Älykkäät sopimukset ovat yksi lohkoketjuteknologian mahdollisesti parhaista sovelluksista. Periaatteessa älykkäillä sopimuksilla voidaan automatisoida merkittävä osa kaupankäynnistä ja oikeudellisesta toiminnasta. Yksi älykkäiden sopimusten rajoituksista on tähän asti ollut se, että ne rajoittuvat lohkoketjuun, mikä tarkoittaa, että ne eivät saa tietoa reaalimaailmasta. Tässä vaiheessa Chainlink astuukin kuvioihin.
Chainlink on lohkoketjupohjainen oraakkeliverkko, joka yhdistää tietolähteet ja tiedonkuluttajat. LINK on Chainlink-verkon token, josta käytetään myös termiä poletti. Oraakkeliverkko on hajautettu solmujen verkko, joka toimittaa lohkoketjun ulkopuolisia tietoja lohkoketjun sisällä oleville älykkäille sopimuksille hyödynnettäväksi. Yrityskohtaiset tiedot, kuten markkinoiden vaihtelut tai erilaiset luvut, ovat esimerkkejä tiedoista.
Sisällysluettelo
Sopimus täytäntöön kun ehdot täyttyvät
Älysopimus on sopimus, joka toteutetaan lohkoketjussa automaattisesti, kun ehdot täyttyvät. Älykäs sopimus tarkoittaa protokollaa, jonka tarkoitus todentaa ja valvoa sopimuksen neuvottelua ja täytäntöönpanoa. Yksi esimerkki älykkäästä sopimuksesta olisi sellainen, jossa osapuoli X siirtää tietyn määrän kryptovaluuttaa osoitteeseen Y, jos osapuoli A siirtää kryptovaluuttaa osoitteeseen B. Sopimus ei ainoastaan täyty automaattisesti, kun ehdot täyttyvät, vaan se myös täytetään ilman ulkopuolista vaikutusta. Älykkäät sopimukset voivat tietysti olla paljon monimutkaisempia, ja käytännössä vain luovuus on rajana.
Chainlink on luonut menetelmän, jolla oraakkelit voidaan asettaa paremmuusjärjestykseen niiden tietojen pätevyyden perusteella. Chainlink palkitsee oraakkelien menestyksen omilla LINK-tokeneillaan. Korkealaatuisia tietoja toimittavat oraakkelit palkitaan LINK-tokeneilla, kun taas huonolaatuisia tietoja toimittavat oraakkelit rangaistaan token-menetyksillä. Chainlinkin protokolla kannustaa oraakkeleita tarjoamaan parasta mahdollista tietoa älykkäille sopimuksille yhteisöllisen kannustinmekanismin ansiosta.
Jäänyt Bitcoinin varjoon
Kun mediassa käydään keskustelua kryptovaluutoista, niin keskustelu rajoittuu tyypillisesti Bitcoinin arvon laskuihin, joskus raportoidaan myös nousuista. Mikäli olet kiinnostunut Bitcoin-kaupankäynnistä, niin yksi siihen sopiva sivusto on https://immediate-edge.io/fi/. Tällä sivulla keskitymme kuitenkin juuri Chainlinkiin ja sen suomiin mahdollisuuksiin älysopimuksissa.
Chainlink sain ensisysäyksensä vuonna 2014, jolloin Chainlinkin taustalla oleva voittoa tavoittelematon organisaatio SmartContract Ltd. perustettiin. Sergei Nazarov, yksi kryptovaluutta-alan tunnetuimmista henkilöistä (joskin Suomessa tuntematon), on johtanut yritystä sen perustamisesta lähtien. Hanketta kehitettiin hiljaa monta vuotta, kunnes vuonna 2017 Chainlink järjesti joukkorahoituksen ja keräsi lähes 30 miljoonaa euroa rahoitusta.
Chainlink alkoi tarjota Chainlink-ekosysteemiä Ethereum-lohkoketjussa vuonna 2019. Vuonna 2019 Chainlink teki useita tärkeitä sopimuksia ja tuli saataville useissa suurissa kaupankäyntialustoissa ympäri maailmaa. Chainlinkillä oli fantastinen vuosi 2020. Markkina-arvolla mitattuna Chainlinkistä tuli yksi maailman suurimmista oraakkeliratkaisuista ja yksi maailman arvokkaimmista kryptovaluutoista. Siitä huolimatta se ei ole juuri saanut palstatilaa Suomen mediassa.
