Ethereum (ETH)
Sinulla ei ole EU:n sijoittajatakuuta.
Pääomasi on alttiina riskeille.
Sisällysluettelo
Mistä asioista Ethereum kurssi on riippuvainen
-
Mitä mieltä me olemme
- Suosittu krypto-alusta, jossa on laaja valikoima kryptovaluuttoja.
- Suuri Valikoima
- Osta Krypto
Kauppakohtainen hinta 0,5% Tilimaksu 0 EUR Mobiilisovelluksen pisteet9/10OSTA KRYPTO Capital is at riskSUOSITELTU -
Mitä mieltä me olemme
- Pohjoismaiden suurin sijoittamiseen erikoistunut palvelu
- Suurin valikoima suomalaisia ja pohjoismaalaisia osakkeita
- Saat pääsyn heidän sosiaalisen median kanavilleen
Kauppakohtainen hinta 0 EURO Tilimaksu 0 EURO Mobiilisovelluksen pisteet7/10 -
Mitä mieltä me olemme
- Tarjoaa yli 70 valuuttaparia
- Jopa 30:1 vipuvaikutus
- Tukee MetaTraderia ja cTraderia
Kauppakohtainen hinta Alk. 0,03 euroa Tilimaksu 0 euroa / vuosi Mobiilisovelluksen pisteet9/10OSTA KRYPTO Lue arvostelu 77.5% yksityissijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän välittäjän kanssa.
Ethereum on Bitcoinin lisäksi tällä hetkellä markkinoiden varteenotettavimpia kryptovaluuttoja. Vuoden 2020 lopussa Bitcoinin hinta lähti huimaan nousuun, ja sen perässä seurasi myös Ethereum hinta. Nopeasti selitettynä Ethereum on sama kuin Bitcoin, mutta täysin eri kuin Bitcoin. Tervetuloa kryptovaluuttojen erikoiseen ja monimutkaiseen maailmaan!
Seuraavassa kappaleessa pureudutaan Ethereumiin tarkemmin, mutta sen kurssin kehityksen puolesta on hyvä ymmärtää, että kyseessä on hajautettu tietojenkäsittelyyn tarkoitettu digitaalinen alusta tai verkko, eli lohkoketju. Ethereumin lohkoketjua käytetään esimerkiksi kryptovaluuttojen vaihtoalustana, uusien kryptovaluuttojen perustamisalustana, sekä älysopimusten ja DeFi-sovellusten kehittämiseen.
Ethereumin alkuperäinen versio perustui Nakamoton konsensukseen. Satoshi Nakamoto taas on Bitcoinin perustaja, eli Ethereum mallinsi aluksi Bitcoinin lohkoketjua. Alkuperäinen Ethereum-verkko kuitenkin hakkeroitiin, mikä johti perustavanlaatuisiin muutoksiin koko projektissa. Hakkeroinnin seurauksena Ethereumin lohkoketjuun luotiin haarauma, josta kasvoi tämän päivän Ethereum, kun taas vanhan, hakkeroidun projektin muuttumatonta ylläpitoa hoitaa Ethereum Classic (ETC).
Tietoturvauhat, kuten hakkeroinnit ovat asia, joka voi pahiten horjuttaa kryptovaluuttojen kursseja. Vaikka kaikki kryptovaluutat onkin luoti erilaisia käyttötarkoituksia varten, esimerkiksi Ethereum kurssi voi muuttuessaan vaikuttaa koko kryptoalan kursseihin. Ne ovat siis yksi kokonainen markkina, joka on huomattavasti tiukemmin sidoksissa toisiinsa arvonsa kannalta kuin perinteiset valuuttamme. Tähän mennessä tämä on kuitenkin ollut vain positiivinen asia, kun Bitcoinin jatkuva nousu kiskoo myös muiden kryptovaluuttojen kursseja ylös.
