Osta Maker: Paras opas (2022 Päivitetty)

Osta Maker MKR jotta pääset käsiksi sen ohjauksessa olevaan DAI stablecoiniin sekä Maker -protokollaan. Ethereumin verkkoon rakennettu Maker on yksi viime vuoden mielenkiintoisimmista nousijoista silti, vaikka sen nousu ei ole ollut yhtä stratosfääristä, kuin esimerkiksi meemikryptojen kurssinousut vuonna 2021. Maker -protokolla on ksi markkinoiden ensimmäisistä DeFi -projekteista, joka takaa yhden kryptomarkkinoiden tunnetuimman stablecoinin, DAI:n hinnan vakauden. 

Oletko jo aivan sekaisin? Maker, DAI, DeFi, mitä ihmettä nämä kaikki ovat? Ei hätää! Tässä artikkelissa käymme läpi kaikki Makeriin liittyvät asiat selkokielellä niin, että artikkelin luettuasi olet täysin perillä tästä erikoisesta kryptovaluutasta ja sen käyttöpotentiaalista. Käymme läpi esimerkiksi mikä Maker on, miten se toimii, ja onko Maker hyvä sijoitus, sekä miten se liittyy ripeästi kasvaneisiin DeFi -markkinoihin. Osta Maker tämän selkokielisen aloittelijan oppaan avulla helposti ja nopeasti.

Osta Maker 68% vähittäiskauppaa käyvistä CFD -tileistä menettää rahaa.

4 hyvää syytä sijoittaa Makeriin

 • Maker on MakerDAO -protokollan hallintatoken, joka mahdollistaa kyseisen protokollan toiminnan ja ylläpidon
 • Makerin tehtävänä on pitää stablecoin DAI:n hinta yhden dollarin tuntumassa, mutta sen oma arvo voi nousta ja laskea, mikä tekee siitä hyvän kaupankäynnin välineen 
 • Maker mahdollistaa käyttäjien laajan osallistumisen stakingiin, sekä maailman suurimpiin kuuluvan stablecoinin hallintaan
 • Osta Maker eToron erittäin suositulla, kansainvälisellä kaupankäyntialustalla – Aloita sijoittaminen tänään!
Osta Maker 68% vähittäiskauppaa käyvistä CFD -tileistä menettää rahaa.

Osta Maker – Nopea opas

Mennään heti aluksi suoraan asiaan, eli Makerin osto-oppaaseen. Maker kryptovaluutan tärkein tehtävä on pitää sen hallinnassa olevan DAI stablecoinin hinta yhden Yhdysvaltain dollarin tuntumassa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Makerin itsensä hinta pitäisi pysyä dollarin paikkeilla, vaan Maker on samaan tapaan kryptovaluutta, kuin esimerkiksi Aave tai Cardano. Sen hinnan vaihtelut tekevät siitä hyvän sijoituskohteen varsinkin aktiiviseen kaupankäyntiin. Mutta voidaanko siltä odottaa samanlaisia hintapiikkejä, kuin Bitcoinilta? Se selviää alempaa tästä artikkelista.

Osta Maker erityisesti siinä tapauksessa jos haluat päästä käsiksi maailman suurimpiin kuuluvaan stablecoiniin, DAI. Pidä kuitenkin aina mielessä, että kryptovaluutat eivät ole säännelty sijoituskohde, joten niihin sijoittaessa otat itse vastuun sijoittamisen riskeistä. Kryptovaluutat ovat volatiilejä sijoituskohteita, joiden liikkeitä on erittäin vaikea ennustaa. Osta Maker omalla vastuulla.

Valitse kaupankäyntialusta

Jos olet sijoittanut aiemmin, olet varmaan tehnyt sen pankkisi kautta. Pankkien kautta sijoittaminen on kuitenkin monimutkaisempaa ja huomattavasti kalliimpaa kuin netin kaupankäyntipalveluiden kautta. Lisäksi pankit eivät tarjoa asiakkailleen lainkaan kryptovaluuttaa, mutta ironisesti sijoittavat niihin kuitenkin itse. Ei anna kovin luotettavaa kuvaa, eikö? Pankkien sijasta vuonna 2021 sijoittaminen hoidetaan netissä!

