Bitcoin on tehnyt monesta suomalaisesta jo euromiljonäärin

RFUvGGye GBh0yez0ro3UX6CKe32fqCOw68PAP5GpieDH8tFMeOfg1qeFpw1hnYx5sWStEXWRD lBDiFPnHRNQJtbHi3mnaHEDo3vKg847ArpdunGmJ2nmrOxfBVSZw0yYMWyoNnDCrWljlcUDbcO k

Bitcoin-miljonäärejä on joidenkin arvioiden mukaan Suomessa jopa satoja. Yksi heistä on Juha Paakkunainen. Mikkeliläisen Juha Paakkunaisen vuonna 2011 ostamat virtuaalivaluutat nostivat miehen FinCENin julkaisemien tietojen mukaan Etelä-Savon tuloverotilastojen kärkeen taannoin. Saman syksyn aikana Joensuussa tuolloin asunut Paakkunainen osti ensin muutama sata bitcoinia yhden euron kappalehintaan ja keräsi niitä kaikkiaan noin 500 euron edestä sen aikaisella kurssilla mitattuna.

Hän säilytti hankkimansa bitcoinit, mutta ei louhinut niitä enempää tai käyttänyt niitä maksuvälineenä. Hän myi osan hankkimistaan bitcoineista muutaman vuoden kuluttua. Pohjois-Karjalan veroihin kirjattiin tuolloin yli 100.000 euron tulot. Mies on päättänyt pitää bitcoiniin liittyvät sijoituksensa poissa julkisuudesta. Hänen sijoituksensa ovat olleet vain hänen vaimonsa tiedossa. Neljä vuotta sitten mies vaihtoi Bitcoinejaan euroiksi suomalaisen välittäjän avulla. Kesti muutaman päivän, ennen kuin bitcoinit oli vaihdettu euroiksi suomalaisen välittäjän kautta. 

Vieläkö on mahdollista rikastua?

Matalamman markkina-arvon omaavien kryptovaluuttojen kasvupotentiaali on suurempi kuin korkeamman markkina-arvon omaavien kryptovaluuttojen. Tietenkin on olemassa vaara, että markkina-arvo ei koskaan nouse eikä valuutta saa milloinkaan tuulta purjeisiinsa. Sijoittajat kiinnittävät aika ajoin huomiota erilaisiin kryptovaluutta-alan trendeihin, jotka herättävät heidän kiinnostuksensa. Tällainen trendi juuri nyt on epäilemättä DeFi eli hajautettu rahoitus.

DeFi-kolikot nousivat kesällä 2020 huimasti, ja niiden on ennustettu olevan nykyisten härkämarkkinoiden suurimpia kasvajia. On kuitenkin syytä huomata, että erilaisia DeFi-kolikoita on jo satoja, ellei tuhansia. Näin ollen sinun pitäisi pystyä valitsemaan parhaat ja mieluiten ne, jotka eivät ole vielä kasvattaneet arvoaan merkittävästi. On myös hyvä tietää, että kryptovaluuttojen joukossa on useita eri kryptovaluuttoja, joilla ei ole tarkoitusta tai edes aktiivista kehitystä. Tärkeintä on seurata markkinoita, tehdä omaa tutkimusta ja tutustua mahdollisiin sijoitusvaihtoehtoihin. 

Sijoita kaupankäyntialustojen kautta

Transaktioiden ja myynnin oikea-aikaisuus on kriittinen tekijä kaikissa kryptovaluutoissa. Olipa kryptovaluutta kuinka erinomainen tahansa, jos sijoitat silloin, kun hinta on huipussaan, menetät rahaa. Monet sijoittajat pitivät osuutensa koko vuoden 2017 manian ajan ja jättivät hyödyntämättä hypen. Monet sijoittajat ovat nähneet, kuinka heidän varansa ovat kasvaneet satoja prosentteja ja sitten menettäneet kaiken – kryptovaluutoista vaurastuminen vaatii luonnollisesti hyvää ajoitusta.

Suuret kotimaiset pankit eivät tarjoa mahdollisuutta sijoittaa kryptovaluuttoihin, joten suomalaisen kannattaakin kääntyä kaupankäyntialustojen puoleen. Netissä on lukematon määrä kauppapaikkoja, mutta valinnassa kannattaa olla tarkka, koska erilaisia huijauksiakin on jäänyt kiinni. Kauppapaikan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi kuluihin, nopeuteen sekä asiakaspalveluun. Immediate Connect-alusta on turvallinen ja suomenkielinen, ja kauppaa voi käydä Bitcoinin lisäksi muilla suosituilla virtuaalisilla valuutoilla. 

