Kryptovaluutat ovat ponkaisseet koko kansan tietoisuuteen parin viime vuoden aikana. Vuoden 2023 alussa eri kryptovaluuttoja on olemassa on jo yli 20 000. Samoin kuin osakesijoittamisessa, myös kryptovaluuttoihin sijoittamista voi hankaloittaa valinnan vaikeus.
Koska markkinoilla on tarjontaa pilvin pimein, etenkin aloitteleva sijoittaja voi kokea epävarmuutta siitä, mihin kryptovaluuttaan kannattaa sijoittaa. Samoin kuin perinteiseen arvopaperisijoittamiseen, myös kryptovaluutta sijoittamiseen liittyy riskejä. Kryptovaluutoilla on tehty miljoonakauppoja ja niilä on usein huimia tuotto-odotuksia, mutta kolikon kääntöpuolena ovat riskit.
Kryptovaluutat ovat hyvin volatiileja ja niitä pidetään korkean riskin sijoituskohteina. Ennen kryptovaluuttoihin sijoittamista onkin tärkeää ymmärtää niiden toimintaperiaatteet ja tiedostaa sijoittamiseen liittyvät riskit.
Epävakaisuus
Kryptovaluuttojen arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan, mikä tarkoittaa, että valuuttojen arvot voivat heilahdella merkittävästi hyvinkin lyhyen ajan sisällä. Kryptovaluutan omistaminen voi olla riskialtista, sillä arvo voi joko nousta tai laskea huomattavasti jopa tunneissa.
Kannattaa myös huomioida, että tietyn kryptovaluutan menneet kurssivaihtelut eivät ole luotettava ennuste tulevasta.
Tutkimusten mukaan vuoden 2009 jälkeen noin 60 prosenttia kaikista kryptovaluutoista on mennyt konkurssiin tai hävinnyt markkinoilta kokonaan, mikä on yli 12 000 kryptovaluuttaa. Uusia kryptovaluuttoja luodaan koko ajan, eivätkä kaikki niistä voi menestyä.
Toimijoiden anonymiteetti
Kryptovaluutat perustuvat lohkoketjuteknologiaan, jota pidetään erittäin turvallisena. Lohkoketjussa toisilleen tuntemattomat toimijat voivat yhdessä luoda ja ylläpitää hajautettuja tietokantoja, mikä mahdolistaa läpinäkyvät ja hajautetut tietokannat.
Kryptovaluutat ovat sikäli mielenkiintoisia, että ne salaavat käyttäjiensä henkilöllisyyden, mutta samaan aikaan kaikki valuutalla tehdyt transaktiot ovat julkisia ja jäljitettäviä. Jokaista kryptovaluutalla tehtyä maksutapahtumaa todentaa tuhansien tietokoneiden verkosto, mikä tekee kryptovaluuttojen väärentämisestä erityisen vaikeaa.
Lohkoketju on teknologiana luotettava, mutta turvallisuusriskit perustuvat anonymiteettiin: toiminnan taustalla olevien henkilöllisyys pysyy salassa. Jos lohkoketjun käyttäjäkunta ei ole riittävän laaja, ei sen periaate puolueettomuudesta ja hajautetusta luonteesta toteudu.
Sääntelemättömyys
Yksi merkittävimmistä kryptovaluuttoihin sijoittamisen riskeistä on niiden sääntelemättömyys. Kryptovaluuttamarkkinat ovat hajautetut, mikä tarkoittaa, ettei mikään viranomainen, keskuspankki tai valtio laske niitä liikkeelle tai säätele niiden toimintaa.
Kryptovaluutat siis toimivat ilman kolmansia osapuolia ja ovat ainoastaan käyttäjiensä hallinnassa.
Siinä missä sääntelemättömyys voidaan nähdä riskinä, pidetään sitä myös yhtenä niiden suurimmista hyödyistä. Kryptovaluuttojen tarjoama anonymiteetti ja itsenäisyys viranomaisten sääntelystä tarkoittaa, että sinulla on täysi hallinta omistamiisi kryptovaluuttoihin eikä niillä tehtävissä transaktioissa ole mukana välikäsiä.