Osta Maker markkinoiden johtavalla kaupankäyntialustalla, eTorossa, joka on käytössä ympäri maailmaa yli 140 maassa. Palvelu on perustettu jo vuonna 2007 ja se on viimeisen vuoden aikana kasvanut hurjaa vauhtia, kun epävarmat työmarkkinat ja pandemia ovat puskeneet ihmisiä laittamaan rahansa johonkin muualle kuin sukan varteen. eToro tarjoaa laajan kavalkaadin sijoituskohteita: 

 • osakkeita (myös suomalaisia!), 
 • kryptovaluuttoja, 
 • indeksirahastoja, 
 • valuuttoja sekä 
 • hyödykkeitä. 

Lisäksi sen alustalla voi käydä kauppaa monella eri tavalla, myös sosiaalisesti. eToro on yksi markkinoiden turvallisimmista ja halvimmista kaupankäyntialustoista, joka on saatavana suomenkielisenä. Esimerkiksi osakekaupankäynti on täysin välityspalkkiovapaata ja kaikki rahansiirrot on turvattu SSL-teknologialla. Supersijoittaja Warren Buffetkin sijoittaa eTorossa, joten miksi sinä et sijoittaisi? Osta Maker eTorossa näin:

 • capital toplist stb
  Arvosana
  Mitä mieltä me olemme
  • Optimoi strategiasi AI-analyysien avulla
  • Valitse yli 6000+ CFD-kohteen väliltä
  • Ilmaisia webinaareja, kursseja ja oppaita
  Kauppakohtainen hinta 0 EURO Tilimaksu 0 EURO Mobiilisovelluksen pisteet
  8/10
  OSTA KRYPTO Lue arvostelu 83,45% yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa, kun he käyvät CFD -kauppaa tämän välittäjän kanssa.
  Sinun on itse harkittava, onko sinulla varaa ottaa suuri riski pääoman menettämisestä.
 • nordnet toplist stb
  Arvosana
  Mitä mieltä me olemme
  • Pohjoismaiden suurin sijoittamiseen erikoistunut palvelu
  • Suurin valikoima suomalaisia ja pohjoismaalaisia osakkeita
  • Saat pääsyn heidän sosiaalisen median kanavilleen
  Kauppakohtainen hinta 0 EURO Tilimaksu 0 EURO Mobiilisovelluksen pisteet
  7/10

Luo tili ja siirrä rahaa

Tilin luominen eToroon tapahtuu muutamassa minuutissa. eToron etusivulla näet Rekisteröidy -painikkeen, klikkaa sitä. Täytä avautuvalle lomakkeelle sähköpostiosoitteesi ja keksi itsellesi vahva salasana. Sinun on myös mahdollista kirjautua nopeasti sisään Facebook- tai Google-tilisi tunnuksilla. Lomakkeen täytön jälkeen sinun tulee vastata lyhyeen sijoittajakyselyyn, jonka perusteella eToro määrittää minkä tasoinen sijoittaja olet. 

Lopuksi sinun on vielä tunnistauduttava. Tämän voi skipata, mutta suosittelemme, että teet sen samantien. Tämän jälkeen tilisi on auki, ja sinun täytyy enää siirtää sinne se summa rahaa, jolla haluat osta Maker. Vasemmassa alakulmassa näet ‘Talleta varoja’ -painikkeen. Klikkaa siitä lomake auki, täytä haluamasi summa ja valitse maksuväline, minkä jälkeen raha siirtyy välittömästi eToro -tilillesi ja olet valmis ostamaan Maker tokenia!

Osta Maker MKR

Kun tilisi on auki ja sinne on siirretty rahaa, olet valmis. Osta Maker helposti ja nopeasti kirjoittamalla kryptovaluutan nimi yläreunan hakuvalikkoon, ja klikkaa itsesi sen sijoitussivulle. Sijoitussivulla voit seurata MKR:stä käytävää keskustelua, ja kerätä sieltä parhaat sijoitusvinkit, sekä seurata sen kurssia reaaliajassa. 