Tämä on yksi syy, miksi kryptovaluuttoja pidetään niin volatiilina sijoituskohteena. Ethereum hinta on siis hyvin sidoksissa koko kryptomarkkinan tapahtumiin. Mutta koska Ethereum on itse niin iso tekijä markkinoilla sillä on enemmän vaikutusta muihin kryptoihin, kuin niillä siihen. Ethereumin historiassa onkin muutama tapahtuma, joihin Ethereum hinta on reagoinut vahvasti:
Esimerkiksi vuonna 2017 Ethereum pääsi pienen megatrendin silmään, kun kryptomarkkinoilla alkoi niin sanottu ICO-buumi. ICOt (eng. initial coin offering) ovat osakkeiden listautumisanteihin verrattava tapahtuma, jonka seurauksena tuodaan uusi kryptovaluutta markkinoille. Ethereum lohkoketju on alusta alkaen suunniteltu alustaksi, joka mahdollistaa uusien kryptovaluuttojen kehittämisen, joten ei ole yllätys, että suurin osa näistä ICOista keskittyikin Ehtereumin verkkoon, samalla nostaen sen kurssia nousuun. Itse asiassa Ethereum hinta nousi tuolloin niin paljon, että se kävi jo Bitcoinin arvon tuntumassa. Bitcoinin kurssi taas reagoi Ethereum ICO-buumiin negatiivisesti ja sen kurssi laski.
Toisen kerran Ethereum kurssi sai nostetta vuonna 2020, jolloin taas alkoi niin kutsuttu DeFi-buumi. DeFi (eng. Decentralized Finance) on hajautettu rahoituspalvelu, josta erinomaisena esimerkkinä toimii suomalainen Aave-lohkoketjuprojekti. Tämä projekti on rakennettu Ethereumin verkkoon, ja sen on tarkoitus tarjota hajautettuja lainapalveluita. Lainapalveluiden lisäksi DeFit voivat olla hajautettuja pörssejä, tai mitä tahansa finanssimaailman protokollia, sopimuksia ja sovelluksia. DeFit, kuten ICOt ovat projekteja, joita voi perustaa mihin tahansa verkkoon, mutta jälleen kerran Ethereum veti pisimmän korren.
Jopa 90 prosenttia kaikista vuoden 2020 DeFi-projekteista perustettiin Ethereumin verkkoon, mikä jälleen kerran siivitti Ethereum kurssin nousuun ja sementoi sen asemaa kryptomarkkinoilla entisestään. Vaikka esimerkiksi ICOjen määrä on sittemmin romahtanut, se onnistui vakuuttamaan markkinat Ethereumin vaikutusvallasta ja monipuolisuudesta, mikä on auttanut sitä kasvamaan markkinoiden toiseksi suurimmaksi kryptovaluutaksi ja Bitcoinin suurimmaksi kilpailijaksi. Ethereum hinta perustuukin sen erittäin monipuoliseen lohkoketjuun, ja mitä enemmän sen verkolla on käyttäjiä, sen arvokkaampi siitä tulee.
Näin ollen voimmekin huomata, että aivan kuten osakemarkkinoilla, myös kryptomarkkinoilla kysyntä ja tarjonta vaikuttavat paljon niiden arvoon. Mutta kryptojen kohdalla kyse ei ole käytetyn valuutan määrästä, vaan enemmänkin kyseisen kryptoprojektin verkon käyttömääristä. Kryptovaluuttojan arvo siis koostuu hyvin erilaisella tavalla kuin osakkeiden, minkä vuoksi kannattaa aina tutustua sen kryptovaluutan taustoihin, johon aikoo sijoittaa.
Mikä Ethereum on?
Bitcoin on jo pitkään ollut se eniten sijoittajia apajille houkutellut kryptovaluutta, mutta Ethereum seuraa kovaa tahtia perässä. Mutta mikä se on? Kuten aikaisemmin mainittiin, Ethereumin alkuperäinen projekti tuotiin markkinoille vuonna 2015. Vain vuosi markkinoille tulon jälkeen Ethereum joutui hakkeroinnin kohteeksi, kun tuntematon hakkeri varasti sen alustalta 50 miljoonan dollarin edestä DAO-tokeneita (Ethereumin alustalle perustettu kryptovaluutta).