Perinteistä fiat-rahaa hallinnoivat pankit voivat sen sijaan jäädyttää tilejä ja estää maksutapahtumia.
Tosin kannattaa ottaa huomioon kryptovaluuttojen säilytykseen liittyvä riski. Jos kryptovaluuttasi ovat säilytyksessä kolmannella osapuolella, eli niille tarkoitetussa digitaalisessa lompakossa, aina on olemassa riski varojen takavarikoinnista.
Lompakoihin liittyy toinenkin varjopuoli: jos lähetät kryptovaluuttaa toisen käyttäjän kryptolompakkoon, joka ei hyväksy lähettämääsi valuuttaa, menetät summan, sillä sitä ei voida palauttaa eikä menetyksistä voi hakea korvauksia.
Spekulointi ja manipulointi
Median välittämät uutiset ja yleinen tunnelma kryptovaluutoista vaikuttaa niiden kursseihin. Spekulointi voi helposti vaikuttaa varomattoman kryptosijoittajan tunteisiin, ja tunteiden vallassa on helppo tehdä riskialttiita päätöksiä tai virhearviointeja.
Tunnettu esimerkki uutisten voimasta kryptovaluutan kurssiin tapahtui vuonna 2021, kun Tesla ilmoitti ostavansa Bitcoineja 1,5 miljardilla dollarilla. Uutsoinnin jälkimainingeissa bitcoinin arvo pomppasi kymmenen prosenttia.
Tunnelma markkinoilla kuitenkin kääntyi nopeasti, kun toimitusjohtaja Elon Musk päätti poistaa bitcoinin Teslan verkkosivujen maksuvaihtoehdoista. Muskilla oli näppinsä pelissä myös meemikolikko Dogecoinin hurjassa arvonnousussa vuonna 2021.
Kryptovaluuttoihin liittyy myös markkinoiden manipuloiminen. Esimerkiksi bitcoinin kohdalla ne sijoittajat, joilla on hallussaan paljon bitcoineja, voivat ajaa hintoja alas myymällä vain muutaman kolikon ja ostamalla lisää, kun bitcoinin hinta on laskenut. Tallainen manipulointi on hallaa etenkin pienempiä summia sijoittaville.
Huijaukset
Ikävä kyllä kryptovaluuttakauppoihin liittyy myös huijauksia. Kryptovaluuttojen nopea yleistyminen on luonut huijareille runsaasti mahdollisuuksia petosten tekemiseen.
Yleisimpiä huijauksia ovat tietojenkalastelut, ICO-huijaukset, hintamanipulaatiot sekä väärennetyt verkkosivut ja sovellukset. Jotkut kryptovaluutoista on voitu luoda ainoastaan huijausmielessä.
Kryptovaluuttahuijauksen voi havaita olemalla tarkkana ennen kuin laittaa rahoja likoon. Mitä tuntemattomampaan tai uudempaan valuuttaan olet sijoittamassa, sitä tärkeämpää on ottaa selvää sen taustoista.
- Tarkista kryptovaluutan white paper -dokumentti. Ota selvää, onko valuutalla dokumenttia ollenkaan, ja jos on, kuinka seikkaperäisesti se on toteutettu.
- Kiinnitä huomiota valuutan markkinointiin. Aggressiivinen markkinointi, kiireellisyys ja suuret lupaukset voivat olla merkkejä huijauksesta, jossa yritetään kalastella sijoittajien rahoja mahdollisimman nopeasti.
- Koskaan ei myöskään pidä uskoa lupauksia taatuista voitoista tai ilmaisesta rahasta. Mikään sijoitus ei koskaan ole riskitön eikä tuottoja voida taata.
- Käytä sijoittamiseen ainoastaan tunnettuja kaupankäyntialustoja ja lataa kryptovaluuttojen kaupankäyntiin tarkoitetut sovellukset ainoastaan virallisista sovelluskaupoista (Google Play Store ja Apple App Store).
- Jos joku soittaa sinulle kaupitellaakseen kryptovaluuttaa, mitä todennäköisimmin kyseessä on huijaus. Älä koskaan jaa henkilökohtaisia tietojasi soittajalle.
- Jos sinulla on kryptolompakko, älä koskaan jaa henkilökohtaisia avaimiasi kenellekään.