Monet kertovat rikastuneensa kryptovaluutoilla

Bitcoin, joka tunnetaan usein kryptovaluuttojen kuninkaana, ei ole enää noussut viime vuosien tapaan räjähdysmäisesti. Samaan aikaan kryptovaluuttoihin sijoittamisesta kiinnostuneet ovat kiinnittäneet huomionsa Ethereumiin, joka lähestyy kaikkien aikojen huippuaan. Bitcoin oli ensimmäinen krypto- eli virtuaalivaluutta. Se on edelleen arvokkain kryptovaluutta.

Kryptovaluutta on eräänlainen digitaalinen valuutta, jota louhitaan (mining) monimutkaisten matemaattisten algoritmien avulla. Kryptovaluutta on määrältään rajallinen, ja se syntyy tietokoneiden ratkaistessa matemaattisia pulmia. Aina kun ongelma on ratkaistu, syntyy lisää bitcoineja. Bitcoin-arvoituksia ratkaisevat louhijat saavat palkkioksi pienen palan yhtä bitcoinia. Bitcoineja ja muita kryptovaluuttoja ei voi louhia loputtomiin. Valuuttojen tuotanto hidastuu, koska louhinta vaatii yhä enemmän laskentatehoa. Kun laskentateho loppuu, bitcoineja on tuotettu enimmäismäärä. 

Bitcoinia käytetään jo vaihtovälineenä

Vaikka esimerkiksi jotkin pankit ovat kieltäneet henkilökuntaansa sijoittamasta virtuaalivaluuttoihin, se ei kuitenkaan ole rikos. Tästä huolimatta on totta, että monet rikolliset käyttävät virtuaalivaluuttoja maksutapahtumiin, koska niiden seuranta eroaa perinteisistä pankkisiirroista. Bitcoinia käytetään esimerkiksi rikollisessa toiminnassa, kuten tietoverkkorikollisuudessa ja huumekaupassa, maksuvälineenä. Suomen tullilla on jo monen kymmenen miljoonan euron edestä Bitcoin-takavarikkoja hallussaan.

Virtuaalivaluuttaa ei pidetä laillisena maksuvälineenä, mutta sitä voidaan kuitenkin käyttää vaihtovälineenä. Jotkin virtuaalivaluutat hyväksytään maksutapoina tietyillä aloilla, kuten internetissä ja fyysisissä vähittäiskaupoissa. Bitcoin on yksi esimerkki tästä; se on laajalti hyväksytty maksuväline. 

Sijoittajan kannattaa olla tarkkana

Markkinoille on tullut monia tuotteita, joita markkinoidaan virtuaalivaluuttana, mutta jotka eivät ole sitä. Asiakkaiden voi olla vaikea erottaa tällaisia huijauksia todellisista virtuaalivaluutoista, joten niihin on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Virtuaalivaluuttoihin liittyy myös paljon riskejä, jotka eivät johdu pelkästään petollisesta toiminnasta vaan myös niiden suuresta volatiliteetista, joka voi aiheuttaa sijoittajille huomattavaa taloudellista vahinkoa tai tappiota.

Toisin kuin oikeita valuuttoja, virtuaalivaluuttoja voidaan käyttää lähes anonyymisti, ja niitä käytetäänkin usein rikollisessa kaupankäynnissä tai rahanpesun välineinä. Virtuaalivaluuttojen alkuperää voi olla vaikea jäljittää ja jotkut valuutat tarjoavat jopa Bitcoinia paremman suojaverhon.  Rikollisen rahan jäljittäminen sen jälkeen, kun se on muunnettu virtuaalivaluutaksi, on vaikeaa, mutta ei mahdotonta. Koska Bitcoin on julkinen järjestelmä, ostot ja siirrot ovat muiden nähtävissä ja vahvistettavissa. On huhuttu, että osa rikollisista onkin siirtynyt käyttämään jo muita kryptovaluuttoja, jotka tarjoavat täydellisen anonymiteetin.

Toimitus

Katso kaikki artikkelit tekijältä Toimitus