Sivun yläreunassa näet ‘Käy kauppaa’ -painikkeen. Klikkaa sitä ja sinulle avautuu ostolomake. Tähän sinun tarvitsee vain kirjata haluamasi summa, jolla haluat ostaa Makeria. Voit halutessasi valita myös vipuvaikutuksen, mutta jos olet sijoittamassa arvonnousutarkoituksessa, älä koske vipuvaikutukseen. Lopuksi klikkaa ‘Avaa kauppa’, ja näet välittömästi ostamasi MKR:t eToro-salkussasi.

Maker MKR – mikä se on?

Vaikka monet menestyneet kryptoprojektit ovatkin saaneet alkunsa Yhdysvalloissa tai Aasian maissa, myös Pohjoismaista löytyy suuria kryptonimiä. Suomessa alkunsa saaneen Aaveen lisäksi Maker on nimittäin pohjoismaalaista alkuperää: Maker-ekosysteemi käynnistettiin vuonna 2015 Kööpenhaminassa Tanskassa ja sen perustaja on tanskalainen Rune Christensen. Hän loi Ethereumin monipuoliseen verkkoon erittäin hienostuneen ja monimutkaisen kryptoekosysteemin, joka sisältää Maker hallintatokenin lisäksi DAI stablecoinin, ja tämän kaiken pohjana toimii Maker -protokolla, eli hajautettu ohjelmistoalusta.

Osta Maker

Protokollan päätarkoitus on mahdollistaa sen käyttäjien kyky laskea liikkeelle ja hallita Yhdysvaltain dollarin arvoon sidottua stablecoinia, DAI:ta. Jos siis haluat päästä osaksi tätä protokollaa, osta Maker -kryptovaluuttaa ihan ensimmäiseksi. Tämän hallintatokenin avulla pääset vaikuttamaan projektin ylläpitoon, kehitykseen, sekä DAI stablecoinin hallinnointiin. Maker kryptovaluutta on täten kryptomaailman vastine osakkeelle: osinkojen sijasta sinulle annetaan äänioikeus kyseiseen protokollaan, ja osallistumalla protokollan ylläpitoon ja kehittämiseen sinulle maksetaan palkkio. Tätä kutsutaan stakingiksi, josta kerromme alempana lisää. 

Vaikka Maker arvo on tietyllä tavalla sidottu DAI stablecoiniin, jonka hinta pyritään pitämään mahdollisimman tasaisena, sillä on silti kasvuvaraa, mikä huomattiin vuonna 2021. Maker kurssi liikkui hyvin volatiilisti 2 000 ja 6 000 dollarin välillä läpi vuoden, mikä tekee siitä mielenkiintoisen krypton erityisesti aktiivisen kaupankäynnin saralla. Lisäksi Makerista on hyvä tietää se, että se oli yksi ensimmäisiä DeFi -projekteja (eng. Decentralized Finance), jotka pyrkivät tarjoamaan perinteisille rahoitusmarkkinoille demokraattisempia, avoimempia ja korruptoimattomia vaihtoehtoja. Kerromme myös näistä lisää alempana. Mutta käydään ensin läpi perusasiat: mitä stablecoinit ovat ja miten staking toimii.

Mikä on stalbecoin?

Osta Maker

DAI on ollut yksi maailman suurimpia stablecoineja vuodesta 2020 alkaen, ja sen markkina-arvo vuoden 2022 alussa oli jo ylittänyt 900 miljoonaa dollaria. Tästä johtuen se on stablecoin -statuksestaan huolimatta noussut 25 suurimman kryptovaluutan joukkoon, ja sillä käydään enemmän kauppaa, kuin markkinoiden suurimmalla stablecoinilla, USDT:llä. Mutta mikä stablecoin on käytännössä ja miten se liittyy Makeriin?