Varkaus tavallaan tahrasi Ethereumin verkon, minkä vuoksi Ethereum-säätiö päätyi epätavalliseen ratkaisuun ja loi ”hard fork”:in, eli pääverkosta haarautuvan uuden version, joka tunnetaan myös sääntöjenvastaisena tilanmuutoksena. Näin syntyi tänä päivänä tuntemamme Ethereum, kun taas vanhaa, edelleen toiminnassa olevaa alkuperäisverkkoa alettiin kutsua Ethereum Classikiksi.
Käytännössä Ethereum on siis hajautettu avoimen lähdekoodin lohkoketjuprojekti, joka on avoin kaikille. Eli myös sinulla on mahdollisuus lähteä luomaan lohkoketjuun uusia lohkoja, eli rakentamaan esimerkiksi omaa kryptovaluuttaa tai älysopimusta Ethereum verkkoon. Ethereum lohkoketjua ylläpitää joukko nodeja, jotka esimerkiksi varmistavat jokaisen uuden lohkon kelvolliseksi. Jokainen lisätty lohko muuttaa lohkoketjun luonnetta, eli kehittää sitä, ja samalla muuttuvat myös lohkoketjun natiivivaluutan, eli Etherin (ETH) saldo ja Ethereum-tilien tallennusarvot.
Ennen kuin puhumme enemmän Etheristä, on mainittava, että Ethereum on markkinoiden ensimmäinen varteenotettavaksi muodostunut altcoin. Altcoinilla (eng. alternative coin) tarkoitetaan mitä tahansa kryptovaluuttaa, joka ei ole Bitcoin. Bitcoin on se aito alkuperäinen, ja sen jälkeen tulleet kryptot ovat altcoineja. Aikaisemmin mainittu vuoden 2017 ICO-buumi nostatti Ethereumin arvon Bitcoinin arvon tuntumaan, ja teki samalla Ethereumista vakavasti otettavan kryptovaluutan. Ennen tätä altcoinit eivät olleet pahemmin saaneet huomiota markkinoilla, joten Ethereumin nousulla oli suuri merkitys markkinoille kokonaisuudessa. Tammikuussa 2018 Ethereum saavutti ensimmäisen kurssihuippunsa: 1432 dollaria Etheriltä. Seuraava piikki tuli helmikuussa 2021 (1330 dollaria), ja maaliskuussa Ethereum hinta nousi jo yli 1800 dollariin Etheriltä.
Etherissä kiinnostavaa on se, että se syntyi aivan eri tarkoitusta varten, kuin esimerkiksi Bitcoin. Ethereumin lohkoketju on samalla tavalla louhittava lohkoketju, kuin Bitcoininkin. Ethereumin verkkoa louhii koko ajan lisää niin sanottu node-verkosto, ja Ether luotiin alunperin näille kaivostyöläisille palkkioksi, ei esimerkiksi käyttövaluutaksi. Tänä päivänä Ether alkaa kuitenkin tulla jo lähemmäs meitä normikuluttajia, sillä esimerkiksi Visa alkoi maaliskuussa 2021 hyväksyä Ether-maksuja. Nodet luovat uutta lohkoketjua sekä ylläpitävät ja validoivat olemassa olevaa lohkoketjua, joten palkkio on ansaittu.
Ethereum louhinta
Louhinta on lyhyesti selitettynä toimintaa, joka kehittää, kasvattaa ja ylläpitää lohkoketjuja, ja Ethereum on yksi lohkoketjuprojekti, jota voi louhia. Louhimalla Ethereumia ansaitset palkkioksi työstäsi kyseisen lohkoketjun natiivivaluuttaa, eli tässä tapauksessa Etheriä. Louhinta lisää lohkoketjun lohkojen määrää, ja vahvistaa jo olemassa olevaa lohkoketjua, joten palkkio on ansaittu.
