Auto investointikohteena – mitä kannattaa huomioida?

Auto on yleisen mielipiteen mukaan huono sijoitus, koska sen arvo laskee tyypillisesti ajan myötä. Sijoituksella on kuitenkin suomen kielessä kaksi tarkoitusta. Voit sijoittaa osakkeisiin tai asuntoon, joista voit saada mahdollisesti tuottoa. Voit myös investoida tiettyihin kulutushyödykkeisiin, joista ei ajan kuluessa synny sen koommin rahaa. Auto on siis investointi ja kerromme tässä artikkelissa tarkemmin seikkoja, joita kannattaa huomioida autoa ostaessasi.

Auton ostoa pohtiessasi mietit todennäköisesti sen käyttövoimaa. Voit pohtia esimerkiksi kuinka paljon tavaroita kuljettaisit autossasi ja kuinka usein autoa käyttäisit ja kuinka pitkillä matkoilla. Lisäksi tarpeet auton lisävarusteille tulee ottaa huomioon. Auton hinnat pysyvät melko vakaina, eivätkä ne heittele niin tiuhaan kuin esimerkiksi osakkeet. Auton hankintaa voi rahoittaa myös lainalla ja vaihtoehtoja voi tarkistaa muun muassa autolaina.io.

Auto käyttötavarana

Auto on käyttötavara ja se vaatii huoltoa pysyäkseen kunnossa. Se ei tosin ole vaatteiden tai kodin elektroniikan tapaan ole kaikille pakollinen ja se voi tulla ajankohtaiseksi vasta tietyssä elämänvaiheessa tai -muutoksessa. Jos autoa harkitsee ostettavaksi, tulee kuluttajan pohtia asiaa monesta eri näkökulmasta, jotta sopivin auto löytyy helposti ja sen käytöstä nauttii mahdollisimman pitkään.

Autoon sisältyy luonnollisesti kuluja ja budjetoinnissa tulee itse hinnan lisäksi ottaa huomioon myös huolto- ja korjauskulut, vakuutusmaksut ja verot. Nämä sisältyvät siis auton omistukseen ja kuluttajan budjetti pitää vastata näihin tarpeisiin.

Auto voi myös vaurioitua

Koska auto on käyttötavarana suuri investointi, tulee sen harkintaan käyttää enemmän aikaa ja malttia. Elämästä ei koskaan tiedä ja autokin voi hajota äkillisesti. Todennäköisyys auton hajoamiseen kasvanee erityisesti käytetyssä autossa ja kun harkitset käytetyn auton ostamista, tulee sinun tiedostaa tosiasia, että käytetyn auton osat ovat jo valmiiksi kuluneita. Autoa huoltaessa auton osiin kannattaa kiinnittää huomiota ja vaihtaa niitä säännöllisesti tarpeen mukaan. Tätä voi seurata auton huoltokirjasta.

Uuteen autoon puolestaan sisältyy aina valmistajan takuu, jonka piirissä ovat lähes kaikki pienetkin autoon ilmentyvät viat. Jos uudessa autossa ilmenee jokin toistuvat vika esimerkiksi polttimoissa, kuuluu sekin takuun piiriin uudessa autossa.

Millaisen auton arvo nousee?

Arkiseen käyttöön hankittu auto ei siis ole sijoitus, vaan se on käyttötavara, joka kuluu käytössä. Jos autoon haluaa sijoittaa tavoitteenaan sen arvon nostattaminen, kannattaa tarkastella niin

Toimitus

Katso kaikki artikkelit tekijältä Toimitus