Stablecoinit ovat kryptovaluuttoja, joiden arvo on sidottu johonkin fiat-valuuttaan. Makerin hallinnoima stablecoin, DAI on sidottu Yhdysvaltain dollarin arvoon, mikä tarkoittaa sitä, että Makerin avulla sen arvo pyritään pitämään mahdollisimman tasaisena. Käytännössä tämän tasaisuuden varmistaminen tapahtuu erittäin monimutkaisen, toisistaan riippumattomien mekanismien järjestelmän kautta, joka on riippuvainen MKR -kryptovaluutan liikkeelle laskettujen tokeneiden määrästä, sekä poistuvien tokeneiden määrästä. 

MKR tokeneiden liikkeelle laskua ja poistamista kontrolloimalla DAI arvo saadaan pidettyä vakaana. Kaikki tämä on mahdollista, kiitos Ethereumin ja sen älysopimusten. Kun Maker protokollan käyttäjä haluaa osallistua DAI tokeneiden luomiseen, hänen on ensin talletettava jotain toista kryptovaluuttaa Makerin älysopimuksiin vakuudeksi, joita vastaan hän pääsee lyömään uusia DAI tokeneita. Jokainen uusi DAI token taas talletetaan niin sanottuun “holviin”, jossa sen arvo pyritään pitämään Yhdysvaltain dollaria vastaavalla tasolla. 

Maker staking

Olet varmasti kuullut louhinnasta, joka on prosessi, jolla luodaan esimerkiksi uusia Bitcoineja markkinoille. Louhinta on hidas ja kallis prosessi, johon monilla ei ole mahdollisuutta osallistua, mutta sen lisäksi on olemassa kryptovaluuttojen staking. Staking on prosessi, jossa sinulla on mahdollisuus tienata lisää kryptovaluuttaa korkona, kun talletat kyseistä kryptovaluuttaa sen lohkoketjuun tietyn määrän tietyksi ajaksi. Stakingista on tulossa louhinnan sijasta se yleisin tapa osallistua kryptoprojektien ylläpitoon ja kehittää niitä.

Maker ei ole suoraan staking -protokolla, mutta se mahdollistaa DAI stablecoinin hallintaan osallistumisen sitä vastaan, että käyttäjä tallettaa ensin MKR tokeneita sen protokollaan. Maker tokeneiden omistajilla on myös oikeus osallistua itse Maker protokollan kehittämiseen ja ylläpitoon erilaisten äänestysten kautta. Käyttäjän omistaman äänen merkitys riippuu siitä, kuinka paljon MKR tokeneita kyseinen käyttäjä on tallettanut: mitä enemmän, sitä vahvempi äänioikeus. Tärkein rooli näillä äänestäjillä on edellän mainitun stablecoinin, DAI:n hinnan vakaana pitämisessä. 

Mitä DeFi tarkoittaa?

DeFi tulee englannin kielen sanoista Decentralized Finance, joka tarkoittaa suomeksi hajautetun rahoituksen protokollia. Koska kyseessä ovat nimenomaan hajautetut rahoitusratkaisut, DeFi -projektit perustuvat aina lohkoketjuun, joka takaa keskittämättömän, demokraattisen ja avoimen järjestelmän monenlaisille erilaisille rahoitusratkaisuille. Tämä sopii kryptovaluuttojen pirtaan erinomaisesti, sillä ne luotiin alunperin haastamaan perinteiset valuutat, jotka ovat erittäin säänneltyjä ja rajoitettuja. 

Kuluttajien luottamus esimerkiksi pankkeihin on viimeisimmän talouskriisin (2008) jälkeen rapautunut pahemman kerran, minkä vuoksi hajautetuilla, demokraattisille rahoitusratkaisuille on jo pitkään ollut kysyntää. Ei ole yhteensattuma, että maailman ensimmäinen hajautetun rahoituksen mahdollistanut järjestelmä, eli Bitcoinin lohkoketju, lanseerattiin juuri talouskriisin keskellä vuonna 2009. Bitcoin kuitenkin tarjoaa tällä hetkellä käyttöömme pääasiassa maksuvälineen, sekä tietenkin mielenkiintoisen sijoituskohteen, kun taas DeFi -projektit tuovat meille kaikkea seuraavaa:

 • kryptovaluuttalainoja (asuntolainoja, kulutusluottoja, sijoituslainoja, jne.)
 • joukkorahoitusta (hyväntekeväisyyskeräykset, rahoituskierrokset, jne.)
 • vakuutuksia (omaisuudelle, henkilöille, lemmikeille, jne.)
 • erilaisia sijoitusratkaisuja (pörssejä, likviditeettipooleja, passiivista tuloa, jne.)