Älysopimuksella eroon kolmansista osapuolista ja tulkinnoista
Älykkäät sopimukset ovat Chainlink-hankkeen ydin. Älykkäät sopimukset ovat tunnettuja Ethereum-alustan ansiosta, mutta myös lähes kaikki Ethereumin kilpailijat tukevat niitä. Älysopimus on tietokoneistettu sopimus tietyn liiketoimen/transaktion toteuttamisesta. Älykäs sopimus on sovellus, joka toimii lohkoketjussa ja jota voidaan syöttää erilaisilla tiedoilla. Älykkään digitaalisen sopimuksen ideana on, että sitä ei voi manipuloida ja että koodia ei voi muuttaa lohkoketjussa. Se noudattaa ohjeita tarkasti, ja ihmisestä riippumatta.
Älykäs sopimus on siis luonteeltaan selkeä ja täsmällinen. Sitä ei voi tulkita väärin eikä sitä voi rikkoa. Se on ohjelmoitu toiminto, joka suorittaa sille annetut tehtävät aina tarkasti ja täsmällisesti. Käytetään esimerkkinä vedonlyöntiä. Kaksi ihmistä lyö vetoa tietyn jääkiekko-ottelun lopputuloksesta, ja oikein veikannut voittaa potin. Kun ehdot on täytetty, älykäs sopimus luovuttaa ne vedon voittajalle. Rahat siis odottivat ottelun päättymistä eräänlaisessa varatussa tilassa.
Kannattaako Chainlinkiin sijoittaa nyt?
Chainlink on mielenkiintoinen sijoitusidea, koska sillä on ainutlaatuinen konsepti, jonka arvo tullee nousemaan tulevaisuudessa. Jos älykkäiden sopimusten kysyntä kasvaa tulevaisuudessa, se on hyvä uutinen Chainlinkin kurssille. Joka tapauksessa Chainlinkin palveluita käytetään jo nykyisellään ja monet sijoittajat uskovat, että sillä on merkittävä rooli DeFi:n kasvussa. Defi tarkoittaa hajautettua taloutta, josta on usein puhetta lohkoketjujen yhteydessä.
Muista kuitenkin, että Chainlinkiin sijoittamiseen liittyy omat vaaransa, kuten oikeastaan kaikkeen kryptovaluuttaan liittyvässä. Chainlink ei ole sidottu mihinkään tiettyyn lohkoketjuun, vaikka se perustuu tällä hetkellä Ethereumiin. Tämä lisää Chainlinkin joustavuutta, sillä se mahdollistaa oraakkelien lähettämisen muihin verkkoihin. Näin ollen Chainlink ei ole niin riippuvainen Ethereumista ja sillä on enemmän vaihtoehtoja.
Chainlinkin oma valuutta
Chainlinkillä on myös oma kryptovaluutta nimeltä LINK. LINK:llä et voi maksaa Bitcoinin tapaan bussilippuasi, vaan se on tehty älykkäiden sopimusten suorittamista sekä rakentamista varten. Chainlink-järjestelmä toimii vain LINK-kryptovaluutan kanssa, joten käyttäjien, jotka haluavat käyttää teknologiaa, on ensin ostettava sitä. Bitcoinin tapaan, myös LINK:iä on mahdollista louhia, joskin se ei ole niin suosittua kuin vaikka Bitcoinin kohdalla.
Koska kryptovaluutat eroavat niin paljon perinteisistä yritysten osakkeista, myös niiden arvo muodostuu eri tavalla. Kryptovaluuttojen arvo liittyy läheisesti sen alustan tai verkon arvoon, johon se perustuu. Kaikenlisäksi arvo perustuu paljon uskoon siitä, minkä verran tätä teknologiaa tullaan käyttämään tulevaisuudessa. Mitä suositummaksi Chainlinkin lohkoketjuteknologia tulee, sitä arvokkaampi se on. Tähän on puututtu kaikkien kryptovaluuttojen osalta muun muassa rajoittamalla LINK-kryptovaluuttojen, kuten Bitcoinin ja Litecoinin, määrää. Niukkuus vaikuttaa myönteisesti myös Chainlink-kurssiin.
Yhteenvetona voidaan todeta, että sijoittaminen Chainlinkiin nyt on riskialtista, mutta mahdollisesti palkitsevaa yritystä. Se voisi olla loistava tapa hajauttaa salkkuasi ja hyötyä DeFi-sektorin kasvusta, mutta on tärkeää muistaa, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Tee tutkimusta, ymmärrä Chainlinkin takana oleva tekniikka ja varmista, että olet mukava ottaa riskiä ennen kuin päätät sijoittaa. Lopulta päätös on sinun. Sijoita viisaasti ja hyödynnä Chainlinkin tarjoamat mahdollisuudet jo tänään!