Cardano on siis kryptoalusta, jonka pohjalle pystyy luomaan esimerkiksi muita kryptovaluuttoja sekä hajautettuja sovelluksia. Cardano ei kryptoverkkona ole vielä yhtä suosittu kuin Ethereum, mutta toisaalta suosio on selvässä kasvussa. Sijoittamisen ja teknologian maailmassa ollaan luonnollisesti aina kiinnostuneita uusista tulokkaista ja Cardano on otettu lämpimästi vastaan.
Kuten Ethereumillakin, on Cardanolla on tokeninsa nimeltään ADA, joka tulee kuuluisan matemaatikon nimestä. Valuutan kehittäminen onkin ollut vahvasti akateemista, eikä kyseessä ole siis esimerkiksi Dogecoinin kaltainen meemivaluutta. Cardanon lohkoketjussa hyödynnetään Proof of Stake –konsensusalgoritmia, jonka avulla on pyritty tekemään kryptosijoittamisesta turvallisempaa. Tämän algoritmin ansiosta ADA-kryptovaluuttaa ei synny varsinaisesti lisää ja tällä hetkellä valuuttaa on yhteensä 45 miljardia kappaletta. Cardano on siis suunniteltu niin, että on hyödyllisempää sijoittaa Cardanoon pitkällä aikavälillä jatkuvan treidaamisen sijaan.
Proof of Stake –algoritmi on tehnyt Cardanosta kaiken lisäksi myös ympäristöystävällisemmän virtuaalivaluutan. Monet ovat olleet huolissaan esimerkiksi Bitcoinin louhinnasta aiheutuvista ympäristöhaitoista. Vaikka haitat ovat melko pienet, haluaa moni nykyajan ihminen suosia ympäristöystävällistä vaihtoehtoa myös kryptovaluuttojen tapauksessa. Cardanon tokeneiden tilinsiirtoja varten tarvitaan kuitenkin vain murto-osa sähköä Bitcoineihin verrattuna.
Cardano on ratkaisu moniin Ethereumin ongelmiin
Kuten tuli mainittua, Cardano on siis pyrkinyt korjaamaan monia Ethereumin kryptoverkoston virheitä. Cardano käyttää jo kolmannen sukupolven hajautettua lohkoketjua, jonka ominaisuudet ovat huomattavasti hienompia kuin esimerkiksi Bitcoinilla tai Ethereumilla.
Cardanon etuja ovat esimerkiksi se, että verkosto toimii sujuvammin, kestävämmin ja sopii paremmin yhteen muiden kryptoalustojen kanssa. Nykyajan maailmassa on myös tärkeää, että digitaalisten valuuttojen välittäminen pystyttäisiin hoitamaan mahdollisimman nopeasti ja vaivattomasti. Siksi Cardanon kehityksessä on yritetty kiinnittää aikaisempaa enemmän huomiota transaktioiden sujuvuuteen.
Cardanon kehittämisessä on panostettu erityisen paljon myös kryptoverkoston turvallisuuteen. Jos kryptoverkkoa haluaa käyttää, pitää ensin tunnistautua. Näin pystytään varmistamaan, että verkoston käyttäjiin voidaan luottaa. Huijaukset ovatkin olleet kryptomaailmassa vakava ongelma, joten on tärkeää, että tietoturvallisuuteen kiinnitetään erityisen paljon huomiota.
Cardano on monella tasolla edelleen kehitysvaiheessa
Vaikka Cardano perustettiin jo vuonna 2015 ja valuutta nousi suuremman yleisön suosioon vuonna 2017, on kryptoverkosto edelleen osittain kehitysvaiheessa. Tämä johtuu pääosin siitä, että kehittäminen on ollut hieman hidasta. Hyvä asia on kuitenkin se, että Cardanon kehittäminen hoidetaan erityisellä huolellisuudella ja prosessissa on peräti viisi vaihetta. Yhtäkään kehityspäätöstä ei siis tehdä hosuen ja mielipidettä saatetaan kysyä myös esimerkiksi ADA-kryptovaluuttaan sijoittaneita. Tällä hetkellä Cardano-alustalle on alettu kehitellä älysopimuksia, jotka ovat tuttu ilmiö Ethereum-kryptoverkosta.
Cardano sijoituskohteena
Cardano kurssi oli valuutan alkuaikoina erittäin matalalla ja esimerkiksi vuonna 2017 valuutan arvo oli vain 0.002 dollaria. Viime vuosina Cardanon suosio on kuitenkin kasvanut ja vuoden 2021 aikana arvo oli jopa muutaman dollarin. Tätä ei voi verrata esimerkiksi Bitcoinin arvoon, mutta selvää nousujohteisuutta on kuitenkin ollut nähtävissä.
Vaikka Cardanossa on monia hyviä ominaisuuksia, ei se tarkoita, että kyseessä olisi riskitön sijoitus. Vastuullisen sijoittajan on aina pidettävä mielessä, että sijoitusten menettäminen on myös aina mahdollista.