Kaikki tämä tulee DeFi -projektien kautta mahdolliseksi kryptovaluutoilla! Tämä saattaa kuulostaa korkealentoiselta, mutta itse asiassa Suomesta löytyy yksi markkinoiden menestyneimmistä DeFi -projekteista: AAVE lainaprotokolla pyrkii mullistamaan asuntolainamarkkinat hajautetulla luototusalustallaan. 

Miten DeFi:t toimivat?

Otetaan tähän käytännön esimerkki, jotta DeFi projektien logiikka avautuisi hieman paremmin: Jos haet asuntolainaa pankista, et voi koskaan tietää miten suuren lainan saat, ja miten nopeasti. Hyvin usein lainan määrä ei ole sitä, mitä olit toivonut. Lisäksi hakuprosessi vaatii usein sen, että menet henkilökohtaisesti pankkiin neuvottelemaan asiasta, tai jonotat kuukausitolkulla virtuaaliseen lainatapaamiseen. Kaiken tämän päälle maksat palvelumaksun jo siitä, että kehtaat hengittää. Hidasta, jäykkää, erittäin kallista ja liian säänneltyä.

Jos taas haet esimerkiksi edellä mainitun Aaveen alustalla kryptolainaa, sinun tarvitsee vain tallettaa lainasi vaatimat vakuudet Aaveen projektin lohkoketjun lainapooleihin, ja saat vastineeksi tarvitsemasi määrän haluamaasi kryptovaluuttaa. Toinen vaihtoehto on suoraan tallettaa vakuudet lainapooliin, jolloin lainanantaja sitten kertoo sinulle, miten suuren lainan voit saada vakuuksiesi perusteella. Hyväksyttyäsi “tarjouksen”, kryptovaluutat ovat heti käytössäsi. Kaikki käy silmänräpäyksessä ilman turhia välikäsiä ja sääntelyä. Ja siinä on pähkinänkuoressa DeFi -projektien vahvuus.

Kannattaako Makeriin sijoittaa?

Kryptovaluutat, mukaan lukien Maker, ovat erittäin volatiileja ja riskialttiita sijoituskohteita. Niiden hinta voi heitellä yhden päivän aikana hurjasti, ja niiden tulevia liikkeitä on lähes mahdotonta ennustaa. Tästä johtuen vanha sääntö pätee: Älä sijoita kohteeseen, jota et tunne tai ymmärrä. Osta Maker vasta siinä vaiheessa kun ymmärrät mihin sitä käytetään, jonka jälkeen osaat arvioida sen kasvupotentiaalin itse. Tässä muutama hyvä lisäpointti, joita kannattaa miettiä ja tutkia: 

Osta Maker

Maker -protokolla tarjoaa useamman eri tokenin, joihin sijoittaa, joten sen kohdalla on tärkeää miettiä erityisesti sitä, että minkä tyyppistä sijoittamista haluat mieluiten harrastaa? Oletko hakemassa hyvää kohdetta pitkän aikavälin sijoittamiseen, vai kiinnostaako sinua spekulatiivinen kaupankäynti? Maker sopii hyvin spekulatiiviseen kaupankäyntiin, ja vaikka sen päätarkoitus on pitää DAI stablecoinin arvo vakaana, sen kysynnän kasvu kryptomarkkinoilla sai Maker kurssin hyvään nousuun vuonna 2021. Siksi se on nyt yksi arvokkaimmista kryptoista, ja soveltuu siksi myös pitkän aikavälin sijoituskohteeksi. Osta Maker jos uskot sen arvon jatkavan kasvuaan. 

