Sijoittamista pidetään usein vain hyväpalkkaisten ja rikkaiden harrastuksena, jolla he saavat jo olemassa olevat varansa poikimaan lisää. Jos jo nyt tunnet eläväsi suhteellisen vaatimattomasti, saatat naurahtaa ajatukselle, että voisit itse jonain päivänä omata ylimääräistä, jonka sitten sijoittaisit itsellesi mieluisalla tavalla – moni turvautuu mieluummin tilaisuuteen, jonka casino tarjoaa. Se on kuitenkin usein harhaluulo, sillä jo pienillä muutoksilla ja strategisilla tavoilla voit vuoden sisällä kerätä tilillesi summan, jolla voit aloittaa sijoittamisen. Sijoittaminen mahdollistaa varallisuuden kasvattamisen kautta mukavamman tulevaisuuden, sillä pääset nauttimaan sijoituksesi tuotosta. Ei ole väliä, onko tavoitteenasi kerätä eläkepäiville enemmän käyttövaroja, ostaa sijoitusasunto tai osakkeita, tai jokin muu lukemattomista nykypäivän sijoitusmuodoista.
Lue seuraavasta, miten voit suhteellisen pienestäkin palkasta tai muista tuloista laittaa sivuun pikkusummia, jotka ajan kuluessa kerääntyvät mukavan suuruiseksi pesämunaksi. Tärkeintä on tuntea omat tulot ja menot, luoda realistinen suunnitelma ja pitää siitä mahdollisimman pitkälti kiinni.
Näin saat selville omat menosi ja tulosi
Aivan ensimmäiseksi sinun on siis selvennettävä itsellesi, mitkä ovat todelliset tulosi ja mihin rahaa käytät. Paras ja helpoin lähestymistapa on laskea ne kuukausikohtaisesti. Muista lopuksi lisätä menoihisi ne laskut, jotka ovat epäsäännöllisiä.
Tulojen laskenta on yksinkertainen prosessi. Laske yhteen saamasi palkka, eläke, sosiaalietuudet, vuokratulot ja muut mahdolliset tulonlähteesi. Apuna on voit käyttää verkkopankkisi tiliotetta, jossa ne tyypillisesti näkyvät. Jos sinulla on useita pankkitilejä, joille saat jotain tuloa, muista laskea ne kaikki yhteen.
Menot onkin sitten jo hankalampi laskea. Rahaa tuntuu lähtevän tililtä joka suuntaan, eivätkä kaikki suinkaan ole säännöllisiä menoja. Suosittelemmekin, että lajittelet menosi kategorioihin, kuten ruoka, vuokra tai asuntolaina, vesi- ja sähkölasku, puhelinliittymä tai vastaava, viihde, lääkkeet ja terveys, matkakulut, kirjanpitäjän kulu ja YEL-maksu toiminimen osalla. Silloin saat ainakin selville, mitkä ovat kuukausittaiset menosi. Sitten voit joko seurata menojasi parin kolmen kuukauden aikana tai ottaa edellä mainitulla jaottelutavalla saadut säännölliset kuukausimenot ja lisätä yhteissummaan osa epäsäännöllisistä menoista, joiden suuruuden tiedät.
Laadi seuraavaksi säästösuunnitelma
Tulojen ja menojen tasapainottaminen tuntunee taialta. Jos huomaat, että ylimääräistä jää hieman, sijoitusrahojen löytyminen ei tuota päänvaivaa, kunhan keräät ylimääräisen kyseistä tarkoitusta varten. Jos tulot ja menot kuitenkin ovat suunnilleen plus miinus nolla, säästäminen vaikuttaa vaikealta – se ei kuitenkaan ole mahdotonta!
Jälkimmäisessä tapauksessa palaa takaisin menojesi listaan, avain löytyy tavallisimmin sieltä. Tutustu tarkasti kunkin menokategoriasi sisältöön ja laita merkille, mikä on välttämätöntä ja minkä voisit karsia elämän siitä kärsimättä. Emme siis kehota sinua leikkaamaan ruokamenojesi osalla laadusta tai määrästä, mutta olisiko ostamallesi tuotteelle samanlaatuinen edullisempi vaihtoehto? Karsi ostoksistasi esimerkiksi turhat karkit, leivonnaiset, alkoholit ja virvoitusjuomat ja suosi tarjoustuotteita. Tarvitseeko perheesi todella kaksi autoa, vai riittäisikö yksi ja voisitte pyöräillä tai kävellä tai käyttää julkista liikennettä sen sijaan? Löytyisikö sohva uuden sijaan käytettynä? Löytyisikö sähkösopimukselle tai puhelinliittymälle halvempi vaihtoehto toiselta sähköyhtiöltä?
Päätä siis lopuksi, millaisen summan kykenet itse kuukaudessa laittamaan sivuun, ei ole väliä onko se kymppejä vai satasia, kunhan teet päätöksen.
Suunnitelmasta toimeen
Kuten huomaat, jo muutaman kympin karsiminen kuukaudessa tuo vuodessa satasia, jotka voit sitten sijoittaa. Kun olet päättänyt, minkä verran haluat kuukaudessa säästää, laadi suunnitelma siitä, mihin rahat säästät. Voit esimerkiksi avata säästötilin tai sijoitusrahastoon ja määrittää, montako euroa palkasta menee suoraan sille. Siten sinun ei itse tarvitse muistaa siirtää varoja, etkä toisaalta joudu kiusaukseen käyttää summaa muuhun tarkoitukseen.