Mutta onko Ethereum hinta jollakin tavalla sidoksissa sen lohkoketjun louhintaan? Tottakai se on. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että kun Ethereumin kurssi nousee, yhden Etherin hinta on tottakai korkeampi. Tämä kannustaa louhijoita keskittymään omistamiensa Etherien myyntiin kun hinta on hyvä, mutta sillä on myös välitön vastareaktio: jos louhinta jätetään sikseen, Ethereumin hinta lähtee laskuun, mikä taas ei hyödytä kaivostyöläisiä. Ja näin meillä on tasapainoinen yhtälö, joka varmistaa, että Ethereumin louhinta jatkuu sen arvoa tukevalla tavalla.
Miten Ethereum hinta kehittyy tulevaisuudessa?
Ethereum on todella mielenkiintoinen kryptoprojekti, ja kaikki analyytikot tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että sillä on erittäin valoisa tulevaisuus. Tämä johtuu esimerkiksi Ethereumin kehityssuunnitelmista tulevaisuudessa. Vuonna 2020 Ethereum toi ulos päivityksen, jota kutsuttiin Ethereum 2.0:ksi. Sen päätarkoitus oli kehittää Ethereumin verkon nopeutta erityisesti transaktioiden läpimenoajan suhteen. Ennen päivitystä Ethereumin verkko pystyi käsittelemään noin 15 tapahtumaa sekunnissa, kun 2.0-versio pystyy hoitamaan jopa kymmeniätuhansia tapahtumia sekunnissa.
2.0-versio tuodaan markkinoille kolmessa vaiheessa, joista kaksi on vielä siis vasta tulossa. Mutta jo tämä ensimmäisen osan julkaisu on saanut paljon hyvää aikaiseksi. Sen jälkeen Ethereumin arvo on noussut hurjasti, minkä lisäksi yritykset, kuten Visa ja PayPal ovat ottaneet sen alustan ja kryptovaluutan käyttöön. Ethereumin verkko tarjoaa rajattoman potentiaalin sekä yksityisille ihmisille, että yrityksille, ja sen arvon uskotaan nousevan jatkossa raketin lailla. Villeimmät arviot esittävät Ethereumin arvon nousevan jopa 5000 dollariin Etheriltä vuoden 2021 loppuun mennessä. Nähtäväksi jää, mutta se on varmaa, että Ethereumilla tulee olemaan jatkossa entistä enemmän kysyntää!
Sinulla ei ole EU:n sijoittajatakuuta.
Pääomasi on alttiina riskeille.
Usein kysytyt kysymykset
Mikä on Ethereum?
Ethereum on Bitcoinin lisäksi tällä hetkellä markkinoiden varteenotettavimpia kryptovaluuttoja. Se on lohkoketjuprojekti, joka soveltuu esimerkiksi yritysten käyttöön.
Mistä voin ostaa Ethereumia?
Helpoiten ja nopeiten ostat Ethereumia Capital.com kaupankäyntisivuston kautta.
Miten Ethereumia ostetaan?
Luo tili Capital.com kaupankäyntipalveluun, talleta tilille rahaa ja osta talletetulla rahalla Ethereumia. Capital.com omistat kaiken ostamasi kryptovaluutan.
Kannattaako Ethereumia ostaa?
Ethereum tulee olemaan jatkossa yhä suuremmassa roolissa eri aloilla esimerkiksi yritysten digitaalisessa kehityksessä. Tutustu aina valitsemaasi kryptovaluuttaan ennen siihen sijoittamista.
Mitä Ethereum maksaa?
Ethereum hinta vaihtelee reippaasti jopa päivän sisällä, joten tarkista aina sen reaaliaikainen hinta.