Maker on erityisen kiinnostava sijoituskohde sellaisille, joita kiinnostaa nimenomaan kryptoprojektissa mukana olo henkilökohtaisesti. MKR token antaa mahdollisuuden päästä lyömään uusia DAI stablecoineja, sekä oikeuden äänestää itse Maker -protokollan kehityksestä, mikä on kaikki palkitsemisen arvoista toimintaa. Ja tämän kaiken sivussa käyttäjä voi ansaita myös sillä, jos Maker kurssi nousee yhtä hyvin kuin keväällä 2021. Turvallisuuden saralla Maker on vakaalla pohjalla, sillä Ethereumin verkkoon rakennettuna kryptona, se hyötyy Ethereumin vahvasta suojauksesta. 

Katso Maker kurssi reaaliajassa.

Maker plussat ja miinukset 

Maker MKR on Ethereumin lohkoketjuun rakennettu hallintatoken, jonka avulla kontrolloidaan yhtä markkinoiden suurinta stablecoinia, DAI:ta, ja pidetään sen hinta sidottuna Yhdysvaltain dollarin hintatasoon. Maker -projekti on yksi kryptokehittäjien suosikkiprojekteista, sillä se mahdollistaa projektiin osallistumisen niin monella tasolla ja monipuolisesti. Osta Maker kun ymmärrät mihin ja miten se toimii, ja kun olet harkinnut seuraavia asioita:

Plussat

 • Maker MKR on hallintatoken, jonka avulla DAI -stablecoinin hinta pidetään vakaana ja sidottuna Yhdysvaltain dollarin arvoon
 • Maker myös mahdollistaa stakingin, eli sitä tallettamalla kehittäjät saavat oikeudet äänestää Maker -protokollan kehityksestä ja ylläpidosta, ja voivat samalla ansaita passiivista tuloa
 • Makerin kysynnän kasvu sai sen arvon kasvamaan runsaasti vuonna 2021, ja tämän suunnan uskotaan jatkuvan edelleen
 • Maker soveltuu sekä aktiiviseen treidaamiseen, että pitkän aikavälin sijoituskohteeksi

Miinukset

 • Maker on sen kysynnän kasvusta johtuen noussut kalleimpien kryptovaluuttojen joukkoon, ja yhdestä MKR tokenista saa jo pulittaa yli 2 000 dollaria
 • Maker on rakennettu Ethereumin lohkoketjuun, mikä tekee siitä altiin reagoimaan Ethereumin liikkeisiin kurssitaulukolla
Osta Maker 68% vähittäiskauppaa käyvistä CFD -tileistä menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on Maker?

Maker MKR on Ethereumin lohkoketjuun rakennettu hallintatoken, jonka avulla kontrolloidaan yhtä markkinoiden suurinta stablecoinia, DAI:ta.

Mistä Maker kannattaa ostaa?

Osta Maker helposti ja nopeasti suosituimmilta netin kaupankäyntialustoilta, kuten eToro: rekisteröidy, siirrä tilillesi rahaa ja osta Maker.

Kannattaako Makeriin sijoittaa?

Makerin kysynnän kasvu sai sen arvon kasvamaan runsaasti vuonna 2021, ja tämän suunnan uskotaan jatkuvan edelleen. Se sopii sekä aktiiviseen treidaamiseen, että pitkän aikavälin sijoituskohteeksi.

Mikä on stablecoin?

Stablecoinit ovat kryptovaluuttoja, joiden arvo on sidottu johonkin fiat-valuuttaan. Esimerkiksi Makerin hallinnoima stablecoin, DAI, on sidottu Yhdysvaltain dollarin arvoon.

Mitä DeFi:t ovat?

DeFi tulee englannin kielen sanoista Decentralized Finance, joka tarkoittaa suomeksi hajautetun rahoituksen protokollia. DeFi -projektit perustuvat lohkoketjuun, joka takaa keskittämättömän, demokraattisen ja avoimen järjestelmän monenlaisille rahoitusratkaisuille.

Teresa Maria

Teresa Maria on monipuolinen sisällöntuottaja, jolla on laaja kokemus sijoittamisesta ja kryptovaluutoista. Hänen Osakekoululle tuottamien sijoitusoppaidensa avulla sinustakin voi tulla ammattisijoittaja alta aikayksikön.

Katso kaikki artikkelit tekijältä Teresa Maria